Sunday, June 19, 2011

BILA KERAJINAN MELANDA..

Assalamualaikum

Hari ni akak terajin la pulak
Buat kek sampai 2 jenis.
satu yang biasa akak buat
satu lagi akak ambik resepi dari anymz.
Tapi kan macam biasa la..akak tak pandai nak
buat cantik2 belang nya tu..
asal ada belang aje.


Dah siap kek..buat pulak cili sos
cili sos dah habis..anak2 dah bising nak makan keropok goreng tak de cili sos.

Semalam akak baca n3 suri solehah..dia dah buat macaroni goreng
yang resepinya ada didapur Nor
 akak pun dah cuba buat.terima kasih nor dan juga suri.
Nor.memang betul2 sedap..akak buat betul2 ikut resepi 2 cawan macaroni
tak puas pulak anak2 akak makan..dah lelaki semua kan..
mana nak cukup.he he.
Insyaallah akak akan buat lagi..anak2 betul suka.
sedap sangat katanya.
Terima kasih lagi sekali pada nor yang sudi berkongsi resepi yang sedap ni.

Pagi tadi..ada sedara akak datang.hantar kad jemputan kawen anak dia
tapi masa tu..akak belum mula satu pun lagi.
Jadi akak cuma dapat hidangkan air aje.
Cik Na..minta maaf ye kiah..kiah pun datang tak bagi tau.
tak dapat la kiah makan apa yang Cik Na masak hari ni.

Ok lah..nak rehat dulu..letih la pulak dah..ye la kan..
tenaga dah seiring usia..
Jumpa lagi..Insyaallah.

84 comments:

  1. bertuahnya anak dan suami akak sebab akak rajin..hembus2 sket mood rajin akak kpd saya deh...ehhee

    ReplyDelete
  2. as-salam
    cantik kek tu..npk jelas belang2nye tu..

    ReplyDelete
  3. Kak Erna,
    Takpe tak cantik yang pentig sedap.. :)

    ReplyDelete
  4. Sy tak suko pulak nak makan makaroni ni kak...

    Nak kono cubo makan gak ni.. hehe...

    ReplyDelete
  5. rajin akak yaa..:)
    ibu mithali gituu..:):)
    ermm...lepas ni nak tinjau2 resepi macaroni goreng lakk:):)

    ReplyDelete
  6. akak buek kek apo tu kak?..tak ingat pulak se ado buek kek bolang2..hehe

    eh!akak dah try resepi nor yg ado cajun tu ko kak?..si izahdaut tu pueh cari cajun satu kelumpo kak..
    abislah se kalo dio baco ni...
    resepi nor semua terbaik..akak try jugak dio punyo ayam seri harum..sodap..

    ReplyDelete
  7. sarah-najwan..aari ni terlebi rajin..he he

    ReplyDelete
  8. missgee..memang sedap kek tu..

    ReplyDelete
  9. azz..akak memang tak berapo suko..tapi yang akak cubo ni..memang sodap boto azz..tak tipu punyo..he he..

    ReplyDelete
  10. Assalam Tini..akak memang baru petama kali cuba..suka pulak anak2 makan..siap kata sikit sangat mak buat..
    cuba la tini..memang sedap..

    ReplyDelete
  11. anymz.. marble chiffon cake tu..yang anymz dari bog Hana.
    iyo lah nim..yang ado cajun tu..pagi tadi akak poi boli kek giant senawang..ado banyak laie nim..
    boleh la anim poie bolikan tok izah tu dulu..kalau anim buek dulu..memang nak kono la dengan izah..he he.

    ReplyDelete
  12. tak cantek dipandangan mata takpe kak.. yang penting anak2 yg makan kata sedap

    memang rajin akak ni

    ReplyDelete
  13. hebat tu .. cili sos boleh buat sendiri. boleh buka kilang tu !

    ReplyDelete
  14. ibuintan..alhamdulillah..anak2 apa yang maknya masak sedap aje..pandai bodek tu..he he

    ReplyDelete
  15. al-lavendari..
    buat sikit2 untuk makan sendiri..tak de la sampai macam tu..he he.

    ReplyDelete
  16. salam k.erna.. dah buat ya makaroni goreng berempah pedas tu ya... mana gambarnyer kak.. nak tengok gak! hehe.. alhamdulillah.. seronok nor dengar anak2 akak suka makaroni tu.. nampak gayanya kena buat 3 cup makoroni la lepas ni kan kak hehe..
    mekasih sudi try resipi tu ya..

    ttg cili jeruk tu, boleh aje akak nak guna cili api.. buang tangkai dia dulu pastu tak yah potong, jeruk jer dng bahan2 lain spt dlm resipi nor tu.. bg org yg suka lebih pedas mmg guna cili api wat jeruk..

    tumpat sat ya kak.. k.nim!! amboiii kuat ngipas ya... hehe

    ReplyDelete
  17. *tumpat = tumpang heheh sori typo :)

    ReplyDelete
  18. salam kembali nor..akak dah buat..tapi tak sempat nak ambik gambar..dah habis semua masuk perut....he he..
    lepas ni memang kena gandakan resepi asal tu nor...baru akak boleh ambik gambar..
    akak jugak ucapkan terima kasih pada nor yang sudi kongsikan resepi yang sedap2..

