Monday, February 7, 2011

KISAH HERO BONGSU LAGI..

Assalamualaikum..


Hero bongsu akak selalu mengadu pening kepala.
dua minggu lepas..akak mintak ayahnya bawak pi klinik..suruh periksa mata..
bila balik akak tanya dia..doktor cakap apa dik..
dia jawab..nurse tu kata..buat cermin mata aje la dik..katanya..

Semalam baru akak berkesempatan bawak dia pi kedai cermin mata..
kedai periksa guna komputer tu la kan..
katanya..sebelah kanan..powernya 500 dan sebelah kiri 400.
terkejut akak eh..ye ke..tingginya...
akak yang tua ni pun tak sampai macam tu tingginya untuk rabun jauh..

Nampaknya akak dah tak de jalan lain..
daripada dia terus terusan pening kepala..baik buatkan cermin mata.
dah la tahun ni  PMR kan..
harap harap selepas ni..hero akak tak de masalah pening lagi..

98 comments:

  1. o yeke kak..

    tinggi power adik..xpe kak..pasni kene makan carrot dan tgk benda hijau..

    good luck adik 4 PMR

    ReplyDelete
  2. tingginyer kekuasaan hero bongsu akk tu..
    kngah skrg guna 200 kuasa kuda hahaha!!! tu pun jarang bercermin mata sbb rasa xselesa. kecuali kalau keluar rmh jek.. rasa cam ada bende bertenggek dpn mata jek huhuhu!!!

    ReplyDelete
  3. power tinggi bebeno tu kak..
    elokla buat cecepat...

    ReplyDelete
  4. Ya Allah!

    Tingginya! Terkejut kita!

    Kena kurangkan menghadap skrin komputer tu... Pastu bagi minum jus carrot lebih sikit, hehe..

    ReplyDelete
  5. kuatnya power dia kak..tu psl pening..

    saya yg xsampai 200 pun jika xpkai pening gak..better segera buat kak..

    ReplyDelete
  6. Jgn bg dio ngadap laptop selalu kak... Kang makin mencanak naik power ehh tu...

    ReplyDelete
  7. uish tinggi tu kak power dia. yus pun tak setinggi itu, tp selalu juga pening kepala...huhu

    ReplyDelete
  8. tinggi ya powernya..dah siap ke cerminmatanya tuh? dah pakai? macamana? ok? harap2 ok ya kak...

    ReplyDelete
  9. salam kak tingginya power dia..rajin baca buku tu..

    ReplyDelete
  10. assalam kak, tinggi juga power tu..tapi bagusla boleh kesan awal kan kalau lelama lagi susah.

    ReplyDelete
  11. Ya Allah... byk tu kak power nya.. saya pun tak sampai mcm tu.. memang wajib pakai spek tu..

    ReplyDelete
  12. salam kak erna...

    apa khabar akak sekeluarga?
    harapnya semua baik-baik belaka..
    hari ni baru berkesempatan singgah n komen blog akak...sorry ye kak.. :)

    ReplyDelete
  13. Tinggi power tu kak. Yati dulu pakai. Tapi sebab power sikit je, malas pakai. Hehhe..

    ReplyDelete
  14. tu dia kak erna..tinggi tu..memang wajib buat tu kak..saya pun dah lebih 10 tahun pakai ni duk naik jugak power ni..bermula pening kepala masa sekolah2 dulu.check masa tu cuma 150 je.tu tinggi tu kak..jangan biar sebab makin naikkan power tu nanti kan.saya ni sekarang dah naik 400 dah kak..huhuhu...

    ReplyDelete
  15. singgah malam....
    wow berpa kjuasa kuda tu guna..?
    em... nice

    ReplyDelete
  16. dio pun nak spek macam omak e koh hehe

    ReplyDelete
  17. Salam Kak Erna,

    Memang betul tu. Biasanya kalau selalu pening memeng ada kena-mengena dengan mata. Kakak dulu masa kecik pun gitu. Anak-anak kakak pun gitu juga. Kalau tak lebih teruk nanti....

    ReplyDelete
  18. Salam kak erna..
    Betul kata teman2..jgn ditangguh..kesian..kita semua pun pakai cermin mata..

