Saturday, July 31, 2010

KENDURI..



Assalamualaikum...

Program aku hari ni..nak pergi kenduri...marhaban cucu sedara..cucu abang aku yang tinggal di felcra ramuan cina kecil..

aku dah set awal awal nak pergi jam 10.30 pagi..jadi paginya sempat la aku nak berkemas sikit..maklum la kan..kemas dalam erti kata "berkemas " cuma dapat dilakukan pada hari hari cuti sahaja..

jam 8.15..anak sedara talipon..bagi tau..abang aku..ayahnya ajak pergi sama..aduhai..dah pukul 8.15..aku tak siap apa pun lagi..

dalam kelam kabut nak cepat..aku ambil baju nak gosok..dah siap sembur..tak juga licin2 makin kesat pulak...sekali tengok..alamak..tak pasang suis.pun..patut sejuk je..nak cepat jadi lambat..

Abang aku yang sorang ni..sebijik perangai arwah bapak aku..tak suka lambat2,kalau nak pergi mana2..macam mana dia nak cepat masa pergi..macam tu juga dia nak cepat masa balik..sabo aje la..kan.

mari kita tengok gambar baby yang diraikan...yang tarik lahirnya sama dengan wan sedaranya ni..4hb.April...

ketika acara menggunting rambut..
ni la sicomel nurul Izzah.serba pink hari ni..
Tu dia penuh bunga rampai atas kepalanya..
Baby dengan mak su nya..anak abang aku yang bongsu..dah 5 tahun berumah tangga nampaknya belum rezeki dia untuk menimang anak sendiri..manjakan anak sedara aje la..
Lagi gambar baby montel ni..geram...



Hari ni menunya..kambing masak kari..kambing mesti ada kan...rendang ayam,..sambal tumis udang dan masak sambal tempoyak daun kayu..tapi tak letak gambar la..

setakat ini sahaja untuk hari ini..nak sambung kemas balik..tapi..nak tiduuuurr dulu..itu pu kalau mata mau lelap.


40 comments:

  1. salam kak erna
    sejak akhir2 ni tiap weekend ada majlis doa selamat ......... alhamdulillah rezeki. moga kita selamat sampai pada ramadhan yg x beberapa hari jer lagi...

    ReplyDelete
  2. salam kembali ibu guru..betul tu..rasanya minggu depan macam malas nak pergi..dah hampir sangat kan..banyak benda nak buat juga..

    ReplyDelete
  3. salam kak,
    skrg memang musim org buek kenduri,nak2 dokek nk poso ni...
    kenduri cucu akak tu xdo berandoi ko?

    best eh la kalau ado...tengok gegulo ngn belon tegantung...peh tu bebudak grobot greramai...he3

    ReplyDelete
  4. kak long..marhaban dongan aqiqah yo..tak pulak anak sedaro akak tu buek buai untuk berendoi...
    tapi..buek tu..dokek rumah suami e..kek ramuan cino.tak buek kek rumah omak e kak rombau...punyo la jemputan e tu suko makan rendang ngan sambal tempoyak kito tu..saip kato sodap2 dan mintak bungkus.ponangan masakan orang negori tu kak long..

    ReplyDelete
  5. Salam kak erna......lama x jenguk akak. Seronok jumpa klrga masa kenduri kan.....:)

    ReplyDelete
  6. salam ibuhani..dah sehat ke mak nya..ibu hani jugak sehat ke..harap2 sehat semua termasuk anak2 dah nak puasa ni..terima kasih jenguk jugak walaupun sibuk..

    ReplyDelete
  7. salam,

    best kalau ade baby secomel tu kan hehe..

    ReplyDelete
  8. Comel baby...semoga besar menjadi anak yang solehah.

    ReplyDelete
  9. Abeh rambut budak tu kono tabur dgn bungo rampai... nasib baik dio tak nangeh...

    ReplyDelete
  10. PM..memang best..bila la nak dapt cucu sendiri

    ReplyDelete
  11. Tirana..amin..terima kasih..begitulah harapan mak dah ayah nya..

    ReplyDelete
  12. azz..memang susah nangih..baru tido..kono angkek orang dah marhaban pun tak nangih..tu yang akak goram bona tu

    ReplyDelete
  13. Aslmkm.
    Seronok ya berkumpuk sanak saudara ... sedappp lagi sambal tempoyak daun kayu tu! :)

    ReplyDelete
  14. Erna,
    Kalau akak, akak akan malan satu lauk aje...sambal tumis udang. Daging kambing , saya tak makan, walapun orang kata sedap! Nak tanya, kenapa ek muka baby selalunya 4 segi?

