JellyPages.com

Tuesday, August 24, 2010

CERITA MERAPU..



Assalamualaikum..
lama dah tak cerita makan disini..bukan apa pun..untuk kawan kawan cari idea untuk memasak..macam yang akak selalu buat..tak ada idea..buka blog..terima kasih pada semua..kerana membaca blog..memberi akak idea..untuk memasak di bulan puasa ni..

Walaupun dah beberapa hari berlalu..tapi akak nak cerita jugak..
Hari sabtu..akak mengemas luar..tempat sidai kain ngan letak kereta tu la..hero bongsu..membantu..dah siap basuh dan susun semua..mandi..solat..sambung pulak memasak..
dah hari cuti kan..akak masak banyak jenis jugak la..tapi akak letak gambar sebahagian aje..

Cekodok Jagung..makan ngan cili sos.
Goreng sotong
Bubur jagung campur durian...kouteaw goreng dan lain2 lauk lagi..


Hari ahad sambung pulak dalam rumah..sampai akak keletihan..petang ahad..adik ajak teman dia pulak..kekedai..jadinya..hari ahad tu..akak tak masak..beli aje..dari kuih sampai la ke lauk..


Semalam akak sakit kepala yang amat sangat..dah puas sapu minyak angin tak jalan juga..akhirnya.akak jumpa bos..mohon balik ..kerja setengah hari..balik rumah..akak ambik..air batu..bancuh ngan limau nipis..lumur kat kepala..dan baring..alhamdulillah..lega sikit..
lepas buka..terus makan pil 2 biji..bangun sahur..alhamdulillah...pagi ni dah lega sikit..

Mintak maaf pada semua ye..rasanya nya apa yang tulis ari ni macam kelam kabut sikit..tapi sebab dah lama tak update..kan..

Akak rasa..hujung minggu ni nak pi beli barang nak buat kuih raya..mintak pada tuhan tu..akak diberi kesihatan yang baik la.

kat mana ye..nak beli barang2 yang bila kita pergi..satu kedai tu..semua barang ada dan..harga pun murah..


O.k lah..sampai jumpa lagi..insyaallah..

48 comments:

  1. sodapnyerr bubur jagung ittewww..

    ReplyDelete
  2. rajin masak kak erna ni..minta skit..

    ReplyDelete
  3. btul tu en_me sdpnya tgk bubur jagung tu siap add durian lagik..

    k.erna, slalu sy beli brg buat kuih kat area bangi segala2nya..

    ReplyDelete
  4. warok..esong..mata..kaji..semarik..esong..haaa..kita dah jampi.KKerna akan chat hgga habis bulan pose..yelah tu???gurau je...penat berpose kot?kalo tak larat buat kuih..kita leh tlg habiskan..eh??terbalik lak....bawa rehat ya kkerna.jgn paksa badan tu..

    ReplyDelete
  5. kat BBB memang ada satu kedais emua ada dan agak murah jugaklah cuma takut bulan puasa stok dia cepat habis...

    ReplyDelete
  6. salam,

    mungkin tak cukup tido sebab tu sakit kepala diharapkan moga sihat je selalu..

    ReplyDelete
  7. Her recipes are the most delicate and tasteful that I saw so far, congratulations!Greetings from
    PASTRY WORLD OF FANTASY

    ReplyDelete
  8. alhamdulilah...sihat akhirnya...

    kaklong paham jalan cito ni...
    tak merapu la hai...hehehe

    ReplyDelete
  9. hamizah..meh sini datang mah akak makan..
    Akak tak de anak dara..kena la rajin masak..

    ReplyDelete
  10. Salam Kak Erna,

    Pose2 ni kureng tidur, sebab tulah poning selalu. Ibu pun kerap poning gak, balas dgn tidur cikit..alhamdulillah.

    ReplyDelete
  11. ala kesianye kak erna...sakit kepala..bawak berehat ye kak...

    tadi mase bace tu..yg ambik air batu bancuh dgn limau nipis ingatkan akak nak minum tadi hehehe..

    ReplyDelete
  12. umiey.terima kasih.
    bubur jagung durian..memang sedap

    ReplyDelete
  13. anie..terima kasih..doakan akak sehat..tapi..nape jampi tu sama pulak ngan bukak pintu gua ye..he he..

    ReplyDelete
  14. zar..terima kasih..dulu2 akak pi beli kat chow kit..kali ni rasanya malas nak pi bersesak sesak tu..

    ReplyDelete
  15. salam PM..terima kasih..mungkin jugak kurang tidur..lalhamdulillah dah kurang

    ReplyDelete
  16. kak long..timo kasih..
    Akak dah sihat..dan kak long pun faham..he he..

    ReplyDelete
  17. ibu sayang..akak pun rasa cam tu..kurang tidur..sebab lepasa sahur..mata tak mau lelap lagi dah..kalau dapat 10 minit pun o.k gak ...

