Tuesday, August 24, 2010

CERITA MERAPU..



Assalamualaikum..
lama dah tak cerita makan disini..bukan apa pun..untuk kawan kawan cari idea untuk memasak..macam yang akak selalu buat..tak ada idea..buka blog..terima kasih pada semua..kerana membaca blog..memberi akak idea..untuk memasak di bulan puasa ni..

Walaupun dah beberapa hari berlalu..tapi akak nak cerita jugak..
Hari sabtu..akak mengemas luar..tempat sidai kain ngan letak kereta tu la..hero bongsu..membantu..dah siap basuh dan susun semua..mandi..solat..sambung pulak memasak..
dah hari cuti kan..akak masak banyak jenis jugak la..tapi akak letak gambar sebahagian aje..

Cekodok Jagung..makan ngan cili sos.
Goreng sotong
Bubur jagung campur durian...kouteaw goreng dan lain2 lauk lagi..


Hari ahad sambung pulak dalam rumah..sampai akak keletihan..petang ahad..adik ajak teman dia pulak..kekedai..jadinya..hari ahad tu..akak tak masak..beli aje..dari kuih sampai la ke lauk..


Semalam akak sakit kepala yang amat sangat..dah puas sapu minyak angin tak jalan juga..akhirnya.akak jumpa bos..mohon balik ..kerja setengah hari..balik rumah..akak ambik..air batu..bancuh ngan limau nipis..lumur kat kepala..dan baring..alhamdulillah..lega sikit..
lepas buka..terus makan pil 2 biji..bangun sahur..alhamdulillah...pagi ni dah lega sikit..

Mintak maaf pada semua ye..rasanya nya apa yang tulis ari ni macam kelam kabut sikit..tapi sebab dah lama tak update..kan..

Akak rasa..hujung minggu ni nak pi beli barang nak buat kuih raya..mintak pada tuhan tu..akak diberi kesihatan yang baik la.

kat mana ye..nak beli barang2 yang bila kita pergi..satu kedai tu..semua barang ada dan..harga pun murah..


O.k lah..sampai jumpa lagi..insyaallah..

48 comments:

en_me said...

sodapnyerr bubur jagung ittewww..

Hamizah said...

rajin masak kak erna ni..minta skit..

Umiey said...

btul tu en_me sdpnya tgk bubur jagung tu siap add durian lagik..

k.erna, slalu sy beli brg buat kuih kat area bangi segala2nya..

anie,Nagoya said...

warok..esong..mata..kaji..semarik..esong..haaa..kita dah jampi.KKerna akan chat hgga habis bulan pose..yelah tu???gurau je...penat berpose kot?kalo tak larat buat kuih..kita leh tlg habiskan..eh??terbalik lak....bawa rehat ya kkerna.jgn paksa badan tu..

Zareda Norman said...

kat BBB memang ada satu kedais emua ada dan agak murah jugaklah cuma takut bulan puasa stok dia cepat habis...

penjejak maya said...

salam,

mungkin tak cukup tido sebab tu sakit kepala diharapkan moga sihat je selalu..

José Ramón said...

Her recipes are the most delicate and tasteful that I saw so far, congratulations!Greetings from
PASTRY WORLD OF FANTASY

Mak Su said...

salam ramadhan akak....

:(

kak long said...

alhamdulilah...sihat akhirnya...

kaklong paham jalan cito ni...
tak merapu la hai...hehehe

kak Erna said...

en.me..dah tentu..

kak Erna said...

hamizah..meh sini datang mah akak makan..
Akak tak de anak dara..kena la rajin masak..

Ibu Sayang said...

Salam Kak Erna,

Pose2 ni kureng tidur, sebab tulah poning selalu. Ibu pun kerap poning gak, balas dgn tidur cikit..alhamdulillah.

ainnoraini said...

ala kesianye kak erna...sakit kepala..bawak berehat ye kak...

tadi mase bace tu..yg ambik air batu bancuh dgn limau nipis ingatkan akak nak minum tadi hehehe..

kak Erna said...

umiey.terima kasih.
bubur jagung durian..memang sedap

kak Erna said...

anie..terima kasih..doakan akak sehat..tapi..nape jampi tu sama pulak ngan bukak pintu gua ye..he he..

kak Erna said...

zar..terima kasih..dulu2 akak pi beli kat chow kit..kali ni rasanya malas nak pi bersesak sesak tu..

kak Erna said...

salam PM..terima kasih..mungkin jugak kurang tidur..lalhamdulillah dah kurang

kak Erna said...

jose ramon..thank you..

kak Erna said...

mak su..salam ramadhan..

kak Erna said...

kak long..timo kasih..
Akak dah sihat..dan kak long pun faham..he he..

