Assalamualaikum
Semalam..akak masak rendang..
rendang itik.
tapi kan..orang demam tak lalu nak makan
jadi akak masak bubur nasi untuk yang demam tu.
Yang akak nak cerita ni..ialah..rempah rendang segera..
baru baru ni akak jumpa sedara akak yang dok satu taman masa kenduri
dia cerita pasal rempah rendang ni
akak pun terus la beli..bukan apa..nak juga cuba kan..
sebab senang sangat..cuma campurkan santan dan garam aje..
satu bekas diatas tu..untuk seekor ayam
sebab itik yang akak beli tu kecik je..
akak guna satu bekas tu jugak..
Betul kata sedara akak..memang sedap..cukup semua rasa.
pada anak anak..adik adik yang tak biasa buat rendang pun
boleh buat ..gerenti sedap..
boleh buat rendang bawak balik rumah mertua..
dah tentu mertua puji..menantu pandai masak rendang.
akak tak tipu..akak dah cuba..
rendang itik seperti dalam gambar tu..
anak anak akak yang cerewet bab makan pun kata sedap.
Salam my dear sis..:):)
ReplyDeleteBab2 segera niii..memang memikat hatiku..:):)Cepat + Mudah ..yang penting Sedap:):)
MOga akak sihat2 di sana:)
assalamualaikum kak erna..
ReplyDeletewaahh...dah lama tak makan rendang...wat mai laa semangkuk kat kite..hehe
selamat hari jumaat kak..
wahhh sedap nampaknya k.erna...makan pulak dengan pulut kuning (tiba2 teringat)...
ReplyDeleterendang bukan tradisi masakan org perlis so aina tak reti sangat bab masak rendang, bila pak tuan minta masakkan rendang mulalah pening kepala...
apapun yang ini aina mesti cuba...
sedapnye..rendang itik tu..
ReplyDeletesukenye saye kak erna kalau ade yg segera ni...campak2 jer dah jadikannn...yang paling rasenye sedappp...
kk Erna, rendang cap apa?ada jual kat ne?ble nak blek nnt nak beli.cukup rasa?itu lagi bgus tuk kita ni.hihihi...]
ReplyDeletekak sedap ke rendang itik.daging itik tak keras ke?kita mkn daging itik cuma sekali je.itu masa kecik.keras nak mampus
uish...resepi dijamin sedap ni yg nak di try ni... :D
ReplyDeleteWah ! Bagus juga ada rempah rendang segera macam tu. Kita biasanya guna rempah rendah Adabi.
ReplyDeleteDah lama tak masak itik. Teringin pulak nak makan, hehe..
tak pernah guna rencah rendang segera la kak...
ReplyDeletenk beli kt ne ni??
salam kak erna..tak baik lg abg akak..
ReplyDeletesedapnya kak rendang itik..FIL org N9..selalu gak buat rempah rendang sendiri..
Kalau sedap saya pun nak cuba,apa brandnya.
ReplyDeleteDah lama tak makan itik.
Assalam kak erna, wah menarik rendang itik yer...lum pernah buat lagi...tapi dh try mkn itik sedap juga..dulu tak mkn susah nk jumpa daging itik halal kat sini.
ReplyDeletekak,jual la...nak yo ngaso..!
ReplyDeletesungguh terpesona mendengarnya...akak beli kat mana?
ReplyDeleteassalamualaikum Kak Erna
ReplyDeletewah sedapnya rendang.akalau akak dah rekemenkan tu, memang sedaplah tu,sebab sepanjang saya baca coretan akak,akak seorang ibu mithali yang suka memasak bila berkelapangan,
kak sila klik sini ya,
,January Top Commentors
sekian,wassalam
Assalam kak Erna..
ReplyDeletemana nak dapat rempah tu? bleh order dgn akak ker hehhehe
Assalamualaikum,
ReplyDeletewa, nampaknya makin mudahlah kerja kita yee, nak juga cuba, kat mana nak dapat tu??
Wah kak senang jek ekk dah ada siap rempah.. tak yah dah nak blend bwg lengkuas bagai.. tapi saya masih guna cara tuh jek.. beli rempah rendang adabi tuh je.. lelain tuh blend.. typ klu ada yg dah siap lagik senang kan ;)
ReplyDeletekak saya tak pernah makan rendang itik.. sok saya dtg leh lah buat kan ye hehehe ;)
Kak Erna
ReplyDeleteSaya dah balas kak komen kak erna pasal nasi tu.. kak erna bacalah.. mana tau boleh membantu
ASSALAMUALAIKUM
ReplyDeleteMemang nampak mengancam..
jauh sangat rumah kak erna
klu dekat, tentu terjah mintak skit..
makin senang kerja merendang kak erna, semua dah ready made...
ReplyDeletemana beli tu?
bagus juga ni.. semua segera.. jimat dan cepat
ReplyDeleteassalam tini..
ReplyDeletealhamdulillah akak sihat..
akak memang jarang guna yang segera2 ni..cuma teringin nak cuba rempah rendang ni
rupanya..memang sedap
Adinda Amy..
ReplyDeletewaalaikummusallam..akak sihat..
nak rendang ye..mai lah datang rumah..
dengar citer daging itik liat sikit eh kak?
