Assalamualaikum
Hari ni baru la berpeluang masak2 lebih sikit untuk berbuka dan sahur sekali untuk anak anak
Laksa serawak.guna pes Haji Manan
sedara akak yang pandai masak ni bagi.
resepi dia suruh ambik di blog Hasue.
Kuih kelopong kata orang negeri akak
atau pun buah melaka.
udang masak lomak cili api bertempoyak ni untuk sahur
resepi sendiri ni.sejak dulu2 akak memang suka letak tempoyak dan daun kunyit bila masak udang
Nasi daging untuk berbuka
Tak tinggal juga ayam masak merah berempah.
Nasi daging dan ayam akak ambil resepi dari pantai timur
siapa lagi kalau bukan cheff yang sorang ni.
Terima kasih nor.
Terima kasih pada kawan2 yang ucap selamat untuk anak bujang akak ye
Insyaallah jumpa lagi.
Hamboiii kak...
ReplyDeletePonuh mejo gak ehh tu...
Kok tak abeh, hulur2 la kek jiran sekampung ni yoo... hehe...
Kak Erna,
ReplyDeleteLumayan punya menu..
Untung arr anak2 dan suami..
Ibu pandai dan rajin memasak :)
"banyaknya..menu pelbagai..paling best nasi daging tu..sedapnya,gulai udang pun menggamit selera..buah melaka tu hari2 saya buat kak..tp anak2 takmo makan..ptg tadi saya beli laksa gak tp bukan laksa serawak..hehe..laksa penang..tak bestlah byk tulang...nak buat sendiri..tak kot sbb bulan2 pose ni bukan nak makan byk pun..."
ReplyDeletewah...!!! bnyaknya Acik masak.....semuanya menu yg best2.....terliur jgk tgk laksa srawak tu...
ReplyDeletesungguh menyelerakan..
ReplyDeleteklu kita masak sendiri, rasa puas hati boleh masak ikut kegemaran anak2.
klu membeli ni,nasib2 ..kdg sedap kadang kurang.. ..pernah pula terbeli kuih basi wlu nampak cantik dan meriah..
Salam akak..
ReplyDeleteAmboi!!!!..banyak lauk untuk berbuka....ada pulak Laksa sarawak kegemaran saya....emmm..sedapnyer...
rajin akak masak....dahlah cantik...pandai pulak masak tu...tu yg. cik abang lagi sayanggg tu...he..he..
sesekali bilo time cuti2 cam ni la nak masak kan kak?..kok tak,tak sompek kan?
ReplyDeletebuah kelopong menu wajip arwah mak bulan poso... sapo laei tukang gintey eh kan kalau bukan anak botuah ni sorang.. :p
ReplyDeletememulo tu.. comey yo.. samo yo saiz eh. ngam2 sekali masuk mulut. lelamo dah maleh, bosa2 ponumbuk godang eh.. kehkehkeh!!
den pun dapek kelepong tadi hehe
ReplyDeletekuih kelopong, new vocab utk e-na...negeri mana panggil nama ni kak
ReplyDeletememang kalau masak lemak udang sedap kalau diletak daun kunyit kan kak? bukan baunya saja yg sedap rasanya juga sedap..
ReplyDeletebyk nya akak masak...
nak cuba masak udang campur tempoyak,mesti ayong suka
ReplyDeleteen abah slalu ja beli buah melaka tu kat param. nampak gayanya lepas ni sy kena buat sendiri
ReplyDeleteMasak apa petang nie kak ;)
ReplyDeletebyknyer menu...sedap2 belaka...kuih kelopong eerk sana panggilye kak...kalau kelate panggil buah milon kak
ReplyDeleteLupa....nk wish hepi birthday buat hero ke-2 akak tu...hepi birthday dik
ReplyDeleteazz..kok dokek dah lamo akak ulur dah azz..he he
ReplyDeletemissgee..seminggu 2 kali je boleh layan masak macam2 ni..he he
ReplyDeletePiasara..memang bulan puasa ni..mask ke kena sikit2 je..jenis je banayak..tapi sikit2..takut tak habis..