    ReplyDelete
  19. Nor..lupa pulak..anim memang macam tu nor..he he..jangan marah nim..

    ReplyDelete
  20. kudakulari gagah berani

    kuda belang tu

    ReplyDelete
  21. Assalam Erna

    Untung anak2 dpt makan sedap2 emak dia rajin masak.... lapor lah pulok

    ReplyDelete
  22. Salam kak erna/Acik Erna..
    Akak..apa ada pada rupa kak..yg penting sedappp..betul tak?..he..he..
    Akak..bagi saya tau resepi cili sos tu..teringin jugak nak buat sendiri..pandai akak..nanti akak email ye...dan makaroni tu..rasa terliur baca coretan akak...he..he..

    ReplyDelete
  23. tak kiash la bolang e cam mano asal makan sodap bilo nak ulur kek sini sikit ni.. tengok gambar lamo dah hehe

    ReplyDelete
  24. assalam kak, rajinnya akk ni, sedap tu, dah jadi pun belang2nya tu kak

    ReplyDelete
  25. Kadang2 bila hubby kita tegur semua orang kita kurang senang tapi sebenarnya sifat yang ramah itulah membuat orang suka.

    ReplyDelete
  26. tu dia ...semangat rajin
    dah mariiii....

    ati ni nk wat kek tapi
    mixer rosak...so masak saje
    for hubby :)

    ReplyDelete
  27. nak dok sebelah umah akak la


    hihihi

    ReplyDelete
  28. nak dok sebelah rmh mimi lak...


    hihihi!!

    ReplyDelete
  29. kak,anak2 ngn suami kaklong tak masuk tokak dio org ni klu makan makoroni...tambah2 lagi klu buh chess..
    laie tak mandang!
    kecuali kak yien ,tu pun dio suko klu makoroni tu buek makan denagn sup..

    ReplyDelete
  30. erna,
    tu dah jadi kek kudo bolang tu. Cukup bolang e haha..
    janji sodap kan..

    ReplyDelete
  31. IMANSHAH,,ha ah ye la kuda belang he he..

    ReplyDelete
  32. wkmsallam mamawana..ni masa rajin untung la..masa malas..rentung jugak..he he..

    ReplyDelete
  33. Kak Erna memang rajin betul. Kek marble saya tak pernah cuba lagi kak.


    bila kerajinan datang yang best tu kak. Sekarang ni saya memang malas betul..huhu..

    ReplyDelete
  34. Azi..insyaallah nanti akak email ye..mesti azi suka punya..cicli sos tu masaalahnya sukatan main agak2 je..tapi tak pe,,,nanti akak bagi tau jugak,,

    ReplyDelete
  35. zino..kok sonang nka uluor kan..lamo dah orang ceras ngaso..he he..jauh tu..tak terjangkau dek tangan.

    ReplyDelete
  36. wkmsallam rosaliza..jadi memang jadi rosa..tapi tak cantik la..he he..

    ReplyDelete
  37. zaitun..betul tu..tu sebab dia ramai kawan kan..

    ReplyDelete
  38. Ati..kalau mixer rosak..memang tergendala semua kan..
    rasa tak larat nak buat manual..

    ReplyDelete
  39. ms.lilies..boleh boleh..mai la pindah sini..

    ReplyDelete
  40. kak ngah..memang mimi suka sangat kak ngah pindah sebelah rumah dia tu..he he.

    ReplyDelete
  41. kak long..resepi ni lansung tak guno cheese..guno mintyak biaso yo kak ngah..tu yang budak2 boleh makan tu..

    ReplyDelete
  42. ibundo..
    he he kak pah..boto lah kudo bolang pun tak po la..janji makan sodap..

    ReplyDelete
  43. assalam reen..betul tu..bila sesekali datang terlebih rajinnya tu..macam2 nak dibaut dalam satu hari tu..

    ReplyDelete
  44. tak jadi belang pun takpa, janji sedap

    ReplyDelete
  45. mamasyaza..betul tu..janji sedapkan..

    ReplyDelete
  46. ini yg buat abang dan anak2 tambah sayang kat kakErna ni.. hehehehe..

    ReplyDelete
  47. Acik memang rajin. Selalu kakak perhati Acik mencuba resepi baru. Hero-hero mestilah suka. Termasuklah Hero dihati yg seorg tu sempena sambut Hari Bapa mestinya....