    ReplyDelete
  15. salam kak G..sambal tempoyak daun kayu..memang diminati..itu aje yang orang mintak tambah..

    ReplyDelete
  16. salam kak erna,
    hujung2 minggu ni kita makan kenduri je lah kan, samalah..
    time nak poso ni memang banyak kenduri, macam-macam majlis...

    ReplyDelete
  17. salam kak nora..he he..geli hati pulak..ye ke nampak 4 segi..tak perasan pulka kak nora..saya tadi pun makan sambal udang aje..dah la..gatal2 muka ni ha..allergik pulak dah..dulu tak kisah pun..hari ni je..agak2 tambah belacan kot tadi tu..

    ReplyDelete
  18. salam ibuintan..dah makan kenduri bawak bekal balik pulak..tak masak ari ni..

    ReplyDelete
  19. Kak orang negoghi kalau buat kenduri lauk pauknya sedap...kan?

    Comel baby rasa nak cubit je pipinya...

    ReplyDelete
  20. anie..anie masak pun sedap..
    baby ni memang montel betul anie..semangat..4/8 nanti baru 4 bulan..

    ReplyDelete
  21. 2-3 blog yang IM layari hari ni asyik cerita pasal gulai kambing je.

    ni makanan zaman nabi-nabi juga agaknya...

    ReplyDelete
  22. IM..kalau aqiqah..kambing la yang sesuai kan..kalau lembu..mahal...

    ReplyDelete
  23. Kat mana2 ada kenduri,sedapnya lauk dia,terliur dibuatnya.

    Comellah baby tu.

    ReplyDelete
  24. wah dah lama tak kenduri kendara cenggini.. tapi kenduri makan2 selalu gak kat sini ;)

    ReplyDelete
  25. alah comelnya baby girl tuh....suka kita tengok...

    ReplyDelete
  26. sedapnya makan kambing... sekarang memang hari hari ada kenduri...

    ReplyDelete
  27. salam kak erna...
    sama la kite g mkn kenduri...hari ni ain ade jemputan lagi...mudah-mudahan teman2 yg buat kenduri tu dimurahkan rezeki...

    ReplyDelete
  28. zaitun..makin dekat ramadhan ni..makin rancak pulak orang buat kenduri kan..
    alhamdulillah..lauk nya memang sedap semua..

    ReplyDelete
  29. iina..sabau aje la ye..bila balik nanti..iiina juga akan jadi macam ni..sabtu ahad,..sibuk memenuhi jemputan kenduri..

    ReplyDelete
  30. SMM..akak pun sama..suka gomoi dia..dah kita memang suka ngan baby kan..

    ReplyDelete
  31. zar..memang betul tu..hari2 ada jemputan kenduri..
    zar suka makan kambing kan..lauk kambing le..

    ReplyDelete
  32. aini noraini..memang hujung minggu macam ni..kita sibuk..sibuk pi kenduri..memenuhi jemputan..

    ReplyDelete
  33. makan je lah kojo hehe.. kenduri hari ni datang tak? sekojap lagi den nak balik dah ni.. macam2 bondo pulak nak buek hehe

    ReplyDelete
  34. Salam Kak Erna,

    Comel baby tu sama comel dengan warna baru rumah akak, pink! pink! pink!

    ReplyDelete
  35. Salam Kak erna...cantik umah baru ni...munge2 kaler pink lagi....buat kenduri2 sebelum ramadan pas ni puasa tak best pulak nak acara ginikan kak

    ReplyDelete
  36. zino..nak buek camanokan..selagi boleh makan..makan yo la kito..
    hari ni tak balik la..dapek tau lambek..dah ado program..

    ReplyDelete
  37. ibu sayang..baby..macamana pun mesti nampak comelkan..
    he he..anak akak..bila tak de kerja suka godek2 blog maknya..tukar itu ini...semalam 3 kali dia tukar..sudahnya berenti kat warna pink..

    ReplyDelete
  38. saam kembali ros terima ksih..he he..akak tak pandai nak tukar2 ni..hero bongsu la ni..semalam dia buat kerja ni..

    ReplyDelete
  39. InsyaAllah kak Erna..kalau kita halalkan, banyak dapat pahala tu.. tapi orang yang nak mengambil tu pun. padan2 la..ingat sama pada tuan pokok..hehehe

    ReplyDelete
  40. Tirana.ye la kan..ingat sama..bagi anak merasa pun cukup la..

    ReplyDelete