Wednesday, August 10, 2011

NASIB BAIK SEMPAT...

Assalamualaikum

Ramadhan ke 9 semalam memang mencemaskan..
Alhamdulillah sempat jugak.

Selepas punch kad semalam akak masuk kete.
sekali kan..cik abang akak hidupkan enjin tak boleh start pulak tu
lepas tu akak dengar dia kata..alamak..bateri ni..masa ni pulak nak kong kata dia.
akak dah risau..bulan puasa ni balik nak kejar dapur..
sempat ke.

Nasib baik la ada kawan2 yang masih belum balik..tolong tolak kan kete.sampai enjin kete hidup dah boleh meneruskan perjalanan
sampai rumah..cik abang terus kekedai tukar bateri..akak kedapur.
nak cepat..akak buat aje yang segera.puff sosej
goreng telur dadar..letak bawang dan cili potong.
cik abang akak balik dari tukar bateri beli pulak satu lauk dan kuey tiaw goreng
hari sebelum tu akak ada buat agar agar cempedak..cukup la tu kan.
Alhamdulillah..sempat jugak akak sediakan untuk anak anak berbuka puasa.
Hari ni Ramadhan ke sepuluh..nak masak ape ye.
cuba kawan kawan bagi akak idea.
terima kasih ye.


29 comments:

CiK PoT 's said...

Salam nak ckit Puff sosej... mesti sedapkan kak erna

nuwairani ismail said...

ayam percik! kalo tak pon ikan cencaru sumbat! tomyam pon best! udang @ sotong celup tepung! wah! ni semua menu yg st teringin nk makan.

Ida,Japan said...

sib baik sempat kak..alhamdulillah!ida pun tgh buntu ni nk msk apa pulak hari ni...msk nasi ayam ipoh kut,...budak2 mmg suka sgt ngan nasi ayam...entah la msk pelik2 karang budak2 lak tak pandai mkn

MOKCIK AZWA said...

Alahai kak kan...mujur sempat. Ingatkan tadi terbabas waktu nak bersahur hehehe

macam mengancam jer bunyi agar-agar cempedak tu...nak cikitt

Kakzakie said...

Hebatlah Acik dalam kekalutan masih boleh buat macam-macam lagi... Kalau kakak mememng beli saja:)

Maya Mayana said...

ayam goreng kunyit :P,simple dan cepat

ainnoraini said...

pening jugak memikir nak masak ape kan untuk berbuka ni...

selalu saye tanya anak2 dulu nak mkn ape untuk berbuka...kadang2 tu dia org dpt air jer dh cukup...

Tihara said...

syukur alhamdulillah sempat kan..dugaan tu kak..tp mcm best je menu akak kan :)

sal said...

nasib baik ada org nak menolong tolak..syukran selamat sampai ke rumah..

sya pun kdgkala terpikir nak masak apa...

Daddy Ziyyad said...

Dekat ke tempat kerja akak dgn rumah? sebab boleh tolak kereta sampai rumah?

azi said...

Salam Akak...
Ofis akak dekat rumah ke..? sebab boleh tolak keta sampai kerumah...
Seronoklah akak, 7.30 pun sempat lagi...he..he..
p/s. akak, agar2 cempedak tu, macam sedap saja...nanti bagi resepi ye...

Ati Masrif said...

tolak sampai rumah..?
dekat ke rumah ...

masak nasi goreng tomyam...mudah :)

Nieda said...

Tak tahu kenapa asal time bulan posa selalu blur nak masak apa ...hi,hi

Kak Rosaliza said...

assalam kak, sib baik ada org boleh tlg tolak keta tu, kalo tak susah gak

inahar ali said...

salam kak erna..moga arini sempat la akak memasak & berbuka kt umah ye! selamat berbuka puasa ye kak!

ieja amieja said...

wow! mcm super women la akk ni..klu sy x membeli pun, grg telur je la kot..x pernah lg dengar org wat agar2 cempedak la kak..sedap x??

kakngah said...

kak.. pes taim dgrbuat cempedak jd agar2. mesti wangi jek bau cempedak tu...
beso goreng camtu yo....

GreenJade said...

dlm kalut smpat lg msk mcm2 tu kak..power lah.

emm...masak ikan stim tomyam best gak. tepek2 pes tomyam.buh dlm puik kukus. cicah lak air asam.perghh..!

salam kenai2 :)

wahida said...

masak sambal sotong...sedapnya...

suri solehah said...

alhamdulillah sempat kak.akak mcm suri gak mesti pening nk masak pe,kdg marahkan suami sbb kalau tanya dia mesti ckp masak je lah ape2,hehe...apa kata msk tomyam campur..sedap gak kak...hehe
p/s:agar2 cempedak tu akak masukkkan isi cempedak ke?kreatif jugakkan

ibuintan said...

dah masak ke kak?.... saya buat mee kari dan sambal sotong, permintaan suami

Kamalia said...

salam kak erna..fuh,sib baik smpat ye..agar2 cempedak?xponah jumpo apotah lagi dimakan..sodap ek?

miZz_nizZ said...

lor..mati plak ek..kena guna jumping la cmtu.chrge dr kete len.pape pn slmt msk berbuka da kn..hehe

secangkir madu merah said...

sekarang senang kak.. kalau tak ada masa nak masak beli je kat kedai.. pilih je nak makan apa semua ada, sedap dgn tidak je.. hehehehehe..

DDrfauziah said...

Aslmkm.
:) Yang kita buat simple2 & kalut2 tu kekadang lebih menyelerakan! Kan?
Mengenai resipi laksa Sarawak Kak G: Erna buka ke posting Kak G pada 25 Oct 2009 ya. Resipi lengkap kiranya - Kak G hanya ubah suai sedikit mengikut citarasa Kak G. Dijamin sedap! :)

missgee said...

Gigih akak memasakkan..
Mesti sedap hasilnya..
Hati pun agak gumbira.. :)

Lovely Kitchen said...

alhamdulillah, dipermudah kan urusan akak...'cempedak' lama x mkn ni...masuk list makanan yg akan di terkam bila balik mesia nnt...;p

Semalam e-na wat nasi lemak kukus dgn ayam goreng berempah...mungkin dpt mmbantu akak utk menu berbuka...tp utk esok lusa kot...mlmnya leh perap ayam...balik keje terus grg jer kan...

HappyIrfa said...

sib baik batei kong time ada duit..kalau tengah2 bulan bateri kong mau nanges (saya la tu).

igt berbuka nak buat bihun goreng singapore la :-) tekak ni teringin nak makan

Zaitun said...

Salam Erna...walau masa terhad masih sempat buat kuih dan lauk berbagai.Kalaulah saya dah pasti merayau kat bazar ajelah nampaknya.