Assalamualaikum..
Akak pernah baca kat blog tentang sambal hitam ni.
tapi tu la..akak lupa lagi... dari blog sape
sebab dah lama.
sejak baca tu..teringin sangat nak rasa
akhirnya..dapat jugak akak rasa.
sedap pulak tu..pedas ada..masam ada.
tapi akak tak tau buat.
resepi pun tak de.
akak dapat ni anak sedara yang kerja diJerantut belikan
sebab akak pernah cerita ngan anak sedara tu
tentang sambal hitam,
tu yang dia belikan.
alhamdulillah dapat jugak akak makan.
dan memang la sedap sangat.
Terima kasih pada anak sedara akak.
kawan2 yang tinggal di Pahang
tentu tau sambal ni kan.
assalamualaikum kak erna ........ mmg sdap, saya nak pernah cuba .... search jer kat google sambal hitam ....
ReplyDeletesalam
ReplyDeletewah reti ke buat tu
sambal itam?aduh pitam kita.tak penh tgk n mkn.nak jg rasa apa gupenya?
ReplyDeleteIbuguru..memang sedap kan..tapi katanya nya kalau tak de belimbing buluh tak boleh buat.
ReplyDeleteIMANSHAH..dah sah2 tak reti..he he..
ReplyDeleteanie,nagoya..nanti kalau nak balik bagi tau awal2..akak boleh pesan anak sedara belikan ngan kawan dia lagi..
ReplyDeletekak..sambal itam ni..buat ngan ikan bilis rasanya..campur mangga muda sket ngan lada burung..saya rasalah..hehe...
ReplyDeletebest kak...ada kwan kat skol saya salu buat..saya tukang mkn aje..hehe
assalam kak, bila tgk sambal hitam ni, ingat ada lg belimbing buluh rebus lam peti ais
ReplyDeletesedapkan kak sambal ni, kalo org phg yg buat lg best
sarah-najwan..
ReplyDeletememang sedakan kan..yang akak tau..ikan bilis tu..ada rasa ikan bilis..
Assalam rosaliza..ha..tu la yang akak nak sebut tu..anak sedara cakap.guna belimbing buluh yang warna hitam..
ReplyDeleteyang dah rebus la tu kan..yang warna hitam tu..sedap kan ros..
Kak Erna,
ReplyDeleteNama pelik..
Tapi yg pelik tue arr selalunya
sedap :)
missgee..memang sedap..rupanya pelik dan tak cantik..he he..
ReplyDeletesambal itam kak?
ReplyDeleteosah..pestime baru donga hah?
heheheheh!!!
best ni kak...
ReplyDeletedah lama tak makan
saya tak penah rasa. tapi bila baca ni rasa macam nak try. ada rasa masam2 ye acik?
ReplyDeleteTakpernah rasa lagi ni..nak cari lah resipi dan cuba buat.
ReplyDeletedah lamo simpan resepi ni kak..lom buek2 lagi..ijahdaut mesti tau ni kak..nanti sey kacau dio..suh dio buek utk kito kan?..
ReplyDeleteKak.. takde resepi ye kak?
ReplyDeletekak erna
ReplyDeleteorg pahang memang serasi dengan sambal itam niu.. buatnya dari belimbing buluh, direbus dan dilenyek.. di sambalkan dengan lada burung dan ikan bilis...
makan dengan nasi panas memang mantapsss
bukan sambal hangus ko? hehe
ReplyDeletesambal itam...
ReplyDeleteoh dibuat drp belimbing buluh ye..
nampk macam sedap..
kat sini ada sambal penyek ...
baru dpt merasa, kawan yg bagi
warnanya macam sambal itam..sedep jugak..
konpius ni. kato samba hitam tapi apasal tak hitam. kakpah tak ponah donga dan tak ponah ghaso.
ReplyDeleteish.. nak gugel lah.
slm k'erna...apa khabar kak..sambal hitam? tak pernah mkn..bhn asas apa ye kak?
ReplyDeletepedas gila tapi best... kat kuantan ada kedai jual lauk tradisional pahang, semua ada termasuk sambal hitam ni..
ReplyDeletekak long..akak tau sambal hitam ni bilo baco blog la.lamo dah..
ReplyDeletesodap lak tu kak long.
kasih tau jugak ye..memang sedapkan..
ReplyDeleteGB..masa baca tu aci teringin nak rasa dah delat setahun baru dapat rasa..sedap..
ReplyDeletehani@debumelukut..sedap sambal ni..cuba la..tapi akak anak sedara yang belikan kat pahang..
