assalam kak, senang kalo dh ada yg siap. saya pernah sekali je ,mkn n buat secara gotong royong, leceh nk buatkan kak, semua kena goreng n tumbuk, mkn jap je licin
Missgee..kuah tu dibancuh dengan air masak je.. sebelum tu sediakan timun,sengkuang,,rebuskan pucuk ubi.kacang panjang..gaulkan dengan kuah yang dah dibancuh tadi..baru makan..memang sedap..
salam kembali rosaliza..akak memang tak pernah belajar buat pun..walaupun berbelas tahun dok tanjung karang. sebab jual banyak..akak beli je.. yang ni mak kawan buatkan tu yang sedap sangat rasanya tu..
Kak, akak boli kek mano tu kak.. Bapo hargo ehh plastik bosa camtu..
Kek sini ado gak org jual tp plastik koncot2 tu yoo.. Tapi ghaso ehh mcm tak sodap sikit la.. ado mcm bau kacang tu hangit.. Sy ni sokali dh tokono cmtu, maleh dah nak boli lg..
Baru cuti2 hari tu adik ipar buat..memang katanya kuah pecal yg diguna tuu yang dah siap utk dibancuh ! tak tertanya lakk kat mana nak dpt kuah pecal tuuu...aduhaii
ha'ah lah kak,akak boli kek mano tu??..kalo ado akak bolikan se satu..nanti suh tapa singgah umah akak ambik..akak ni kacau boto lah...siap ckp sodaaaap lak tu... nak kak..naaaaaaaaaak....
Salam Akak... Akak..senangnya nak buat kuah pecal sekarangkan....tapi yang penting rasanya sedap...betul tak?..akak pos satu boleh?....he..he...lawak aje tau...
Azz..yang akak boli kek tanjung karang ni memang sodap..dio jual kiro kilo..ado yang sampai 18 hengget sekilo..satu plastik akak boli tu setongah kilo.
kakzakie,,pandai jugak makan ye..sedapkan..acik beli di tanjung karang..dia orang jual ikut timbangan..satu kilo 15-18 ringgit.. yang acik beli tu sepeket 1/2 kilo.
sedapnya nya kak...nak buat malas! kalau kt mesia mak buatkan kering mcm ni la , pastu e-na angkut bawa balik s.alam...nak mkn bancuh je...senang keje..
Kak Erna,
ReplyDeleteMakan ngan apa??? Nasi??
Tak pernah makan lagi..
huhuhu
wahhh kak...senang ler skrg kalau teringin nk mkn pecal ye..beli dan balik bancuh..cuma sediakan bhn2 sayuran jer
ReplyDeleteassalam kak, senang kalo dh ada yg siap. saya pernah sekali je ,mkn n buat secara gotong royong, leceh nk buatkan kak, semua kena goreng n tumbuk, mkn jap je licin
ReplyDeletehaah kan kak...sekarang pesen jual camni...hari tu mak saya beli gini gak...sedapppp
ReplyDeleteMissgee..kuah tu dibancuh dengan air masak je..
ReplyDeletesebelum tu sediakan timun,sengkuang,,rebuskan pucuk ubi.kacang panjang..gaulkan dengan kuah yang dah dibancuh tadi..baru makan..memang sedap..
Ida,japan..memang senang sekarang ni..akak beli ditanjung karang..baru sedap..cukup asam garamnya..ada rasa cekor sekali..
ReplyDeleteuntuk orang maleh cam kito ni memang beguno amek amek haha..
ReplyDeletesonang yo kan?..
salam kembali rosaliza..akak memang tak pernah belajar buat pun..walaupun berbelas tahun dok tanjung karang.
ReplyDeletesebab jual banyak..akak beli je..
yang ni mak kawan buatkan tu yang sedap sangat rasanya tu..
Mslilies..memang betul..sekarang ni tinggal bancuh ngan air je..senang,mudah dan sedap..
ReplyDeletekak pah..iyo e kak pah..tak yah piki nak numbok2 kacang bagai..he he..
ReplyDeletepernah beli mcm tu kak erna..
ReplyDeletemmg senangkan..bancuh jer dgn air...pastu ambik jer sayur-sayuran..dah boleh mkn..
ainnoraini..memang senang kali ni kak dapat yang sedap..cukup semua rasanya..