    ReplyDelete
  48. kek belang2...cantik kak..elok belangnyer, rajin k'erna melapis..sos kopok pun wat sendiri?.ish..rajin tul la kak erna ni

    ReplyDelete
  49. dah lama sya tak buat kek semenjak blender jatuh dan pecah enariq yg buatttt...

    ReplyDelete
  50. rajin nya akak... kalo dekat, mau saya menempel sekaki... hehehe...

    ReplyDelete
  51. Aslmkm Erna.
    Marble cake ye?
    Hmmm. Senang hati bila titik pelu dihargai. Kan?
    Kak G dulu ken ngundang sedara & kengkawan jika rasa terlebih rajin masak! Now, tak terdaya layan gitu lagi. :(

    ReplyDelete
  52. oklah tu kak, jadik jugak belang tu, kalau saya yg buat ntah jadik lukisan lain lak..hehehe...

    ReplyDelete
  53. wah kak nmpk sedap jek kek tuh kan

    ReplyDelete
  54. Nadiha..kalau boleh..memang nak bagi..he he..

    ReplyDelete
  55. Assalam SMM..bukan selalu kerajin tu datang pun..he he..

    ReplyDelete
  56. Kakzakie..memang acik suka mencuba..
    dulu sebelum ada blog..acik suka beli buku resepi..dan ikut resepi2 yang disiarkan dalam majalah..

    ReplyDelete
  57. zuriey..nak makan kek memang biasanya acik buat sendiri..baru puas makan..

    ReplyDelete
  58. ida,japan..kalau buat kek belang tu tak pernah jadi cantik..he he

    ReplyDelete
  59. sya..siannya enariq..ibu kata sebab dia ibu dah lama tak buat kek..he he..

    ReplyDelete
  60. MULAN..dua kaki pun tak pe..akak lagi suka buat kalau ada yang makan..

    ReplyDelete
  61. wkmsallam kak G..memang betu la kak G..saya pun macam tu..ah tak larat sangat nak buat macam2.bila teringin sangat tu baru buat.

    ReplyDelete
  62. wahida..ida belum cuba lagi kan..kalau dah cuba.tentu jadi cantik tu..

    ReplyDelete
  63. iina..nampak memang sedap..makan pun sedap...he he

    ReplyDelete
  64. "apasal la kat farmasi mana2 takde jual vitamin rajin yer kak..hehehe..
    penyakit malas takde ubatkan..saya ni fesyen kalau start buat kue2 minum ptg ni tak leh stop hari2 buat..kalau berhenti..lama la pulak nak start balik..tp kalau goreng pisang, cokodok atau cucur udang tu ada la buat sesekali.."

    ReplyDelete
  65. Piasara..he he..kalau ada jual..akak dulu beli..jadi tak de la rajin tu datang sekali sekalaa..

    ReplyDelete
  66. bertuah anak2 akak, maknya rajin masak. Cik abang pun tentu suka..:)

    ReplyDelete
  67. yus..sesekali datang rajin tu..he he.

    ReplyDelete
  68. emm kuat mkn ye kak bebudak laki ni?anak yana susah pulak nk mkn sebab tu ramping2 je...kena belajar masak dgn akak ni nmpaknya :)..jaga kesihatan baik2 okay

    ReplyDelete
  69. saya nak try buat cili sos tu!

    sebab saya ni mmg hantu sos. makan apa saja mesti cicah.. hihi~

    ReplyDelete
  70. rajinnya... sos pun buat sendiri.. bagus la akak ni.. dah bleh buat bisness ni..

    ReplyDelete
  71. Maya..anak2 akak memang kuat makan he he..

    ReplyDelete
  72. chekna..buat untuk makan sendiri je..

    ReplyDelete
  73. Salam kak erna..makasih atas doanya..Amin.Arwah xder anak.sebak + dah meleleh airmata atie bila tgk adik berdiknya menangis bila mengadap arwah tadi.Sedih betulll...

    ReplyDelete
  74. assalam kak erna, wahh cantikla belang kek tu kak...sure sedap ni...sukax3..hehe

    ReplyDelete
  75. azatie..alfatihah..biarlah rohnya tenang disana..

    ReplyDelete
  76. Nieza..akak takseni..boleh masak je..he he

    ReplyDelete
  77. rayo nnt blh la tompah kek ni ngan akak... :)

    ReplyDelete
  78. Banyaknya kak Erna masak satu hari. 2 biji kek lagi, makaroni lagi. Rajin la akak ni. Rindu kak Erna!! :)

    ReplyDelete
  79. yatie..masa modd rajin sudah mari.he he.
    ye la lama betul yatie tak menulis..rindu jugak ngan yatie..

    ReplyDelete