Wednesday, December 22, 2010

PATUT KE..BETUL KE TINDAKAN DIA..BANTU LAH..RINGANKAN BEBANAN PERASAAN.

Assalamualaikum..


Dah lama akak fikirkan..akhirnya akak ambil keputusan..untuk menulis disini..
Bukan cerita akak..tapi..cerita kawan satu opis..akak memang kesian ngan dia..baru kerja 2 tahun lebih..tapi pandai buat kerja..
baru setahun kerja dah confirm..

Kisahnya bermula..selepas..bos lama dia..gred 41..berpindah kesarawak..dia dapat bos baru..perempuan..
bos baru dia..awal2 dah cakap..tak suka kerja dengan perempuan..tapi nak buat camanakan..bos dia dah berusaha untuk menukarkan dia dengan staff bawahan lelaki..tapi masih tak dapat..

Mungkin sebab itulah..bos dia..cuba menyusahkan dia..
sebenarnya dari minggu lepas lagi..kawan ni demam..batuk batuk sampai hilang suara..yang lebih membuat dia teruk..dia ada asma..akak dah suruh pi klinik..tapi..budak ni..memang penakut dengan klinik..

jadi hari selasa lepas..dia pergi jugak klinik..sebab dah tak boleh tahan..susah tidur dan tak boleh bernafas..
doktor bagi MC..itulah yang membuatkan bos dia marah yang amat sangat..sebab..kebetulan..bos dia sepatutnya kena bagi ceramah kepada pegawai2 FAMA..
bos dia..memang tak pernah bagi ceramah ..kalau ada..mesti dia akan suruh kawan akak pi..padahal..sepatutnya dia yang pergi..dan kawan ni..tak pernah mengelak..di turuti semua..

Tapi hari selasa tu.dia MC dan tak boleh pergi..bos dia telah mengarahkan dia buat surat tukar..

Bos dia bagi sms..yang peliknya..bos dia tak pernah bagi apa2 arahan berdepan..mesti melalui nota..atau sms.

antara sms..yang dihantar oleh bos dia.dan difowardkan ke akak..

1.AWAK MEMANG MENYUSAHKAN SAYA..
   AWAK MINTAK PINDAH LA..

bila kawan akak diam..tak buat surat lagi..dia hantar lagi sms

2.MANA SURAT PINDAH AWAK..CEPAT LA!
SAYA TAK INGIN ADA PEMBANTU MACAM AWAK LAGI.

3.AWAK  TAK ADA KAT SINI LEBIH BAGUS,

4.KENAPA TAK SUBMIT LAGI SURAT PINDAH AWAK!TAK PAYAH TUNGGU LAMA2 BARU NAK APPLY.TAK DE MAKNA AWAK KAT SINI..AWAK KERAP SANGAT AMBIL MC.

pelik betul akak..budak ni..satu bilik ngan akak dari masuk kerja..pi klinik pun penakut dan pertama kali dia mc..camana boleh dia kata kerap mc..heran..heran..

Akak kesian..tapi tak boleh buat apa2..dari mula lagi..segala meeting..ke perancangan ke,..budak ni la..pandai2 buat..nasib baik dia pandai..
komputer pun pandai..perancangan tahun depan pun..budak ni kena rancang..tah apa gerd 41  tu buat akak pun tak tau..gred 17 juga kena buat semua.
kawan ni selalu kata..malu nak pi meeting..semua pegawai2 tapi dia tak ada pilihan..dia tak pernah melawan..ikut aje..akak pulak naik geram..
dah punya baik dan memikul tanggung jawab bos dia pun..masih lagi tak puas hati..hanya kerana satu sebab..MC..kerana semput..

satu lagi sms..dia mintak lapuran..
SAYA NAK SEMUA LAPURAN SELAMA AWAK PERGI MEETING MANA2 SELAMA NI..YANG LENGKAP .FAHAM..

Ada jugak ke pegawai yang tak berani pi meeting..semua dibebankan pada orang bawahan..