ReplyDeletexbiasa makan kak..
ReplyDeleteakak..ni dikira wordless wednesday nih..ehhe
sarah..he he..memang pun.nak cuba buat macam kawan2 yang lain tu..cuma perkataan wordlees wednesday tu akak tak tuliskan..
ReplyDeleteakak beli kat mana?
ReplyDeletesodappp nya
kak,mano akak boli?kaklong dah lamop carik..dulu maso bujang2..ado bdk satu rumah tu sllu bwk tang kampung ea...1
ReplyDeletesalam erna..MIL atie org jawa,selalu kasi kuah pecal nie!best sbb sedap sgt!
ReplyDeletehurm, tak reti nak makan pecal ni, tekak kelantan katakan
ReplyDeletebetul la kuah pecal tu taruk cekur? patut la saya makan lain macam je rasanya...
ReplyDeletekak dah lamo sey tak jumpo, dulu slalu yo boli kuah pecal ni... ubuh air paneh yo kan
ReplyDeletebuat sendiri ke kak
ReplyDeletekat sini ada jual gak
Kak, akak boli kek mano tu kak.. Bapo hargo ehh plastik bosa camtu..
ReplyDeleteKek sini ado gak org jual tp plastik koncot2 tu yoo.. Tapi ghaso ehh mcm tak sodap sikit la.. ado mcm bau kacang tu hangit.. Sy ni sokali dh tokono cmtu, maleh dah nak boli lg..
Dah berkurun tak makan pocal ni kak... huhu..
Aslmkm.
ReplyDeleteErna beli ke buat sendiri?
Kak G dah lama juga tak makan pecal. Tunggu bulan puasa la. :)
Assalamualaikum kak:)
ReplyDeleteBaru cuti2 hari tu adik ipar buat..memang katanya kuah pecal yg diguna tuu yang dah siap utk dibancuh !
tak tertanya lakk kat mana nak dpt kuah pecal tuuu...aduhaii
wah senangnya kalau ada yg segera gini..semua keja memasak akan lbh cepat dan mudah..:)
ReplyDeletetak brapa minat makan pecal ni. Tapi kalu makan reramai sedap ni. Ada yang segera, lagi senangla nk sediakan kan...
ReplyDeleteha'ah lah kak,akak boli kek mano tu??..kalo ado akak bolikan se satu..nanti suh tapa singgah umah akak ambik..akak ni kacau boto lah...siap ckp sodaaaap lak tu...
ReplyDeletenak kak..naaaaaaaaaak....
sodappnyerr makk.. ehehe
ReplyDeleteSalam Akak...
ReplyDeleteAkak..senangnya nak buat kuah pecal sekarangkan....tapi yang penting rasanya sedap...betul tak?..akak pos satu boleh?....he..he...lawak aje tau...
Acik... tempat kakak pun ada jual. Kakak selalu makan dgn bayam, kacang panjang, taugeh celur dan juga tauhu goreng. memang sedap.
ReplyDeleteTempat kakak sini harga sepeket RM3/- saja. Murah kan...
hahahahaha.. senang ya kak.. tak payah susah2 berpeluh2 kat dapur.. bancuh dgn air panas je dah siap .. dah boleh makan..
ReplyDeletepecal? tak penah makan lg ni
ReplyDeleteada sebungkus cam ni dalam peti ais.org kata boleh makan ngan nasi himpit.nak makan mcm pecal pun boleh
ReplyDeletekasih..akak beli ditanjung karang..memang sedap tu..
ReplyDeletekak long..akak boli kek tanjung karang..kak long nak ko..mai sini datang ambik..
ReplyDeleteazatie..untuk atie..tak yah nak beli dah mesti MIL pandai buat kan..
ReplyDeleteIMANSHAH,,kalau dah pandai nanti..nak kena sentiasa ada kua ni..sebab sedap..
ReplyDeleteGB..memang betul..ada jugak yang letak daun limau purut..
ReplyDeleteIbuIntan..memang boto..bancuh ngan air paneh yo..kita tinggal sediokan sayur2 e yo..
ReplyDeleteAti..tak pandai buat sendiri..beli je..
ReplyDeleteAzz..yang akak boli kek tanjung karang ni memang sodap..dio jual kiro kilo..ado yang sampai 18 hengget sekilo..satu plastik akak boli tu setongah kilo.
