Followers

Sunday, July 25, 2010

PILIHAN KU..BUKAN PILIHANMU.


Assalamualaikum..

Amboi mak tajuk..tak sedar diri betul..he he..

dulu masa hero heroku masih kecil..aku akan belikan baju baju dia orang ikut suka aku...ikut cantik dimataku..

tapi..sejak dah makin besar ni..mereka suka pergi beli dan buat pilihan sendiri..
hari ini..aku dan hero bongsu..pergi beli baju untuk raya nanti..baju untuk hero bongsu sahaja ..

hero bongsu ni..warna2 pilihan dia aduh mak..sakit mata aku..tapi nak buat macam mana kan..dia dah besar dan ada selera sendiri..selain dari..suka pakai baju tangan panjang..dia juga suka warna2 gelap..

meh kita tengok gambar pilihan dia..



seluar warna hitam
seluar warna kelabu
baju belang warna hitam dan kelabu
Seluar slack juga warna gelap..hitam..
baju kemeja warna hitam jugak..
Ini lah satu2 nya baju yang aku ambik..dan hulurkan semasa dia ada dalam fitting room..suroh cuba..akhir nya dia cuba juga..dan tanya aku..warna ini mak..aku pujok dia..kata aku teringin nak
dia pakai warna ini..cantik dimata aku..

aku nampaknya kena sedar.....warna pilihan mereka tidak sama dengan warna kegemaran ku..aduhai..

nasib baik la..hero sulong ni..jenis tak kisah..apa saja yang aku beli dia pakai..sebab badannya yang besar..tidak membolehkan dia membuat pilihan..

satu lagi..hero bongsu tahun ni..tak nak baju melayu..dia kata nak pakai baju kemeja dan seluar slack tu..nak pi sembahyang raya..nanti..katanya..lepas raya..boleh guna lagi..kalau baju melayu..nanti lepas raya..dah tak pakai katanya..pepandai aje dia..

Tak apalah janji dia sukakan..nanti kalau mak bising2 merajuk..lansong tak nak apa2..

40 comments:

  1. Salam kakErna,
    dah shopping raya ke.kalau anak dara saya lagi best,bab shopping ,ibu ambik sepsg je,dia ambik berpasg2 dah tu lebih mahal dari ibu punya. Pilihan sudah tentu pilihan dia.

    ReplyDelete
  2. hhheee..mcm mcm kan..masa berubah..anak dah besar juga berubah..masa kecik2 kite enjoy beli baju diorang..dah besar..no more.. suka bace kerenah diorang nh..

    ReplyDelete
  3. kak, tebalik, kito yg veteran ni pulak yg pilih warno cerah, dio yg bdk2 pilih wrna golap yg sesuai kek kito yo warno tu, heran tul selegho anak2 kito skrng kak kan..

    ReplyDelete
  4. wan..beli kan untuk sibongsu aje dulu..kalau dah puasa tak larat nak mengikutkan..memilih lama betul..
    anak dara lain agaknya kan wan..akak ada hero je..tak de pengalaman layan anak dara shopping..

    ReplyDelete
  5. izah..memang betul tu..masa dah berubah..zaman pun dah berubah..dah tak ikut dah pilihan kita..

    ReplyDelete
  6. annie..iyo lah..suko nyo yang warna dah malam..tak cerah lansong...

    ReplyDelete
  7. salam kak erna
    kita serupa, kita serupa (nyanyi lagu zainal)
    nampaknya gitu jugalah kat ida, yg sibungsu sebijik mcm anak bungsu kak erna..tp anak yg ke dua langsung tt banyak kerenah..ida selalu ckp kat dia..senangnya ibu bela abg...

    tal soping baju raya lagi,sbb belum ada budjet...

    ReplyDelete
  8. salam kak erna..

    apa khabar..
    moga sihat dan ceria ..

    waa...dah shopping utk raya ekk..semangat kerayaan gituu...hehehhe..

    amacam tahun ni..
    ada bikin banyak kuih ka..
    hehe...

    ReplyDelete
  9. salam ida..ida juga sama macam akak ye..nak buat camana kan..nanti merajuk pulak..kalau kita halang kemahuannya..

    ReplyDelete
  10. cik amy sensei..alhamdulillah..akak sihat..
    akak tak beli apa2 pun diri sendiri lagi..untuk yang bongsu tu je..kalau lambat..alamat la tak de saiz..
    saiz badan dia besar..umur baru 14 tahun..tu yang kena awal.dah ada pengalaman tahun lepas..

    ReplyDelete
  11. kdg2 rasa ntahape2 yg dia org pilih tapi... maklumlah citarasa org muda lain dgn org tua :)

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum Kak Erna
    wah wah akak memang ibu yang sporting sangat.kalau akak mak 3 hero,saya mak 2 hero.hu hu.
    kak saya masuk melalui blog formal saya.sedang mengemaskini blog formal peribadi saya yang lama telah tak terupdate.
    blog peribadi myukhuwah saya tak sempat nak kerap jenguk..maaf ya kak erna saya pun dah jarang ke sini.

    ReplyDelete
  13. piewahid..betul la..tah apa2..tapi tu la yang disukanya..yang nak pakai pun dia kan...

    ReplyDelete
  14. cikgu Ma..terima kasih..dapat juga meluangkan masa menjengok kemari..
    ye la..cik gu..akak lebih satu heronya..he he..tak pe,...rezeki allah pada kita kan..