Baru2 ni..bos dia arahkan pi meeting perancangan 2011.di langkawi..awak mesti pergi..tak kira macam mana pun..katanya..

kawan akak tanya.ada lagi ke duit untuk buat tuntutan..dia kata ada..
bila balik..di potongnya sampai RM500.00..kesian..

kawan akak kata."kak..habis duit gaji saya..katanya..dengan minyak..tol..bilik hotel 3 malam..feri..dia potong semua..
sms yang difowardkan ke akak.

SAYA TETAP AKAN POTONG TNT AWAK KELANGKAWI TU,INI ARAHAN SAYA SEBAGAI PEGAWAI.YANG LAIN AWAK TANGGUNG SENDIRI..

Alahai..macam ini punya manusia pun ada..

Update oleh yang empunya diri..akak bagi dia baca semua komen dan bagi peluang dia menulis disini.

Assalamualaikum..

Saya kwn kpd kak erna(insan yg teraniaya) di dalam kes ini. Previously, saya berada dalam keadaan yg amat tertekan krn maruah n imej sy telah dijaja oleh pegawai sy sendiri
kpd pegawai2 negeri2 lain yg sblm ini sgt baik dgn sy
dan kini telah bertukar seperti musuh.
Apa lg yg sy blh buat selain drp sabar...
tp xsangka kesabaran sy dipermainkan.
Sehingga kini sy masih bersabar krn xnak panjang cerita.
Saya boleh ke peringkat atasan dan membuat aduan
tapi aduan sy boleh menjejaskan imej pegawai sy
 dan akan mengganggu kenaikan pangkat beliau ke gred 44 tidak lama lg..
sy sedar sy hanya pegawai bawahan sahaja
tp sy juga ada maruah diri. Yang sy pelik, knp masih ada lagi wanita yg berpelajaran tinggi.cantik,bijak,beragama Islam sanggup menganiaya bangsa sendiri..
Maruah sy di dalam jabatan juga di mata org yg tidak tahu hal sebenar telah tercemar..
Jalan terbaik sbg seorang Islam hanyalah BERSABAR..
sampai mana tahap kesabaran sypun sy xpasti...
Terima Kasih di atas segala komen,pendapat,nasihat yang telah anda semua berikan.I'll appreciate it..
Thanks a lot. Wassalam..




48 comments:

  1. eeee...goram orang cam gin...ada gak org pompuan tak suka ngn staff pompuan...ilang akal ko?
    ado mental serong sikit tu gak eh...

    ReplyDelete
  2. salam kak long..kak long maco gogham..akak dah 2 tahun..tengok e..ponah akak ajar soh molawan..budak ni ta mau..bos totap bos kato e..he he..boto la tu kan..

    ReplyDelete
  3. errkkk....
    apa ke keji punya orang tu...
    menjawab la sok kat sanun...

    ReplyDelete
  4. itu antara masalah bos perempuan... susah nak cakap lah kak erna, saya pun poning ngan bos perempuan ni..

    kalau tak menyusahkan, kalau patut pindah eloklah minta pindah...tak pun semua staff lak pakat usahakan bos tu yg dipindahkan....

    ReplyDelete
  5. Ms.lilies..tu la kan..nak buat camana..

    ReplyDelete
  6. ibuintan..budak ni memang nak pindah pun..tapi selepas kawin..kalau pindah sekarang susah nak mintak pindah lagi nanti..
    unit dia ni..memang dia orang berdua je...

    ReplyDelete
  7. salam kak erna ......... kenapa lah orang perempuan suka menyusahkan perempuan..... saya memang lebih suka dengan bos lelaki. boleh bertolak ansur.macam kata ibu intan smua stff pkat pindahkan bos tu. selalunya tak menjadi sbb ada yg akan jadi kaki AMPu bos dan berkecuali.........

    ReplyDelete
  8. salam kembali ibu guru..
    memang betul kan..
    nak pindah kan..susah..kesian jugak..keluarga dia disini..dah beli rumah pun disini..
    kaki ampu memang ada dimana2 kan..

