Thursday, June 2, 2011

SAMBAL HITAM

Assalamualaikum..

Akak pernah baca kat blog tentang sambal hitam ni.
tapi tu la..akak  lupa lagi... dari blog sape
sebab dah lama.
sejak baca tu..teringin sangat nak rasa
akhirnya..dapat jugak akak rasa.

sedap pulak tu..pedas ada..masam ada.
tapi akak tak tau buat.
resepi pun tak de.
akak dapat ni anak sedara yang kerja diJerantut belikan
sebab akak pernah cerita ngan anak sedara tu
tentang sambal hitam,
tu yang dia belikan.
alhamdulillah dapat jugak akak makan.
dan memang la sedap sangat.
Terima kasih pada anak sedara akak.
kawan2 yang tinggal di Pahang
tentu tau sambal ni kan.

56 comments:

  1. assalamualaikum kak erna ........ mmg sdap, saya nak pernah cuba .... search jer kat google sambal hitam ....

    ReplyDelete
  2. sambal itam?aduh pitam kita.tak penh tgk n mkn.nak jg rasa apa gupenya?

    ReplyDelete
  3. Ibuguru..memang sedap kan..tapi katanya nya kalau tak de belimbing buluh tak boleh buat.

    ReplyDelete
  4. IMANSHAH..dah sah2 tak reti..he he..

    ReplyDelete
  5. anie,nagoya..nanti kalau nak balik bagi tau awal2..akak boleh pesan anak sedara belikan ngan kawan dia lagi..

    ReplyDelete
  6. kak..sambal itam ni..buat ngan ikan bilis rasanya..campur mangga muda sket ngan lada burung..saya rasalah..hehe...

    best kak...ada kwan kat skol saya salu buat..saya tukang mkn aje..hehe

    ReplyDelete
  7. assalam kak, bila tgk sambal hitam ni, ingat ada lg belimbing buluh rebus lam peti ais

    sedapkan kak sambal ni, kalo org phg yg buat lg best

    ReplyDelete
  8. sarah-najwan..
    memang sedakan kan..yang akak tau..ikan bilis tu..ada rasa ikan bilis..

    ReplyDelete
  9. Assalam rosaliza..ha..tu la yang akak nak sebut tu..anak sedara cakap.guna belimbing buluh yang warna hitam..
    yang dah rebus la tu kan..yang warna hitam tu..sedap kan ros..

    ReplyDelete
  10. Kak Erna,
    Nama pelik..
    Tapi yg pelik tue arr selalunya
    sedap :)

    ReplyDelete
  11. missgee..memang sedap..rupanya pelik dan tak cantik..he he..

    ReplyDelete
  12. sambal itam kak?
    osah..pestime baru donga hah?
    heheheheh!!!

    ReplyDelete
  13. best ni kak...
    dah lama tak makan

    ReplyDelete
  14. saya tak penah rasa. tapi bila baca ni rasa macam nak try. ada rasa masam2 ye acik?

    ReplyDelete
  15. Takpernah rasa lagi ni..nak cari lah resipi dan cuba buat.

    ReplyDelete
  16. dah lamo simpan resepi ni kak..lom buek2 lagi..ijahdaut mesti tau ni kak..nanti sey kacau dio..suh dio buek utk kito kan?..

    ReplyDelete
  17. Kak.. takde resepi ye kak?

    ReplyDelete
  18. kak erna

    org pahang memang serasi dengan sambal itam niu.. buatnya dari belimbing buluh, direbus dan dilenyek.. di sambalkan dengan lada burung dan ikan bilis...

    makan dengan nasi panas memang mantapsss

    ReplyDelete
  19. bukan sambal hangus ko? hehe

    ReplyDelete
  20. sambal itam...
    oh dibuat drp belimbing buluh ye..
    nampk macam sedap..

    kat sini ada sambal penyek ...
    baru dpt merasa, kawan yg bagi
    warnanya macam sambal itam..sedep jugak..

    ReplyDelete
  21. konpius ni. kato samba hitam tapi apasal tak hitam. kakpah tak ponah donga dan tak ponah ghaso.
    ish.. nak gugel lah.

    ReplyDelete
  22. slm k'erna...apa khabar kak..sambal hitam? tak pernah mkn..bhn asas apa ye kak?

    ReplyDelete
  23. pedas gila tapi best... kat kuantan ada kedai jual lauk tradisional pahang, semua ada termasuk sambal hitam ni..

    ReplyDelete
  24. kak long..akak tau sambal hitam ni bilo baco blog la.lamo dah..
    sodap lak tu kak long.

    ReplyDelete
  25. kasih tau jugak ye..memang sedapkan..

    ReplyDelete
  26. GB..masa baca tu aci teringin nak rasa dah delat setahun baru dapat rasa..sedap..

    ReplyDelete
  27. hani@debumelukut..sedap sambal ni..cuba la..tapi akak anak sedara yang belikan kat pahang..

