Wednesday, August 4, 2010

MULA..CARI RESEPI..

Assalamualaikum..

Lagi berapa hari je lagi nak masuk bulan ramadhan..kalau dah puasa nanti..rasanya..tak dapat lah nak menulis dan berjalan jalan sambil membaca di blog kawan kawan semua..kenalah tunggu hari sabtu dan ahad..maklum aje la kan..kalau balik dari kerja tu dah 5.30..nak kedapur pulak..masak yang ringkas aje..buat tambahan..yang lain2 dah tentu beli..tak sempat nak masak semua..

kalau kat opis tu..broadband laju..boleh juga masa rehat tu..membaca..ini..langsung tak boleh pakai..lebih lambat dari siput kot.dah boleh buka..tak boleh pulak nak tinggal jejak..

sebelum masuk ramadhan ni..aku nak cuba menulis setip hari..resepi kuih raya yang pernah aku buat dulu..dari tahun 80 an lagi..ni la resepi yang aku guna..tadi pun anak dah mintak mak nya buat kuih raya yang dulu juga..katanya..

dulu2 aku memang rajin buat kuih raya sendiri..setiap tahun berbelas kuihnya..dah kerja shif..baru berhenti...dan mula pulak beli aje..

aku rajin buat kuih pun..sebab en.abang rajin tolong.bakar kuih..dah siap terap semua..kerja aku pun selesai..en.abang akan bakar semua kuih tu sampai selesai dan siap masuk dalam bekas simpan..

Hari ni..aku nak kongsi..biskut coklat chip..kalau ada yang nak mencuba resepi biskut lama ni..sekarang lagi moden dan canggih kan..

semua resepi ni dulu aku dapat dari kawan sama kerja yang aku panggil kak munah..kak munah pun dah lapan tahun bersara...dan masih ada di tanjong karang.


BISKUT CHOKLAT CHIP.


bahan bahannya:

200 gm mentega
150 gm gula castor
200 gm tepung naik sendiri
100 gm tepung gandum
100 gm choklat chip
1/2 sudu teh garam
1/2 tin kelapa
50 gm badam cincang
2 biji kuning telur
2 sudu makan nescafe
2 sudu makan koko
1/2 sudu makan soda bikarbonat
esen vanilla
coklat rice secukupnya untuk hiasan..

cara;

Pukul mentega+gula kemudian masukkan kuning telur
Masukkan coklat chip+nescafe+koko+garam dan esen
masukkan badam+semua tepung2 gaul rata
masukkan dalam mangkuk kertas, sapu putih telur dan tabur coklat rice diatasnya dan..bakar..

sila lah ye, cuba resepi..kadang2 resepi lama ni pun sedap juga..kalau tak takan sampai sekarang hero2 mintak maknya buat tiap kali raya..

38 comments:

  1. wah kak erna dah mula selongkar buku resepi kuih la, ni kalau start buat mau raya nanti tak termuat satu meja ni....
    kak erna adunan kuih lamo lagi best dari kuih pesen moden skarang..

    ReplyDelete
  2. nnt nak try lah. biskut kena wat sndiri...skrg harga barang dh mahal terutama gula..bahan utama lak tu :)

    ReplyDelete
  3. wah kak erna nak try la macam nie...

    ReplyDelete
  4. kak erna..ida ni tiap tahun tak sempat nak buat kueh sendiri sbb amik tempahan..
    pellik tu kat ofis ida bukan suruh kwn2 beli kueh ida tp suruh buat sebab jimat..

    ReplyDelete
  5. wah,boleh lah berayo ke rumah akak awal2 thn nih..simpankan sey sebalang kak..thn lopeh rayo kek sepita..thn ni nak rayo sakan.

    ReplyDelete
  6. wahhhh. kono datang rayo umah ni. nak alamat kak. kihkihkih

    ReplyDelete
  7. nanti buek kuek banyak2 biar penuh mejo tu sampai den tak goti nak ambik yg mano satu hehe

    ReplyDelete
  8. Salam kak,

    wah...semangat mesti ada kan kak...

    saya kena cari semangat siapkan langsir ...

    ReplyDelete
  9. salam kak,
    ese bab2 biskut2 ni memang tak groti kak,laie2 klu sukat ikut dacing ni...bori la sukat ikut cwn kak,sonang nk ikt eh..umah kaklong takdo penimbang...he3

    apo2 pun sok kok buek open house jgn lupo ajak yo...

    ReplyDelete
  10. Salam Kak,

    Dah mula kumpul resepi, kalau 1 hari 1 resepi mau 30 resepi nak cukupkan sebulan ramadhan tu.
    Saya selalu minggu akhir baru mula buat kuih.Tahun ni nak cubalah resepi yg akak tayangkan.kadang2 buntu idea asyik kuih sama je setiap tahun. hehehe

    ReplyDelete
  11. dah buat kuih raya banyak2..akhirnya kerepek juga yang dijamah org hehehe..

    ReplyDelete
  12. Nampak macam sedap biskut kakErna ni , nanti nak cubalah..buat. saya memang malas nak buat kuih raya ,tapi anak dara tu dok desak je.
    Cik abang kakErna bagus siap tolong..kalau hb saya tolong lemahkan semangat kita adalah.

    ReplyDelete
  13. Anak-anak saya tak berapa suka biskut. Ada satu dua biskut aje yang diorang suka so saya buat yang diorang suka makan aje.

