Followers

Friday, September 9, 2011

ALAHAI ANAK OMAK

Assalamualaikum
Semalam hero bungsu buat permintaan.
biasala bujang mak yang sorang ni memang pandai
ayat pun memang boleh melemah hati mak dia ni.
Semalam dia kata..esok kelas nak buat jamuan hari raya..katanya.
emi tanya kawan kawan emi semua kata nak bawak air.
kalau dah semua bawak air..abis tu nak makan apa katanya.

 Mak nya pun jawab le..ha ah ye la..tak kan nak minum aje.
masa tu le dia bagi tau..
boleh tak mak masak kan emi macaroni goreng.
wah..pandai anak omak.

Untuk memenuhi permintaan anak omak ni..pagi2 lagi seawal jam 5 acik dah bangun.buat persiapan untuk masakan dia macaroni goreng.
Hari ni hero bongsu acik seronok kesekolah..
Dapat bawak macaroni goreng kegemaran dia
terima kasih pada norsecubitgaram yang sudi berkongsi resepi macaroni goreng ni.
Nor akak mintak izin share kan resepi disini.sebab link yang akak buat ada yang tak dapat buka.
sekali lagi terima kasih nor.

MAKARONI GORENG PEDAS BEREMPAH
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
2 cawan makaroni ~ k.nor guna jenis shell
1 cawan daging cincang ~ boleh guna isi ayam
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1 labu bawang besar *
1 biji tomato (besar) *
1/3 biji capsicum merah *
1/3 biji capsicum hijau * 
(* dipotong dadu)
1/2 batang carrot ~ disagat

1/2 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk cili kasar
1/2 sudu besar cajun
2 sudu besar sos cili
1 cawan air rebusan makaroni
1 biji telur ~ dipukul sedikit
garam
sedikit gula
daun sup ~ dihiris
minyak

Cara:
Rebus makaroni sehingga lembut dan toskan. (Asingkan 1 cawan air rebusan)
Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan daging cincang dan masak hingga daging bertukar warna.
Masukkan tomato, carrot, capsicum merah dan hijau dan goreng seketika.
Masukkan pula serbuk lada hitam, serbuk cili kasar, cajun, sos cili, garam dan sedikit gula jika suka.
Masak hingga tumisan berbau wangi dan alihkan bahan2 ketepi kuali dan masukkan telur.
Biarkan telur masak sedikit lepas tu kacau hingga menjadi seperti scramble egg.
Masukkan makaroni dan juga air rebusan tadi (tujuan dimasukkan air adalah utk menghasilkan makaroni yg sedikit basah dan tidak terlalu kering.. boleh skip jika lebih suka makaroni yg kering)
Kacau goreng lagi sekejap dan bolehlah dihidangkan dlm pinggan.
Taburkan daun saderi sebelum dihidangkan.


Nor kata boleh guna isi ayam atau daging cincang
tapi acik belum pernah buat guna daging.biasanya guna ayam dihiris nipis2 je

72 comments:

  1. mest sesodap makaroni goereng yg akak buek ari tu kan?

    ReplyDelete
  2. kak long..tak tau lah kak long..pagi bona laie nak raso..he he

    ReplyDelete
  3. Mesti berebut kawan-kawan emi nak makan mcaroni goreng acik.... Anak kakak pun sama tapi kakak bekalkan biskut raya yg masih banyak lagi Acik...

    ReplyDelete
  4. mesti senyum gembira emi dapat bawa makanan hasil tgn omak dia kan?

    ReplyDelete
  5. 1 kepuasan dapat penuhi kehendak anak2....
    anak seronok
    omak bahagia....

    ReplyDelete
  6. Tentu seronok anak Acik dapat bawak bekal mknan kesukannya...berkongsi dgn kawan2...

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum.

    Makeroni goreng, pasti sedap.
    Anak-anak nak tolong promosikan dengan kawan-kawan...

    TQ

    ReplyDelete
  8. saya pun selalu gak buat makaroni goreng ni....sesekali buat mng sodap.