    ReplyDelete
  15. Bila anak2 dah besar kita yang ikut selera mereka,lain dulu masa kecik2 apa yang kita beli diorang akur.

    ReplyDelete
  16. salam erna. bebudak ni ada selera sendiri. anak kakpah, si bongsu ni je yang kakpah belikan. yang lain2 bagi duit beli sendiri.

    ReplyDelete
  17. salam kak erna...
    anak2 ain pun same kak erna..semua ikut citarase dia org...yg kecik tu pun pandai jugak ade pilihan sendiri...kak erna lelaki semua...senang la jugak, ain ni semua perempuan lagi la mcm2 citerasanye...poning den dibueknye...
    kdg2 reject jugak...kalau tak bekenan kat mate maknye ni...

    ReplyDelete
  18. Aslmkm Erna.
    Sekarang lelaki pun bershopping raya awal rupernyer?
    Tak kisahlah apa2 pilihan mereka, asalkan sopan.
    Anak Kak G ikut jer selera Kak G, kalau yg tak berapa berkenan, dia jarang pakai. Jadi aman! :)

    ReplyDelete
  19. Salam Kak Erna,

    Ibu senang, budak2 ni shopping sendiri, cuma baju melayu tu ibu belikan kain kemudian tempah. Sama dgn baju kurung si dara kena tempah & jubah tu beli yg yg siap.

    Budak2 skrg mmg nak pergi beli sendiri, tak naknya kalau ibu nak temankan (x rock katanya.hehehe

    ReplyDelete
  20. anak2 saya nak kebaya ini tahun, maklumler, badan depa kecik come... huhuhu

    ReplyDelete
  21. salam,

    wah belum posa lg dah beli baju raya nasib baik anak tu tak mintak baju superhero kalau tak payah gak nak carinya hehe..

    ReplyDelete
  22. biasalah kak.. jgn kan budak.. pakwe saya pun 2X5.. baju semua kolor gelap.. penah try beli bj warna biru muda n kuning cair.. sampai lah den kek sini.. baju tuh sekali pun xponah pakai.. adalah 5 6 thn kot kat mesia.. org pompuan nie kan suka warna warni sikit.. org laki suka warna2 tanah.. hehehe ;)

    ReplyDelete
  23. salam zaitun..memang betul la tu..tak suka pun nak buat camanakan..dia dah suka..alahai

    ReplyDelete
  24. salam kembali kak pah..yang bongsu gak ni kak pah..rasanya muda2 lagi..pakailah yang cerah sikit kan..ni tak..hitam kelabu je..yang diminatnya..

    ReplyDelete
  25. ainoraini..perempuan banyak pilihan kan..tapi dah nak ikut citarasa dia orang tu.memang pening jugak..
    kalau maknya reject tak merajuk tak pe..

    ReplyDelete
  26. wkmslm kak G..senang kalau dia nak ikut pilihan kita..tapi macam kak G..cakap la..alamat dok dalam almari je la..kalau ikut pilihan kita..sayang pulak rasanya..

    ReplyDelete
  27. ibusayang..betul la..tak rock....he he..lagi2 lelaki kan..malu konon be;i baju ngan mak..nanti kawan kata anak mak..macam2 budak2 ni..

    ReplyDelete
  28. mak su..mak nya pun boleh lagi berkebaya tu..sama2 come ngan anak..

    ReplyDelete
  29. PM..belum pos tak bersesak sangat..

    ReplyDelete
  30. iina..betul tu..kalau dia tak minat...tak dipakainya..anak akak pun camtu..
    warna yang ina pilih..kuning air ngan biru tu..mesti cantik..sebab warna lembut..iina je.la buat pakai kat rumah..sayangkan...

    ReplyDelete
  31. Anak kak Erna punya taste sama dengan taste Yati. Colour gelap. Bukan apa kak, baju colour gelap buat kita nampak lebih slim. Hehheh... Rugged jugak ya, tak nak pakai baju melayu masa raya. Pakai jubah la, ala ala arab. :D

    ReplyDelete
  32. yati..ye ke..yati pun suka warna gelap..akak kurang suka..suka cerah2 tu la ....kan tak nampak kurus...
    Tapi memang badan akak naik betul sekarang ni..risau dibuatnya..

    ReplyDelete
  33. Kak...pilihan dia sama dengan pilihan Ude...

    ReplyDelete
  34. anie..ude pun suka warna gelap ye..sesekali minta dia pakai juga warna cerah anie..pompuan..he he..

    ReplyDelete
  35. mak ai kak.. semua pilihan warna gelap.. cantik gak warna merah pilihan kak tu..

    ReplyDelete
  36. salam yong..itu la pasal..semuanya warna gelap..kelabu mata akak tengok..pada dia dah cantik sangat dah tu..

    ReplyDelete
  37. baju merah...
    senang nak cari dia diramai-ramai orang

    ReplyDelete
  38. dr..suka suka..sangat suka bila dr.sokong baju merah..

    ReplyDelete
  39. bila dah besar, memang kita kena ngikut dia kan kak

    terbaru dari saya :
    entri berat ini memenatkan kepala

    ReplyDelete
  40. cik gu..betul tu..tak dikisahnya kehendak ita..

    ReplyDelete