    ReplyDelete
  14. wah akak... start bagi resepi kuih muih... good good..
    tawon ni rasanya cam beriltizam dan berazam nk buat kuih sendiri ler.. 6 tawon kawen nih, asyik buat "kuih tunjuk" jer.. huhuhu...

    anak dh pandai request nk tgk ibu dia ni bakar kek la plak.. hahaha..

    bagus kak... teruskan post resepi2.. leh nk cilok nanti.. hihihi...

    ReplyDelete
  15. Wah...semangat betul ni belum puasa dah ready recepi kuih.Rasanya nak cuba choklat chip Ernalah pula tahun ni.

    ReplyDelete
  16. ibuintan..akak tulis dulu resepi..tak tak buat awal2..kalau buat awal raya nanti tinggal serbok je..he he.

    ReplyDelete
  17. luna..boleh cuba ni..biarkan betul2 masak..sedap..

    ReplyDelete
  18. cik amy..boleh try..akak pun akan tuliskan resepi yang menjadi kesukaan anak2 dan anak2 sedara je..

    ReplyDelete
  19. ida..akak kalau dekat ngan ida pun..nak beli jugak..malas nak buat..

    ReplyDelete
  20. anymz..memang tunggu anymz datang..jangan lupa bagi tau..kok tak dapek kuih rayo yo nanti..

    ReplyDelete
  21. jah..datang jangan tak datang..tak yah alamat pun jah boleh sampai..dopan sikit esso yo..

    ReplyDelete
  22. zino..cakap yo,...nanti dah sampai..kau kato dah konyang..he he..

    ReplyDelete
  23. reen..memang betul..semangat kena ada dulu..baru datang kerajinan kan...

    ReplyDelete
  24. kak long..nanti akak bagi resepi yang ado sukatan guno cawan pulak..kak long..rumah akak sentiaso terbuko kak long..datang lah..

    ReplyDelete
  25. ibu sayang..tak leh banyak2 nanti tak terbuat..akak bagi sikit resepi..nanti kita ambik kat rumah lain pulak..banyak lah kuih kita nanti kan..tenaga je la..takut tak terlarat..

    ReplyDelete
  26. mok cik azwa..alhamdulillah..selama ni..kat rumah akak..kalau buat sikit..tak sampai seminggu dah habis kuih..
    kerepak makan..kuih pun dimakan..alhamdulillah..

    ReplyDelete
  27. wan..akak tulis kat sini yang anak2 akak dan anak2 sedara berebut makan je..cuba la wan..kalau betul masaknya..memang sedap..

    ReplyDelete
  28. Salam Ramadhan n slmt membuat kuih raya..... :)

    ReplyDelete
  29. salam tiny..mula kahwin..memang akak tak pernah beli kuih raya..kecuali kerepek2..
    anak2 dah besar lagi lah..mintak mak buat..memilih pulak tu..hero2 akak kat rumah ni..memang suka makan biskut raya..

    ReplyDelete
  30. Tirana..anak2 akak memang suka makan biskut raya ni..kadang2 baru raya ke 3 akak dah kena buat lagi.akak bancuhkan je..suroh dia orang bakar sendiri..

    ReplyDelete
  31. Zaitu..rasa macam nak buat sendiri tahun ni..nak buat balik ikut resepi yang budak2 ni suka..

    ReplyDelete
  32. ibuhani..rasanya tahun ni..akak nak buat sendiri..tu yang cari balik resepi2 yang menjadi kesukaan anak2 ni..

    ReplyDelete
  33. Wah kak best ye cik abg nak tolong buat kuih raya.. teringat 8 thn lepas.. cik abg saya pernah buat kuih siput.. kuih ros ngan muruku.. itulah pertama dan terakhir.. smpi ler skrg nan ado lah kak.. minta buat kuih ros.. berzaman2 xpenah buat dah..

    Tahun nie berazam nak buat kuih raya ngan kwn2 kat sini.. tp tkut jd cam thn lepas terus xbuat2 sampai ler raya hehehe ;)

    ReplyDelete
  34. Salam kak erna...bestnya biskut kesukaan ank2 kat umah ni...boleh di cuba resepi akk ni

    ReplyDelete
  35. iina..berazam..jangan tinggal azam aje..teruskan..bahan2 semua adakan..teruskan..barulah nanti rasa raya macam kat sini..
    akak pun tak buat kuih ros tu..maruku pernah la buat..iina mintak tolong hb gorengkan aje la..macam akak mintak tolong bakar je..
    kalau semua sekali tu la..yang pertama dan terakhir tu..he he..

    ReplyDelete
  36. salam ros..boleh cuna ..resepi daha lama tu..tapi anak2 akak suka..sanggup mintak akak adunkan..dia bakar sendiri..kalau kuih dah habis..

    ReplyDelete
  37. Wah Kak Erna,
    anak-anak dah request nak kueh raya apa ye...
    Yati hari tu dah order dah kerepek raya ngan jiran ni... Insya-Allah, tahun ni, nak kurang beli kueh raya, nak buat sendiri. Lagi-lagi kak Erna dah bagi resepi kueh chocolate chip tu. Boleh la try nanti. Makacih ye kak. Sebab resepi Yati kurang sedap. ^_^

    ReplyDelete
  38. yatie..anak2 akak memang suka makan kuih raya..
    buat la yatie..pastikan masak betul2 baru rangup dan sedap..
    akak kerepek pun beli gak..belum order lagi ni..

    ReplyDelete