Friday, June 17, 2011

OBSES

Assalamualaikum


Semalam waktu akak berbuka puasa. hero akak yang dua orang ada sama..

Bukan main seronok lagi dia orang tu bercerita.

'mak..tadi kan..kat tv..canel 731 ada satu rancangan..namanya OBSES  katanya

sebiji macam ayah mak..dia kata. ada juga orang yang perangai macam ayah..bukan la ayah sorang katanya.
lagi teruk dari ayah pun ada..tambahnya lagi.
mak nya pun sama rasa lucu..
Gelak sakan pulak kami.
ayah nya tak marah pun..ikut sama gelak ada la..

akak pun tak tahu..perbuatan tu dinamakan OBSES.
bagi akak tu tabiat je.

Suami akak tu rasanya sejak dari dulu 
memang macam tu la dia.
dulu2 akak selalu jugak marah
'sudah2 lah tu..runtuh la pintu tingkap tu nanti'
tu la ayat yang selalu akak gunakan.
tapi dia macam tu jugak.

Nak tau apa perangai atau tabiat suami akak tu.
kalau tutup/kunci pintu ke tingkap ke..
dah siap kunci tu..boleh pulak goyang2kan pintu tu..
lepas tu siap kira pulak tu..satu. dua tiga.
tang kira tu akak tak de la kisah sangat..suka hati la kan.
tang goyang tu..elok2 pintu dah kunci
mau rosak ke tercabut ke..kerana digoyang2 tu.
tapi bila dah lama2..akak pun dah tak larat nak tegur dah
selagi larat..goyang la ikut suka.
kalau dah tercabut..ganti le..he he.

Masa anak2 kecik dulu..kalau bancuh susu..
kalau tak cukup bilangan 20 kali goncang susu tu
selagi tu suami akak goncang.
selalu jugak akak marah..anak dah menangis2 
nak minum susu.
dia boleh terus goncang botol susu tu selagi tak cukup 
bilangan nya.
katanya...kalau goncang sikit..susu tak betul2 hancur dalam air tu...ooo  alahai.sabo aje la akak masa tu.
Bila anak menangis nak susu
memang tak de can akak nak bangun buatkan susu.
tak dibaginya.
akak goncang sekejap sangat katanya.

Tak sangka pulak..sampai tv pun buat rencana tentang tu.
ramai rupanya orang lain yang ada perangai yang 
pelik pelik nikan.
kalau nak tau lebih lanjut boleh la kawan2
 tengok canel tu ye...
ok ye..esok dah hari sabtu..
selamat bercuti pada kawan2 semua ..


74 comments:

  1. hehehe.. nak test pintu tu kuat ke tak kot.. kalo xkuat takut pencuri senang masuk.. ye ke?

    ReplyDelete
  2. Masa kkerna nak bersalin,suami kkerna siap kira tak?hihihi..... manalah tahu ms baby nak kuar dia sempat mengira.hihihi.....

    ReplyDelete
  3. chekna@mamaziyad..
    ye la agaknya..tapi tiap2 hari pulak tu kan..he he

    ReplyDelete
  4. anie,nagoya..tak tanya pulak dia kira ke tidak..he he..

    ReplyDelete
  5. salam kak

    gelak2 ati baca kisah
    hubby akak tu...hehehe~

    macam gitu punya kira daa...
    ati 2-3 goncang udah..heee

    ReplyDelete
  6. Hahaha...

    Perangai polik cmtu takpo dohh kak.. sobab utk kobaikan.. Jangan perangai polik yg bukan2 dah la.. hehe..

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Acik...

    Jangan ketawakan cik abang Acik tu. Kita sendiri mesti ada sesuatu yg obses kita tak sedar. Org lain nampak kita tau....

    Yang goncang susu tu kakak dah gelak sangat:)

    ReplyDelete
  8. Kalau parah sangat, ianya dipanggil Obsessive Complusive Disorder (OCD).

    Cuba baca tentang OCD ni...

    ReplyDelete
  9. Kak Erna,
    Pelik tapi lucu..
    hahaha..
    Bulih macam tue..
    Goncang susu tue yang lawakk
    hehehe

    ReplyDelete
  10. salam K.erna..gelak atie baca n3 akak nih!atie lak,klu dah kunci pintu...siap pulas2 tombolnya..kot2 trsilap pusing kunci,trbukak lak pintu!.hihi

    ReplyDelete
  11. tapi kan kak.. cuba sekali dia tak buat camtu... mesti pelik kan???

    ReplyDelete
  12. Kak Erna, dia nak make sure pintu tu kukuh supaya pencuri tak boleh masuk.. Tang susu anak tu dia goncang to make sure susu tu larut semua supaya baby tak tersedak..hehehe

    ReplyDelete
  13. saya ada gak buat gtu kat pitu..kot2 nk rasa camne kuat..hehe

    tang goncang susu gtu..pestime baca ni kak..hehe

    ReplyDelete
  14. hehehe...

    esok boleh tengok cenel tu kak.