ReplyDeleteMP..hari2 cuti macam ni boleh la acik layan selera anak2 dan ayahnya..kalau tidak..tak sempat.boleh masak satu dua jenis je..
ReplyDeletesal..memang nasib2 je kalau beli kan..sebelum tu anak beli nasi tomato..dia kata tak sedap lansung..
ReplyDeletetu yang masak kan nasi daging bagi puaskan selera dia orang makan.
wkmsallam azi..azi pun suka makan laksa serawak ye..akak pertama kali buat dan makan tu azi..biasanya akak masak laksa lemak je.akak suka makan laksa lemak.
ReplyDeletekak long..iyo lah kak long..kalau hari2 kojo tu..balik potang..kadang2 dapek buek kueh satu dan goreng2 yo..nak lobeh2 tak sompek.
ReplyDeletekak ngah..ha ha..ha..samo lah koto..memang tak ponah samo saiz..
ReplyDeletezino..pueh hati dah dapek makan kelepong kan..
ReplyDeleteLovely kitchen..
ReplyDeletenegeri sembilan je yang tau nama kuih kelopong tu E-na.he he.
SMM..sesekali je masak banyak macam ni..tak boleh selalau..letih jugak tu..he he
ReplyDeleteBanyaknyer menu..sedap2 tu... Selamat berpuasa.
ReplyDeletesayangsayangibu.cuba la..sedap..
ReplyDeletemamasyaza..cuba la buat .buat sikit je..lagi sedap kita buat sendri kan..
ReplyDeleteiina..goreng mee..buek masalodeh dan goreng cempedak..
ReplyDeletebestnya gulai udang tu kak..
ReplyDeleteida..ye lah..tah mana orang dulu2 dapat nama..rasanya dari ada satu pokok yang selalu tumbuh tepi sungai tu....kita panggil buahnya buah kelepong.
ReplyDeleteida,japan..terima kasih atas ucapan tu ye.
ReplyDeletekasihredha..memang sedap gulai udang letak tempoyak..
ReplyDeletemamawan..selamat berpuasa..
ReplyDeletekuih kegemaran pun ado tu kak, sodappp.....kocur air liur tgk juadah2 akk...
ReplyDeleteannie..kuih kampung tu mano boleh tinggal..tak lawan kuih2 sekarang tu kan..
ReplyDeleteLaksa sarawak? kena cuba jugak.
ReplyDeletebestnye akak..terliur dibuatnye..heheh
ReplyDeletesalam kak,
ReplyDeleteati ni kalau bulan posalah
baru bersemangat buat kuih ..hehe
salam k.erna .. salam.. jom timbang utk week 2 :)
ReplyDeletehani..pertama kali cuba terus terpikat
ReplyDeletecikceria..maaf ye..bulan2 puasa ni tayang gamabr masakan pulak.
ReplyDeleteAti..biasanya bulan puasa ni memang suka kuih yang manis2kan..
ReplyDeleteassalam nor..dah timbang..he he
ReplyDeleteAssalam kak erna, ketinggalan n3 ni, wah bestnya menu yg akk msk tu, saya yg paling terliur resipi udang lomak cili apai n tempoyak tu,kecur liur dibuatnya kak
ReplyDeleteAssalam rosaliza..akak memang suka amsak udang dengan tempoyak..lagi2 kalau udangnya besar2 memang sedap..
ReplyDeletesalam kak acik..
ReplyDeletemsk udg cili api mmg sdpkan..daun kunyit tuh yg buat dia wangi..kena lak ada tempoyak..yum yum..buah melaka peberet ank2 sy tuh..x rajin nak buat w/pun senang..selalu beli jer..
ieaja..salam kembali..
ReplyDeleteieja pun suka ye..masak udang dan buah melaka tu memnag feveret acik sekeluarga tu.