Thursday, May 6, 2010

GOTONG ROYONG.






Assalamualaikum.






sekarang ni..kat opis..dah kurang pekerja..tapi kerja tetap juga kena buat..jadi..bos syorkan untuk menanam..buat gotong royong..


pada 4hb..tu..semua la kena naik ladang..untuk menanam kacang tanah.sayang betul la..puas aku menunggu,..entah kemana pulak gambar masa menanam kat ladang ni..dah siap upload..gambar lain pulak yang keluar..tak apalah..janji ada gambar kan..



dah penat penat berpeloh peloh kat ladang..makan la pulak..apalagi kan...
batas yang telah siap ditanam..tutup ngan plastik untuk mengelakan rumpai..gambar ni batas bendi...batas kacang tanah dah kelaut..tah mana peginya...tak jumpa dah...
menjamu selera lagi..nasi lemak aje..syukor dah tu kan..janji kenyang..



alahai..entah ape la masalahnya ni..puas dah aku cuba..tak keluar juga dia..aku nak tunjukan ..batas2 kacang tanah diladang tu...saujana mata memandag..nampaknya tak ade rezeki nak share pemandangan tu ngan kengkawan semua...minta maaf la ye..



34 comments:

  1. KakErna;
    Sekadar berkongsi....boleh ya!
    Saya cadangkan akak kecilkan dulu gambar sebelum muat naik....supaya lebih laju. Besar saiz gambar akak ni....sampai lebih 2000 pixel.

    Untuk blog sesuai 400x302 pixel. Boleh guna apa-apa perisian picture editing yang ada kat komputer akak. Tapi biasanya saya siap-siap set image size pada menu kamera ke e-mail attachment (bergantung pada kameralah -biasanya semua kamera digital ada)kalau saya memang nak ambil gambar utk masuk blog.


    Err....maaf ya kak...memandai2 je ckLah tulis panjang-panjang ni! Ahaha...

    ReplyDelete
  2. Eh..maaf. Saiz gambar akak 1400x1200 piksel. Tertaip 2000 pulak. Kira besar juga tu....

    ReplyDelete
  3. salam kak erna,
    ok la tu........ tak la dalam ofis jer

    ReplyDelete
  4. Salam kak...nanti dah jumpa gambar tu akak masukkan lah...anie suka tgk gambar2 ladang yang saujana mata memandang...

    Kak cubalah buat macam xiinam cakap tu...anie pun kadang resize kan gambar2 smula.

    ReplyDelete
  5. Seronok jugakan kerja ofis diselang dengan kerja luar lagi pula berkebun, enjoy.

    ReplyDelete
  6. Aslmkm Erna.
    Tgh2 mlm ni Kak G masih jenjalan :) ... baru lepas supper anak beli bawa balik ni. Jd sementara tunggu perut reda skit tu Kak G ke sini. Hehe.
    Erna skrg attach 2 Pertanian/Mardi?

    ReplyDelete
  7. Salam Kak Erna,

    Tak lama lagi kenduri kacang le kita!!!!

    Tak gitu kak???

    ReplyDelete
  8. bestnye.... sesekali berkebun....dah lame tak merasa saat2 mcm tu...

    ReplyDelete
  9. xiiinam...alhamdulillah..bolih sangat2 kerana sudi berkongsi..akak memang tak berapa pandai.dah ramai juga akak tanya..macam2 untuk berblog ni..bila cklah sudi berkongsi macam ni..syukor dan gembira sangat..nak tanya banyak2 dah malu pulak..akak pernah tanya mak su..irfa.zino, annie dan beberapa orang lagi,,lama2 rasa malu pulak nak tanya lagi..terima kasih banyak2..cklah..akak sangat2 menghargainya..

    ReplyDelete
  10. ibu guru..dah keje akak ni..memang selalu keluar..

    ReplyDelete
  11. salam anie..nanti la gambar tu ye..arini tak sempat nak naik keladang..nanti akak ambil gambar lagi dan cuba buat macam yang xiiinam ajarkan...

