Tuesday, February 22, 2011

SEMPAT JUGAK ..

Assalamualaikum.

 Ikan bilis goreng..letak bawang dan cili api
Rendang ayam.

Menu yang simple yang akak sempat masak petang tadi.

Alhamdulillah..dapat la anak makan sebelum pi tuisyen.
tak sempat nak masak sayur pun.
Tak pe la.sesekali tak makan sayur kan.

99 comments:

  1. Kak,
    Suka datang sini..
    Bulih layan mata kasi kenyang
    nengok makanan best2.. :)

    ReplyDelete
  2. akak,
    yang simple tu selalunya sedap dan makan berpinggan2 nasik.. hiksss

    ReplyDelete
  3. akak, msk simple pun sodap!...hehe

    ReplyDelete
  4. kak,ikan bilih goreng mo bwg tu,sodap nek moyang...makan mo nasi paneh...!
    tak do lauk lain pun tak po...!

    ReplyDelete
  5. makan nasi panas ngan bilis yg erna masak tu boleh menambah nasinya, gaul lak ngan kicap manis, fuhh..tp saya dah lama tak leh nk masak lauk2 bilis pasai huby kena pantang bilis kerana nyakit ghout..

    ReplyDelete
  6. Arghhhhhhh rendanggg!!!!
    Sejak bersalin blm makan lagik ni....dah 6 bln dah...rindu lak nak makan

    ReplyDelete
  7. missgee..
    tengok gambar aje ye..maaf ye..

    ReplyDelete
  8. Hann.tu sebab akak tak makan nasi..makan lauk je..
    siang baru makan..

    ReplyDelete
  9. nieza..kena simple..balik pun dah dekat pukul 6 ptg.

    ReplyDelete
  10. kak long..yo boto e kak long..
    ikan bilih goreng..mo tolo goreng..
    tak ingat nak berenti makan kan..he he.

    ReplyDelete
  11. ma'chiks.memang betul tu..anak2 akak..siap ambik kicap kipas udang yang manis tu..nasi pulak panas..

    ReplyDelete
  12. kok sey...takdo sayo pun takpo. tak ghoma. cam arnab lak ghaso eh. kihkihkih

    ReplyDelete
  13. salam kak ...kalau suri..rendang ayam tu dah masuk kategori komplikated huhu..sedapkan ikan bilis goreng gitu

    ReplyDelete
  14. ms.lilies..makan..makan.jangan tak makan..
    akak memang selalu masak rendang ni..

    ReplyDelete
  15. Tijah..akak pun samo..tapi..ayah he ngan anak he..goma jadi arnab.ha ha..

    ReplyDelete
  16. suri...sekarang ni buat rendang pun senang..kejap je dah masak..he he...

    ReplyDelete
  17. kak nak ikan bilis tu kak..huuihh sodap boto nampak ee tu.ado lado api. lg tu...

    kak ckp ngan bg jalal tapa dah turun 10kg...dio tgh giat kuruskan badan tuh..hehe

    ReplyDelete
  18. kak samolah menu kito malam ni, ikan bilih goreng berlado.. cumo rendang saja yang takde..

    makan dengan nasi paneh, fuh berasap telingo..

    ReplyDelete
  19. kak erna...paling suke menu yg pertama tu...mkn dgn nasik panas2...

    ReplyDelete
  20. dah konyang pun garo lapa ... hehe

    ReplyDelete
  21. kensel la nk msk kari aym sok gi
    kita tukar rendang ayam
    :P

    ReplyDelete
  22. ohayou...selamat pagi n sekom.

    waduh...tiba2 perut kita lapo.skrg kuat mkn lak.mkn gan nasi panas2....tak cukup 2 gayung beras.

    jap lagi nak buat bekal n nak g keje.

    jya ne...jumpa lagi

    ReplyDelete
  23. datang bertandang blog akak ternampak pulak ikan bilis goreng & rendang..sedaapp.

    ReplyDelete
  24. Ikan bilis goreng tu la yang membesarkan kami adik beradik. Makan dengan nasi panas tambah kicap. ooo.. terasa nikmatnya.

    ReplyDelete
  25. Assalam Kak Erna...
    itupun da cukup menyelerakan...kalo sya mesti brtmbah nasik tu...hehe

    ReplyDelete
  26. Assalam kak erna....kat umah saya ni pun selalu menu simple2 je kak, sayur selalu je tak mkn, anak2 mana suka pun mkn sayur huhu, ikan bilis kalo yg putih tu lagi best goreng gini kan kak

    ReplyDelete
  27. Ikan bilis goreng cili api berkuahkan kicap nasi pula panas2...urggg sedapppnyaaaa...

