Thursday, June 2, 2011

SAMBAL HITAM

Assalamualaikum..

Akak pernah baca kat blog tentang sambal hitam ni.
tapi tu la..akak  lupa lagi... dari blog sape
sebab dah lama.
sejak baca tu..teringin sangat nak rasa
akhirnya..dapat jugak akak rasa.

sedap pulak tu..pedas ada..masam ada.
tapi akak tak tau buat.
resepi pun tak de.
akak dapat ni anak sedara yang kerja diJerantut belikan
sebab akak pernah cerita ngan anak sedara tu
tentang sambal hitam,
tu yang dia belikan.
alhamdulillah dapat jugak akak makan.
dan memang la sedap sangat.
Terima kasih pada anak sedara akak.
kawan2 yang tinggal di Pahang
tentu tau sambal ni kan.

56 comments:

iBu...gUru said...

assalamualaikum kak erna ........ mmg sdap, saya nak pernah cuba .... search jer kat google sambal hitam ....

IMANSHAH said...

salam

wah reti ke buat tu

anie,Nagoya said...

sambal itam?aduh pitam kita.tak penh tgk n mkn.nak jg rasa apa gupenya?

Acik Erna said...

Ibuguru..memang sedap kan..tapi katanya nya kalau tak de belimbing buluh tak boleh buat.

Acik Erna said...

IMANSHAH..dah sah2 tak reti..he he..

Acik Erna said...

anie,nagoya..nanti kalau nak balik bagi tau awal2..akak boleh pesan anak sedara belikan ngan kawan dia lagi..

sarah-najwan said...

kak..sambal itam ni..buat ngan ikan bilis rasanya..campur mangga muda sket ngan lada burung..saya rasalah..hehe...

best kak...ada kwan kat skol saya salu buat..saya tukang mkn aje..hehe

Kak Rosaliza said...

assalam kak, bila tgk sambal hitam ni, ingat ada lg belimbing buluh rebus lam peti ais

sedapkan kak sambal ni, kalo org phg yg buat lg best

Acik Erna said...

sarah-najwan..
memang sedakan kan..yang akak tau..ikan bilis tu..ada rasa ikan bilis..

Acik Erna said...

Assalam rosaliza..ha..tu la yang akak nak sebut tu..anak sedara cakap.guna belimbing buluh yang warna hitam..
yang dah rebus la tu kan..yang warna hitam tu..sedap kan ros..

missgee said...

Kak Erna,
Nama pelik..
Tapi yg pelik tue arr selalunya
sedap :)

Acik Erna said...

missgee..memang sedap..rupanya pelik dan tak cantik..he he..

kaklong said...

sambal itam kak?
osah..pestime baru donga hah?
heheheheh!!!

kasihredha said...

best ni kak...
dah lama tak makan

gadisBunga said...

saya tak penah rasa. tapi bila baca ni rasa macam nak try. ada rasa masam2 ye acik?

hani@debumelukut said...

Takpernah rasa lagi ni..nak cari lah resipi dan cuba buat.

anymz said...

dah lamo simpan resepi ni kak..lom buek2 lagi..ijahdaut mesti tau ni kak..nanti sey kacau dio..suh dio buek utk kito kan?..

aNIe said...

Kak.. takde resepi ye kak?

Zareda Norman said...

kak erna

org pahang memang serasi dengan sambal itam niu.. buatnya dari belimbing buluh, direbus dan dilenyek.. di sambalkan dengan lada burung dan ikan bilis...

makan dengan nasi panas memang mantapsss

zino said...

bukan sambal hangus ko? hehe

sal said...

sambal itam...
oh dibuat drp belimbing buluh ye..
nampk macam sedap..

kat sini ada sambal penyek ...
baru dpt merasa, kawan yg bagi
warnanya macam sambal itam..sedep jugak..

kakpah said...

konpius ni. kato samba hitam tapi apasal tak hitam. kakpah tak ponah donga dan tak ponah ghaso.
ish.. nak gugel lah.

Ida,Japan said...

slm k'erna...apa khabar kak..sambal hitam? tak pernah mkn..bhn asas apa ye kak?

MULAN said...

pedas gila tapi best... kat kuantan ada kedai jual lauk tradisional pahang, semua ada termasuk sambal hitam ni..

Acik Erna said...

kak long..akak tau sambal hitam ni bilo baco blog la.lamo dah..
sodap lak tu kak long.

Acik Erna said...

kasih tau jugak ye..memang sedapkan..

Acik Erna said...

GB..masa baca tu aci teringin nak rasa dah delat setahun baru dapat rasa..sedap..

Acik Erna said...

hani@debumelukut..sedap sambal ni..cuba la..tapi akak anak sedara yang belikan kat pahang..

