Friday, June 17, 2011

OBSES

Assalamualaikum


Semalam waktu akak berbuka puasa. hero akak yang dua orang ada sama..

Bukan main seronok lagi dia orang tu bercerita.

'mak..tadi kan..kat tv..canel 731 ada satu rancangan..namanya OBSES  katanya

sebiji macam ayah mak..dia kata. ada juga orang yang perangai macam ayah..bukan la ayah sorang katanya.
lagi teruk dari ayah pun ada..tambahnya lagi.
mak nya pun sama rasa lucu..
Gelak sakan pulak kami.
ayah nya tak marah pun..ikut sama gelak ada la..

akak pun tak tahu..perbuatan tu dinamakan OBSES.
bagi akak tu tabiat je.

Suami akak tu rasanya sejak dari dulu 
memang macam tu la dia.
dulu2 akak selalu jugak marah
'sudah2 lah tu..runtuh la pintu tingkap tu nanti'
tu la ayat yang selalu akak gunakan.
tapi dia macam tu jugak.

Nak tau apa perangai atau tabiat suami akak tu.
kalau tutup/kunci pintu ke tingkap ke..
dah siap kunci tu..boleh pulak goyang2kan pintu tu..
lepas tu siap kira pulak tu..satu. dua tiga.
tang kira tu akak tak de la kisah sangat..suka hati la kan.
tang goyang tu..elok2 pintu dah kunci
mau rosak ke tercabut ke..kerana digoyang2 tu.
tapi bila dah lama2..akak pun dah tak larat nak tegur dah
selagi larat..goyang la ikut suka.
kalau dah tercabut..ganti le..he he.

Masa anak2 kecik dulu..kalau bancuh susu..
kalau tak cukup bilangan 20 kali goncang susu tu
selagi tu suami akak goncang.
selalu jugak akak marah..anak dah menangis2 
nak minum susu.
dia boleh terus goncang botol susu tu selagi tak cukup 
bilangan nya.
katanya...kalau goncang sikit..susu tak betul2 hancur dalam air tu...ooo  alahai.sabo aje la akak masa tu.
Bila anak menangis nak susu
memang tak de can akak nak bangun buatkan susu.
tak dibaginya.
akak goncang sekejap sangat katanya.

Tak sangka pulak..sampai tv pun buat rencana tentang tu.
ramai rupanya orang lain yang ada perangai yang 
pelik pelik nikan.
kalau nak tau lebih lanjut boleh la kawan2
 tengok canel tu ye...
ok ye..esok dah hari sabtu..
selamat bercuti pada kawan2 semua ..


74 comments:

chekna @ mama ziyad said...

hehehe.. nak test pintu tu kuat ke tak kot.. kalo xkuat takut pencuri senang masuk.. ye ke?

anie,Nagoya said...

Masa kkerna nak bersalin,suami kkerna siap kira tak?hihihi..... manalah tahu ms baby nak kuar dia sempat mengira.hihihi.....

Acik Erna said...

chekna@mamaziyad..
ye la agaknya..tapi tiap2 hari pulak tu kan..he he

Acik Erna said...

anie,nagoya..tak tanya pulak dia kira ke tidak..he he..

Ati Masrif said...

salam kak

gelak2 ati baca kisah
hubby akak tu...hehehe~

macam gitu punya kira daa...
ati 2-3 goncang udah..heee

~ Cik Azz ~ said...

Hahaha...

Perangai polik cmtu takpo dohh kak.. sobab utk kobaikan.. Jangan perangai polik yg bukan2 dah la.. hehe..

Kakzakie said...

Assalamualaikum Acik...

Jangan ketawakan cik abang Acik tu. Kita sendiri mesti ada sesuatu yg obses kita tak sedar. Org lain nampak kita tau....

Yang goncang susu tu kakak dah gelak sangat:)

Daddy Ziyyad said...

Kalau parah sangat, ianya dipanggil Obsessive Complusive Disorder (OCD).

Cuba baca tentang OCD ni...

missgee said...

Kak Erna,
Pelik tapi lucu..
hahaha..
Bulih macam tue..
Goncang susu tue yang lawakk
hehehe

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.erna..gelak atie baca n3 akak nih!atie lak,klu dah kunci pintu...siap pulas2 tombolnya..kot2 trsilap pusing kunci,trbukak lak pintu!.hihi

kakngah said...

tapi kan kak.. cuba sekali dia tak buat camtu... mesti pelik kan???

Tirana said...

