Tuesday, February 22, 2011

SEMPAT JUGAK ..

Assalamualaikum.

 Ikan bilis goreng..letak bawang dan cili api
Rendang ayam.

Menu yang simple yang akak sempat masak petang tadi.

Alhamdulillah..dapat la anak makan sebelum pi tuisyen.
tak sempat nak masak sayur pun.
Tak pe la.sesekali tak makan sayur kan.

99 comments:

missgee said...

Kak,
Suka datang sini..
Bulih layan mata kasi kenyang
nengok makanan best2.. :)

Hann said...

akak,
yang simple tu selalunya sedap dan makan berpinggan2 nasik.. hiksss

Nieza said...

akak, msk simple pun sodap!...hehe

kasihredha said...

dua2 saya suka kak...:)

kak long said...

kak,ikan bilih goreng mo bwg tu,sodap nek moyang...makan mo nasi paneh...!
tak do lauk lain pun tak po...!

ma'chiks said...

makan nasi panas ngan bilis yg erna masak tu boleh menambah nasinya, gaul lak ngan kicap manis, fuhh..tp saya dah lama tak leh nk masak lauk2 bilis pasai huby kena pantang bilis kerana nyakit ghout..

Ms.Lilies said...

Arghhhhhhh rendanggg!!!!
Sejak bersalin blm makan lagik ni....dah 6 bln dah...rindu lak nak makan

kak Erna said...

missgee..
tengok gambar aje ye..maaf ye..

kak Erna said...

Hann.tu sebab akak tak makan nasi..makan lauk je..
siang baru makan..

kak Erna said...

nieza..kena simple..balik pun dah dekat pukul 6 ptg.

kak Erna said...

kasih..sama la kita..he he.

kak Erna said...

kak long..yo boto e kak long..
ikan bilih goreng..mo tolo goreng..
tak ingat nak berenti makan kan..he he.

kak Erna said...

ma'chiks.memang betul tu..anak2 akak..siap ambik kicap kipas udang yang manis tu..nasi pulak panas..

Tijah said...

kok sey...takdo sayo pun takpo. tak ghoma. cam arnab lak ghaso eh. kihkihkih

suri solehah said...

salam kak ...kalau suri..rendang ayam tu dah masuk kategori komplikated huhu..sedapkan ikan bilis goreng gitu

kak Erna said...

ms.lilies..makan..makan.jangan tak makan..
akak memang selalu masak rendang ni..

kak Erna said...

Tijah..akak pun samo..tapi..ayah he ngan anak he..goma jadi arnab.ha ha..

kak Erna said...

suri...sekarang ni buat rendang pun senang..kejap je dah masak..he he...

anymz said...

kak nak ikan bilis tu kak..huuihh sodap boto nampak ee tu.ado lado api. lg tu...

kak ckp ngan bg jalal tapa dah turun 10kg...dio tgh giat kuruskan badan tuh..hehe

ibuintan said...

kak samolah menu kito malam ni, ikan bilih goreng berlado.. cumo rendang saja yang takde..

makan dengan nasi paneh, fuh berasap telingo..

ainnoraini said...

kak erna...paling suke menu yg pertama tu...mkn dgn nasik panas2...

zino said...

dah konyang pun garo lapa ... hehe

iina said...

Wah kak rendang ayam best ;)

kakngah said...

kensel la nk msk kari aym sok gi
kita tukar rendang ayam
:P

anie,Nagoya said...

ohayou...selamat pagi n sekom.

waduh...tiba2 perut kita lapo.skrg kuat mkn lak.mkn gan nasi panas2....tak cukup 2 gayung beras.

jap lagi nak buat bekal n nak g keje.

jya ne...jumpa lagi

Lady Lavender said...

datang bertandang blog akak ternampak pulak ikan bilis goreng & rendang..sedaapp.

kayteeze said...

Ikan bilis goreng tu la yang membesarkan kami adik beradik. Makan dengan nasi panas tambah kicap. ooo.. terasa nikmatnya.

en_me said...

sodappnyerr makk.. ehehe

SH said...

Assalam Kak Erna...
itupun da cukup menyelerakan...kalo sya mesti brtmbah nasik tu...hehe

Kak Rosaliza said...

Assalam kak erna....kat umah saya ni pun selalu menu simple2 je kak, sayur selalu je tak mkn, anak2 mana suka pun mkn sayur huhu, ikan bilis kalo yg putih tu lagi best goreng gini kan kak

Zaitun said...

