Followers

Friday, July 16, 2010

JOM PI PESTA

Assalamualaikum..

Pagi tadi ..sewaktu ke wisma negeri..aku terbaca di papan kenyataan nya..satu tajuk yang amat menarik minta ku..

"PESTA PERSUKUAN ADAT PERPATIH"

Itu lah dia bunyi nya..aku jadi teruja pulak..bagi tau en abang..nak pergi tengok..
aku bagi tau ..aku ni nama je..dilahir dan dibesarkan di n9..tapi aku cuma pandai sebut suku aje..yang lain2 langsung tak tau..dan aku memang teringin betul nak pergi..diadakan di muzium diraja seri menanti..

Ha..tu la masalahnya..aku belum pernah pergi pun muzium tu..tapi tak pe kan..bukan jauh pun..sejak ada jalan baru tu..sekejap aje sampai ke kuala pilah dari seremban tu..

pada sesiapa yang nak pergi tu..jom la kita pi sama sama..boleh kita tau..kenapa dinamakan pesta persukuan..dan apa yang nak dipestakan...

Insyaallah..semoga semuanya berjalan lancar..dan tiada halangan ..

28 comments:

  1. akak poi pehtu cerito kek sini yo..sokgi se ado 4 kenduri..semua nak poi..start dr pulau sampai lah ke p/jaya dan bangi..hehe

    ReplyDelete
  2. ambi nim..round the world kenduri amin nak poi tu..makan jago nim..

    ReplyDelete
  3. mula-mula tadi saya terbaca pesta sukan. tapi isinya tak cerita pun pasal sukan. baca sekalai lagi ..ohh persukuan.

    dah time nak masuk tidur lah ni !

    ReplyDelete
  4. al-lavendari..kalau sukan..rasanya tak pergi..persukuan..nak tau..harap2 apa yang nak diketahui..tercapai hari ini..

    ReplyDelete
  5. Selamat berpesta lepas tu jangan lupa cerita ceriti.

    ReplyDelete
  6. "PESTA PERSUKUAN ADAT PERPATIH",smpi bila?kat kuala pilah ke?..ms kecik2 arwh maklong selalu bapak ke Kuala Pilah.tapi kita tk suka kuala pilah..cam pekan koboi..hahaha..smpi skrg tgk berubah...

    ReplyDelete
  7. zaitun..belum pergi pun lagi ni..nak masak2 untuk budak2 makan dulu..

    ReplyDelete
  8. anie..2 hari je..sabtu dan ahad..17 dan 18 julai..
    ani dah balik ke..

    ReplyDelete
  9. menarik tu... at least boleh dapat info banyak perkara. Hari ni nak gesa jugak pi pesta floria tu kat putrajaya tu

    ReplyDelete
  10. zar..akak dah balik dah..tak saperti apa yang diharapkan..

    ReplyDelete
  11. ckLah kena ajar topik ini dlm Sejarah...jadi, banyak juga baca pasal suku ni.

    ReplyDelete
  12. salam kak erna..
    timo kaseh sudi follow..
    kaklong bkn x nak poie...
    selalu eh klu blk kampung,lalu situ
    singgah la...
    ni tak balik...
    x dapek la nk poie...huhuhu..

    ReplyDelete
  13. kak, nak na pg, tapi tak berkesempatan...namo jo org n9, tapi banyak lagi yg sy bolum paham psl adat kito ni..

    ReplyDelete
  14. Kak erna.....kat muzium mana ekk.....x perasan pulak..

    ReplyDelete
  15. ck lah''kalau cam tu cklah lebih tau dari akak ni.tadi pegi tak dapat apa pun.tak paham jugak

    ReplyDelete
  16. kak long..tima kasih kembali..tadi lebih pada cara dan makan traditional n9 je..

    ReplyDelete
  17. annie..dah poi pun akak masih tak paham..ha ha..ha..

    ReplyDelete
  18. ibuhani..muzium diraja kat istana lama seri menanti tu la.ramai orang tadi..tapi lebih ke makanan..

    ReplyDelete
  19. Aslmkm Erna.
    Nak ke Pilah tu yg malas. Dari KL/PJ letih juga!
    Ada beberapa kali saja Kak G pergi ...kecil2 dulu ada sekali.
    Lepas tu, pergi utk makan kenduri jer.
    Erna pergi, nanti cerite ye.

    ReplyDelete
  20. kak erna,
    nanti citer lah apa yg ada kat pesta tu... ;)

    ReplyDelete
  21. erkss... jauh la pulak kalau nak pi nih!

    ReplyDelete
  22. abang pun tak ponah sampai sinun, bilo lalu sebelah tu jeling yo.. tak ponah singgah lagi.. cerito la apo yg di pamirkan mano tau kok tersinggah lak nanti..

    ReplyDelete
  23. salam kak G..nanti saya cerita..tapi tak dapat apa yang dihajatkan..

    ReplyDelete
  24. salam yong..nanti ye..tapi tak banyak sangat..akak cerita sikit..

    ReplyDelete
  25. SMM..yang seronoknya tu...merasa makanan..macam2 makanan yang akak rasa..sampai pedih perut..pedas semua..

    ReplyDelete
  26. IM..memang tak sampai la jawabnya kan..

    ReplyDelete
  27. zino..kalau nak ter ...ter... tu tak do lah jawab e..

    ReplyDelete