Kak Erna, dia nak make sure pintu tu kukuh supaya pencuri tak boleh masuk.. Tang susu anak tu dia goncang to make sure susu tu larut semua supaya baby tak tersedak..hehehe

sarah-najwan said...

saya ada gak buat gtu kat pitu..kot2 nk rasa camne kuat..hehe

tang goncang susu gtu..pestime baca ni kak..hehe

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

hehehe...

esok boleh tengok cenel tu kak.

azi said...

Salam kak..
Itulah kak..setiap orang perangai dia tak sama..macam2 ragam...nak tergelak pun ada baca cerita akak ni...tapi bagus jugak kak..saya rasa suami akak dia prihatin tu..he..he..

Acik Erna said...

Ati..memang macam tu le..agaknya sebab akak dapat anak pun lambat lepas kawen..jadi ayahnya teliti sungguh..

Acik Erna said...

Azz..mulo2 dulu raso polek..lopeh tu dah biaso..sampai la anak akak cerito pasal kek tv tu..

Acik Erna said...

Wkmsallam kakzakie..
akak dah terbiasa dah..dah tak rasa pelik..cuma semalam bila anak bercerita ada kat tv..tu yang gelak balik anak beranak tu..he he..

Acik Erna said...

Daddyziyyad..ada lagi ye..ish takut pulak acik..

anymz said...

abang jalal memang best kak..
hehe

Acik Erna said...

missgee..betul..kalau berkaitan anak2 memang teliti betul dia masa anak2 kecik dulu..

Acik Erna said...

assalam atie..he he..atie pun sama ye..bagus jugak tu atie..akak dulu kan..sampai pernah lupa kunci pintu sampai siang sebab dah terbiasa cik abang kunci pintu..bila dia pi kursus sampai pagi pintu tak berkunci.

Acik Erna said...

kak ngah..bukan je pelik lagi kak ngah..kalau dia tak de..akak lupa kunci pintu sampai siang ..he he

Acik Erna said...

srah..nak pastikan betul2 kuat pintu tu kan..he he

Acik Erna said...

Reen..tengok jangan tak tengok..he he..

Acik Erna said...

Azi..betul tu..prihatin..dia nak pastikan semua elok he he..

Acik Erna said...

Anymz..tu la dio..bukan anymz tak tau..he he..

MOKCIK AZWA said...

Adeh kak..goncang susu sampai 20 kali ajaran mana agaknya tu hahaha...lucunya. Tang goyang pintu tu pun lucu gak hehehe..tak aper la kak, niat dia baik...hehehe

Acik Erna said...

Tirana..betul tu kan..pastikan semuanya selamat..

Acik Erna said...

Azwa..ye la tu niat dia baik kan..
kalau dulu sedara mara akak datang tegur..jangan biarkan anak menangis..cepat bagi susu..selamba je dia..he he..

kaklong said...

tapi..abang memang seorang yg baik kannn...
tak pandai nak marah2...
bertuah akak...!

Ida,Japan said...

kak...kelakar pun ada bila baca story akak ni..tapi tak per la,pasal pintu tu dia nk pastikan kut dh betul kunci ke belum..he.he pasal buat susu, bertuah sgt akak...sbb suami yg nk buatkn..

Kak Rosaliza said...

assalam kak tersenyum lebar bila saya baca tabiat suami akk tu heheeheh..mcm2 perangai kn kak. agaknya dia tak yakin masa kunci pintu tu, takut tak terkunci. cenggitu tak apa kak hehe

Acik Erna said...

kak long..boto tu.memang dio tak ponah marah akak..marah anak tu ado lah..

Acik Erna said...

Ida,memang betul..tujuan dia baik kan..nak pastikan semuanya selamat.

Acik Erna said...

salam kembali rosaliza..he he..memang itu tujuan dia nak pastikan semuanya selamat.

kasihredha said...

memang setiap orang punya habit masing2....kelakar lah kak

gadisBunga said...

saya obses dgn ape ek? hmmm jap nak mikir....

obses dengan bunga kot. heheh~

Acik Erna said...

kasih..memang dah macam tu kan..akak dah biasa dah..he he..

Acik Erna said...

GB..kompem obses dengan bunga..nama pun ada bunga..he he..

Mak Su said...

masyallah! ya ker kak... ? hhmmm, saya ada obses apa ek? entah.. hahaha. sendiri memang tak perasan.

Acik Erna said...

Mak su..akak pun tak perasan akak obses apo..abang akak mesti tau tu..he he

DDrfauziah said...

Aslmkm Erna.
Tak apa obsessi cenggitu - tak menyusahkan sesiapa. Kan?

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak Erna..pisang berangan blh kot sbb biasa atie buat guna pisang minyak jer...

Acik Erna said...