kak Erna said...

ibu sayang..akak pun rasa cam tu..kurang tidur..sebab lepasa sahur..mata tak mau lelap lagi dah..kalau dapat 10 minit pun o.k gak ...

kak Erna said...

salam ainnoraini...puasa dik..mana boleh minum..he he..alhamdulillah..dah kurang..
Tang soh berehat tu..yang susah sikit...ada aje keje yang nak di buat...

fa*atip said...

bubur jagung peberet i jugakkk....ish ish ish...

kak Erna said...

salam Fa..nanti jangan lupa buat..tambahkan durian..dan tambah gula enau(kabong)untuk menambahkan keenakanya..

ibuintan said...

salam kak erna,
hari sabtu pulun masak macam2, hari ahad cuti masak, best jugak kan camtu..

rehat yg cukup kak, jaga kesihatan kalau buat kuih tu jgn berjaga hingga jauh malam

kak Erna said...

ibuintan..terima kasih..ingatkan akak...
Akak tak pernah buat kuih malam2..sebab akak tak tahan berjaga..nanti sakit kepala..
Selalunya kalau buat pun..lepas suboh baru akak mula...

kak wan said...

KakErna banyaknya masak dah tu sedap - sedapnya semo faveret tu...Rajin betul kakErna masak, saya yang tak MUDA lagi ni pun malas nak masak cam kakErna tu....apapun moga kakErna jaga kesihatan.

kak Erna said...

wan..akak kena rajin masak..sebab ada yang rajin makan...kalau tak pun..tak jugak..
Tiap kali masak habis..suka lah..kan ..

maiyah said...

yg cekodok ngan sotong mmg mnyelerakan..

kak Erna said...

salam maiyah..cekodok memang kegemaran anak2..sekejap habis he he..

Kak Rosaliza said...

Salam kak dah ok ke sakit kepala tu..kesian akk agaknya tak boleh kena panas kut kak

kak Erna said...

salam rosaliza..akak memang ada migrain..kalau panas..memang datang la dia..cuma bulan puasa..bila sakit..nak tunggu buka baru boleh makan ubat..

lupekanje said...

hari jagung sedonia nampaknya...

tringat jagun cameron highland la..

aNIe said...

Kak...samalah anie...pergi jalan2 blog orang cari idea nak masak apa...

Bulan pose ni kadang kepala ni jem tak tau nak masak apa...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam Kak,

kalau akak di KL, pergi pasar chow kitlah kak..

Semua yang kita nak ada utk buat biskut/kuih raya ni..

*lama tak makan bubur jagung..rasa macam nak buat pulak ni... hehe..

Tirana said...

lamanya tak makan cucuq jagung..Dulu2 mak buat guna jagung yang ditanam di belakang rumah. Sedapp...

Ibuhani said...

kak erna sakit kepala sbb hr panas sgt kot.....baru tahu cara terbaru hilangkn sakit kepala tu...airbatu perah limau....TQ kongsi :)

MOKCIK AZWA said...

mokcik pun ingatkan tadi akak ambil airbatu dengan limau tu nak minum hahaha...ropenya petua kurangkan sakit kepala ya..

gambar makanan..terutama bubur durian itu aduss...menggoda selera ku..

jaga diri kak

Zaitun said...

Penat sangat kot dah tu cuaca panas itu yang membuat pening.

Kalau Erna tanya kat mana nak beli bahan kuih saya rasa pergi kat kedai Bake With Yen di Chow Kit atau kat Puchong,banyak cawangan dia.

kak Erna said...

acik..jagung kameron memang sodap..tak buek cekodok pun acik..rebus camtu je..

kak Erna said...

anie..akak pun sama..kalau hari2 biasa tu..masak apa saja pun tak pulak tekak ni memilih..makan aje..
kalau bulan puasa ni..memilih pulak..

kak Erna said...

salam reen..sebut ke kl tu..abang akak dah menolak awal2..jem katanya..tak tahan dia..
reen..biuat la bubur jagung tu..beli 2,3 tongkol dah cukup dah.

kak Erna said...

Tirana..cekodok jagung memang kegemaran seisi rumah..

kak Erna said...

ibuhani..panas dan kurang tidur..memang selalu jadi penyebabnya..

kak Erna said...

mok cik azwa..akak puasa ye..he he..tu yang sapu kat kepala aje..bagi kurang sakitnya..

kak Erna said...

salam zaitun..dulu2 memang sebelum puasa saya dah pi situ..tahun ni tak sempat..dah puasa ni..tak de yang nak hantar..jalan jem terok katanya..he h..

Cik Amy Sensei said...

kak erna......

moga sihat selaluuu...

kak Erna said...

cik amy..alhamdulillah..sihat..