Monday, August 8, 2011

KALUT

Assalamualaikum

Pagi yang mencemaskan risau  sampai la ni
Hari ni bermulanya trial exam PMR 
Hero bongsu pagi lagi dah siap.sampai 2 kali peluk cium maknya ni nak pergi sekolah
walaupun trial dia tetap risau

sebelum pergi dah tanya..semua keperluan dah bawak ke.
jawapan dia sudah.

Sepuluh minit kemudian..talipun berbunyi
akak ni memang jenis mudah gelabah
talipun berbunyi tengah malam atau awal pagi memang menggeletar  habis satu badan

rupanya hero bongsu talipun mintak hantarkan mykad.
aduhai sian dia cemas sungguh.
akak harap dia dapat menjawab dengan tenang dan melupakan kekalutan nya kerana tertinggal mykad.
Akak nak cerita sikit..kenapa akak jadi macam tu
Masa arwah ayah mertua meninggal
akak dapat panggilan talipun waktu malam
membawa berita duka itu,
Dan
masa arwah bapak akak meninggal pulak..dapat panggilan talipun diawal pagi.
Sampai sekarang trauma panggilan talipun diwaktu tengah malam dan diawal pagi tu tak boleh nak dihilangkan.

Ok lah..pada semua diucapkan selamat meneruskan ibadah puasa dan solat sunat  tarawikh.

35 comments:

sayangsayangibu said...

semoga anak bujang akak berjaya, hari ni pun anak saudara sya trial jugak.

trauma pasal panggilan, tu tak tahu nak komen apa, cuma harap akak sentiasa bertenang ye.

Acik Erna said...

sayangsayangibu..terima kasih..
sya..tu la dia..dah lama dah trauma tu..dulu lagi teruk sekarang kurang jugak la..

kaklong said...

akak,samo la ngn kaklong...klu tipon bebunyi tgh2 mlm..ngn awal2 pagi..doreh yo comeh ea...

Dahlia said...

betul tu cik erna,
mmg fobia dpt panggilan tgh2 mlm atau awal pg
tambah2 lagi dr family tersayang

K.Nor said...

kuatkan semangat k.erna.. nor tau mmg bukan senang nak hilangkan trauma.. mcm nor dulu kena hentam dr belakang masa drive nak gi amik anak dr tuisyen.. sampai skrg pun bila gi amik dia nor tetap seriau.. selalu pandang belakang dgn cermin pndg belakang tu.. takut jer kalau terkena lagi walau nor berhenti kat tempat lain .. mmg trauma tu payah nak hilang walau dah bertahun berlalu.. nor faham sgt situasi k.erna ni.. tabah ya..

smoga hero bongsu dpt menjawab dgn baik dan dipermudahkan segalanya utk dirinya.. anak dara nor pun PMR gak tahun ni :)

Acik Erna said...

kak long..iyo lah kan..susah boto nak kawal..

Acik Erna said...

Dahlia..betul tu..fikiran kita kearah yang buruk aje kan..

Acik Erna said...

Nor..terima kasih nor..memang yang dah mengalami aje yang tau kan.
kena betul2 kuatkan semangat untuk menghilangkan trauma ni..

musollahehsan said...

SALAM,
TURUT MENDOAKAN KEJAYAAN ANAK AKAK. SELAMAT BERPUASA

Ms.Lilies said...

moga success anak bujang akak :)

mak saya pun cam akak...
kalo tgh mlm or awal pg mmg dia kalut..hr tu balik perak time tgh prepare sahur tipon umah bunyi..lelaju mak pi jawab...btl ghupernya ada kematian anak jiran

kasihredha said...

good luck ye
semoga anak akak berjaya dengan cemerlang :)

saya pun takut bila terima panggilan waktu malam...biasanya ada hal penting.

Daddy Ziyyad said...

Semoga anak akak dapat keputusan cemerlang PMR !!

Saya faham kenapa akak fobia dgn bunyi fon tengah malam/awal pagi...

mamai said...

baru PMR trial dah stress yer budak nie tapi jgn bagi dia org tendion sgt tak elok jugakan

Kak Rosaliza said...

Assalam kak, percubaan pun kena bawa mycard juga ke, semoga ank akk berjaya. saya pun takut kak bila bunyi telepon mlm2 atau pagi hening tu...

kakngah said...

sama la ngan kakngah kak.. kalau dpt call waktu yg bukan kebiasaan.. memang suspen rasanya...

missgee said...

