Sunday, December 5, 2010

TERBELI...MINI FOOD PROCESSOR..


Assalamualaikum.

Semalam masa pi MAHA tu..akak dah terbeli..mini food processor..punya la..pandai orang tu kempen..sampai akak terbeli satu.
jus mangga dalam gelas ni adalah hasil dari benda alah yang akak beli tu..sedap..jus mangga akak ni..sebiji mangga dapat segelas.

Sebelum tu..akak dah guna untuk potong bawang..akak nak masak nasi mentega..akak ikut resepi dari rosaliza..setakat ini..berguna la dia..senang kerja akak..sebab bukan akak yang buat..berebut ngan hero akak tu ha..nak mencuba guna pakai..
Yong ada tanya akak macam mana rupanya..dan akak dah janji..nak letak gambarnya disini..dibawah ni gambar dia..
 Diberi 3 jug..2 akak dah siap tulis..untuk bawang ke cili ke.daging ke..yang satu lagi untuk jus aje ..jadi nanti tak la bau kan..yang satu lagi..belum guna..
 dan 4 mata 

Hari ni..hero2 akak cukup rajin buat jus..
mangga yang dibeli semalam..semua dah jadi jus..mula la dia..mencari lagi..buah apa yang ada..nak dimesinnya..ish2  budak2 ni..

Harap2 tahan lama la..tau aje la kan..kalau beli kat tempat2 macam tu..kadang2 tak tahan lama..tapi..nak buat macam mana..dah terpikat sungguh..he he..

56 comments:

  1. salam kak erna.......... nak wish salam maal hijrah buat kak erna sekeluarga.

    ReplyDelete
  2. Salam my dear sis:)

    Tak pe sis terbeli pun..janji ia diguna utk kemudahan kita juga..ok gak kan:):)

    Moga akak sihat2 di sana:)

    ReplyDelete
  3. Sy ada gak beli juicy blend kak.. Yg jenis tekan2 tu je.. Masa baru2 beli mmg rajin la buat mcm2 jus.. dgn air keret la... air epal ijau la.. air tembikai laa... skang ni dah bungkus balik dah dalam plastik... peram dan perap aje la blender tu... hehe.....

    ReplyDelete
  4. heheehe..minta2 camtu lah kak.anak2 ni bilo first time tu excited ee lain macam kan??

    ReplyDelete
  5. salam,
    dah terbeli kena lah pakai sampai puas kak :)

    ReplyDelete
  6. salam k.erna.. nak tau motto member forum myresipi? BIAR NYESAL BELI DARI NYESAL TAK BELI .. hehehe kang kalau tak beli bila nak guna masa tu la nyesal betul tak beli.. tp kalau dah beli tak guna, boleh bg org lain kan.. tak pun satu masa akan berguna gak benda tu.. cuma kita tak ingat nak guna..

    nor suka tengok mini FP tu, bila kecik2 gitu, nak chop bawang atau lain2 dlm sukatan yg sikit, mudah jer kan. ni FP nor besar, nak chop yg sikit2 tak berbaloi. teringin gak nak cari yg kecik, mudahkan kerja

    lagipun cup dia tu sekali dtg 3! bagus la, senang nak guna asing2 tak la berbau bawang/lada kalau guna utk wat jus :)

    ReplyDelete
  7. wah kak...

    saya dari dulu nak beli; tak terbeli-beli...

    ReplyDelete
  8. berapa rogo eh ni kak...bokonan lak...
    yang macam jual kek pasar malam tu ko?

    ReplyDelete
  9. pernah nampak mesin camni drg promote kat depan giant kelana jaya
    hehehe

    ReplyDelete
  10. Salam kak... wah!! selalulah sekarang dpt minum jus buah

    ReplyDelete
  11. Takpe kak.. janji gunakan hingga ke putaran terakhir hehehe ;)

    ReplyDelete
  12. ibu...guru..salam kembali dan salam maal hijrah.
    terima kasih ibu guru..

    ReplyDelete
  13. salam kembai tini..alhamdulillah akak sihat..
    tu la kan..dah terbeli..gunakan aje la..tapi..berbaloi jugak kan..

    ReplyDelete
  14. azz..he he..nasib yang ini bukan untuk jus aje..semua boleh..buat sambal belacan pun boleh guna..
    kalau tidak..mau senasib kan..

    ReplyDelete
  15. anymz..memang boto tu..berobut memasing nak buek sendiri..nak guno an..

    ReplyDelete
  16. salam kembali noreed..betul tu..dah terbeli kan..kalau tak gunakan nanti..ada yang berbunyi..he he..

    ReplyDelete
  17. salam nor..ha ha..betul tu..kalau tak beli..memang rasa menyesalkan..memang tergoda sungguh akak tengok orang tu berkempen..bukan akak je..berkerumun orang lain jugak..
    dulu masa anak2 kecik..akak memang ada beli copper yang besar tu..untuk buat bubur anak..dah rosak dah..baru 2 tahun rosaknya..

    ReplyDelete
  18. salam reen..akak pernah beli copper yang besar tu..dah lama dah..masa anak2 kceik..untuk hancurkan daging..ke ayam ke..untuk buat bubur anak..dah rosak..tu yang terpikat tengok orang tu buat demo tu..

    ReplyDelete
  19. salam kak long..memang orang tu kato..dio beso jual kek pasar malam..tapi yang ni guna letrik punyo..rogo e..onam puluh sembilan hengget kak long..
    akak tengok orang berobut boli tu..ingat an..bawah 50 hinggit rogo e..tapi..dah mintak kak long..bayar yo lah..
    nasib baik..sonang guno an..tak do la akak nyosal...