    ReplyDelete
  9. ar... rasa balik ni nak buat pulak

    ReplyDelete
  10. bestnye dapat memenuhi permintaan anak...tahniah

    anak sangat menghargai kasih ibu.. =)
    selamat hari raya

    ReplyDelete
  11. Salam K.Erna..bertuahnya anak dapat OMAK yg rajen camni..bangga la sia nka bercerita OMAKNya masak macarono poberetnya..ngeee

    ReplyDelete
  12. dah lama tak buat makaroni goreng.....dulu time peknen je giler masak makaroni

    ReplyDelete
  13. Memang pandai anak omak minta makaroni goreng...alahai anak omakk kan....:)

    ReplyDelete
  14. sedapnya...baru hari tu mkn masa open house kat umah sepupu...

    nak rasa makaroni akak...

    ReplyDelete
  15. hero bongsu dh prektis awal2 dah tuh...nanti nak mengayat omak utk terima bakal menantu sok...sonang skit!! hihii

    ReplyDelete
  16. ayat tuh kena pandai kan kak.. senang nak minta apa2 ;) nmpk best je macaroni goreng akak ;)

    ReplyDelete
  17. edy dah follow kat sini. jgn lupa singgah ke blog edy ya. tq

    ReplyDelete
  18. Salam Kak Erna..
    Anak akak seronok sebab dapat bawa makanan untuk dimakan dengan kawan2...akak pula seronok sebab dpt tunaikan hajat sianakkan...:)

    nampak sedap makaroni tu..:)

    ReplyDelete
  19. salam acik,

    nampak mcm sedap jer..anak pun suka..minta sikit...alahai pose2 nie tenguk je makanana cekuq air liuq nie...kalau laa...dapat...

    esok laa nooo

    ReplyDelete
  20. kakzakie..balik kerja tadi emi kata..dia pun tak sempat makan..tak sempat tengok pun dah habis katanya..

    ReplyDelete
  21. Maya Mayana..memang seronk sangat dia..tambah2 lagi bila cik gu ngan kawan2 kata sedap..tapi tak semua dapat merasa katanya.

    ReplyDelete
  22. kak ngah..boto tu..bilo tengok dio molangkah kesekolah dengan senyuman tu..pueh hati..

    ReplyDelete
  23. AdminP@P..memang anak seronok sangat bila makanan yang dia bawak cepat habis..

    ReplyDelete
  24. nyanyisunyi..memang betul sesekali buat memang licin..

    ReplyDelete
  25. NM02..memang kena buat tu..he he

    ReplyDelete
  26. Masni Syafie..satu kepuasan kan..

    ReplyDelete
  27. azatiesayang..memang seronok sangat dia..omak bali..tersengih tunggu kat luar nak cerita..macaroni goreng dia sendiri pun tak sempat makan..

    ReplyDelete
  28. Tihara..mai le sini..boleh omak gorengkan..sedap ke tidak..belakang cerita..he he.

    ReplyDelete
  29. wah! acik! kerrllllllas gitu menu macaroni goreng...

    ReplyDelete
  30. Mslilies..akak ikut kehendak budak2 ni..asek teringin macaroni goreng je..

    ReplyDelete
  31. DaddyZiyyad..betul la anak omak..he he

    ReplyDelete
  32. wahida..mai datang rumah..boleh makan panas2..

    ReplyDelete
  33. kasihredha..sama le ngan anak2 suka sangat..

    ReplyDelete
  34. iina..yang bongsu ni memang ada stail tersendiri bila nak kan apa2..

    ReplyDelete
  35. Edy Ramanov..terima kasih..nanti acik pi tengok ye.

    ReplyDelete
  36. Assalam azi..memang seronk sangat dia..sengih lebar bila cik gu pun suka makanan yang dia bawak.

    ReplyDelete
  37. assalam ainhany..nampak aje sedap tu..he he

    ReplyDelete
  38. nuwairani ..tu ke pandai buat permintaan pulak tu.