    ReplyDelete
  15. Salam kak..
    Itulah kak..setiap orang perangai dia tak sama..macam2 ragam...nak tergelak pun ada baca cerita akak ni...tapi bagus jugak kak..saya rasa suami akak dia prihatin tu..he..he..

    ReplyDelete
  16. Ati..memang macam tu le..agaknya sebab akak dapat anak pun lambat lepas kawen..jadi ayahnya teliti sungguh..

    ReplyDelete
  17. Azz..mulo2 dulu raso polek..lopeh tu dah biaso..sampai la anak akak cerito pasal kek tv tu..

    ReplyDelete
  18. Wkmsallam kakzakie..
    akak dah terbiasa dah..dah tak rasa pelik..cuma semalam bila anak bercerita ada kat tv..tu yang gelak balik anak beranak tu..he he..

    ReplyDelete
  19. Daddyziyyad..ada lagi ye..ish takut pulak acik..

    ReplyDelete
  20. abang jalal memang best kak..
    hehe

    ReplyDelete
  21. missgee..betul..kalau berkaitan anak2 memang teliti betul dia masa anak2 kecik dulu..

    ReplyDelete
  22. assalam atie..he he..atie pun sama ye..bagus jugak tu atie..akak dulu kan..sampai pernah lupa kunci pintu sampai siang sebab dah terbiasa cik abang kunci pintu..bila dia pi kursus sampai pagi pintu tak berkunci.

    ReplyDelete
  23. kak ngah..bukan je pelik lagi kak ngah..kalau dia tak de..akak lupa kunci pintu sampai siang ..he he

    ReplyDelete
  24. srah..nak pastikan betul2 kuat pintu tu kan..he he

    ReplyDelete
  25. Reen..tengok jangan tak tengok..he he..

    ReplyDelete
  26. Azi..betul tu..prihatin..dia nak pastikan semua elok he he..

    ReplyDelete
  27. Anymz..tu la dio..bukan anymz tak tau..he he..

    ReplyDelete
  28. Adeh kak..goncang susu sampai 20 kali ajaran mana agaknya tu hahaha...lucunya. Tang goyang pintu tu pun lucu gak hehehe..tak aper la kak, niat dia baik...hehehe

    ReplyDelete
  29. Tirana..betul tu kan..pastikan semuanya selamat..

    ReplyDelete
  30. Azwa..ye la tu niat dia baik kan..
    kalau dulu sedara mara akak datang tegur..jangan biarkan anak menangis..cepat bagi susu..selamba je dia..he he..

    ReplyDelete
  31. tapi..abang memang seorang yg baik kannn...
    tak pandai nak marah2...
    bertuah akak...!

    ReplyDelete
  32. kak...kelakar pun ada bila baca story akak ni..tapi tak per la,pasal pintu tu dia nk pastikan kut dh betul kunci ke belum..he.he pasal buat susu, bertuah sgt akak...sbb suami yg nk buatkn..

    ReplyDelete
  33. assalam kak tersenyum lebar bila saya baca tabiat suami akk tu heheeheh..mcm2 perangai kn kak. agaknya dia tak yakin masa kunci pintu tu, takut tak terkunci. cenggitu tak apa kak hehe

    ReplyDelete
  34. kak long..boto tu.memang dio tak ponah marah akak..marah anak tu ado lah..

    ReplyDelete
  35. Ida,memang betul..tujuan dia baik kan..nak pastikan semuanya selamat.

    ReplyDelete
  36. salam kembali rosaliza..he he..memang itu tujuan dia nak pastikan semuanya selamat.

    ReplyDelete
  37. memang setiap orang punya habit masing2....kelakar lah kak

    ReplyDelete
  38. saya obses dgn ape ek? hmmm jap nak mikir....

    obses dengan bunga kot. heheh~

    ReplyDelete
  39. kasih..memang dah macam tu kan..akak dah biasa dah..he he..

    ReplyDelete
  40. GB..kompem obses dengan bunga..nama pun ada bunga..he he..

    ReplyDelete
  41. masyallah! ya ker kak... ? hhmmm, saya ada obses apa ek? entah.. hahaha. sendiri memang tak perasan.

    ReplyDelete
  42. Mak su..akak pun tak perasan akak obses apo..abang akak mesti tau tu..he he

    ReplyDelete
  43. Aslmkm Erna.
    Tak apa obsessi cenggitu - tak menyusahkan sesiapa. Kan?

    ReplyDelete
  44. salam kak Erna..pisang berangan blh kot sbb biasa atie buat guna pisang minyak jer...