    ReplyDelete
  9. Salam:)

    Rasa cam tak terkata baca kisah perangai boss tu..uhh!!agak2 duk tgh pms kut...ataupun pra-menapouse..hormone tak berapa nak stabil..aduhaii..sabar jeklah!

    ReplyDelete
  10. Bos dia berlagak pandai, guna kuasa tenyeh org bawah walhal Bos tu Bodo...

    ReplyDelete
  11. Sampai hati hati ye dia buat macam tu..bukankah tu makan gaji buta namanya..nasib keja gomen ..keja swasta maupun kena sepak dah tu..geram saya?kalau jenis ketua tak sedo diri.
    Tak ada ke saluran yg betul utk budak tu buat pengaduan . simpan SMS tu kakErna buat bukti.

    ReplyDelete
  12. kak suruh dia simpan semua sms dan surat2 memo arahan boss tuh.. sebab jika jadi apa2 dia ada bukti untuk buat pengaduan.. jgn ingat dia tuh bos kita tak leh ambil tindakan.. semua laporan dia buat pun. kalau boleh letak rekoded pada microsoft word supaya ada bukti bahawa dokumen tuh dia yg buat..

    Pada saya patut sangat ambil tindakan.. sebab kalau bukan kita yang buat siapa lagi nak jaga diri kita.. dia sakit2 tapi boss yang pandai2 pulak.. nampak sangat pentingkan diri dan gunakan org untuk kelebihan sendiri

    Atas dia ada ketua kan.. suruh dia simpan surat2 memo atau sms.. dan macam2 tuh.. esok kalau jadi apa2 dia ada bukti.. ingat tau kak pesanan saya nie.. ini benda penting.. sebab benda2 tuh leh selamatkan dia andai kena tukar atau diberhentikan.. lagi pun kenapa pulak dia yang kena minta tukar.. dan jika dia ditukarkan.. dia pun leh fight untuk dapatkan sebab dan alasan tuh..

    Cukup benci orang yang tak profesional nie.. kalau org tuh boss saya memang saya takkan teragak2 naik jumpa boss atas dia.. dan buat pengaduan dan sertakan semua bukti.. sebab kak saya pernah buat.. Jangan takut.. berani kerana benar dan kita tuntut hak kita..

    ReplyDelete
  13. eh eh... melampau nya bos dia tu... sakitnya hati saya.. sapa org atas bos dia tu... kalo mcm ni kena buat report la... ni dah membuli namanya... kalo kat swasta dah lama dah bos mcm ni dpt surat warning....

    ish, geram sungguh.. mendidih rasa hati saya... cuba aci cari cara utk report ke org atasan.. berani kerana benar, jgn biar diri dihina & dibuli...

    ReplyDelete
  14. Eh... kenapa camtu perangai boss dia tu kak...?

    Meroyan kot...hmmm... heran ye macam2 perangai manusia ni...

    Tak berperikemanusiaan...

    ReplyDelete
  15. mental disorder tu kak..


    tak boleh buat report kepada pihak yg lagi atas ke kak?

    ReplyDelete
  16. salam kembali tini..
    mungkin pms la tu..nak kata pre-menapouse..muda lagi..anak baru sorang..tq tini..

    ReplyDelete
  17. mamawan..yes..betul..suka bawak mulut lagi..
    patut dia sedar..

    ReplyDelete
  18. salam wan..memang akak dah pesan awal2 ngan budak ni..simpan sms tu..

    ReplyDelete
  19. salam iina..terima kasih dengan perhatian iina..akak akan bagi budak ni baca nanti..
    akak juga pernah pesan suruh dia simpan semua sebagai bukti nanti..tq iina..

    ReplyDelete
  20. salam yong..tq yong..sama macam akak yag hari2 tengok..geram je..
    cuma budak ni..tak mau lansung lawan..dia buat selagi mampu..cuma kali ni..yang buat bos dia terbakar sebab dia tak dapat menghadirkan diri kerana demam.terima kasih yong..