ReplyDeleteWkmsalam kak G..saya tak pandai buat sendiri..kalau nak makan pecal mesti beli kuahnya yang kering macam tu..lepas tu bancuh sendiri guna air panas.
ReplyDeleteWkmsalam tini..sedapkan tini..dirumah akak ni anak2 pandai makan tu..yang akak beli kuahnya tu..nak buat sendiri akak tak pandai..
ReplyDeleteNieza..memang senang..lagi pun akak tak pandai buat sendiri tu..he he..dah biasa dari dok tanjung karang dulu asek beli je.
ReplyDeletekak, walaupun saya ni org jawa, saya tak gemar mkn pecal kak...huhu....
ReplyDeleteAcik lupekanje..akak kan satu rumah suko makan..dah lamo dok tanjung karang kan..he he,,
ReplyDeleteanim..nak buek camano nim..dah memang sodap..he he..nanti anim raso lak yo..
ReplyDeleteenme..memang sedap..
ReplyDeletesalam kembali azi..memang sedap ni azi..nak poskan pun boleh..nanti azi bagi akak alamat tau..
ReplyDeletekakzakie,,pandai jugak makan ye..sedapkan..acik beli di tanjung karang..dia orang jual ikut timbangan..satu kilo 15-18 ringgit..
ReplyDeleteyang acik beli tu sepeket 1/2 kilo.
SMM..memang betul..semuanya mudah sekarang ni kan..cuma nak dapatkannya tu yang susah sikit sebab jauh..akak beli ditanjung karang..
ReplyDeleteAdinda Amy..akak pandai makan pun masa dok tanjung karang dulu.
ReplyDeleteirfa..kalau yang kuah pecal tu..lebih sedap makan dengan sayur je..
ReplyDeletewahida..tak makan pecal?..akak pulak yang suka makan..anak beranak suka..
ReplyDeletekuah ready made ke kak?
ReplyDeletesedap tak?senang ye xpayah kotorkan tangan nak memasak..
ReplyDeletebeli kat mana tu kak?
ReplyDeleteKak Erna..nak kirim boleh?? hahaha..
ReplyDeletepayah nak jumpa yg sedap... lama tak makan pecal hehe
Daddy ziyyad..dah siap semuanya..tinggal bancuh ngan air panas dan sediakan sayur aje..gaulkan dah boleh makan..
ReplyDeleteHamizah..yang akak beli ni..memang betul2 sedap..
ReplyDeleteYus..beli kat tanjung karang..sedap..pedas manis masam..lengkap..
ReplyDeleteAzwa..boleh sangat..tapi camana nak bagi dengan azwa nanti..
ReplyDeleteKak...senang ye kak... bancuh je... celur sayur2 dah boleh makan kan?
ReplyDeleteanie..memang pun..semua nak senangkan ..he he..
ReplyDeletepedas2 manis kan kak..
ReplyDeletekak erna kan dah teringin tengok tu...teringat ada sorang makcik kt pasar malam di sijangkang dulu..pecalnya cukup marvellous
ReplyDeletesya..betul tu..macam tu la rasanya
ReplyDeletesuri..nak kena pi cari tu..kalau dah teringin..he he..
ReplyDeletesedapnya nya kak...nak buat malas! kalau kt mesia mak buatkan kering mcm ni la , pastu e-na angkut bawa balik s.alam...nak mkn bancuh je...senang keje..
ReplyDeletesenang tu kak.
ReplyDeletesegera..
eh, macam berjanji pulak kita kan? Baru ni fa balik Perak, siap beli sampai 7 paket, persediaan nak posa posa...hehehee
ReplyDeleteLovelykitchen..
ReplyDeletememang senang E-na.bancuh je dengan air.senang dan sedap kan..
Reen..memang tersangat bla senang dan sedap..
ReplyDeleteFa*..ye la..memang berjanji kot..he he..
ReplyDeletepernah ofsmate lama bawak pecal... ada togey gemok dan kontot. pelik. tapi sedap.
ReplyDeletekak ngah..he he..toge kontot tu..orang panggil toge jawa.he he.
ReplyDeletesedap n kuah pecal..
ReplyDeleteacik erna ke buat?
kak ES..memang sedap kuah ni..tapi acik tak buat sendiri..beli di tanjung karang.
ReplyDelete