    ReplyDelete
  45. Wkmsallam kak G..betul la kak G..memang tak menyusahkan sesiapa..mula2 dulu je rasa pelik.

    ReplyDelete
  46. Atie..terima kasih..akak tanya sebab petang tadi baru beli pisang berangan..

    ReplyDelete
  47. hehehe....
    saya tak goyang pintu tp try bukak semula hahaha....pintu kete pun gitu..rasa mcm tak selamat pulak tak double check

    ReplyDelete
  48. Ms.lilies..memang ada yang buat macam tu kan..he he
    akak bahaya sikit..kalau suami tak ada kat rumah..nak kunci pintu pun lupa..dah biasa ada yang kuncikan..

    ReplyDelete
  49. saya pun kadang2 ada gak tabiat ni..rasanya obsessive pulmonory compulsive disorder kot nama dia..bila kunci pintu rasa mcm tk kuci tu yg nak goyang2 2,3 kali tu kan..he3 :)

    ReplyDelete
  50. Hahaha... kak nak gelak pun ade..abang anie pulak kak... tak pernah anie suruh buat susu anak... pernah suruh dia sekali naik kaku anak menangis...dia masih nak sukat air panas dan air sejuk tu ngam2 je... tak boleh lebih tak mo kurang...

    ReplyDelete
  51. Assalam kak, kelakar pun yer gak baca ceter akak ni tapi tak apalah dia berhati-hati tu..ada juga baiknya tu:)

    ReplyDelete
  52. itulah namanya asam garam kehidupan yee..menerima apa sahaja yg ada kat hubby kita...klu diorg tak de kt umah, sunyi pula yee...

    ReplyDelete
  53. bia lah de kok nak digoyang e. runtuh sok dio gak yang ganti haha..

    ReplyDelete
  54. hehe kak erna..nak gelak pun ada ye..tapi munkin suami akak buat gitu sebab pk keselamatan tu...mana tahu lepas kunci..sekali tolak terbuka balik huhu

    ReplyDelete
  55. elok sebenarnya kalau lebih berhati-hati ni...tapi bagi kita mungkin nampak macam over pulak. goyang2 pintu yg elok2 tau2 dah tinggal frame...hehehheee...

    ReplyDelete
  56. hehehe... sweeet je kan.
    habit suami tu kadang kita geram, tapi bila2 pikir2 balik mmg patut la dia gitu.. sebab kita jenis sempoi .
    saling topup antara satu sama lain :)

    ReplyDelete
  57. Lain orang lain tabiatnya,saya pula kalau dah mangga kunci pintu akan tarik berkali2 takut kunci tu tak masuk betul kadang2 rasa jadi macam tak yakin diri pulak.

    ReplyDelete
  58. Tihara..daddy ziyyad pun ada jugak sebut macam yang Tihara tuliskan tu..

    ReplyDelete
  59. anie..he he..macam macam kan..ayah2 ni memang kalau pasal anak2 berhati2 sungguh..

    ReplyDelete
  60. Nieza..salam kembali..memang berul tu nieza..memang berhati hati betul dia..

    ReplyDelete
  61. sal..betul tu sal..bukan setakat sunyi aje..akak pernha lupa kunci pintu bila dia tak de.

    ReplyDelete
  62. Ibundo..
    osah he tu kak pah..kalau runtuh..dah sah2 la dio yang kono ganti..he he.

    ReplyDelete
  63. Suri..memang gelak..bukan akak gelakkan dia..tak baik kan..tapi gelak obses dia tu..kalau akak tegur masa dia buat tu..memang jadi gelak masa tu jugak..

    ReplyDelete
  64. JunAina..he he..tinggal frame..lucu kan.
    berhati hati tu memang baik.untuk keselamatan ahli keluarga.

    ReplyDelete
  65. sayangsayangibu..macam tu la dia.

    ReplyDelete
  66. KakEs..betul tu..sebab acik ni pun jenis leka..tu yang dapat suami yang berhati hati.

    ReplyDelete
  67. assalam zaitun..betul tu..rasa tak yakin tu la yang membuatkan dia buat berkali2 kan..

    ReplyDelete
  68. apo bondo buek pun nak kono kiro la yo hehe

    ReplyDelete
  69. rasanya setiap orang ada perangai camtu. kuah pecal tu beli kat selangor ker..malas tul nak buat kuah pecal skrg ni..vit M banyak sangatlah

    ReplyDelete
  70. Kat rumah hani ni ada sorang yg mcm tu...

    ReplyDelete
  71. kak ina kl(1)
    memang ada yang macam tu kan
    ina kuah pecal tu memang beli di tanjung karang selangor.
    ina pandai buat ke share la resepi..

    ReplyDelete
  72. hani@debumelukut..
    ada jugak ye..tak boleh nak elak kan.

    ReplyDelete