    ReplyDelete
  21. anie..mekasih anie..
    tu la anie.akak pun heran..betul meroyan kot.
    dari awal akak selalu baca nota2 arahan dan sms arahan atau pun kemarahan bos dia..
    pelik..kenapa tak berdepan..
    nasib baik akak dapat bos yang memanggil berdepan bila ada apa2 arahan..

    ReplyDelete
  22. salam reen..bukan tak boleh reen..budak ni tak mau..dia orang bawahan katanya..orang atasan mesti dengar kata bos..bos dia ni pun licik orangnya..terima kasih reen..

    ReplyDelete
  23. org melayu ke si bos tu?sememangnya bosnya bodoh.pada kita bgus kawn kk erna buat semua.nape....lama2 dia tahu wat kerja2 bos.manalah tahu rezeki dia...dari atas kesabaran dia...akan berpihak ke adillan yg bgus?mana tahu kan?

    nape tak report pada pihak atasan?bkn nak jatuhkan bos.tapi membela sendiri kawan tu.sgguh kesian dia.

    lain cite....bila leh dtg umah ni?ari ahad?

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum..
    sedihnya diperlakukan begitu..macam kena buli yek.

    ReplyDelete
  25. kesian tul baca kisah kawan akak nie..tak de nak buat lapuran kepihak lebih atasan ke kak.kena uat sesuatu tu kak..berlembut tu ada ada batasan gak kan kak....o iye..tepung semolina tu kat kedai banyak kak..cakap jer tepung suji..kedai india lagi senang nak dapat...cuba laa sedap kak....

    ReplyDelete
  26. Kak Erna,

    Setuju komen Iina.

    Apahal pulak nak paksa kita buat surat pindah...kalau nak pindahkan, biar dia yang minta kita dipindahkan... Mokcik rasa orang macam ni pengecut! Kawan akak kena pertahankan hak dia. All the best utk kawan akak tu.

    ReplyDelete
  27. akak..kesiannya kawan akak..dia teraniaya..doa org teraniaya makbul..arap kwn akak bersabau...akak..kalo takat gred 41..xheranla..ingat dia bagus sgt!nak aje saya jumpe org tu..dia kene ingat..kalo xde org bawah..maka xde la org atas..kalo xbekerjasama..mana keje bleh siap..dia patut kene paham dam ambil berat staff..ini tidak..besok kalo mati pon..pkai kain kapan yg sama..bkn sutera pon..
    akak..sori sy emosi sikit..sebab sy simpati dgn kwn akak..:(

    ReplyDelete
  28. kak ,akak kan kojo gomen.lam gomen kalo ado kes camni report yo lah kek pihak atasan kak.tunjuk sms tu sebagai bukti..
    tapi tu lah takot yo kan kan.skang ni kalo org tak baleh caro kasar org baleh caro halus kan?..eeee..takot se.

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum..
    Saya kwn kpd kak erna(insan yg teraniaya) di dalam kes ini. Previously, saya berada dalam keadaan yg amat tertekan krn maruah n imej sy telah dijaja oleh pegawai sy sendiri kpd pegawai2 negeri2 lain yg sblm ini sgt baik dgn sy dan kini telah bertukar seperti musuh. Apa lg yg sy blh buat selain drp sabar...tp xsangka kesabaran sy dipermainkan. Sehingga kini sy masih bersabar krn xnak panjang cerita. Saya boleh ke peringkat atasan dan membuat aduan tapi aduan sy boleh menjejaskan imej pegawai sy dan akan mengganggu kenaikan pangkat beliau ke gred 44 tidak lama lg..sy sedar sy hanya pegawai bawahan sahaja tp sy juga ada maruah diri. Yang sy pelik, knp masih ada lagi wanita yg berpelajaran tinggi.cantik,bijak,beragama Islam sanggup menganiaya bangsa sendiri..Maruah sy di dalam jabatan juga di mata org yg tidak tahu hal sebenar telah tercemar..Jalan terbaik sbg seorang Islam hanyalah BERSABAR..sampai mana tahap kesabaran sypun sy xpasti...Terima Kasih di atas segala komen,pendapat,nasihat yang telah anda semua berikan.I'll appreciate it..Thanks a lot. Wassalam..

