Assalamualaikum..
Dah lama tak cerita makan kan..hari ni kita cerita buat kuih la..dah lama hero yang sulong mintak..tapi tak sempat nak buat sebab tak ada inti..
kebetulan hari ni.aku tak pi kenduri..en.abang pi sorang..jadi aku memulakan operasi..
alahai tak pandai sangat upload gambar ni..jadi dulu kemudian pulak gambarnya..tak ikut aturan..tapi tak pe la kan..aku tulis aje la..dibawah gambar tu,...
ni dah siap bungkus dan masukan dalam pengukus..untuk dikukus selama satu jam..
Leperkan tepung atas daun pisang dan letak inti ditengahnya..barulah dibungkus..
inti yang dah siap masak..
adunan yang dah siap untuk dibungkus..pisang campur dengan tepung pulut..tak boleh bancuh dengan air..nanti keras..
tepung pulut..
Pisang yang dah siap dilenyek..
Inti kelapa..masih lagi dalam kuali..belum kering lagi ni..
kelapa yang telah siap di parut..campurkan dengan air kelapa,gula kabong dan gula pasir..masakan sampai kering..
Dulu..masa awah mak ajar aku buat inti kelapa..dia selalu pesan..masukkan air kelapa tu..katanya..bila aku tanya..kenapa...arwah bolih cakap.."buek yo la..banyak bona tanyo"..he he..macam tu la..orang dulu2 ngajar anak masak...ikut je..kalau tak betul..dia kan cakap..contohnya masak lauk.."apo kuah ni..boleh buek air basuh muko"..ha..tu maknanya cair la tu..pandai2 sendiri la..betulkan...
Sambong cerita kuih tadi..mak aku kata.."TIMPAN PISANG..kalau orang lain rasanya namakan lepat...guna tepung pulut,pisang kapas..sebab pisang kapas wangi bila kuih dah masak nanti..dan inti kelapa.
Ada lagi satu..lepat pisang yang..tak ade inti..tu mak aku namakan "TIMPAN POKAK"..aku pun tak tau lah..kenapa namanya boleh ditambah jadi pokak..tak berani nak tanya..sampai la sekarang aku tak tau...
o.klah..jumpa lagi..insyaallah...nak makan kuih pulak..panas..panas ...sedap...
salam kak erna,jadi gi pasar tani rembau ke tadi..asma gi tapi dah siang sikit,amek anak kat sekolah baru gi pasar..ooo ni laa lepat pisang tu yer...timpa.first time dengar..mesti sedap nie..
ReplyDeletekak tadi jumpo abg di pasar tani,jauhnya akak ke pasar.sampai ke rembau..ingat akak balik kg.hehe..nak lah timpan tu..tapi anim tak suko ado inti lah kak..suko yg gondol yo..
ReplyDeletesalam,
ReplyDeletenampak sodap bonar tu..
salam asma..jadi akak pegi rembau tadi nak beli pisang kapas tu la..siap beli daun pisang sekali.. he he..
ReplyDeleteanymz..bilo nak cari pisang kapeh tu..memang akak ko rembau..senang cari..banyak orang jual..kek rumah ni..kalau tak berinti tu.kurang laku anymz..
ReplyDeletepenjejak maya..memang sodap la..kata anak2..
ReplyDeleteSalam kak erna...saya ingatkan lepat biasa tu...kalo guna tepung pulut boleh juga panggil kuih koci pisangkan heheheh...mesti sodap ni kak. Boleh di cuba lain kali
ReplyDeleteOoo ..baru saya tau macam tu ghupanya buat lepat pisang berinti ni ye...kalau lepat ubi kayu yang tak berinti tu saya taulah.
ReplyDeleteTq.. kakErna kalau rajin nanti saya pratikkan ok.
salam kak erna
ReplyDeleteboleh cuba ni........ selalu lepat pisang guna tepung beras @tepung gandum..........
salam rosaliza..tu la..masa akak dok selangor..kawan2 kata tak pernah makan katanya...memang dia orang suka betul makan..
ReplyDeletewan..bolih cuba..kalau ada yang suka makan..setakat ini..kat rumah ni semuanya suka..kawan2 akak masa keje kat klia pun..siap pesan tu..dah dibagi cara dan ajar bagaimana nak buat pun.nak juga akak yang buat..
ReplyDeletesalam ibu guru..memang guna tepung pulut lepat ni..arwah mak akak yang ajar dulu..bolih la cuba buat..
ReplyDeleteKak Ernaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!
ReplyDeleteMenggoda ckLah!
cklah..taaaaaaaaaaaaakkkkkkkkk...akaktak salah..akak tak goda pun..saja je tunjuk..kot ade yang teringin..he he...he...
ReplyDeleteni pertama kali saya dgr nama timpoan pisang...kt tempat saya,kalau lepat pisang,yg takde inti tu...kalau yg mcm tu,dipanggil tepung bungkus..
ReplyDeletesalam kamsiah..yang tepung bungkus tu..tepung aje kan..dengan inti..tak guna pisang..yang lepat ni..guna pisang..tapi..letak inti jugak...
ReplyDeleteorang pilah kato...lopek pisang berinti dan lopek pokak (takde inti),
ReplyDeletedua-dua saya suka..
memang lopek ni sodap buek guno pisang kapeh (kapas), wangi semerbak bila dah masak..
la kak erna..
pisang kapeh takde lak yang masak tu, dah terliur dah ni..
ibu intan..akak kalau nak buek ni memang kono pi pasar tani rombau la..dah tontu ada jual pisang kapeh..akak x bolih nak tanam sendiri..takdo tanah..kek taman ni ha..kat kampong dah abih monyet makan...he he..