    ReplyDelete
  19. waduh..power agak tinggi..nasib baik cepat dikesan, klu tidak mungkin menganggu fokusnya utk study..

    ReplyDelete
  20. tingginya power... ramai kanak kanak sekarang dah mula pakai kaca mata.. doktorkata ni sindrom suka mengadap notebook dan main games

    ReplyDelete
  21. mak aih..tingginya power..patut la duk pening kepala

    ReplyDelete
  22. cikceria..terima kasih..
    tak sangka pulak sampai macam tu sekali mata dia ..

    ReplyDelete
  23. kak ngah..dia jarang mengadu tak nampak..cuma mengadu pening je.
    yang last tu baru akak terfikir..mungkin berkaitan mata..tu yang bawak pi klinik..

    ReplyDelete
  24. Ms.lilies..memang tak tangguh dah..terus pi buat..

    ReplyDelete
  25. al-lavendari..
    nak buat camanakan..

    ReplyDelete
  26. kayteeze..tu la..maknya pun terkejut sama..

    ReplyDelete
  27. sarah-najwan..memang kena buat jugak..sian dia..asek pening bila ngadap buku buat homework yang banyak tu..

    ReplyDelete
  28. azz..tu la.akak memang bagi dia main game lam laptop tu..masa cuti sekolah yo..

    ReplyDelete
  29. yus..akak pun tak sangka..sampai macam tu tingi..

    ReplyDelete
  30. as salam yatie..baru buat..belum siap lagi..dia kata kena order..kalau tidak..biasanya sehari siap..

    ReplyDelete
  31. nak rabun pun leh sakit kepala?penyakit tu.skrg dah ok ke>itu byk baca buku ke? atau byk jeling game tu?

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum.
    Tinggi power tu kak erna.
    Adik tak pernah bagitau ke yang dia ada masalah.

    Moga dapat diturunkan powernya, berkat petua dari rakan-rakan.

    TQ

    ReplyDelete
  33. Eloklah kak buat cermin mata tuh... lagi nak pmr nie kan ;)

    ReplyDelete
  34. tingginya...
    anak saya dulu pun selalu ngadu sakit kepala gak...tau2 mata ada masalah.

    ReplyDelete
  35. akak si bongsu nak amik PMR thn yer..saya lak si sulong..harap2 depa berjaya kelak..

    ReplyDelete
  36. kalu asik pening, mmg elok cek mata kan kak.... sy dolu2 ada masalah muscle mata, kena buat latihan mata.... tapi lama lama,sy malas pulak dah

    ReplyDelete
  37. mang aii..tinggi boto tu kak,sibaik tau copek..kalau tak kesian adik...!

    ReplyDelete
  38. pening nak adik baru tewww makk.. ekeke

    ReplyDelete
  39. As Salam,

    Biar betul....banyak power tu! Ibu masa mula-mula buat spek power baru 150, masa tu tingkatan 1. Ni mesti kes ngadap computer, hihihi

    ReplyDelete
  40. Salam Akak,
    Nasib baik akak cepat, tak lah dia pening lagi...power tinggi tu. lucunya kak. anak saya saya yg. x ada masalah pun (Darjah 3)teringin nak berkaca mata...di aingat main2..he..he..

    ReplyDelete
  41. Utk power setinggi tu, nak bagus, pakai contact lense..sebab kantanya akan lebih dekat pada mata...dan rasa lebih selesa..saya sendiri power nya 450 dua2 belah mata...dan saya pakai c/lense...pakai spek malam2 aja kat rumah.

    ReplyDelete
  42. Assalamualaikum..
    Mak ai tingginya power cermin mata adik. aunty pun baru 300 & 450. Itupun setelah pakai lebih kurang 15 tahun. Ishh2 kesian. Makan baby carrot byk2 ye.hehehe pandai je nasihatkan orang.

    ReplyDelete
  43. uish.. tingginya power dia.. ngalahkan org dh kerja..

    doktor kata every morning tgk benda hijau.. pastu banyakkan makan carrot..