    ReplyDelete
  39. rajin omak eh buat makaroni goreng.. hehehhe kalau den lah eden suruh bawak biskut raya je hehehehhe

    ReplyDelete
  40. Wah!!!
    Untung anak omak..
    Bahagianya hidup :)

    ReplyDelete
  41. SMM..seseklai ikut kan la yatie..nak bagi dia seronok he he.

    ReplyDelete
  42. missgee..meh sini jadi anak omak.kalau nak tahu untung ke tidak..he he

    ReplyDelete
  43. sedap tu makaroni goreng...tapi lagi sodap makaroni bakar...acik boleh tolong masakkan..kah kah..

    ReplyDelete
  44. Ya la Acik Erna. Mak yg sentap bila anak nak exam.

    Suka lah budak2 tu dapat makan makaroni Acik.

    ReplyDelete
  45. lieyna..makaroni bakar..acik belum pernah masak..makan je pernah..he he

    ReplyDelete
  46. Nieda..memang betul tu..berdebao aje..

    ReplyDelete
  47. demi anak2..kita layan yee..
    penat sikit pun tak ngapa..

    sya pun camtu ...pasal makan, tentu cair..

    harap2 dah tua nanti..dia xlokek utk layan kita pulak..

    ReplyDelete
  48. Kak Erna,
    Yati punya macaroni goreng kurang sedap. Nak juga tengok resepinya. Bila klik link di entri kak Erna, tak boleh buka. Boleh kak Erna share atau betulkan link tu? Terima kasih. :)

    ReplyDelete
  49. Macaroni goreng budak2 mmg suka..kalau letak cheese lagilah berebut makan time panas2 lagi..

    ReplyDelete
  50. Assalamualaikum KakErna:)

    mesti sedap niii macaroni goreng..
    nak try gaklah...tapi bila click norsecubitgaram tu..tak dapat lakk...huhuu:(

    ReplyDelete
  51. assalam sal betul tu..senang hati bila dapat memenuhi poermintaan anak2

    ReplyDelete
  52. assalamm yati..akak dah update dan letak resepi....yati cuba buat..sedap..

    ReplyDelete
  53. hani@debumelukut..
    acik belum pernah cuba letak cheese tu..

    ReplyDelete
  54. Pn.kartini..minta maaf ye..akak kurang pandai nak buat link tu rasanya..
    akak dah update dan letak resepi..tini boleh cuba ye..cajun tu boleh beli digiant..

    ReplyDelete
  55. sekom kkerna.i'm back...hahaha...ada kkerna kisah?hihihi....

    biasalh kkerna.tak smpi ati kalo permintaan anak tu kita tak tunaikan.cam kita dulu gak.mesti urut2 mak suruh wat sesuatu tuk jamuan raya.ingat 1 kish, masa tu minta mak goreng ayam.masa goreng mak nangis.nak tahu knpa?kalo kita dah tak de(g jpn) dia akan rindu gan kemanjaan kita ni.gihihihi....aduh...rindu lak nak usik2 mak.sob..sob...

    ReplyDelete
  56. anie..tak pe nanti balik terus ye..bawak hero anie yang 3norang tu balik mesia..
    boleh terus bermanja dengan mak abah tu

    ReplyDelete
  57. best layan kerenah anak2 ni walaupun selalu penat

    ReplyDelete
  58. menarik gak makaroni goreng ni ek.. sodap

    ReplyDelete
  59. nak sikit... bilalah dapat merasa masakan akak ni

    ReplyDelete
  60. zino..balik kampun tu singgah la rumah boleh se goreng an.

    ReplyDelete
  61. Dr.Ben memang penat tapi berbaloi

    ReplyDelete
  62. Zareda..anak2 kata memang sedap..

    ReplyDelete
  63. Ibuintan..bila la nak datang rumah akak ni..

    ReplyDelete
  64. assalam kak, tentu seronok hero bongsu bila maknya buatkn macaroni goreng, mesti dia bangga dgn maknya.

    ReplyDelete
  65. wkmsallam. rosaliza..seronok sangat dia..macaroni pulak yang dulu habis licin.

    ReplyDelete