Kak Erna,
Mak sy pun sama..
Tapi cuma fobia bila
talipon di tengah malam
or waktu subuh..
Sebab berita arwah kakak sy
telah pegi hanya diketahui
melalui lewat talian.. :(

suri solehah said...

dalam duk beringat ada jugak yang nak tertinggal tu...muga anak akak dapat kejayaan yg diinginkan..suripun sama paling gabra dgn tel tengah malam

anie,Nagoya said...

moga hero kkerna dpt menjwb dgn tenang.huhuhu...fhm sesgt kalo dpt tel sebelh pagi n mlm.lebih2 lagi sebelh mlm.aduh langsung tak dpt nak smbg tido

Nieda said...

Baru terperasan blog saya ada dlm blog cik Erna. Terima kasih bebanyak.
Semat mnejalani ibadah puasa.

Pia said...

"selamat berjaya utk ank akk yer..saya nya ank dara ni belum start kak..seminggu last puasa baru sekolah dia buat trial exam ni...slmt berjaya utk ank2 kita...~saya pun fobia nak angkat tepon waktu pagi2 subuh atau tgh2 malam..dlm hati dok fikir benda negatif jer.."

secangkir madu merah said...

betol tu kakErna, saya pun kalau terima call awal pagi atau tengh malam mmg suspen.. dlm hati berdebar2 je...

anak saya pun ada yg ambik PMR tahun ni, katanya minggu depan baru trial..

semoga hero bongsu kakErna dapat menjawab soklan dgn tenang..

DDrfauziah said...

Aslmkm Erna.
Rasanya ramai di antara kita pun begitu juga.
Tapi dalam kita trauma, ada juga yang tidak sihat akal & sengaja buat call kurang wajar & kurang sopan!
Kak G nak rekomen sikit pasal laksa Sarawak tu la ... cuba Erna guna resipi ori - lebih tepat sedap & enak rasanya. Also letakkan sambal tumis pekat, telur dadar yang dipotong nipis & daun ketumbar.

sal said...

kalau anak exm..kita yg cemas yee..apatah lagi dpt panggilan sebegini..

nampak anaknya..relek je..selamba je..

itulah naluri emak...sangat prihatin terhadap kebajikan anak2..

Sari Yusa Ibrahim said...

Good luck utk si adik yg nak amek trial pmr tu, semoga mnjadi titik tolak utk mghadapi pperiksaan yg sbnar..

Kak Erna, sy pun mnggigil kalu dpt call tgh mlm atau awal pagi, tapi taklak trauma apa2, agaknya tkejut psl tgh2 tidur org call, urmmm..

Kakzakie said...

Kakak pun samalah Acik bila anak-anak periksa hati kakak pun tak tenang. Sentiasa zikir moga dipermudahakan kan....

Insya-Allah dia berjaya...

Ida,Japan said...

ohh..hero akak tgh trial ye kak...semoga success ye

azi said...

Salam Akak..
samalah kak...anak kita kan sebaya..semoga diorang berjaya...

MULAN said...

moga dia berjaya dgn cemerlang...

ieja amieja said...

good luck utk ank akk..sy pun klu tpon bunyi tgh mlm gelabah d buatnyer..al-maklum je la,selalunyer kecemasan je yg x leh tggu siang..

MulutPayau said...

Semoga hero bongsu Acik berjaya dgn cemerlang....
P/s..mmng berdebar kalau tlpon tu brbunyi time yg tak trjngka...macam2 yg ngtif dalam fkiran..

Zaitun said...

Salam Erna...adik exam minggu depan,harap2 anak kita beroleh kejayaan ya.

cikceriacorner said...

semoga anak akak berjaya..

akak..sy pon takut kalo dpt panggilan pon tgh mlm n pagi..takut emengency kan..

selamat berpuasa akak...:)

~ yus ~ said...

semoga hero bongsu akak berjaya jawab exam PMR trial tu ya kak...dan harap dia tak hilang fokus hanya kerana tertinggal mykad...

gadisBunga said...

saya semenjak dua menjak ni kerap betul dapat panggilan mengejut pada waktu yg pelik2.

gudluck tu anak acik ya. :)

~ Cik Azz ~ said...

Kes Aimi ni dah sama mcm kes saya dulu kak.. Tapi masa tu saya nak amek SPM.. Memang gelabah abeh bila tertinggal i/c ni.. Terus ajak kawan balik.. Mujur kawan tu pandai bawak motor.. Pastu smpai sekolah, tangan masih lg gigil2... dada masih lg debar2...

Keputusannya, paper Agama saya cuma takat lulus je sedangkan masa trial saya dapat A1.. Sedihnya.. huhuhu..

Moga Aimi dapat jawab semua soalan.. nnt jgn bagi dia semak jawapan dia tu kak sbb takut nnt dia makin gabra lak.. Suruh je dia teruskan ulangkaji..