Followers

Sunday, February 20, 2011

TAK FAHAM

Assalamualaikum


Akak memang tak berapa pandai dalam dunia IT ni.
Tapi syukur Alhamdulillah..dalam tak pandai dan masih belajar tu
akak dah ada blog..
sebelum ada blog akak ada FB..tu pun anak sedara yang buat
sebab senang dia nak letak gambar anak2 dia untuk akak tengok

Mula2 dulu akak tak faham nak buat cam mana..
akak dah tanya sedara akak zino tu..macam mana nak buat.
dia dah ajar dah..yang peliknya..ada aje dalam inbox akak tu..mesej dari orang orang yang akak tak kenali
(lelaki dan semua dari luar negara) 

kalau perempuan akak tak kisah.
mula mula dulu akak jawab..akak bagi tau..akak dah tua..dah tak sesuai untuk berkenalan dengan sesiapa pun
tapi heran masih ada lagi..walaupun kita tak kenal siapa dan akak tengok negaranya jauh2..tapi seram jugak.
kalau yang dalam negara kita semua fahamkan..bila kita tulis (married).
heran tah apa lah yang dia orang tu tertarik
nak berkenalan dengan orang tua macam akak  ni.
dah boleh jadi nenek dah walau pun cuma  ada cucu cucu sedara aje.
Dah rasa takut pulak akak nak berFB ni..walaupun seronok..sebenarnya dapat jumpa semula kawan kawan lama.
ada tak sesiapa yang ada masalah macam akak.
boleh share camana nak buat.

96 comments:

  1. kiter kawann kanns makk.. ehehe

    ReplyDelete
  2. as salam kak erna...

    lama akak tak singgah..akak sihat ke??moga akak sihat dan kembali ceria seperti selalu ok...

    saya pun tak faham kak...hehe...saya dah takde FB dah sekarang...paswrd tak bole bukak ..kene cracked kak...sdih tul

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum kak erna...
    FB saye anak yg kecik selalu bukak...main game...

    dah lame tak nengok kat FB tu...

    akak gi mane hari ni...

    ReplyDelete
  4. kengkawan saya yg ramai masa di FB pun sebab penangan game Farmville.berhantu betul.Sekarang dah tak main lagi.





    Saya buka akaun lagi satu untuk kawan2 saja.

    ReplyDelete
  5. Sy kalau tak konal sy tak approve kak.. Kalau konal sesamo blogger tu takpo jugak..

    FB sy dah deactivate buat sementara waktu... Ontah la, mcm dh jomu yoo... Ado org kato kalau lobih dr 2 minggu tak bukak, otomatik FB tu kono delete.. huhu..

    Takpo, akaun sy yg lagi satu ado lg.. Tu akaun utk org yg sy konal..

    ReplyDelete
  6. ala kak erna

    kalau tak kenal, ignore aje.. tak payah penin kepala fikir.. hhehzar dulu masa letak gambar mak zar masa muda tu wahhh ramai beno yang nak kenal dan add fren.. semua zar ignore jer.. tak payah risik risik pun.. :)

    ReplyDelete
  7. Assalamu'alaikum kak erna,

    Kakak sekarang sesekali je buka FB. Memang daru dulu tak rajin pun. Kalau ada yg add tengok tak kenal biarkan je....

    ReplyDelete
  8. semua org dah celik it sekrg ni..

    ReplyDelete
  9. haha.. ada je. caranya buat tak tau dan takyah layan.

    ReplyDelete
  10. Tujuan Tie berfb adalah untuk berhubung dengan sepupu2 dan adik-adik, maklumlah kita jauh di hulu ni. Mereka semua di selangor dan KL. Ada juga 2-3 orang sahabat blogger, sahabat masa study dan kerja dulu. Lain-lainnya sahabat games tu, tak kisah dari ceruk dunia mana pun kita add, sebab mereka tak mengganggu, setakat nak banyakkan neighbour dalam certain games...

    Cuma beberapa minggu yang lepas, kita saja search ex kita, punyalah terkejut, rupanya dia dah ada fb (dulu tak de) . Pastu tengok gambar dia, lagi terkejut! Dia lebih gemuk dari kita, waaakakaa.....

    Tapi kita takkan add dia... cuma nak tahu perkembangan dia.. Alhamdulillah, berjaya rupanya dia.

    Alamak! Kita ni macam dah buat satu post lak!

    ReplyDelete
  11. Org dari seberang ke kak? Kalau org geng gagak hitam hati2 kak sbb mungkin mereka nak cari keldai dadah.