ReplyDeletesaya tak pernah makan.
JunAina..teringat pulak pulut susu yang boleh di beli di padang besar tu kan..buat pulut kuning memang sedap.
ReplyDeleteassalam ainnoraini..
ReplyDeleterendang itik memang sedap..
rempah segera ni..memang sedap la ain..tambah santan dan garam je..
anie,nagoya..daging itik muda..tak keras..lembut je..
ReplyDeleteitik yng tua sikit tu memang keras..tapi..kita boleh lembutkan daging itik tu..masa masak..campurkan dengan air kelapa..insyaallah..lembut daging nya.
GB..memang dijamin..
ReplyDeletekayteeze..rempah rendang ni..memang sedap..sebab dibuat dirumah..untuk orang2 yang order aje..
ReplyDeletebelum di komersialkan lagi.
kak ngah..tak de jual kek kodai..beli dirumah orang yang buat tu..
ReplyDeletedia buat ikut order aje..
assalam suri..dah semakin baik dah suami akak ..alhamdulillah..
ReplyDeleteooo mertua suri orang ns ye..kat mane tu..
assalam zai..memang sedap..cuma tak de brand..buat dirumah
ReplyDeleteada orang setaman ni yang buat..bila ada orang nak..baru dia buatkan..
Waalaikumusallam ummu..
ReplyDeletememang betul sedap..baru akak berani cerita ummu..kalau tidak..akak dah aniaya orang yang beli pulak kan..
terima kasih ummu..akak masak..sebab ada yang makan..
beli kat mana tu kak??
ReplyDeletecam best jek tu
kak long..kalau nak akak boleh tolong orderkan..boli kek gumah orang..kalau ado orang mintak..baru dio buek..
ReplyDeleteado duo..satu lado koghing..satu lagi lado api..yang akak dah cubo ni..lado api..
kasihredha..beli dirumah orang yang buat tu..kena bagi tau dulu..baru dia buatkan..
ReplyDeletemokcik azwa..kalau nak cuba akak boleh tolong..
ReplyDeleteada dua jenis..satu cili api..satu lagi cili kering..
LL..waalaikumussallam..
ReplyDeletememang mudah sangat..masukkan santan dengan garam je..
tak de jual dikedai..beli dirumah orang..
iina..dah kawan cerita..akak pun cuba la..memang sah sedapnya..
ReplyDeletenanti kalau dah balik..bagi tau ye..boleh akak ready cari itik ..
iina boleh datang makan..serius ni tau..he he..
sya..terima kasih sya..akak dah baca..insyaallah..pelan2 kan.semoga akak berjaya..menurunkan berat badan..
ReplyDeletesal waalaikumussallam..
ReplyDeletenak terjah jauh..jadi..sal buat sendiri ye..
ibuintan..memang senang..tak yah tunggu hari minggu dah..bila2 masa boleh merendang..
ReplyDeletebeli kat taman akak ni..orang buat dirumah..kalau ada orang mintak..dia buat lah..
zar..memang bagus zar..tang cepatnya tu..yang akak suka tu..
ReplyDeletereen..yang akak baru buat ni..tak liat lansung..agaknya itik muda..
ReplyDeleteselalu akak masak pun tak liat jugak..akak campurkan air kelapa nak bagi daging lembut..
Ms.lilies..memang best..beli kat taman akak ni..
ReplyDeleteAs salam nieza..
ReplyDeletenanti balik sini..boleh makan itik ye..
boleh buat rendang jugak..
Assalamualaikum Kak Erna,
ReplyDeleteKakak nak tahu juga brand pa tu? Mana tahu boleh mencuba juga. Tengok gambar je... mana boleh tahan.
Kakzakie..waalaikumusallam..
ReplyDeleteyang ni tak de brand..kawan akak belikan..
orang tu buat bila ada permintaan..buat dirumah aje..
saya ni bertahun dah tak makan itik.. huhuu.. kalo pesan kat suami , dia suka cakap, daging itik liat lah.. ade jer alasan..
ReplyDeletebrp rege 1 bekas tu kak?
yong..daging itik memang liat sikit..tapi masa masak..kalau kita perah kelapa tu..dengan air kelapa untuk dapatkan santa..daging itik akan jadi lembut..
ReplyDeletesatu bekas tu dah naik harga..orang tu kata barang2 dah mahal..dari 6.50 dah jadi 7 ke 8 ringgit..
Suka boto anak2 akak makan ghondang itik ehh. Kek ghumah sy ni itik tak laku la kak... huhu...
ReplyDeleteSkang ni semuo main segera2 yoo kan... Kok ado yg maleh nak masak lg, tak tau la nak kato apo... haha...
azz..anak akak tu..janji gondang..tak kiro..itik ko..ayam ko lombu ko..he he..nasib baik dah ado segera..sonang kojo akak..
ReplyDeleteYati tak pernah makan itik. Rendang pun makan waktu raya je. Kalau teringin, Yati guna perencah juga. Sebab senang. Sebab time masak, ada budak kecik kacau. :)
ReplyDeleteYatie..akak buat rendang tak kira waktu..tak raya pun kena buat jugak..anak2 dh besar..pandai mintak nak makan..
ReplyDelete