    .. ambil kelopak2 bunga ros, rendam dalam air.. selawat dan sapu di mata setiap pagi.. (wallahu 'alam.. dulu dpt petua ni dari dalam buku.. pastu pernah try dan alhamdulillah, lepas tu takyah pakai cermin mata dah.. hihihi)..

    ReplyDelete
  44. salam kak erna...

    apa khabar hari ni..
    moga ceria dan bahagia selalu..

    ReplyDelete
  45. Dulu anak bongsu saya pun macam tu juga,bila dalam kelas matanya selalu berair akhirnya buat kacamata.

    ReplyDelete
  46. suri..memang suka membaca dia ni..tak kira gelap ke lampu tak terang pun..membaca jugak..

    ReplyDelete
  47. assalam kembali nieza..tu pun sebab dia selalu pening..baru akak perasan..

    ReplyDelete
  48. yong..memang kena buat jugak..dan dah buat pun..cuma belum siap lagi..

    ReplyDelete
  49. adinda amy..alhamdulillah akak sihat..
    terima kasih selalu sudi singgah disini..

    ReplyDelete
  50. Yatie..memang tinggi..tapi agaknya dia belum nak pakai.jadi tak nampak sikit2 tu..dia cuma pindah dok depan kalau disekolah tu..

    ReplyDelete
  51. izah..akak pun tak sangka setinggi itu..akak adik bradik tak de yang macam tu..cuma bila umur dah meninggkat je..rabun dekat ..tu biasa lah kan..he he..

    ReplyDelete
  52. su manje.tq..
    dah tinggi tu..akak buatkan jugak la dia cermin mata..he he..

    ReplyDelete
  53. zino..ish..omak e..rabun dokek..nak maco tak nampak..
    dio..lain..he he..

    ReplyDelete
  54. kakzakie..assalam kembali..
    terima kasih sudi ziarah blog dan kenal akak..
    memang dah buatkan cermin mata..tapi belum siap lagi..

    ReplyDelete
  55. nazrah..salam kembali..akak dah buatkan kacamata dia..cuma tunggu siap aje.terima kasih naz..

    ReplyDelete
  56. sal..lambat dapat kesan..sebab dia tak ada mengadu tak nampak..
    cuma pening kepala aje..
    dah buat..tunggu siap aje..

    ReplyDelete
  57. zareda..betul la tukan..walau pun dia jarang ngadap laptop ni..tapi suka main game..bila main game pulak suka..tutup lampu..cahaya dari tv je..

    ReplyDelete
  58. Nadiah..tu la tinggi betul sampai pening kepala dia..

    ReplyDelete
  59. anie,nagoya..dua dua la tu..he he..
    dah buat..tunggu siap je..

    ReplyDelete
  60. Admin P@P..waalaikumusallam cik gu..memang tinggi power nya tu..
    insyaallah..nak cuba jugak..petua2 yang kawan2 bagi.
    dia tak pernah pulak mengadu..cuma bagi tau selalau pening je..

    ReplyDelete
  61. iina..dah pi buat dah..tunggu siap je..

    ReplyDelete
  62. kasih..memang selalu dia ngadu..bawak pi klinik..cuma bagi ubat pening..sampai la akak minta ayah nya bawak keklinik untuk chek mata..sebab kerap sangat pening..baru tau..

    ReplyDelete
  63. Piasara..ye ke..semoga anak2 berjaya dalam peperiksaan mereka kan..

    ReplyDelete
  64. mak su..tu la.akak terlambat sikit la..tau2 dah teruk..insyaallah semoga baik la dia lepas ni..

    ReplyDelete
  65. kak long..tu la kan..lambek akak terfikir kan sobab mato..

    ReplyDelete
  66. ibu sayang..as salam kembali..
    ye la tu.lagi pun suka tengok tv tutup lampu ye jugak kot..

    ReplyDelete
  67. azi..he he..betul la.kadang2 budak suka mencuba kan..
    alhamdulillah..akak dah bawak pi kedai buat..cuma tunggu siap aje..

    ReplyDelete
  68. Daddy Ziyyad..terima kasih atas cadangan..buat sementara waktu..biar dia bercermin dulu..nanti baru ajar c/lense pulak..

