JellyPages.com

Saturday, August 13, 2011

Assalamualaikum
Pagi semalam masa tengok kat wall fb sya nysya
ada bagi resepi nasi mandhi.
terus rasa teruja nak buat sebab rasa macam senang je
dan ini lah hasilnya.
masak nasi aje..lauk2nya tak buat pun.
makan dengan pajeri nenas dan goreng ayam aje.
sementara tunggu nasi masak akak bancuhkan cekodok jagung.
ada kawan bagi jagung
dah siap bancuh cik abang tolong gorengkan.
 Kemudian akak buat pulak badak berendam
hero bongsu komplen yang akak beli sebelum tu inti sikit sangat..tepung aje kata dia
kesian ngan dia..buatkan jugak petang semalam

 dah siap masak badak berendam teringin pulak nak buat kuih sagu..akak buat jugak sikit
4 ketul je pun.
aduhai macam macam akak nak buat semalam sampaikan dah nak buka tu..letih ya amat.
Tapi masa berbuka tu..rasa hilang semua keletihan yang akak rasa..tengok anak2 dan ayahnya makan
berselera..seronok akak tengok..nasi pun sampai licin
dan semua kuih kuih habis sampai tak de yang tinggal.
berbaloi baloi rasanya akak masak tu.

Oh ye..gambar dibawah ni akak beli
adik yang jual tu kata..namanya tauhu bunga
isi dalamnya udang dan mixvege.
sedap.
Kalau ada kawan kawan yang tau dan ada resepi boleh sharekan ye.
akak teringin nak cuba buat sendiri..
ada jumpa kat dapur ibundo..tapi rupa dan intinya lain sikit.

Ok lah..jumpa lagi insyaalah..
akak nak masuk kedapur dah.

31 comments:

  1. assalamualaikum kak

    wah..rajinnya buat kuih..walaupun sikit tapi ada jugaklah berbanding saya yang kosong je ni

    ReplyDelete
  2. Acik betul-betul rajin. Badak berendam? Hehehe... kelakar pulak namanya Acik. Kakak tak tahulah kuih nie...

    ReplyDelete
  3. k.erna.. ni yg nor pernah nampak kat myr (resipi CMG post) http://www.myresipi.com/top/detail/3354 tp inti dia tu bukan guna udang dan mix vegie.. rasanya k.erna boleh guna kaedah buat jer dan try buat inti sendiri kut..

    kalau untuk inti, nor suggest k.erna guna resipi ni http://www.myresipi.com/top/detail/4508 yg ni guna udang, nor suka dgn rasa inti ni, sedap.. dah acapkali buat.. k.erna amik resipi inti dr resipi tauhu poket dan gabungkan dgn idea tauhu bunga tu.. kalau nak letak mix vegie dlm inti tu pun boleh aje.. kita buat dia kan.. hehe

    ReplyDelete
  4. azweenour..wkmsallam..
    kena paksa diri rajin nour..anak2 suka makan kuih..he he

    ReplyDelete
  5. kakzakie..acik dan anak2 suka makan kuih..jadi kenala rajin buat..he he
    kalau beli anak2 suka komplen..

    ReplyDelete
  6. meriah mejo dah tu kak,macam2 ado!

    ReplyDelete
  7. assalam nor..terima kasih banyak nor..nanti akak cuba cari..
    sebab tauhu ni masa panas2 kita makan memang rangup..sedap.harap2 menjadi le bila akak cuba nanti.
    terima kasih banyak atas usaha nor..mencarikan dimana akka boleh dapat resepi ni.
    kalau pasal masak2 ni akak menag suka ikut resepi nor..rasanya belum pernah tak jadi..cuma rupa selalu tak cantik..he he

    ReplyDelete
  8. kak long memang meriah..masing2 ado kehondak e sendiri..he he

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Kak Erna:)

    aduhaii...memanggggg rajinnnn lah akak nii...:):)+ terror memasak gituu...:)
    Anak2 & hb pun mesti asyik tertunggu2 jekk menu masakan berbuka dari akak nii..

    ReplyDelete
  10. seb baik masuk jugak.leh tgk nasi mandy.kt bloglist suri tak naik lg ni...hubby duk mintak nasi tu..tp suri tak penah makan lg..katanya dia teringat kenangan duk mesir dulu huhu..rajin akak kuih sampai dua jenis

    ReplyDelete
  11. mcm best tauhu bunga tu..mabeles kak erna

    ReplyDelete
  12. "akak ni kann kalau masak macam2 menu...kuih2 pun mmg marveles...kalau anak2 dn hubby akk suka alhamdulillah...penat memasak pun hilang gitu jer kan...kuih apa tu yg last tu kak..saya pun penah jumpa kat blog siapa ntah..rupanya macam kelopak bunga...saya tak reti nak buat ni kak.."