ReplyDeleteyelah.....org pilah panggil tu lopek pisang berinti.....:)
ReplyDeleteibuhani..betul la tu kan..tapi..mak akak dulu panggil timpan..macam2 nama di baginya..tapi tak pe..janji makanan ya sama kan...
ReplyDeletekak omal mertuo baru bawak lepat pisang semalam, ado lagi dlm peti ais... ;p
ReplyDeletesayangsayangibu..kat rumah akak ni..tak sempat nak simpan peti ais..kalau buat lepat ni..yang bongsu tu aje sekali makan 5 ketui..he he..tak dapat akak nak larangnya..
ReplyDeletesedapnya lepat pisang ni, nanti bolehlah try.
ReplyDeletesalam kak erna...
ReplyDeletepandai kak erna ni buat kuih ye...
sodap bonar nengok kuih dlm gamba tu...nak buek tp tak pandai..ado gak try tapi asyik lombik yo...pas tu makan guno gan sudu yo...sian anak den omak ei tak pandai buek kuih tu..
Kak...lepat pisang feveret arwah mak anie...meamng dia minat & rajin buat...
ReplyDeletenampak sedap lepat pisang akak tu. pos kat sp sikit..hi3..
ReplyDeletesllu mkn lepat yg x ade inti, yg nie, x penah mkn lg rsnya.
kak, nak resipi bingka yg akak bt hr tu, boleh x?
acik goma timpan pokak tu kak...
ReplyDeleteikutsukakoi..bolih2..cuba la try..mana tau nanti jadi suka..yang penting inti mesti kelapa muda...yang bolih buat inti...
ReplyDeleteainnorainia..cuba lagi..nak tau lembik ke tidak..masa kita tepek kat daun pisang tu..daun pisang..mesti letak minyak kelapa sikit dulukan..lepas tu..adunan tak melekat ketangan..bolih di tepek..haa...dah tentu tak lembik tu..
ReplyDeleteanie..tu la..selalu memang mak kita la yang buat kan..tapi..dah tak de ni..lagi pun sejak akak dah kerja dok selangor..memang akak kena buat sendiri..anak2 pun suka..
ReplyDeleteummu ammarz..memang sedap ni..tapi nak pos tak bolih..kuih basah ni..sampai nanti dah basi..he he..
ReplyDeleteresepi tu..akak ambil dari blog izahdaut..cuba buka..nanti bolih cuba buat...
acik..akak semua suka..yang pokak suko yang berinti pun suka..cuma nak buat selalu masaalah pisang ngan daun pisang je..nk kena pi beli masa pasar tani je..senang dapat..
ReplyDeletekalau lepat pisang guna tepung beras kan.. guna tpg pulut ni panggil lepat liat. Zar suka lepat pisang tepung beras berinti kelapa putih gaul ngan garam jer.. Ya Rabbi sodap bona..
ReplyDeleteMak zar dulu berniaga kuih muih ni lepas mak pencen memang rindu sangat nak makan kuih lapis, kuih seri muka..
zar..lepat liat tu..lain cara nak buatnya..tak sama dengan apa yang akak buat ni..dulu masa dok selangor..akak tau juga macammana lepat liat tu..kuih lepat pisang yang zar kata.tu pun..ada jual kat selangor tu..tapi kalau kat NS ni..kelapa tu tak letak kat tengah..tapi digaul sekali...
ReplyDeletezar..bila balik kampong tu..minta la..mak zar buat kuih2..lepaskan rindu...
kalau zar beli pun nanti tak sama dengan air tangan mak buat...
timpan? tak ponah dongan namo tu. lopek tau lah. Timpan pokak lagi tak ponah donga..
ReplyDeleteish... pokak botul lopek tu kan? suruh pakai inti buek tak tau yo de.
ha ha ha..kak pah..memang boto lah..pokak..he he..orang lain memang lopek la kak pah..orang rembau..atau pun arwah mak yo yang namokan timpan kot..memang kawan2 dari NS pun kato tak ponah tau namo timpan tu..
ReplyDeletesodapnyerr lepat pisang ittewww.. uhuhu
ReplyDeletedapat new vocab kat sini kak...rasa nak try je timpan pisang yang akak buat ni...mesti sedap!
ReplyDeletee.me''sedap ikut selera masing2kan..kalau akak dah tentu sedaappp..
ReplyDeleteE-na..bolih cuba lepat ni..tapi senang ke dapat daun pisang dan buah pisang kat sane..
ReplyDeleteSalam Kak Erna,
ReplyDeletePandai akak buet lepat pisang, untung anak2 akak dapat ibu yg rajin masak & pandai masak. BISO BONAR lah akak ni...
ibu sayang..lepat kuih dulu2 mestilah tau kan..kalau kuih2 moden ni..akak pun kena ikut resipi gak...anak akak memang suka makan..
ReplyDeletekak,
ReplyDeletekat perak ni kami panggil lepat liat utk lepat yg xde inti... ;)
salam yong..lepat liat ni masa akak kat selangor dulu..rasanya guna tepung pulut je..tak campur pisang kan...
ReplyDeleteeh..eh..
ReplyDeletebila tgk step yg AE susun nih cam mudah pulah nak buat...ermm..
:D
boleh la..len kali bila bebetul rajin
nak cuba buat..
(tak tau la bila...hehe..)
This comment has been removed by a blog administrator.
Delete