    ReplyDelete
  30. dah la xcerdik menyusahkan org pulak ye..nama je masuk u..

    ReplyDelete
  31. Salam Kak Erna,

    Berderau darah saya masa baca ni, geram betul....eeee....bos mental tu, elok hantar ke tanjung rambutan. sakit hati ni...

    Laporan LPP & SKT confirm dah below 80%....

    ReplyDelete
  32. eeeee....geram betul la bos mcm ni...kalau saya dah lama saya mintak pindah dari makan hati mcm ni...

    ReplyDelete
  33. salam..kak erna..untuk kawan akak kan..heheh..awak banyak bersabau ye..zmn sekarang Allah bg cash..banyak kan bersabau..surah al baqarah ayat 286 ada menyebut Allah xakan menguji seseorg melainkan kesanggupannya..kuatkan kesabaran dan banyak bersabau..saya paham situasi awak..saya berharap agar pegawai itu sedar dan dapat hidayah..

    ReplyDelete
  34. eee..saya pun geram ni kak. Bos apa macam tu? Dia yang tak tahu buat keje, orang bawah di susahkannya. Baiklah kawan akak tu cepat2 minta tukar kak. Tak perlu bos dia tu suruh pun, kalau saya dah cari jalan tukar. Bos langsung tak kenang budi...

    Rasanya kalau betul macam akak kata dia selalu ganti bos dia meeting, mesti orang lain pun akan perasan, bos dia tak buat kerja. Kenapa asyik orang bawah aje yang jadi wakil.

    Ter emo lebih ni...eeeiiiiii

    ReplyDelete
  35. kak erna, boss dia ni gred 41 ke?

    apalah mentaliti dia cam tu. nak bagi talk pun takut? nak pi meeting pun malas?

    Boleh buat aduan kak erna. simpan semua sms tu, dan buat surat aduan ke MBJ berserta dengan sms tu.

    ReplyDelete
  36. Aslmkm Erna.
    Nasihat Kak G: bawalah perkara ini ke tengah, i.e. pihak atasan.
    Islam tidak suruh orang menyerah kepada takdir semata. Kezaliman yang boleh ditangani sendiri, mesti ditangani.
    Semua sms itu adalah bahan bukti nyata. Kemukakan surat kepada Ketua Pengarah Negri dengan salinan kepada KSU Kementerian.

    ReplyDelete
  37. salam anie.nagoya..bagi la akak email..nanti akak emailkan alamat..
    hari isnin boleh jumpa..sabtu dan ahad..akak tak de kat rumah..

    ReplyDelete
  38. SALAM DAN TERIMA KASIH PADA SEMUA YANG TELAH MENINGGALKAN KOMEN..
    KAWAN YANG BACA JUGA DAH TULIS DISINI TURUT MENGUCAPKAN TERIMA KASIH TAK TERHINGGA..
    AKAK SAYANG SEMUA..

    ReplyDelete
  39. kak, sya baru je lepas geram camtu 2-3 hari ni, sabar memanglah sabarkan tp sakit hati ni tak tahu nak di kata
    apapun agaknya semua jabatan ada pegawai perangai ginikan?
    sya kalau mengadu dgn enpakwe kan, ialah dia pun bos pd pegawai bawahan dia, jd pendapat dia mestilah terarah macam menyokong bos jugak
    habis camno?
    tp enpakwe sya ni pulak, di tak berapa nak harap kerani yg buat kerja dia sbb enpakwe sya ni cerewet pasal kerja, dia kata biar dia yg buat puas hati kalau ada apa2 teguran
    entahlah yg penting kena ada kerjasama kan?

    ReplyDelete
  40. sya..betul..yang penting kerja sama..tapi pelik..lansung tak berkomunikasikan..