    ReplyDelete
  13. ada Fb nya...
    add lah ati nih :)

    badak berendam tu fav. ati
    setiap bukan posa tapi tak
    sempat buat lagi

    ReplyDelete
  14. banyak ee akak masak...boto ckp nor tu kak..inti dio tu akak boleh cipta sendiri..gaulkan udang dgn inti tauhu dan campurkan dgn mix vege tu..ese selalu buek sumbek dalam tauhu kemudian colur tolur dan goreng..memang sodap lah kak oi..part nak sumbek2 tu akak suh abg jalal buatkan..hehe

    ReplyDelete
  15. Masak sendiri lebih rasa puas. Berbanding yg dibeli.

    Kalau kuih tak tahu buat terpaksa beli jugalah.

    ReplyDelete
  16. Acik...bnyaknya masak....seronok melayan karenah anak2 ya...pulak tu licinnnn.....berbaloi walau penat..

    ReplyDelete
  17. Aiseh.... Tak sompek nak ngecek, dah abeh dah yoo kak.... huhu..

    Mujur abang akak rajin menolong..

    ReplyDelete
  18. Assalam kak , banyak menu yg sempat akk masak tu, saya pun suka masak sikit2 je tapi byk jenis kan. Sedap nampak nasi madhi tu.

    eh pagi lagi akk dah kedapur mesti menu spesial hari ni

    ReplyDelete
  19. awalnya kak masuk dapo... hihihi!!
    meriahnya menu berbuka akak.
    cam sedap pulak sagu tu. dapat lak makan sejuk2.. fuh!

    ReplyDelete
  20. tengok hasil tangan erna..
    dapatlah idea nak masak ptg ni..
    klu tak terfikir2 nak wat apa..

    nak cuba badak berendam..
    nampak menyelerakan..

    ReplyDelete
  21. rasa nak pindah sebelah umah akak je... geram tengok kuih2 akak buat tu.. buleh saya tumpang beli semangkuk.. hehehe... kalo beli memang mendukacita kan..

    ReplyDelete
  22. comell badak berendamm tuu..like!!

    ReplyDelete
  23. wah wah meriah meja hidangan berbuka kakErna.. sesekali masak penuh meja ya...

    seronok ya kak dpt menyediakan juadah berbuka dgn memasak sendiri..

    ReplyDelete
  24. amboi acik erna...kuih badak berendam tu sungguh mengecurkan ayor liur angah...betui kata anak acik tu, kalo beli kat bazar tu, tak sedap rasnye, yg emak buat baru sedap..

    ReplyDelete
  25. kepuasan pada kita bila hasil air tangan kita dinikmati dgn ikhlas oleh org2 yg kita sayang kak kan....

    ReplyDelete
  26. Salam Akak..
    Akak..semuanya nampak sedap2 masakan akak tu..rasa teringin pulak nak makan badak berendam ....saya tak pernah buat...
    p/s..akak, bila kita masak sendiri ni, rasa berbaloikan..saya , balik keja aje, terus masuk dapur....

    ReplyDelete
  27. rajinnye kak erna...tapi badak berendam tu mmg saye suke...

    saye belum sempat buat lagi...hari tu baru buat buah melaka jer untuk juadah berbuka pose...

    ReplyDelete
  28. rajin betul
    esok sya nak balik petang petang sikit, terus tumpang berbuka rumah kak erna boleh? hehehe....(,")

    ReplyDelete
  29. kalau masak sendiri mmg puashati kan kak :)

    ReplyDelete
  30. Kak Erna,
    Ibu2 suma rajin2..
    Mana dapat tenaga??
    Saya yang bujang nie
    macam tak larat wat keja..
    Errrrrrrrr..
    Pasal tue arr
    Jeles..jels..jeles :P

    P/s: Byk menu yang dimasak.. Rajin!

    ReplyDelete
  31. rajinnyer akk msk..byk kue tuh,ank sy yg slg pun suka badak berendam,tp x rajin buat slalu beli jer..penat tp berbaloi kan tgk apa yg kita msk dorang suka mkn..

    ReplyDelete