    ReplyDelete
  20. tak pa kalau hati dah berkenan ..sambaq saja ..nanti hati teringat2...

    ReplyDelete
  21. alien..terima kasih sudi singgah sini..
    pernah nampak..betul la tu kan..orang yang jual ni cakap...dia biasa jual kat pasar2 malam..

    ReplyDelete
  22. anie..memang macam tu la nampaknya..
    hari ni je dah 3 kali budak2 ni buat jus..he he..

    ReplyDelete
  23. iina..betul tu..selagi dia mau berputar..he he..

    ReplyDelete
  24. Lana-bulu ..selalu memang macam tu..kalau hati dah berkenan.tak beli..memang termimpi2 la..

    ReplyDelete
  25. heheh. biasa la kak kes terbeli2 ni. kihkih. nak2 pulak kalau promoter tu pandai cakap..

    ReplyDelete
  26. Ooo yang cam tu saya ada nampak org promot kat pasar aritu tapi saya tak beli..eloklah kakErna beli ..banyak kegunaannya.

    ReplyDelete
  27. tak sempat nak ker MAHA sebab amat la sibuk dan MAHA la padat

    ReplyDelete
  28. salam GB..memang pandai betul promoter dia tu..mula2 terlopong akak dengar..lepas tu pulak..langsung terbeli..he he he..

    ReplyDelete
  29. salam wan..akak pulak jarang kepasar..bila nampak tu..dengan macam2 kegunaan..terus terpikat..

    ReplyDelete
  30. en.mamai..tak de rezeki la kesana ye..

    ReplyDelete
  31. salam kakErna, mmg berguna benda alah tu kak...menyenangkan kerja...nak buat apa2 pon boleh...tak payah lagi pakai lesung hehehhehehee...

    ReplyDelete
  32. owhh.. ini ya food processor tu.. comel jer saiznya..

    kak,
    tak rugi langsung beli.. janji diguna pakai.. yg rugi tu bila jadi perhiasan jer..

    ReplyDelete
  33. Aslmkm Erna.
    :) Tak apa la kalau betul digunakan & berguna gitu! Berbaloi la kiranya.

    ReplyDelete
  34. SMM..salam..setakat ini memang berguna betul..masa tengah rajin ni la..he he..

    ReplyDelete
  35. abah izz..salam kenal jugak..akak dah cuba keblog abah izz..tapi tak boleh masuk..ada halangan dari 'malware'

    ReplyDelete
  36. salam yong..memang comel je..
    kalau nak buat jus pun dapat untuk segelas aje..
    insyaallah akan digunakan..sekerap mungkin..

    ReplyDelete
  37. Wkslam kak G..insyaallah digunakan.anak2 pun tengah seronok buat jus saja kerjanya..

    ReplyDelete
  38. Salam Kak Erna.
    Semoga diberkati dan dirahmati Allah swt. Salam MaalHijrah buat akak sekeluarga. Semoga kehadiran 1432H membawa seribu satu macam pengertian dalam kehidupan. " 1 Malaysia 1 Ummah ". Take care.

    ReplyDelete
  39. salam kembali roha..terima kasih.
    salam maal hijrah juga buat roha sekeluarga..
    amiin..

    ReplyDelete
  40. salam Maal hijrah kak...bestnya beli yang mini, senang sikit nak buat keja..kalo yang besar tu byk sikit ruangan nak simpan, lapi pun satu jag jebanyak guna tak apa beli kak, kut yg pesen jd hiasan dlm lemari tu yg xnakkan

    ReplyDelete
  41. yang penting, kita gunakan kak. kalau tak, simpan jadi bahan muzium..hehehe..

    ReplyDelete
  42. hahaha...kk Erna sedang dgoda ya....hati2 tau.bestnya dpt beli toys tuk masak2....kalo tahu suruh kk Erna beli 1 tuk kita.tak pe.kita tempah tuk thn depn.kalo ada ya...

    ReplyDelete
  43. Tak Pe Kak kalau dah beli, bila2 boleh guna;)

    ReplyDelete
  44. salam maal hijrah jugak buat rosaliza..
    baru2 ni memang hari2 digunakan ros..tak sempat nak rehat benda tu..he he..

    ReplyDelete
  45. salam daddy ziyyad..insyaallah..tak simpan dalam muzium..he he.

    ReplyDelete
  46. anie,nagoya..he he..dah tergoda pun..
    apasal anie...tak cakap awal2 kalau tak akak belikan..he he..

    ReplyDelete
  47. mak lang..terima kasih..
    alhamdulillah maklang..akak gunakan..dari mula beli tu..tak sempat simpan pun.he he

    ReplyDelete
  48. salam kak erna,
    makin rajinlah kalau br dpt toys baru tu..

    ReplyDelete
  49. salam kembali hamizah..memang rajin pun..he he..tapi akak tak dapat guna lagi..penolong akak dirumah ni rajin sungguh..

    ReplyDelete
  50. halamak tadi mokwo ade tinggal komen..kok udah ilang..haiiih...salam maal hijrah erna

    ReplyDelete
  51. mok wo..salam maal hijrah..
    kadang2 terjadi macam tukan..komen kita hilangkan..tak tau kenapa..

    ReplyDelete
  52. Yati tak berapa nak tau guna food processor ni. Tapi macam blender juga la agaknya ye kak? Yati buat jus pun guna blender je. Pastu tapis. Tu pasal ada 2 blender kat rumah. Tapi memang best kalau ada barang-barang dapur camni. Senang kerja kan. :)

    ReplyDelete
  53. yatie..masa demo tu..akak tungu sampai selesai..tu yang tau macamana nak guna dan terus terpikat nak beli tu..

    ReplyDelete