    ReplyDelete
  69. sam..waalaikumusallam..terima kasih bagi petua tu..insyaallah..
    buat masa ni sedang tunggu cermin siap.

    ReplyDelete
  70. Tiny..terima kasih bagi petua..insyaallah akan dicuba..nak kena beli bunga ros tu..untuk yang berumur macam akak ni..boleh cuba jugak kan..
    terima kasih lagi sekali tiny

    ReplyDelete
  71. Adinda amy..salam kembali..terima kasih bertanya khabar..
    alhamdulillah..sihat..

    ReplyDelete
  72. zaitun..dah ok mata anak tu ye.
    yang tu saya terlepas pandang tu..bila ngadu pening..asek bawak klinik..dibagi ubat pening..
    2 minggu lepas je..baru teringat nak tanya pasal mata..

    ReplyDelete
  73. tingginya power tu erna. Tak per lah dik. belajar rajin rajin.. dah kerja nanti simpan duit untuk buat lasik ...

    ReplyDelete
  74. kak pah..tu la..dio pun tak ponah ngadu tak nampak..
    dah asek poning kepalo baru tau..

    ReplyDelete
  75. waa..camtu kene mula pakai spec la kan

    ReplyDelete
  76. bagi minum carrot jus setiap hari kak..insyaAllah tak melarat power spec tu..itu yg sey amalkan kek bebudak rumah ni.

    ReplyDelete
  77. akak. tak try beli permata hijrah ke? tinggi tu power dia!

    ReplyDelete
  78. muda2 dah tinggi power tu... byk kan makan carrot..

    ReplyDelete
  79. Tingginya power dia kak... elok buat cermin mata cepat...takut lama2 nanti jadi lebih teruk...

    Harap2 lepas ni selesai masalah sakit kepalanya...

    ReplyDelete
  80. Sallam Kak Erna,
    Gitu ke, kalau mata rosak pun boleh pening kepala juga yee..

    ReplyDelete
  81. tnggi gak.. sy skrg bru le rabun sket al maklum dah tue, msa muda mmg terang tang tang hehe :D

    ReplyDelete
  82. CGG..terima kasih sudi singgah..
    mak cik dah buatkan dan dah siap pun cermin mata dia..

    ReplyDelete
  83. anymz..insyaallah nim..terima kasih bagi tau
    nak ajar dia minum jus carrot pulak ni..

    ReplyDelete
  84. GB..belum cuba lagi..buat kan cermin dulu..

    ReplyDelete
  85. cekna@mamaziyyad..
    tu la kan..tak tau pun dah tingi macam tu..

    ReplyDelete
  86. anie..silap akak jugak tu..bila dia sakit kepala bawak pi klinik je..yak tanya pulak pasal mata..baru2 ni je akak teringat..mungkin mata..sebab selalu sangat pening..
    alhamdulillah..dah siap cermin mata dia..

    ReplyDelete
  87. Assalam LL..kalau mata rabun..memang boleh sakit kepala kan..

    ReplyDelete
  88. Assalam maiyah..kalau umur dah meningkat macam akak ni..rabun dekat je..nak membaca tak nampak..maiyah masih muda lagi..

    ReplyDelete
  89. salam kak,

    wah, mesti pakai cermin mata kalau camtu, nanti jadi lebih teruk lak

    ReplyDelete
  90. caiyang erna

    anda di tag.

    http://nurqasehbiz.blogspot.com/2011/02/contest-pertama-sophie-al-yahya-owh-so.html

    ReplyDelete
  91. Power sama banyak dengan suami saya tu kak. Elok dipercepatkan kak.


    Dah besar nanti boleh buat laser tu kak.

    ReplyDelete
  92. ibuintan..salam kembali..alhamdulillah dah buat dan dah..siap pun semalam..

    ReplyDelete
  93. mamawana..tima kasih..nanti akak pi tengok ye.

    ReplyDelete
  94. As salam reen..dah buat dan dah siap pun..hari ni bermula dia guna cermin mata..

    ReplyDelete
  95. wah, bole thn tinggi power...
    hrp2 semuanya dah ok

    ReplyDelete
  96. sal..dah buat pun..tinggal nak biasakan bercermin aje..

    ReplyDelete