    ReplyDelete
  28. kak erna...
    rendang tu simple ke? kalau jun fikir banyak kali nak buat rendang rasa macam banyak sangat bahannya...kalau kat rumah ayam tu biasa buat masak merah je...

    ReplyDelete
  29. Sallam Kak Erna
    Menu kat atas tu paling sedap.

    ReplyDelete
  30. folo & BW..

    mehla jenguk belog ai..

    nice to know u!(^_^)

    ReplyDelete
  31. PINGGAN PERTAMA TU MAKAN NGAN NASI PUTUH PUN CUKUP..BERTAMBAH TAK HINGGAT..hehe

    ReplyDelete
  32. Rajin kak Erna masak, walau pun baru balik kerja.
    Anak Yati suka ikan bilis. :)

    ReplyDelete
  33. macam tu pun simple ke, kak erna?heheh

    ReplyDelete
  34. alahai..silap taip..nasi putih bukan nasi putuh..huhu

    ReplyDelete
  35. anymz..to ko nim..camano caro tapa tu..boleh ikut tu nim..akakpun nak kurus yo..tak dayo dah nak bawak badan..he he..

    ReplyDelete
  36. ibuintan..kalau ikan bilis tu..memang laju je budak2 makan..dengan kicap pulak tu..

    ReplyDelete
  37. kalau takde lauk, lauk ikan bilis goreng degnan bawang dan cili potong tu memang sodap...

    ReplyDelete
  38. ainnoraini..memang pun kan..nasi panas2..ikan bilis pun baru goreng..sedap..

    ReplyDelete
  39. zino..lapa yo..meh datang somban..

    ReplyDelete
  40. iina..rendang segera tu.masuk kan perencah dengan santan..kacau sampai kering..dah jadi..

    ReplyDelete
  41. kak ngah..betul tu..tukar menu..rendang ayam..

    ReplyDelete
  42. anie,nagoya..di jepun banyak ikan bilis kan..jangan lupa goreng..

    ReplyDelete
  43. Ladylevender..
    sesekali goreng ikan bilis tu..memang laku..mai makan..

    ReplyDelete
  44. kayteeze..ikan bilis kan banyak khasiat.

    ReplyDelete
  45. SH...memang pun ..anak2 makan bertambah..

    ReplyDelete
  46. as salam rosaliza..ikan bilis yang putih tu memang sedap.tapi susah nak jumpa kalau kat kedai..
    kena tunggu pasar malam baru ada..

    ReplyDelete
  47. assalam zaitun..memang sedap macam tukan.nasi masak..lauk pun masak..semuanya panas..

    ReplyDelete
  48. Jun Aina..akak guna rempah rendang segera..masuk kan santan aje..kacau sampai kering..tu yang akak kata simple tu..

    ReplyDelete
  49. Assalam LL..memang ramai peminat ikan bilis goreng ni..

    ReplyDelete
  50. as salam noremy..terima kasih..insyaallah akan datang nanti ke blog nor..

    ReplyDelete
  51. Happyirfa..bukan ikan bilis je..ikan masin cili api pun sedapkan..

    ReplyDelete
  52. tang ikan bilis tu best sgt..
    salu masa sahur..saya suka buat..mkn ngan nasi hangat..

    ReplyDelete
  53. azwa..kena bersabar..kalau tidak..makan tak ingat akak ni..he he..

    ReplyDelete
  54. yatie..kena rajin kan diri..hehe..

    ReplyDelete
  55. Hamizah..simple le tu..dua aje..he he..

    ReplyDelete
  56. Happyirfa..tak pe..aka faham maksudnya..dah tentu nasi putih..silap taip je..

    ReplyDelete
  57. SMM..sesekali buat..memang menyelerakan..tak sedar nasi dah habis..

    ReplyDelete
  58. sarah..meang ikan bilis cili api selalu jadi pembuka selera..

    ReplyDelete
  59. balik somban, nak singgah rumah kak erna....;p

    ReplyDelete
  60. emmm..sedapnya..
    sedang lapar di tengah hari ni..selera dpt tengok lauk2...

    ReplyDelete
  61. kak ni link yg vetul..
    silap hantar link semalam
    ambik ye.. ;p
    http://mycutelife-sayangsayangibu.blogspot.com/2011/02/krappkrupppkrapppkruppp.html

    ReplyDelete
  62. ok dah tu kak...siap rendang lagi...

    kalau nak ganti sayur, tanpa masak..senang aja..potong timun!