    ReplyDelete
  12. Assalam kak, saya pun buat tak tahu je kalo ada msj ke nak jadi kawan ke kalo yang tak kenal, lebih2 laki yg lelalki..takut saya

    ReplyDelete
  13. nadiah tak pernah kena gitu sbb nadiah tak approve org yg nadiah tak kenal. nak selamat, hanya approve kwn2 yg kita kenal je la. akak add la nadiah kat FB akak..hee~

    ReplyDelete
  14. Jangan dilayan lama2 dia orang akan faham.

    ReplyDelete
  15. Adinda Amy..
    as salam alhamdulillaha akak sihat.maaf ye..lupa..yang amy punya blog yang lama dah tak boleh buka.
    akak dah letak kat bloglist..amy punya yang baru..maaf lagi sekali ye..

    ReplyDelete
  16. as salam aini noraini..akak ada lagi fb tu..tu yang jadi takut pulak..tah dari sesape masukkan ke inbox...bukan nak jadi friend pun..masuk mesej ke inbox je..

    ReplyDelete
  17. Assalam reen..ha ah kan dulu..memang tak berenti dengan game..sekarang dah tak main dah..

    ReplyDelete
  18. azz..akak memang tak approvekan orang yang tak konal..masalah he..dio bagi mesej kek inbox..

    ReplyDelete
  19. zar..masalahnya..bukan nak add friend ni..dio orang sesaja hantar mesej ke inbox..tu yang akak tak faham..kenapa bukan frined list boleh pulak hantar mesej dalam inbox kita.

    ReplyDelete
  20. Kakzakie..akak pun macam tu jugak..yang ni masalahnya..orang yang hantar mesej kat inbox..bukan nak add friend ngan kita..

    ReplyDelete
  21. Hamizah..betul tu..sampaikan ada yang akak tak faham..he he.

    ReplyDelete
  22. kak pah..memang pun tak layan kak pah..cumo saya heran yo..boleh pulak dio jumpo fb kito dan hantar mesej kek inbox..he he..

    ReplyDelete
  23. kayteezee..tak pe tulis la akak suka..
    itu lah tee..difb akak pun 95% sedara mara je..

    ReplyDelete
  24. YB..bukan yang tu..tapi tetap juga rasa risau kan..takut ada lain2 agenda nanti..

    ReplyDelete
  25. assalam rosaliza..tu la kan..masuk inbox kita tu yang risau tu..
    kalau nak jadi friend..senang kita ingnore je..
    ni tau2 masuk ke inbox..

    ReplyDelete
  26. asalam nadiah..akak memang tak approve yang nak jadi friend..
    sekarang ni masalahnya masuk ke inbox..walaupun tak de dalam friendlist..
    nak add friend..guna email ye nadiah..nanti akak cuba buat ye..

    ReplyDelete
  27. asalam zaitun..memang takm layan..tapi yang masuk ke inbox tu..berlainan orang..
    terasa takut juga kan..

    ReplyDelete
  28. buek dek yo kak... tak usah pedulikan

    ReplyDelete
  29. kak erna , mokwo pernah kena..konon dia nak carik bz partner..alahai mokwo ignore ajer...2-3 kali dia message, lama2 dah tak dek,,,hihih nasib baik dia tunjuk muko dia yg tak ensem langsung tuh...kalau tun juk muko ensem2, bergegar gak kita punya iman...hahaha...ignore ajelah kak, depa tuh tengah nak cari mangsa pekenakan oranglah tuh!

    ReplyDelete
  30. sekom kk Erna.

    berkwn memang seronok.jgn smpi kita terleka udah.

    kita pun ada terima mesej dari FB dari seorg lelaki.kita memang tak layan.bukan sombong.tp takut.yg kita terima org mesia je.

    ReplyDelete
  31. betul kak erna..klu x kenal jgn layan, apa lagi org luar ng..

    dlm berita ada pengedaran dadah guna fb utk berkenalan, sal sgt takut bab2 camtuh, biar kita fikir yg buruk camtu supaya kita berwaspada..
    sya berfb juga tapi suka tengok2 fb rakan2, jln2 ziarah kawan2,kurang bermsj kat sana..

    ReplyDelete
  32. saLAM my dear sis..:)

    ermmmmm....ramai jugaak yaa peminat akak..heheh;)
    FB tinie memang jarangggggggg bukak..malaslah sis..;)
    Lebih ke blog jekk ni haa

    ReplyDelete
  33. salam kak..diaorg tu bagi msg cakap apa kak?,,diaorg saje cr kenalan kot..cuba akak seting semua privacy..

    ReplyDelete
  34. saya kalo yg tak kenal comfirm reject hehehe....yg ada mutual friends pun kalo kdg2 saya reject...

    ReplyDelete
  35. As Salam Kak,

    Kalau tak kenal jangan add. BAHAYA. Setakat ni bila ibu ber fb tak ada pulak kawan yg pelik2 Alhamdulillah

    ReplyDelete
  36. ibuintan..memang buek de ye tu..
    padam mesej satu ni..nanti masuk pulak mesej yang lain..takut pulak..rasa macam nak tutup fb.sayang pulak..ramai sedara mara kat situ..

