Assalamualaikum...
Alhamdulillah..dah pun selamat pergi dan selamat balik dari kursus di Telok Chengai, Kedah..7 jam juga nak sampai ..letih..tapi...seronok..Terima kasih juga pada yang mendoakan keselamatan...
Kursus kali ni ni..kursus teknikal..berkaitan tanaman mangga..
Tapi..aku nak cerita sikit je pasal tanaman mangga..yang pentingnya..aku nak cerita pasal makan..iye lah kan..kita ni tak bolih tinggal makanan..macam drama2 melayu juga..mesti ada cerita makan...
menu makan tengahari peserta kursus pada hari rabu..di perlis..kerabu mangga tak tinggal tu..sedap..tapi aku tak pandai dan tak pernah buat..rasa nak cari resepi dan nak cuba buat pulak.
kalau dah ke perlis..dah tentu lah mangga harumanis kan..
dan..satu lagi makanan yang aku cari..dan alhamdulillah dah pun dapat merasa..dah tentu lah..pulut mangga..
jugak pulut durian...yang ini aku tak makan..en.abang yang makan..
Disini aku tuliskan..resepi..tak pe kot..kita panggil resepi..untuk penggalak bunga mangga..aku rasa semua orang tahu kan..yang dijual dikedai pun banyak penggalak bunga ni..tapi bagi yang tanam didepan rumah sepokok dua tu..sayangkan nak..beli mahal2 tu..jadi..kita buat sendiri...
Bahan bahannya..
3kg gula merah
2kg pisang
2kg betik
2kg.labu
2 biji telor..
cincang semua bahan..telor buang kulit..gaulkan..masukan dalam bekas..simpan selama 7 hingga 10 hari..selepas sepuloh hari..tapis dan bolih lah digunakan.
kadarnya 150ml campurkan dengan 1 liter air..semborkan ke pokok.
perlu jugak diingat..pokok mangga perlukan cantasan..dan yang penting pokok mangga perlu stress untuk berbunga..penggalak tu untuk membanyakan bunga..sahaja..
sampai disini dahulu ye..insyaallah nanti aku uploadkan gambar lagi..
stress kak????
ReplyDeleteha ah la cik stress.kalau tak stress tak mau dia berbuah..
ReplyDeletenak certa macamana nak stress kan pokok..panjang lebar lagi nanti cik..nanti ye..kita jumpa kat linggi akak cerita..
tengok kerabu mangga tu alah sedap nye kakkk... nyum nyum..suuka yang ada letak ikan bilis goreng ngan kacang..peeeh
ReplyDeletelamanya tak makan mangga ngan pulut !! mesti sedapp... huhu..
ReplyDeleteangin pun telan jer kalau dah nak ..
salam my dear sis..:)
ReplyDeleteAlahai sis..tinie tk pernah cuba lagi pulut mangga..pulut durian tu ada laa...:):):)
bila enok wat.....hehehehehehehehe...cube enok wat angah leh rase n makan....
ReplyDeleteala terlupa nak kirim kat akak harumanis. Ofis akak ada kebun mangga kat sana kan.. huhuuhuhu
ReplyDeletesalam perkenalan buat akak...
ReplyDeletewaaaa....nampak sedap je pulut durian ngn mangga tu eekkk...lama benar saya tak makan ni..rasa teringin pulakk...adusss...hehe
izah..yang akak makan tu pun ada kacang..izah tulis lah resepi kat blog..nanti akak ikut..akak memang tak pernah buat..tak tau cara pun..terima kasih izah..
ReplyDeleteina..memang sedap pun..akak pun pertama kali makan tu..
ReplyDeletesalam tini..akak pun first time cuba tu..sedap..
ReplyDeleteangah..nanti la..esok tak sempat..kan kita nak gi hukm..
ReplyDeletezar..sayangnya..kalau bagi tau awal..akak belikan..gred A satu kota rm51.50..gred B..38.5
ReplyDeletemanis betul..dah namanya harum manis kan..
cik Amy..salam kenal juga..terima kasih sudi berkunjong..
ReplyDeletesian nya..lama tak makan ye...bolih la pi perlis makan..tak pun buat sendiri je..bila ada mangga atau pun durian..
Salam kak Erna,
ReplyDeleteSedap ke mangga pulut, x pernah rasa lagi ni...kalau gi Perlis boleh cuba rasa.
Mekasih info penggalak tu.. nak try buat kalau hubby setuju.
ibusayang ..kalau suka makan mangga dan suka pulak makan pulut..dah tentu sedap..
ReplyDeletebolih cuba..penggalak bunga banyak dipasaran..cuma harganya tinggi la..satu liter aje cecah harga rm200 ke rm300 lebih..
nak kerabu pauh tu...
ReplyDeletesalam kak erna
ReplyDeletesdap kerabu mangga tu........ slalu jgak cuba mmg sdap..........
pulut mangga? tak pernah makan ni..
ReplyDeleteSalam..
ReplyDeleteSampai juga ke Perlis nu.. makan pulut pelam lepas tu pekena ayaq kopi hangat..puhhh terangkat! Kerabu pelam memang makanan fabret kat sini tak termasuk somtam lagi tu..
emmm..terlioq lak tengok buah pelam tuh..dapt lak makan dgn pulut...emmm yummy..
ReplyDeleteAslmkm Erna.
ReplyDeleteOhh p kursus lg rupernyer! Tersalah ingat le ... Kak G ingat Erna p buat field job. Bawa cik abang sekali?
Erna kerabu mangga sp dlm gambar tu nampak mcm somtam ... kerabu ala Thai ... Kedah/Perlis sempadan kan? Ada juga versi Msia tp sekarang dah jarang2 dibuat sbb byk kelememe!
salam kak
ReplyDeleteada resepi penggalak bunga ye
enpakwe sya kerja di pej peladang, ada sikit2 jugak info dia bagi untuk tanam-tanaman ni, tp info dari pertanian lg banyak..
harap ada lagi banyak lepas nih..
nak doreyannnnn hehe
ReplyDeletepulut mangga? tak pernah tau plak.
ReplyDeleteerna, camana nak bagi cili api berbuah lebat? dah taruk baja pun macam tak nak jadi je.
ck lah..kerabu pauh?..akak kalau yang besar2 tu mangga..yang kecik baru kata pauh..
ReplyDeleteibu guru..memang sedap la..tapi makan kat restoren je..tak pernah lagi buat sendiri..
ReplyDeletedaun..akak pun tu la first time makan..sedap....
ReplyDeleteAcik..haa la..dah sampai perlis dan makan pulut mangga..somtam tu tak tau pulak ada kat perlis..tu pun saya suka..tapi biasa makan kat kelantan je..
ReplyDeleteSMM..sian nya ..terliur ye.kena la buat sendiri ye..nak akak buatkan pun..kita jauh la..tak dapat nak hulurkan sepinggan..
ReplyDeleteDDrfauziah..kak G..somtam tu guna betik kan..yang ni memang kerabu mangga.
ReplyDeleteKelememe?????apa tu kak G..sama macam lemak ke..
sayangsayang ibu..bolih lah cuba..betul la tu..pej.peladang pun berkaitan dengan pert.jugakan..
ReplyDeletezino tau dah..hantu deroyan betul kan..tak leh nampak..
ReplyDeletekak pah..kat perlis je ada orang jual pulut mangga ni..
ReplyDeletekak pah kalau dah boh baja pun tak mau..pokok tu dah tua kot..atau pun tanah..kak pah kena bagi baja organik dulu..bagi gembur tanah..lepas tu..baru baja dan bagi hormon...