Assalamualaikum
Dah bebrapa minggu sejak cuti sekolah..hari sabtu ahad.akak tak masak masak..asek keluar aje..jadi ari ni..akak mulakan balik..masak masak untuk keluarga.
Paru goreng
rendang daging..puncanya akak salah tengok minggu lepas..ingatkan kat dalam peti ais tu rendang..akak bagi tau hero bongsu suruh panaskan kalau nak makan..sekali dia talipun akak di opis.."mak..dalam tapawe ni bukan rendang la..tapi inti..katanya"..alahai..kesian.jadi akak tunaikan janji..masak rendang daging .
sambal tempe..campur kacang tanah dan ikan bilis..
puyuh salai..masak lemak cili api..
Tak ketinggalan..pengat ubi
khamis lepas..en.abang akak beli ubi kayu rebus..bukan seketul pun..sebelah aje..80sen harganya...hari ni..akak pi beli ubi kayu dan rebuskan untuk dia..boleh makan sampai puas..
Alhamdulillah..
Insyaallah..jumpa lagi..
salam kak erna....baru jer pagi tadi mkn paru goreng dgn nasik lemak...tapi beli jer...
ReplyDeletekat rumah tu...cume saye jer yg suke makan paru, suami & anak tak berapa suke...
Amboi kak erna. Itu menu untuk satu hari ke? Banyak tu? Bestnya kalau duduk sebelah rumah akak ni....:D
ReplyDeleteSaya tak suka paru!!huhu
wah,...rondang daging..!patut la akak koba sodap makan mo nasik impit...hehehe!
ReplyDeletesalam ainnoraini.
ReplyDeleteakak pun masak nasi lemak pagi tadi..
tapi paru ni..untuk tengahari..
dirumah akak ni..sorang aje yang tak suka paru goreng ni..
salam yus..he he..akak kalau sabtu..memang masak lebih..nanti..akak simpan sikit..sebab,,kalau nak makan semua memang tak habis..
ReplyDeleteesok ahad akak tambah sikit je masak..
sebab ahad..banyak kerja.nak lipat baju..seterika baju..he he..
maih la yus..dok sebelah..senang akak bagi yus..
kaak long..ha ha ha..tu la tu..bilo tengok nasi impit mo kuah kacang kak long..teringat pulah..kok makan ngan ghondang daging pun sodap..he he..
ReplyDeletebestnye... hari Sabtu je meriah meja makan tu..
ReplyDeletehabis anak akak panaskan ke inti tu?
salam ibu intan..tak jadi dia panaskan..bila dah tau inti..hehe..
ReplyDeletemeriahnya menu
ReplyDeleterasa dah dimulut ;p
salam sya..sesekali meriah la..he he..
ReplyDeletekak erna
ReplyDeletesedapnya ubi rebus.. nanti nak cari ubi jugaklah
dah mkn.tapi perut masih lapo....
ReplyDeletehahaha.....inti dsangka rendang.sib baik hero tak panas mkn gan nasi....huhuhubyk lauk kk Erna masak.kita cuma msk 2 lauk je setiap hari.tapi mlm n tgh ari lauk yg beza..itu yg leceh.tapi dah terbiasa
Salam Kak Erna,
ReplyDeleteKlakor pulak bila akak ckp inti bukannya rendang...kira sabor juga anak akak ya...nasib baik akak prihatin, dapatlah anak mkn rendang daging sebenar...kih3..
Wuuuuu kak oiii...
ReplyDeleteMerana perut saya tgk menu kemain sodap haa
Amboi kak, meriahnya lauk...heheh..mcm mana kira bila paru kat pasar ye? saya nak suruh wife buat jugalah
ReplyDeletezar..kena cari tu zar..
ReplyDeleteakak pi cari.sebab kesian ngan en.abang akak tu la..beli ubi setengah ketul 80 sen..rasa macam mahal pulak..
kak,
ReplyDeletesambal tempe tu mabeles... kesukaan saya tu..
anie,nagoya..he he..salah akak jugak tu..tersilap tengok..
ReplyDeleteakak bernasib baik jugak la..dirumah ni tak cerewaet..kalau akak masak banyak..makan lauk yang sama..tengahari ngan malam pun tak de yang komplen..
salam kembali yatie...
ReplyDeletesalah akak..kesian ngan anak tu..yang kena buatkan jugak tu..
Ms.lilies..mintak maaf la ye..sampai lapo perut tengok gambar ni..he he..
ReplyDeleteDaddyZiyyad..paru tu tadi akak beli 1/2kg..rm10.00.