    ReplyDelete
  37. mokwo..mesej masuk inbox.
    akak padam je..nanti lain mesej pulak masuk..
    menakutkan pulak..memang tak layan pun..

    ReplyDelete
  38. anie,nagoya..memang pun kan.takut nak layan..setiap kali masuk inbox,..akak buangkan je..

    ReplyDelete
  39. sal..eh..lagi la akak takut..tak pasal2 nanti kita terjerat kan..
    tu la yang akak heran tu..dah buat kat privacy tu..friend only..tapi boleh masuk jugak dari luar..

    ReplyDelete
  40. salam tinie..bukan minat tu tinie..saja je..tah apa nak dibuatnya..
    akak padam je semua yang masuk inbox tu..
    nak berentikan jangan ada yang masuk lagi tak tau..

    ReplyDelete
  41. suri..semua tu kata nak berkenalan la..tu yang akak kata tak sesuai tu..macam2 ayat yang keluar..

    ReplyDelete
  42. Ms.lilies..kalau nak jadi kawan..kita boleh reject..ni yang masuk inbox ni yang akak tak tau cemana nak buat.walau pun dah padamkan..
    nanti ada lagi yang masuk..

    ReplyDelete
  43. ibusayang..ni bukan nya nak add friend..tapi masuk ke inbox..tu yang akak tak reti nak sekat tu..

    ReplyDelete
  44. xpyh layan kak..
    saya senang je..ignore trus..hehe

    ReplyDelete
  45. sarah..memang pun akak delete teus mesejnya..tapi nanti yang lain pulak masuk..tu yang kak tak faham tu.

    ReplyDelete
  46. Salam Kak Erna..
    Akak..saya dah lama x buka FB..dah tutup dah pun...rasa berblog ni lagi seronok....kiter2 aje..tambah2 dapat kenal kawan baru macam akak..he..he..

    ReplyDelete
  47. azi..akak nak tutup fb tu sayang pulak..ramai sedara mara..anak2 sedara..cucu2 sedara..sepupu sepapat..he he..

    ReplyDelete
  48. ignore je.. tak payah jawab apa pun..

    ReplyDelete
  49. se pun peronah kono, ese delete yo namo oghang yang poning tu.... se anggap dio poning

    ReplyDelete
  50. buek tak tau yo kak..sey selalu gak dapek msg kat email..tak payah layan..isssh..sorrrram..nak..nak..yg kulit golap tu..

    ReplyDelete
  51. kite pun dh jd nenek kak.
    dah ada 7 org cucu sedara.. belah abem la..
    tp, diorg segan nak pggl wan linda. tetap pggl acik linda.. :P

    ReplyDelete
  52. zino..macam dulu lah tu..dah buek privacy pun masuk laie.

    ReplyDelete
  53. mak su.kalau dalam friend list sonang nak kosan kan..ni tak sapo2..

    ReplyDelete
  54. kak ngah,,akak biase bahasakan diri
    wan..baru rasa seronok dah jadi wan..nak tunggu cucu sendiri lama lagi kot.he he..

    ReplyDelete
  55. azatiesayang,..terima kasih datang ziarah..

    ReplyDelete
  56. anymz..memang akak raso takut pulak..lopeh satu2 email masuk ..walau pun bukan dari orang itam tu..

    ReplyDelete
  57. kak,bg la link Fb..blh la kaklong add...:))

    ReplyDelete
  58. assalam kak erna
    hmm fb..saya ada pengalaman pahit dalam fb.:(.trauma rasa nak buka balik

    ReplyDelete
  59. Salam Kak Erna :) Sama je lah dengan saya. Jangan hiraukan kak, ini kengkadang sindiket nak mengetuk duit kita. Memula tu penuh pujuk rayu, dah dapat duit ... sonyap jer lah. Banyak dah dalam paper benda macam nih.

    ReplyDelete
  60. mmg seram dgr cerita akak ni. Saya tak pernah dpt msg dari bukan kawan fb saya. So, tak pernah hadapi masalah serupa akak, jd maaflah kak. Tak dpt nak bantu nampaknya...huhu

    ReplyDelete
  61. Bila tiba bab lelaki warga asing nak berkenalan dlm FB, memang kea bersangka buruk:

    -nak jadikan keldai dadah
    -nak duit aja sebenarnya

    ReplyDelete
  62. salam kak..

    saya ada fesbuk, tapi sekarang ni dah ketatkan privacy, so tht org takleh sesuka hati nak add kite lagi. kalau org add pun, saya cuma approve yg mana saya kenal je. hu~

    ReplyDelete
  63. delete je kak. Acik tk do pulak dpt email merapu tu kat FB. Ada privacy setting tu, cuba akak tengok. Blh block email yg dari org yg kita tk kenal. Rasanya. PC acik gusak lagi. repair kat org TTJ nih ha....adeyyhh..aritu kata dah ok, acik bekoja gi TTJ...tpi rupanya masih tk ok. Kono pulang balik kat kawan tuh..

