Sunday, August 15, 2010

CERITA MAKAN LAGI...

Assalamualaikum...

Anak sedara anak beranak dengan adik..berbuka dirumah akak hari ni..kononnya nak beli nasi arab..buat tambahan menu berbuka puasa..sebab anak sedara ni suka sangat makan nasi arab..tapi..dah tak de rezeki..kedai tutup pulak..dah la hujan lebat..jadi..makan apa yang akak masak aje lah..
cucu sedara..mak dan ayah ika la yang datang berbuka dirumah tadi..
ikan masal lemak cili api+pisang muda..budak2 tak berapa pandai makan pisang muda ni..mak ngan ayah aje la makan..anak sedara pun tak makan pisang nya..makan ikan aje..
Ayam masak paprik..yang ini ..habis..tak de untuk sahur..tapi tak pe..alhamdulillah..suka budak2 tu makan..
lepat pisang..laku juga..


selain dari itu..akak juga gorengkan mee kuning..sebagai tambahan..tapi tak tunjuk gambar..
asal nya..nak ikut resepi..banyak resepi masakan mee goreng kat blog, kan..tinggal cari dan pilih aje..tapi..budak2 ni tak bagi pulak..mak masak aje la..macam biasa mak masak..katanya..

Alhamdulillah..selesai juga..satu kg mee yang akak goreng tadi...

Esok dah mula kerja..masa untuk BW pun dah terhad semula..insyaallah jika ada kelapangan..akak pasti menjamu mata di blog kengkawan semua..jumpa lagi...

24 comments:

Insan Marhaen said...

masa kecik-kecik dulu IM suka makan gulai pisang. tapi la ni selera agak kurang.

lebih suka gulai ikan masin + terung...

zino said...

sebelum buko tak masuk blog ni leleleh air liur nanti hehe

iina said...

Wah kak sodap yo tgk menu akak buko poso.. Tak kisahlah kan kak.. janji yang dimasak sendiri itu lebih jimat, bersih dan halal ;)

luahfikiran said...

Salam,
LF memang suka nasi arab. Ada sebuah kedai arab amat popular di Cyberjaya bertentangan dengan Cyberjaya Central Bus Station (Restoren Sobak). Nasi briyani Kabsha ayam/ kambing best. Mesti try !
Kalau masak nasi arab, bolehlah jemput rakan blogger semua

kak long said...

kak,sodap eh lak gulai pisang tu...buh tempoyak pun sodap kan?

lopek pisang ado inti...memang peberet kaklong...tak saba raso eh nak balik kampung...he3

fa*atip said...

amboi kak Erna, asyik cerita pasal makannn je niii...tak boleh jadi niii...hehehee

ibuintan said...

kak erna buek lopek berinti ye, tu tg suka tu..kalau lopek pokak tak brapa gemar...
seronok kan kalau ada yg datang berbuka sama di rumah kita..

kak Erna said...

IM..akak masih suka lagi..tapi anak2 tak de yang nak makan..

kak Erna said...

zino..hish..tak kan meleleh kot..

kak Erna said...

iina..akak memang masak sendiri..tapi menu jadi rengkas je la..sebab ada yang nak dibeli..tapi kedai tutup ..tak de rezeki dia la tu..

kak Erna said...

LF..nanti boleh juga tu..pi cyberjaya..cuba nasi arabnya..

kak Erna said...

kak long..akak kalau gulai terung telunjuk baru boh tempoyak..kalau gulai pisang tak bubuh pun..
kak long..buek yo sendiri lopek pisang berinti tu kak long..tak yah tunggu balik kampong..sonang bona2 buek e kan...

kak Erna said...

salam Fa..saje2 bulan puasa ni..cerita makan lagi senang kan..

kak Erna said...

ibuintan..sama lah ngan akak suka yang berinti..
lepas ni..buka ramai2 lagi ..kat rumah abang pulak..

aNIe said...

Kak...suka tengok bila makanan yang dimasak abis kan?

Gulai pisang muda tu..orang tua2 je yang suka...orang muda tak pandai makan...kalau ada ikan asin lagik best kak...

kakyong said...

ayam masak paprik... sedap... lagi2 kalo dgn nasi panas..

kak Erna said...

anie..ye la..bila habis tu..suka sangat kan..
memang pun anie..mak ngan ayah je makan..gulai pisang..budak2 tak nak lansong..

kak Erna said...

salam yong..memang pun..ayam tu la dulu habis...gulai lain..tak nak dia makan..

Pn Kartini said...

salam sis..:)

Sedap jek nampak:)
mesti berselera kann tika berbuka..:):)

Selamat berbuka sis:)

kak Erna said...

salam kembali tini..alhamdulillah..berselaera..anak2 makan..

~Kak AZZ~ said...

Mak saya suka gulai pisang mudo ni kak.. Hari tu maso makan kek kodai, monambah dio lauk ehh.. nasi dh abeh tp dio poie tambah lagi gulai tu... hehe...

Sodapkan gulai pisang mudo ni... koco dh ni haa....

Wahhh... akak dh pndai shortcut dah skang.... siap BW tu... ingatkan BMW mulo ehh... rupo ehh blog walking... kan kakk... heeee...

kak Erna said...

azz..ha ha ha..golak bosa ni..akak dah pandai tulih shortcut BW..he he..bulan poso ni.sumo nak copek...kok tak takut tak sompek masak..
nasib ado yang suko gulai pisang..kot tak akak sorang yo..boh ikan bilih..buek podeh2..fulamak..he he,,orang tuo2 macam akak ngan omak azz..yo pandai makan tu...

Amy Syaquena said...

salam kak erna...

selamat berbuka,amy kalau nak menjengah di sini mesti pas berbuka,klu sebelum berbuka alamatnya terliur la tengok makanan yang akak hidangkan...

kak Erna said...

salam amy..alhamdulillah..dah berbuka pun..yang simple aje menunya hari ni..nanti akan buat ceritanya..