    ReplyDelete
  12. salam zai..dah kerja macam tulah kan..kalau pasal kerja..alhamdulillah..sentiasa seronok..walaupun terok..asalkan..tak da yang kacau..dengki dan irihati..

    ReplyDelete
  13. DDrfauziah..rajin kak G dan anak2 supper...datang la kak G..bolih la baca cerita yang tak seberapa ni..saja suka2 kan kak G..saya keje pertanian la..tu yang selalu keluar tu..ke kebun petani..kat opis pun ada gak ladang....

    ReplyDelete
  14. penjejakmaya..terima kasih..sudi singgah..akak pun dah jengok blog anda..

    ReplyDelete
  15. ibu sayang..betul3..tak lama lagi..berisi la kacang tu..puas hati la kami kat opis nanti..hasil tangan sendiri..

    ReplyDelete
  16. ain..best2 juga tapi bila musim panas tu..banjir juga dengan peloh..tak pe kan..bertambah sehat badan...

    ReplyDelete
  17. gotong royong makan-makan ni....!!!
    :)

    ReplyDelete
  18. salam n n thanx singgah blog haku yang xde apa2 tuh,

    ReplyDelete
  19. tunbegia..salam..tq juga sebab singgah disini

    ReplyDelete
  20. Aslmkm.
    Jalan awal pulak arini. Nak nengok gambo, kut ada. Hehe.

    ReplyDelete
  21. DDrfauziah..tak de lagi..kat kamera dah terbuang..nanti nak ambik kat pc opis..tapi hari ni..banyak kerja guna pc opis..tak sempat nak send ke pendrive..sekarang ni..orang lain pulak guna..insyaallah minggu depan..kalau ingat..atau pun..saya akan ambik gambar baru..

    ReplyDelete
  22. ooo tu gunanya plastik putih..baru tau..he he E-na suke baca citer2 pasal kebun ni kak...mesti kat umah akak pun byk pokok2 sayur ni...jemput akak baca n3 E-na n bagi idea sikit..tq

    ReplyDelete
  23. Ena..akak memang selalu baca n3 ena..yang kagum tu..dok atas dah tu..kat tempat orang pulk..bolih menanam dan masak2 tu..tabik spring la orang kata..

    ReplyDelete
  24. amboi bestnya dapat makan reramai..lepas penat bergotong royong..

    seram gak baca pengalaman masa berkursus tu..nasib baik tak apa-apa.

    ReplyDelete
  25. ina..alhamdulillah..dah penat..masing makan sakan la..
    itu la ina..nak buat camana kan..macamana pun..kursus tetap kena pergi jugak..

    ReplyDelete
  26. sronok tu, sy keje kat dlm bilik jek heheh

    ReplyDelete
  27. maiyah..kerje dalam bilik pun tak ape..janji senang dengan keje kita dan tak ada yang ganggu..

    ReplyDelete
  28. Salam..
    Kerja2 menanam ni memang acik suka.. cuma kadangkala tak sempat nak buat. Kerja sambil keluar peluh, boleh menyihatkan badan.

    ReplyDelete
  29. salam acik...sama la kita..cuma kat rumah ni..tanah sikit je..yang lain dan disimen...

    ReplyDelete
  30. Salam my dear sis..:):)

    Sesekali bercucuk tanam..mesti berpeluh jugak nihh..:):)

    ReplyDelete
  31. assalamualaikum kak erna..slamat hari ibu.sudilah kiranya singgah ke rumah saya amik kad special untuk akak hari ibu ni

    ReplyDelete
  32. izah..terima kasih..nanti akak cuba ambil ye..akak tak berapa pandai..dah banyak award..bila masuk kat blog akak besar sangat..nak kecik kan tak pandai.jadi tak bolih nak tepek..selalu anak tolong..kali ni..dia pun tak dapat buat..tak putus asa dia..sari suntuk tak jadi jugak..kalau tak de maaf ye..akak menghargainya..tapi tak dapat nak buat apa2..

    ReplyDelete
  33. salam tini..memang berpeloh..lencun..nasib baik bawak baju spare..pi rumah kawan tumpang mandi..

    ReplyDelete