ReplyDeleteanymz..akak dah lamo teringin nak raso..tu yang cerito ngan zura..omak kawan dio buek memang untuk jual..
ReplyDeleteanie..akak tak de..tapi tak cuba cari pulak lagi.
ReplyDeletezar..ye la..zar kalau balik mah mertua..mesti dapat makan ni kan..memang sedap kan zar..
ReplyDeletezino..mano ado hangus..ish2..sodap tu..
ReplyDeletesal..memang sedap sal..cuma pedas sikit..akak tak boleh nak makan sekali banyak..kena makan sikit2..
ReplyDeletekak pah..tengok yang boto e memang itam..kamera tipun tak canggih kak pah..merubah warno e..ha ha ha..
ReplyDeletewkmsallam ida..alhamdulillah akak sihat..
ReplyDeleteakak tak de resepinya ida..tapi kata anak sedara tu..bahan asas..belimbing buluh,ikan bilis dan cili api..
MULAN..memang betul..pedasnya sampai berasap telinga..tapi memang sedap sangat kan..
ReplyDeletekak, sambal hitam? kenapa saya tgk mcm hijau jer...huhuhu..
ReplyDeletetapi saya dah agak kesedapan dia mcm mana, sbb saya ni mmg hantu sambal, nak2 lagi kalau letak cili padi..
eh, dia ada letak cili api ke kak?
salam..ada cara nak buat nya kak..gua bab pedas pedas ni kaki
ReplyDelete(banyak noi typo error di komen tadi.. kehkehkeh..)
ReplyDeletekatanya, bahan2nya semua digorengkan kak??..
ada belimbing buluh, cili padi, ikan bilis.. pergghhh... mesti masam pedas menikam.. phuh!.. hihihi..
sambal ni tahan lama tak kak?.. sebab sambalnya digoreng garing kan??.. (nak try le.. entah kat umah tu makanke idak.. hihihi).
wahida..memang hitam..gambo akak guna enpon je jadi ijau..he he.
ReplyDeleteb.r.u.t.a.l.s.o.l.o.
ReplyDeletememang pedas berapi ni..tapi sedap.
assalam tini..akak pun tak tau.
ReplyDeletecara buat tak tahu..makan je tau..memang sedap dah pedas berapi..he he..
makan sorang pun tak pe tini..janji dapat merasa..
Kakak tak tahulah acik. Sambal apa tu? Kalau manufacturer made mesti ada brand dia kan. Atau home made yg tak bersticker.
ReplyDeleteMakan dgn nasi putih hmmm....
kakzakie..mak kawan anak sedara tu yang buatkan..tapi memang sedap..cuma pedas ya amat je.
ReplyDeletekak...inilah rupa sambal hitam ek?? takla hitam rupanya..hehe
ReplyDeleteAssalamualaikum kak:)
ReplyDeleteer..er..agak2 kenapa ya dipanggil sambal hitam yang nampaknya idokk lah sehitam mana yaa..erk!:)
adinda amy..kalau tengok betul2 hitam jugak..dalam gambo aje kurang hitam..he he.
ReplyDeletewaalaikummusallam tini..
ReplyDeletememang tak de la hitam macam arang tu..he he..
Assalam,
ReplyDeleteSambal hitam? First time dengar. Sambal hijau biasa. Bleh gak try, asal nama sambal semua sodapppp
Kat sini kalau org Pahang yg buat kenduri, selalunya ada sambal hitam ni kak.. Tp sy tak suko pulak nak makan ehh... tak reti..
ReplyDeletekakErna, tak pernah pulak dengar tentang sambal hitam ni apa laig merasa...
ReplyDeletesambal hitam tu masak dgn ikan ke kak?
kkerna bln6 ni kita blek.22hb kalo ok.kita g ambil ke?kalo sempat kk erna belikan le.tak menyusahkan ke?tp nak menyusahkan kk erna jg,sbb nak rasa
ReplyDeleteassalam mamawana..sambal hitam ni asal pahang..guna belimbing buluh yang direbus katanya..akak pun tak pernah buat sendiri..
ReplyDeleteazz..yo ko azz..kalau makan konduri mosti sodap tu.
ReplyDeleteakak suko pylak azz..janji ado lado api ngan ikan bilih yo sodap la kek akak..
assalam yatie.katanya cili api,ikan bilis dan belimbing buluh yang dah direbus..tapi akak suka..sedap..cuma pedas je la..
ReplyDeleteaniie,nagoya..ok anie..nanti akak orderkan dah dapat akak bagi tau anie ye..nanti kita leh jumpa..
ReplyDelete