    ReplyDelete
  64. nampak pelik je jangan bukak..
    nanti kena virus.

    ReplyDelete
  65. jangan layan kak, tak payah nak approve, bukan dia boleh marah pon hehehehehhe...

    ReplyDelete
  66. kak long..kak long cari email akak mak3 hero tu..jumpa lah..

    ReplyDelete
  67. ummu..betul la..akak pun jadi takut..nak tutup ahli keluarga ramai kat situ.

    ReplyDelete
  68. mylife..itulah yang akak risau tu..caman nak sekat..main masuk je kat inbox..dah buang semua..bukan friend list pun dapat masuk inbox..tu yang akak tak faham tu..

    ReplyDelete
  69. zuriey..memng tak layan..cuma nak sekat dari masuk lagi tu tak tau camana..

    ReplyDelete
  70. yus..memang menyeramkan yus..walau pun kita tak kenal

    ReplyDelete
  71. Daady Ziyyad..sekarang tengah nak belajar camana nak buat..biar orang lain tak boleh hantar mesej kat inbox lagi.

    ReplyDelete
  72. GB..itu yang akak nak belajar tu..macamana nak sekat orang yang tiada dalam friend list kita hantar mesej kat inbox

    ReplyDelete
  73. acik..tu la kojo akak..delete yo semua mesej kek dalam inbox tu..
    wa..acik datang ttj lagi yo..

    ReplyDelete
  74. mimie..terima kasih sudi singgah kesini..

    ReplyDelete
  75. assalam yatie..memang tak approve pun..masuk inbox yatie..
    bukan friendlist pun tu yang akak risau.

    ReplyDelete
  76. salam
    hehe biarkan ja...kdg2 spammer tu...

    ReplyDelete
  77. assalam..
    sy yg oku ni pun ada yg dok msg tp sy wat dek.. bolayan.. skrg dah xde

    ReplyDelete
  78. as salam kamsiah.memang tak dilayan dan buang aje..
    tapi risau jugak kan

    ReplyDelete
  79. maiyah..tu la kan..menakutkan..main mesej ke tak kira siapa.

    ReplyDelete
  80. kak erna..takutnye kalu mcm tukan..sy kalu org tu sy xkenal, sy confirmkan pun fried request die tuh..nak2 bile sume info die privatekan..lagila mls..terus sy ignore je..

    ReplyDelete
  81. kamali..memang menakutkan..terus delete je..

    ReplyDelete
  82. akak, nieza pun pernah juga dpt msg mcm tu mat salleh sesat yg tak kenal...tapi hubby pesan jgn dilayan...takut lah diorang boleh cari kita sekrg ni mcm2 hal kes jenayah boleh jadi dgn bermulanya dr fb tu...lepas ni kalau ada lagi baik akak jgn layan delete kan jer.

    ReplyDelete
  83. Salam, Kak Erna.. semua itu dusta, tak usah layan & dipeduli tau...

    ReplyDelete
  84. akak kena tag..untuk contest Sikecil dan Bunga..kat blog saya.

    ReplyDelete
  85. kak, sya pun banyak lagi tak accp kwn
    mlas nak buka fb satu hal
    dan dah tak berminat

    dan tak ado masa..


    kak tolong ambil TAG ni ye.. http://i-made-my-cuppies.blogspot.com/2011/02/my-rempeyek-give-away.html


    tqvm

    ReplyDelete
  86. as salam sari..memang tak layan ..tapi ada je yang masuk kat inbox..tu yang rasa takut tu.

    ReplyDelete
  87. Happyirfa..ada tag jugak ye dik..nanti..akak tengok k..

    ReplyDelete
  88. syangsayangibu..
    memang dah jarang buka..tapi sesekali buka ada je mesej kat inbox..tu yang jadi takut tu..

    ReplyDelete
  89. nieza..memang akak delete je.takut..tah sape2 yang hantar.

    ReplyDelete
  90. kak..

    saya selalunya tak layan pun kalo dpt mesej2 mcm tu... ;)

    ReplyDelete
  91. as salam yong..samalah yong..akak delete je..
    cuma bila kerap sangat masuk.akak jadi takut..

    ReplyDelete
  92. Kalau orang yang sama hantar mesej, kita boleh block dia. Kak Erna boleh buat di Privacy Setting.

    ReplyDelete
  93. yati..akak dah cuba buat kat privacy tu..tak tau caman..boleh masuk lagi..

    ReplyDelete