Ikan bilis goreng cili api berkuahkan kicap nasi pula panas2...urggg sedapppnyaaaa...

JunAina said...

kak erna...
rendang tu simple ke? kalau jun fikir banyak kali nak buat rendang rasa macam banyak sangat bahannya...kalau kat rumah ayam tu biasa buat masak merah je...

LIPISLADY said...

Sallam Kak Erna
Menu kat atas tu paling sedap.

:: noremy bte rahmat :: said...

folo & BW..

mehla jenguk belog ai..

nice to know u!(^_^)

HappyIrfa said...

PINGGAN PERTAMA TU MAKAN NGAN NASI PUTUH PUN CUKUP..BERTAMBAH TAK HINGGAT..hehe

MOKCIK AZWA said...

sodap hingga menjilat jari kak...

Yati said...

Rajin kak Erna masak, walau pun baru balik kerja.
Anak Yati suka ikan bilis. :)

Hamizah said...

macam tu pun simple ke, kak erna?heheh

HappyIrfa said...

alahai..silap taip..nasi putih bukan nasi putuh..huhu

kak Erna said...

anymz..to ko nim..camano caro tapa tu..boleh ikut tu nim..akakpun nak kurus yo..tak dayo dah nak bawak badan..he he..

kak Erna said...

ibuintan..kalau ikan bilis tu..memang laju je budak2 makan..dengan kicap pulak tu..

secangkir madu merah said...

kalau takde lauk, lauk ikan bilis goreng degnan bawang dan cili potong tu memang sodap...

kak Erna said...

ainnoraini..memang pun kan..nasi panas2..ikan bilis pun baru goreng..sedap..

kak Erna said...

zino..lapa yo..meh datang somban..

kak Erna said...

iina..rendang segera tu.masuk kan perencah dengan santan..kacau sampai kering..dah jadi..

kak Erna said...

kak ngah..betul tu..tukar menu..rendang ayam..

kak Erna said...

anie,nagoya..di jepun banyak ikan bilis kan..jangan lupa goreng..

kak Erna said...

Ladylevender..
sesekali goreng ikan bilis tu..memang laku..mai makan..

kak Erna said...

kayteeze..ikan bilis kan banyak khasiat.

kak Erna said...

en.me..memang sedap..

kak Erna said...

SH...memang pun ..anak2 makan bertambah..

kak Erna said...

as salam rosaliza..ikan bilis yang putih tu memang sedap.tapi susah nak jumpa kalau kat kedai..
kena tunggu pasar malam baru ada..

kak Erna said...

assalam zaitun..memang sedap macam tukan.nasi masak..lauk pun masak..semuanya panas..

kak Erna said...

Jun Aina..akak guna rempah rendang segera..masuk kan santan aje..kacau sampai kering..tu yang akak kata simple tu..

kak Erna said...

Assalam LL..memang ramai peminat ikan bilis goreng ni..

kak Erna said...

as salam noremy..terima kasih..insyaallah akan datang nanti ke blog nor..

kak Erna said...

Happyirfa..bukan ikan bilis je..ikan masin cili api pun sedapkan..

sarah-najwan said...

tang ikan bilis tu best sgt..
salu masa sahur..saya suka buat..mkn ngan nasi hangat..

kak Erna said...

azwa..kena bersabar..kalau tidak..makan tak ingat akak ni..he he..

kak Erna said...

yatie..kena rajin kan diri..hehe..

kak Erna said...

Hamizah..simple le tu..dua aje..he he..

kak Erna said...

Happyirfa..tak pe..aka faham maksudnya..dah tentu nasi putih..silap taip je..

kak Erna said...

SMM..sesekali buat..memang menyelerakan..tak sedar nasi dah habis..

kak Erna said...

sarah..meang ikan bilis cili api selalu jadi pembuka selera..

sayangsayangibu said...

balik somban, nak singgah rumah kak erna....;p

sal said...

emmm..sedapnya..
sedang lapar di tengah hari ni..selera dpt tengok lauk2...

sayangsayangibu said...

kak ni link yg vetul..
silap hantar link semalam
ambik ye.. ;p
http://mycutelife-sayangsayangibu.blogspot.com/2011/02/krappkrupppkrapppkruppp.html

Daddy Ziyyad said...

ok dah tu kak...siap rendang lagi...

kalau nak ganti sayur, tanpa masak..senang aja..potong timun!