    ReplyDelete
  63. Yang simple ni salunya sodap kak... Kdg2 masak bagai nak rak, tp bila makan macam kurang je rasa dia...

    Sodap ehh bilis dgn lado api tu.. Lamo dah tak buek... Nak tggu omak yg buek sobab omak punyo masakan molotupp... hehe...

    ReplyDelete
  64. salam
    ikan bilis goreng,campur bwg besar dan cili tu saya suka makan time bersahur..lauk lain tak lalu..sedap jika nasi masih panas2...

    ReplyDelete
  65. sal..buat lauk makan tengahari pun ok ni kan..

    ReplyDelete
  66. Daddy Ziyyad..makan ikan bilis pun sedap..

    ReplyDelete
  67. azz..untung dapek makan omak masak laie azz..akak dah lamo tak dapek dah..kono masak sendiri yo lah.

    ReplyDelete
  68. assalam kamsiah..memang pembuka selera ikan ilis goreng tu kan.

    ReplyDelete
  69. kk Erna tak tayang resepi cam ne nak buat?kita kalo tak de resepi tak menjadi masakkan kita.ihikkk

    ReplyDelete
  70. assalam.. ikan bilis tu yg sodap!!! :D

    ReplyDelete
  71. anie,nagoya..kali ni tak de resepi..main campak je dalam kuali..jadi la dia..he he..

    ReplyDelete
  72. as salam maiyah..ikan ilis letak baang dan cili api memang sedap kan..

    ReplyDelete
  73. Aslmkm.
    :) Bersua kembali di Maya.
    Hmmm ... Jangan marah ya. Kak G cuma nak beri satu saranan: Kalau tak sempat buat sayur - bawa makan ulam; atau letakkan saja sayur2 mudah dalam masakan. E.g. Ikan bilis tu boleh dicampur dengan jenis2 sayur kacang.

    ReplyDelete
  74. kakpah kalau tak sempat masak sayur, makan ulam je..

    ReplyDelete
  75. oklah tu kak.mabeles.

    saya kalau nak cepat,goreng ayam pastu makan ngan kicap aje !
    suami suka macam tu..



    sayur memang jarang masak sebab saya sorang aje yang makan...huhu..

    ReplyDelete
  76. Kak...
    Nasi panas kalau makan dengan ikan blilis goreng dengan bawang...memanggggg...sedap....
    tambah pulak kicap Kipas udang...fuhhh...

    ReplyDelete
  77. takde sayur..akak jamu je timun buat ulam. heheh~

    ReplyDelete
  78. Kaka Erna,

    Semalam kakak pun masak macam tu juga tapi tambah tempe dan lobak asin dan bubuh kicap tak ada rendang. Makan dengan bubur sebab badan tak sihat sangat.

    ReplyDelete
  79. assalam zar..memang sedap..tambah2 bila dah lapar..

    ReplyDelete
  80. wksallam kak G..tak pe..kak G..terima kasih dengan saranan kak G tu..saya tak marah pun.
    anak saya ingat pun saya campurkan kacang..rupa nya cili api saya potongkan panjang2..
    sakit perut dia pagi tu..

    ReplyDelete
  81. reen..dirumah akak..anak2 yang suka kalau makan ayam tu..goreng..lepas tu makan dengan kicap dan cili sos..

    ReplyDelete
  82. azi..anak2 akak pun macam tu..makan tak tinggal kicap kipas udang dia tu.

    ReplyDelete
  83. GB..biasanya macam tu la..
    ulam timun je..

    ReplyDelete
  84. kak zakie..
    tak sihat ye..
    perubahan cuaca agaknya kan..
    semoga cepat sembuh..jangan lupa makan ubat ye..

    ReplyDelete
  85. kak,
    saya ni kdg2 ade sayur.. tp selalu takde sayur nya.. tau ajer lah bila pesan pada suami, kdg2 ade je jwbnya.. sayur dah layu lah...

    ReplyDelete
  86. As salam kak erna..tang ikan bilis + ciliapi tue mmg syedap!mkn lak ngan nasi panas2..fuh!merasap tinge..hihi

    ReplyDelete
  87. As salam yong..sama la kita yong
    akak memang jarang masak sayur...

    ReplyDelete
  88. Assalam azatiesayang..ikan bilis goreng.memang sedap..pembuka selera tu..

    ReplyDelete
  89. walaupun simple, tapi itu yg sedap!!

    ReplyDelete
  90. RashAtie..
    terima kasih..memang sedap..

    ReplyDelete