    ReplyDelete
  41. Salam erna..dpt tau entry ni dr blog kakyong..klu nak tau tu yg daku hadapi kat sini..b4 my PP msk mostly kerja melibatkan report kewangan daku yg wat..malah b4 daku dipinjamkan kat kew..report flimsi da setaun x wat..skrng..jab kami jd antara contoh unit kew yg efisen..tp my new pp yg msk ms daku pegnen..x mengakui yg daku byk membantu..logiknya..kenapa daku dari gred n post lain dipinjam kan selama hampir 3 thn x dipulang2 ke operasi..klu daku x reti wat keje..malah 2thn lepas dpt anugerah khidmat cemerlang lg..so fikirkan..sebenarnya bos nie nak nama je..x fikir org bwhn..hati busuk..sabar je la..

    ReplyDelete
  42. salam..baca kat blog kakyong tadi..
    hmmm...kawan erna patut buat laporan kat pegawai lebih atas sb bos dia ni tak buat kerja langsung...tak amanah.tak kisahlah kawan yg teraniaya ni nak pindah ke tidak.jangan biar org macam ni bermaharajalela.tak payah dok kesian fikirkan kenaikan pangkat dia.she doesn't deserve that.bayangkan kalau dia berada lebih atas nanti apa akan jadi pd org bawahan?entah2 dia pindah dari tempat lama pun atas sebab yg sama.apa pun akak respect la kat kawan yg boleh sabar sampai tahap macam ni..
    kalau akak kat situ memang dah perang besar.

    ReplyDelete
  43. salam kenal....

    tolongla buat aduan...geram dengan bos yg macam ni...kalu kita diamkan diri dia akan pijak kepala kita...sampai bila nak bertahan....

    dah la dia dapat gaji banyak dr kwn akak tu....gerammmm...semua kerja kwn akak yang buat.....

    sebenarnya bos ni tak berani nak berhadapan dgn orang...sebb tu dia mesej je pada kwn akak.....

    ReplyDelete
  44. Miela77,ieada,Ya.Alya..
    terima kasih atas pandangan..insyaallah minggu depan akak bagi dia baca..
    hari ni tadi..dia sibuk..sorang2 buat report..hari selasa dia diarah pi meeting lagi..
    akak pun pernah bagi tau dia..bos dia tak berani pi meeting..tapi..kawan akak kata dia tak de pilihan..terpaksa ikut..katanya..walaupun kadang2 diluar kemampuan dia..
    tadi dia pi kat bos dia..bos dia..boleh jeling aje..terpaksa dia buat lapuran akhir sorang2..nasib baik..semua kerja dia buat..jadi bila sampai lapuran pun dia boleh buat..bos cuma mintak untuk submit keatas je..bos melarang kawan akak letak nama sendiri di setiap lapuran yang dia buat..jangan letak nama katanya..

    ReplyDelete
  45. ada jugak org pompuan yg berperangai camni ye... giler keji... makan gaji buta je..

    ReplyDelete
  46. salam kak erna...mokwo rasa pendekatan yg di ambil oleh kawan erna tuh salah..kesabaran dlm Islam pun ada batas nye...penyelesaian kpd masaalah adalah dlm tngan kawan erna sendiri...kalau dia tak mau buat sesuatu, maka tranggung lah segala mak nenek jenis buli...hope kawan erna can be stronger!!! takut hanya pada Allah sahaja..bos kak sapa ka,,, depa tu manusia yg makan nasi cam kita ajerr!

    ReplyDelete
  47. Kita berhibur jap dengan pantun kelakar di bawah, yang dipetik dari buku ‘Alamak, Bosku Seperti Hitler!’ hahaha:

    Pagi-pagi, sudah mencemuh,
    Si pemandu terus terdiam mengeluh,
    Bos ini jenis yang kecoh,
    Dapat “Tan Sri”, satu dunia dia heboh.

    “Ada pelanggan hendak jumpa”,
    Itulah kata si setiausaha,
    Bos enggan, mengantuk katanya,
    Biarkan pelanggan berjumpa air liur basinya.

    Bos memanggil mesyuarat mengejut,
    Ada pekerja berjalan bak siput,
    Bos pun menengking sampailah semput,
    Para pekerja terkentut-kentut.

    ReplyDelete