    ReplyDelete
  28. anymz..akak dah lamo teringin nak raso..tu yang cerito ngan zura..omak kawan dio buek memang untuk jual..

    ReplyDelete
  29. anie..akak tak de..tapi tak cuba cari pulak lagi.

    ReplyDelete
  30. zar..ye la..zar kalau balik mah mertua..mesti dapat makan ni kan..memang sedap kan zar..

    ReplyDelete
  31. zino..mano ado hangus..ish2..sodap tu..

    ReplyDelete
  32. sal..memang sedap sal..cuma pedas sikit..akak tak boleh nak makan sekali banyak..kena makan sikit2..

    ReplyDelete
  33. kak pah..tengok yang boto e memang itam..kamera tipun tak canggih kak pah..merubah warno e..ha ha ha..

    ReplyDelete
  34. wkmsallam ida..alhamdulillah akak sihat..
    akak tak de resepinya ida..tapi kata anak sedara tu..bahan asas..belimbing buluh,ikan bilis dan cili api..

    ReplyDelete
  35. MULAN..memang betul..pedasnya sampai berasap telinga..tapi memang sedap sangat kan..

    ReplyDelete
  36. kak, sambal hitam? kenapa saya tgk mcm hijau jer...huhuhu..

    tapi saya dah agak kesedapan dia mcm mana, sbb saya ni mmg hantu sambal, nak2 lagi kalau letak cili padi..

    eh, dia ada letak cili api ke kak?

    ReplyDelete
  37. salam..ada cara nak buat nya kak..gua bab pedas pedas ni kaki

    ReplyDelete
  38. (banyak noi typo error di komen tadi.. kehkehkeh..)

    katanya, bahan2nya semua digorengkan kak??..
    ada belimbing buluh, cili padi, ikan bilis.. pergghhh... mesti masam pedas menikam.. phuh!.. hihihi..

    sambal ni tahan lama tak kak?.. sebab sambalnya digoreng garing kan??.. (nak try le.. entah kat umah tu makanke idak.. hihihi).

    ReplyDelete
  39. wahida..memang hitam..gambo akak guna enpon je jadi ijau..he he.

    ReplyDelete
  40. b.r.u.t.a.l.s.o.l.o.
    memang pedas berapi ni..tapi sedap.

    ReplyDelete
  41. assalam tini..akak pun tak tau.
    cara buat tak tahu..makan je tau..memang sedap dah pedas berapi..he he..
    makan sorang pun tak pe tini..janji dapat merasa..

    ReplyDelete
  42. Kakak tak tahulah acik. Sambal apa tu? Kalau manufacturer made mesti ada brand dia kan. Atau home made yg tak bersticker.

    Makan dgn nasi putih hmmm....

    ReplyDelete
  43. kakzakie..mak kawan anak sedara tu yang buatkan..tapi memang sedap..cuma pedas ya amat je.

    ReplyDelete
  44. kak...inilah rupa sambal hitam ek?? takla hitam rupanya..hehe

    ReplyDelete
  45. Assalamualaikum kak:)

    er..er..agak2 kenapa ya dipanggil sambal hitam yang nampaknya idokk lah sehitam mana yaa..erk!:)

    ReplyDelete
  46. adinda amy..kalau tengok betul2 hitam jugak..dalam gambo aje kurang hitam..he he.

    ReplyDelete
  47. waalaikummusallam tini..
    memang tak de la hitam macam arang tu..he he..

    ReplyDelete
  48. Assalam,

    Sambal hitam? First time dengar. Sambal hijau biasa. Bleh gak try, asal nama sambal semua sodapppp

    ReplyDelete
  49. Kat sini kalau org Pahang yg buat kenduri, selalunya ada sambal hitam ni kak.. Tp sy tak suko pulak nak makan ehh... tak reti..

    ReplyDelete
  50. kakErna, tak pernah pulak dengar tentang sambal hitam ni apa laig merasa...

    sambal hitam tu masak dgn ikan ke kak?

    ReplyDelete
  51. kkerna bln6 ni kita blek.22hb kalo ok.kita g ambil ke?kalo sempat kk erna belikan le.tak menyusahkan ke?tp nak menyusahkan kk erna jg,sbb nak rasa

    ReplyDelete
  52. assalam mamawana..sambal hitam ni asal pahang..guna belimbing buluh yang direbus katanya..akak pun tak pernah buat sendiri..

    ReplyDelete
  53. azz..yo ko azz..kalau makan konduri mosti sodap tu.
    akak suko pylak azz..janji ado lado api ngan ikan bilih yo sodap la kek akak..

    ReplyDelete
  54. assalam yatie.katanya cili api,ikan bilis dan belimbing buluh yang dah direbus..tapi akak suka..sedap..cuma pedas je la..

    ReplyDelete
  55. aniie,nagoya..ok anie..nanti akak orderkan dah dapat akak bagi tau anie ye..nanti kita leh jumpa..

    ReplyDelete