ReplyDeletesendiri pun boleh buat tu...rebus dulu..pas tu potong nipis2..gaul garam,ketumbar serbok..dan rempah kari sikit..goreng..
tunujk ngan wife..dah pandai masak..he he..
yong..kegemaran anak2 akak jugak..maklum je kan..dulu dia orang ni.membesar di tanjung karang..pandai la makan tempe dan nasi ambang..
ReplyDeletemeyelerakan selamat menjamu selera bersama keluarga
ReplyDeleteTeringat ari tuh makan ubi kayu rebus dengan sambal ikan bilis ;)
ReplyDeletemamai..terima kasih
ReplyDeleteiina..ada ubi kayu jugak disana ke..
ReplyDeleteok lah kalau ada..boleh buat macam macam kuih..
ohh no..semua tu membuka selera makang saya... terror ni kak erna masak..
ReplyDeletematahati..bukan macam tu..dah tugas..nak buat camanakan..he he.
ReplyDeletesedapnya ubi rebus...esok pagi plan nak buat keledek manis rebus cameron highland yang baru dihantar anak menantu....
ReplyDeleteSedapnya sambal tempe kacang tu..saya masak tak pernah rangup asyik lembik je ..kalau beli diaorang campur kentang ,,lagi sedap kan kakErna.
ReplyDeletenasib baik dah kenyang hehe
ReplyDeletePaling mengancam sambal tempe dan ubi kayu rebus.
ReplyDeleteselalu makan tetap tak puas..
kak erna,
ReplyDeletecamna nak wat sambal bilis + tempe yang rangup..selalu saya wat bilisnya jd keras bila dicampur tempe..
slm k'erna...baru nak jejalan ....sibuk sikit la kak..masak mmg tetap kena msk,nk entry ja tak sempat...akak sihat...tgk menu2 akak ni, meriahnyer...sedappp nmpmk...lama tak mkn paru
ReplyDeleteAssalamualaikujm, Kak Erna,
ReplyDeleteAmboiii kecur air liur saya tengok menu akak tu, Ubi rebus cicah kelapa parut, alahai lamanya tak makan...terliur betul..
kak long..pengat keledek paling sedap tu..kalau dapat keledek manis dari cameron tu..
ReplyDeletewan..kalau wan nak bagi rangup bilisnya..dah siap goreng semua bahan..termasuk bilis tu..asing kan dulu..masuk kan tempe ngan kacang dulu..dah sejuk sambalnya baru gaulkan pulak bilis yang dah digoreng tu..baru la..bilisnya kekal rangup..
ReplyDeletezino..kalau lapa pun tak po..datang sini..konyang la.he he..
ReplyDeletereen..sambal tempe..kesukaan anak2 yang dah biasa di tanjung karang dulu.
ReplyDeletehamizah..nak buat sambal tu..goreng tempe dulu..keluar kan..kemudain goreng bilis..keluar kan..
ReplyDeletegoreng pulak cilinya..dah masak cili masukkan tempe..tutup api..bila dah sejok baru masukkan bilis..baru la bilis kekal rangup..
IdaDdapur..
ReplyDeleteta pe la ida..dah kurang sibuk nanti..boleh la tuliskan menu yang dimasak tu kan..
LIPISLADY..
ReplyDeletecri..jangan tak cari ubi kayu tu..boleh rebus..hujan2 ni makan panas2 sedap..
wahhhh.. paru tu sodap gak.. sy kalo bab mkn mmg lajuuu tu sbb bdn mcm belon hehe :D
ReplyDeletesalam kembali maiyah..samalah macam akak..dah sakit dah kaki bila berdiri..tak larat dah kaki tampung badan yang dah makin mengembang ni..
ReplyDeleteWah! Tukar template ke kak Erna? Nice!!!
ReplyDeleteyus..terima kasih..
ReplyDeleteAnak akak punya kerja..suka tukar2 template..
oo dah beli ek kelengkapan sekolah anak..saya belum lagi.
ReplyDeletebestkan jumpa anie tu..peramah ..
salam ziarah..nice blog, nice pic
ReplyDeletekak inakl..
ReplyDeletealhamdulillah..dah beli..tinggal buku2 je..
alhamdulillah jugak dah jumpa anie..memang peramah sangat..
macam dah kenal lama walaupun pun baru pertama kali jumpa..
sal..terima kasih
ReplyDeletesalam kenal
as-salam
ReplyDeletesesedapnya .nak menuntut ilmu masak dengan erna.huhuhu
sal..boleh sangat..tapi akak masak cara orang tua la..main campak2 je..he he.
ReplyDeletetengok masakan2 erna tu rasanya dah tak ingat program berdiet...paru goreng tu takde lauk lain pun takpe...pengat ubi..meleleh air liur ni..masak lemak puyuh..emm.
ReplyDeletema'chiks.memang kelaut program diet lepas raya ni..he he..
ReplyDelete