Wkmsallam kak G..betul la kak G..memang tak menyusahkan sesiapa..mula2 dulu je rasa pelik.

Acik Erna said...

Atie..terima kasih..akak tanya sebab petang tadi baru beli pisang berangan..

Ms.Lilies said...

hehehe....
saya tak goyang pintu tp try bukak semula hahaha....pintu kete pun gitu..rasa mcm tak selamat pulak tak double check

Acik Erna said...

Ms.lilies..memang ada yang buat macam tu kan..he he
akak bahaya sikit..kalau suami tak ada kat rumah..nak kunci pintu pun lupa..dah biasa ada yang kuncikan..

Tihara said...

saya pun kadang2 ada gak tabiat ni..rasanya obsessive pulmonory compulsive disorder kot nama dia..bila kunci pintu rasa mcm tk kuci tu yg nak goyang2 2,3 kali tu kan..he3 :)

aNIe said...

Hahaha... kak nak gelak pun ade..abang anie pulak kak... tak pernah anie suruh buat susu anak... pernah suruh dia sekali naik kaku anak menangis...dia masih nak sukat air panas dan air sejuk tu ngam2 je... tak boleh lebih tak mo kurang...

Nieza said...

Assalam kak, kelakar pun yer gak baca ceter akak ni tapi tak apalah dia berhati-hati tu..ada juga baiknya tu:)

sal said...

itulah namanya asam garam kehidupan yee..menerima apa sahaja yg ada kat hubby kita...klu diorg tak de kt umah, sunyi pula yee...

ibundo said...

bia lah de kok nak digoyang e. runtuh sok dio gak yang ganti haha..

suri solehah said...

hehe kak erna..nak gelak pun ada ye..tapi munkin suami akak buat gitu sebab pk keselamatan tu...mana tahu lepas kunci..sekali tolak terbuka balik huhu

JunAina said...

elok sebenarnya kalau lebih berhati-hati ni...tapi bagi kita mungkin nampak macam over pulak. goyang2 pintu yg elok2 tau2 dah tinggal frame...hehehheee...

sayangsayangibu said...

memang obses betul ye.

bersama kak Es said...

hehehe... sweeet je kan.
habit suami tu kadang kita geram, tapi bila2 pikir2 balik mmg patut la dia gitu.. sebab kita jenis sempoi .
saling topup antara satu sama lain :)

Zaitun said...

Lain orang lain tabiatnya,saya pula kalau dah mangga kunci pintu akan tarik berkali2 takut kunci tu tak masuk betul kadang2 rasa jadi macam tak yakin diri pulak.

Acik Erna said...

Tihara..daddy ziyyad pun ada jugak sebut macam yang Tihara tuliskan tu..

Acik Erna said...

anie..he he..macam macam kan..ayah2 ni memang kalau pasal anak2 berhati2 sungguh..

Acik Erna said...

Nieza..salam kembali..memang berul tu nieza..memang berhati hati betul dia..

Acik Erna said...

sal..betul tu sal..bukan setakat sunyi aje..akak pernha lupa kunci pintu bila dia tak de.

Acik Erna said...

Ibundo..
osah he tu kak pah..kalau runtuh..dah sah2 la dio yang kono ganti..he he.

Acik Erna said...

Suri..memang gelak..bukan akak gelakkan dia..tak baik kan..tapi gelak obses dia tu..kalau akak tegur masa dia buat tu..memang jadi gelak masa tu jugak..

Acik Erna said...

JunAina..he he..tinggal frame..lucu kan.
berhati hati tu memang baik.untuk keselamatan ahli keluarga.

Acik Erna said...

sayangsayangibu..macam tu la dia.

Acik Erna said...

KakEs..betul tu..sebab acik ni pun jenis leka..tu yang dapat suami yang berhati hati.

Acik Erna said...

assalam zaitun..betul tu..rasa tak yakin tu la yang membuatkan dia buat berkali2 kan..

zino said...

apo bondo buek pun nak kono kiro la yo hehe

Acik Erna said...

zino..tak sumo..he he..

kak ina kl (1) said...

rasanya setiap orang ada perangai camtu. kuah pecal tu beli kat selangor ker..malas tul nak buat kuah pecal skrg ni..vit M banyak sangatlah

hani@debumelukut said...

Kat rumah hani ni ada sorang yg mcm tu...

Acik Erna said...

kak ina kl(1)
memang ada yang macam tu kan
ina kuah pecal tu memang beli di tanjung karang selangor.
ina pandai buat ke share la resepi..

Acik Erna said...

hani@debumelukut..
ada jugak ye..tak boleh nak elak kan.