~ Cik Azz ~ said...

Yang simple ni salunya sodap kak... Kdg2 masak bagai nak rak, tp bila makan macam kurang je rasa dia...

Sodap ehh bilis dgn lado api tu.. Lamo dah tak buek... Nak tggu omak yg buek sobab omak punyo masakan molotupp... hehe...

Kamsiah said...

salam
ikan bilis goreng,campur bwg besar dan cili tu saya suka makan time bersahur..lauk lain tak lalu..sedap jika nasi masih panas2...

kak Erna said...

sya.ok sya..bagi tau je..

kak Erna said...

sal..buat lauk makan tengahari pun ok ni kan..

kak Erna said...

Daddy Ziyyad..makan ikan bilis pun sedap..

kak Erna said...

azz..untung dapek makan omak masak laie azz..akak dah lamo tak dapek dah..kono masak sendiri yo lah.

kak Erna said...

assalam kamsiah..memang pembuka selera ikan ilis goreng tu kan.

anie,Nagoya said...

kk Erna tak tayang resepi cam ne nak buat?kita kalo tak de resepi tak menjadi masakkan kita.ihikkk

maiyah said...

assalam.. ikan bilis tu yg sodap!!! :D

kak Erna said...

anie,nagoya..kali ni tak de resepi..main campak je dalam kuali..jadi la dia..he he..

kak Erna said...

as salam maiyah..ikan ilis letak baang dan cili api memang sedap kan..

Zareda Norman said...

sempat dan sedap gitu...

DDrfauziah said...

Aslmkm.
:) Bersua kembali di Maya.
Hmmm ... Jangan marah ya. Kak G cuma nak beri satu saranan: Kalau tak sempat buat sayur - bawa makan ulam; atau letakkan saja sayur2 mudah dalam masakan. E.g. Ikan bilis tu boleh dicampur dengan jenis2 sayur kacang.

kakpah said...

kakpah kalau tak sempat masak sayur, makan ulam je..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

oklah tu kak.mabeles.

saya kalau nak cepat,goreng ayam pastu makan ngan kicap aje !
suami suka macam tu..



sayur memang jarang masak sebab saya sorang aje yang makan...huhu..

azi said...

Kak...
Nasi panas kalau makan dengan ikan blilis goreng dengan bawang...memanggggg...sedap....
tambah pulak kicap Kipas udang...fuhhh...

gadisBunga said...

takde sayur..akak jamu je timun buat ulam. heheh~

Kakzakie said...

Kaka Erna,

Semalam kakak pun masak macam tu juga tapi tambah tempe dan lobak asin dan bubuh kicap tak ada rendang. Makan dengan bubur sebab badan tak sihat sangat.

kak Erna said...

assalam zar..memang sedap..tambah2 bila dah lapar..

kak Erna said...

wksallam kak G..tak pe..kak G..terima kasih dengan saranan kak G tu..saya tak marah pun.
anak saya ingat pun saya campurkan kacang..rupa nya cili api saya potongkan panjang2..
sakit perut dia pagi tu..

kak Erna said...

kak pah..timun pun jadi kan..

kak Erna said...

reen..dirumah akak..anak2 yang suka kalau makan ayam tu..goreng..lepas tu makan dengan kicap dan cili sos..

kak Erna said...

azi..anak2 akak pun macam tu..makan tak tinggal kicap kipas udang dia tu.

kak Erna said...

GB..biasanya macam tu la..
ulam timun je..

kak Erna said...

kak zakie..
tak sihat ye..
perubahan cuaca agaknya kan..
semoga cepat sembuh..jangan lupa makan ubat ye..

kakyong said...

kak,
saya ni kdg2 ade sayur.. tp selalu takde sayur nya.. tau ajer lah bila pesan pada suami, kdg2 ade je jwbnya.. sayur dah layu lah...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

As salam kak erna..tang ikan bilis + ciliapi tue mmg syedap!mkn lak ngan nasi panas2..fuh!merasap tinge..hihi

kak Erna said...

As salam yong..sama la kita yong
akak memang jarang masak sayur...

kak Erna said...

Assalam azatiesayang..ikan bilis goreng.memang sedap..pembuka selera tu..

RashAtie said...

walaupun simple, tapi itu yg sedap!!

kak Erna said...

RashAtie..
terima kasih..memang sedap..