Acik Erna said...

anymz..akak dah lamo teringin nak raso..tu yang cerito ngan zura..omak kawan dio buek memang untuk jual..

Acik Erna said...

anie..akak tak de..tapi tak cuba cari pulak lagi.

Acik Erna said...

zar..ye la..zar kalau balik mah mertua..mesti dapat makan ni kan..memang sedap kan zar..

Acik Erna said...

zino..mano ado hangus..ish2..sodap tu..

Acik Erna said...

sal..memang sedap sal..cuma pedas sikit..akak tak boleh nak makan sekali banyak..kena makan sikit2..

Acik Erna said...

kak pah..tengok yang boto e memang itam..kamera tipun tak canggih kak pah..merubah warno e..ha ha ha..

Acik Erna said...

wkmsallam ida..alhamdulillah akak sihat..
akak tak de resepinya ida..tapi kata anak sedara tu..bahan asas..belimbing buluh,ikan bilis dan cili api..

Acik Erna said...

MULAN..memang betul..pedasnya sampai berasap telinga..tapi memang sedap sangat kan..

wahida said...

kak, sambal hitam? kenapa saya tgk mcm hijau jer...huhuhu..

tapi saya dah agak kesedapan dia mcm mana, sbb saya ni mmg hantu sambal, nak2 lagi kalau letak cili padi..

eh, dia ada letak cili api ke kak?

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam..ada cara nak buat nya kak..gua bab pedas pedas ni kaki

Kaktiny said...

(banyak noi typo error di komen tadi.. kehkehkeh..)

katanya, bahan2nya semua digorengkan kak??..
ada belimbing buluh, cili padi, ikan bilis.. pergghhh... mesti masam pedas menikam.. phuh!.. hihihi..

sambal ni tahan lama tak kak?.. sebab sambalnya digoreng garing kan??.. (nak try le.. entah kat umah tu makanke idak.. hihihi).

Acik Erna said...

wahida..memang hitam..gambo akak guna enpon je jadi ijau..he he.

Acik Erna said...

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o.
memang pedas berapi ni..tapi sedap.

Acik Erna said...

assalam tini..akak pun tak tau.
cara buat tak tahu..makan je tau..memang sedap dah pedas berapi..he he..
makan sorang pun tak pe tini..janji dapat merasa..

Kakzakie said...

Kakak tak tahulah acik. Sambal apa tu? Kalau manufacturer made mesti ada brand dia kan. Atau home made yg tak bersticker.

Makan dgn nasi putih hmmm....

Acik Erna said...

kakzakie..mak kawan anak sedara tu yang buatkan..tapi memang sedap..cuma pedas ya amat je.

Adinda Amy Sensei said...

kak...inilah rupa sambal hitam ek?? takla hitam rupanya..hehe

Pn Kartini said...

Assalamualaikum kak:)

er..er..agak2 kenapa ya dipanggil sambal hitam yang nampaknya idokk lah sehitam mana yaa..erk!:)

Acik Erna said...

adinda amy..kalau tengok betul2 hitam jugak..dalam gambo aje kurang hitam..he he.

Acik Erna said...

waalaikummusallam tini..
memang tak de la hitam macam arang tu..he he..

ajwa said...

Assalam,

Sambal hitam? First time dengar. Sambal hijau biasa. Bleh gak try, asal nama sambal semua sodapppp

~ Cik Azz ~ said...

Kat sini kalau org Pahang yg buat kenduri, selalunya ada sambal hitam ni kak.. Tp sy tak suko pulak nak makan ehh... tak reti..

secangkir madu merah said...

kakErna, tak pernah pulak dengar tentang sambal hitam ni apa laig merasa...

sambal hitam tu masak dgn ikan ke kak?

anie,Nagoya said...

kkerna bln6 ni kita blek.22hb kalo ok.kita g ambil ke?kalo sempat kk erna belikan le.tak menyusahkan ke?tp nak menyusahkan kk erna jg,sbb nak rasa

Acik Erna said...

assalam mamawana..sambal hitam ni asal pahang..guna belimbing buluh yang direbus katanya..akak pun tak pernah buat sendiri..

Acik Erna said...

azz..yo ko azz..kalau makan konduri mosti sodap tu.
akak suko pylak azz..janji ado lado api ngan ikan bilih yo sodap la kek akak..

Acik Erna said...

assalam yatie.katanya cili api,ikan bilis dan belimbing buluh yang dah direbus..tapi akak suka..sedap..cuma pedas je la..

Acik Erna said...

aniie,nagoya..ok anie..nanti akak orderkan dah dapat akak bagi tau anie ye..nanti kita leh jumpa..