    ReplyDelete
  18. salam ainnoraini...puasa dik..mana boleh minum..he he..alhamdulillah..dah kurang..
    Tang soh berehat tu..yang susah sikit...ada aje keje yang nak di buat...

    ReplyDelete
  19. bubur jagung peberet i jugakkk....ish ish ish...

    ReplyDelete
  20. salam Fa..nanti jangan lupa buat..tambahkan durian..dan tambah gula enau(kabong)untuk menambahkan keenakanya..

    ReplyDelete
  21. salam kak erna,
    hari sabtu pulun masak macam2, hari ahad cuti masak, best jugak kan camtu..

    rehat yg cukup kak, jaga kesihatan kalau buat kuih tu jgn berjaga hingga jauh malam

    ReplyDelete
  22. ibuintan..terima kasih..ingatkan akak...
    Akak tak pernah buat kuih malam2..sebab akak tak tahan berjaga..nanti sakit kepala..
    Selalunya kalau buat pun..lepas suboh baru akak mula...

    ReplyDelete
  23. KakErna banyaknya masak dah tu sedap - sedapnya semo faveret tu...Rajin betul kakErna masak, saya yang tak MUDA lagi ni pun malas nak masak cam kakErna tu....apapun moga kakErna jaga kesihatan.

    ReplyDelete
  24. wan..akak kena rajin masak..sebab ada yang rajin makan...kalau tak pun..tak jugak..
    Tiap kali masak habis..suka lah..kan ..

    ReplyDelete
  25. yg cekodok ngan sotong mmg mnyelerakan..

    ReplyDelete
  26. salam maiyah..cekodok memang kegemaran anak2..sekejap habis he he..

    ReplyDelete
  27. Salam kak dah ok ke sakit kepala tu..kesian akk agaknya tak boleh kena panas kut kak

    ReplyDelete
  28. salam rosaliza..akak memang ada migrain..kalau panas..memang datang la dia..cuma bulan puasa..bila sakit..nak tunggu buka baru boleh makan ubat..

    ReplyDelete
  29. hari jagung sedonia nampaknya...

    tringat jagun cameron highland la..

    ReplyDelete
  30. Kak...samalah anie...pergi jalan2 blog orang cari idea nak masak apa...

    Bulan pose ni kadang kepala ni jem tak tau nak masak apa...

    ReplyDelete
  31. Salam Kak,

    kalau akak di KL, pergi pasar chow kitlah kak..

    Semua yang kita nak ada utk buat biskut/kuih raya ni..

    *lama tak makan bubur jagung..rasa macam nak buat pulak ni... hehe..

    ReplyDelete
  32. lamanya tak makan cucuq jagung..Dulu2 mak buat guna jagung yang ditanam di belakang rumah. Sedapp...

    ReplyDelete
  33. kak erna sakit kepala sbb hr panas sgt kot.....baru tahu cara terbaru hilangkn sakit kepala tu...airbatu perah limau....TQ kongsi :)

    ReplyDelete
  34. mokcik pun ingatkan tadi akak ambil airbatu dengan limau tu nak minum hahaha...ropenya petua kurangkan sakit kepala ya..

    gambar makanan..terutama bubur durian itu aduss...menggoda selera ku..

    jaga diri kak

    ReplyDelete
  35. Penat sangat kot dah tu cuaca panas itu yang membuat pening.

    Kalau Erna tanya kat mana nak beli bahan kuih saya rasa pergi kat kedai Bake With Yen di Chow Kit atau kat Puchong,banyak cawangan dia.

    ReplyDelete
  36. acik..jagung kameron memang sodap..tak buek cekodok pun acik..rebus camtu je..

    ReplyDelete
  37. anie..akak pun sama..kalau hari2 biasa tu..masak apa saja pun tak pulak tekak ni memilih..makan aje..
    kalau bulan puasa ni..memilih pulak..

    ReplyDelete
  38. salam reen..sebut ke kl tu..abang akak dah menolak awal2..jem katanya..tak tahan dia..
    reen..biuat la bubur jagung tu..beli 2,3 tongkol dah cukup dah.

    ReplyDelete
  39. Tirana..cekodok jagung memang kegemaran seisi rumah..

    ReplyDelete
  40. ibuhani..panas dan kurang tidur..memang selalu jadi penyebabnya..

    ReplyDelete
  41. mok cik azwa..akak puasa ye..he he..tu yang sapu kat kepala aje..bagi kurang sakitnya..

    ReplyDelete
  42. salam zaitun..dulu2 memang sebelum puasa saya dah pi situ..tahun ni tak sempat..dah puasa ni..tak de yang nak hantar..jalan jem terok katanya..he h..

    ReplyDelete
  43. kak erna......

    moga sihat selaluuu...

    ReplyDelete
  44. cik amy..alhamdulillah..sihat..

    ReplyDelete