Assalamualaikum
Hari ni acik cuti sehari
hero bungsu nak ke Dataran Pahlawan,Melaka
Masa disana..En.suami teringin la pulak cencalok
beli la 2 botol..satu cencalok biasa..udang tu
satu lagi,cencalok sotong.mahal juga rupanya cencalok..sebotol RM10.00
acik tak pernah beli..tu yang tak tau harganya.
Petang tadi tiba2
acik terbau sesuatu yang memeningkan kepala
anak anak pun dah bising..mak bau apa ni..katanya
sekali acik pergi kedapur..laa...
rupanya en.suami sedang menggoreng cencalok
habis dua2 botol tu digorengnya.
acik ni bukan la tak tau..
arwah bapak dulu pun suka cencalok..
rasanya tak pernah goreng
cuma potongkan cili api dengan
perahkan air asam limau je
acik pun tak tau la macam mana dia
nak makan cencalok yang dah bercampur minyak tu
pandai bebeno kan.
hantam la labu..
KY tak makan cencalok ni...nak baunya pun rasa tak sanggup heee
ReplyDeleteSalam achik erna ;-)
ReplyDeleteResepi baru masakan cencalok tuu...
:-)
Belum pernah makan cencalok...mungkin akan try suatu hari nanti...
ReplyDeleteassalam AE..bestnya AE gi jalan2 !!..mama selalu kePD..tapi bekerja..hu2..
ReplyDeleteehem dah lama tak makan cencaluk.. ;)
takleh nak telan la acik, rasa masin bebenor...
ReplyDeletehikhikhik..kelakar la suami akak..tapi ayah saya penah la campurkan dlm sambal tumis bilis..sikit je..orang laki suko buat eksperimen kan :)
ReplyDeletedulu saya pun takleh nak telan cencalok ni, siap keluar air liur loya lagi...tp lepas makan yg dah ditumis ngan cili tu, sedap la pulak, tp takder la sampai 2 botol sekali hihihi...saya pun ada nampak cencalok sotong masa kat Melaka aritu tp tak pernah try, saya bayangkan baunya tentu power hahaha...
ReplyDeletecencalok ker, budu ker, tempoyak ker, petai ker, jering ker, kalau dimakan tak kena gaya mmg tak tertelan, kan? tp kalau betul caranya ok jer...memasing punya selera....
apapun, petai, jering dan kerdas mmg mampu membuatkan saya pening...hehehe
Apa lah rasa cencalok goreng tu agaknya?6tentu sedap mkn dgn nasi
ReplyDelete1st time dongar org goreng cencalok ni.......hehehe.....
ReplyDeleteSaya sampai sekarang tak reti makan cencalok. Tapi belacan saya suka bangat. Takdak belacan, tak senang duduk :D
ReplyDeletekalau 10 ringgit tu rasanya mahai jgk kan..dulu beli rasanya tak sampai 5 ringgit..mungkin kerana dibuat drpd sotong kot...
ReplyDeletepernah baca kat blog mat gebu dia goreng ngan kucai..
PM tak pernah makan cencalok, tak berminat pun utk mencuba...sedap ke Acik..??
ReplyDeletegoreng cencalok....cubalah acik..tak kenal maka tak cinta...manalah tahu sedap..cencaluk ni klu pndai menggayakannya jadi sedap, kan....
ReplyDeletedulu ada sorg jiran bg sebotol...bila buka ja botol,berbau satu rumah..tak leh nak makan...dekat dgn hidung pun tak sanggup hehe
ReplyDeletehehehehhe dia ingat mcm bt sambal ke acik? abis tu dia dh terliur kot nk mkn cencaluk tuh... camne rupe cencaluk sutun tu ek acik?
ReplyDeletekita suka jer cencalok tapi tak nah ler rasa yang bergoreng punya....
ReplyDeleteHahahahah! Nape digoreng? Kasi masak ke? Acik, ape cite cencalok tu? Habis dimakan tak?
ReplyDeleteuiks goreng...saya pun letak asam,cili,bawang...nyum2 makan dgn nasi panas2 sedapnya.ada ulam...wah laparnya..hehee
ReplyDeletex pernah plak rasanya di goreng...kesian..bersungguh benar nak makan cencalok...tp awat yang mahal sgt cencalok...
ReplyDeleteSaya suka cencalok dan segala2 makanan eksotik Malaysia, hehehehehe. Tapi tak la sampai sebotol atau 2 botol sekali hadap kot. Melainkan kalau nak buat kenduri ker...
ReplyDeleteha?1st time dengar cencalok goreng..hehehe memang lawak
ReplyDeleteSalam, sedapla cencalok dgn bawang, tp tak petnah rasa cencalok goreng lg :)
ReplyDeleteHahaha ingatkan resepi baru acik erna... rupanya tersalah buat.. biarkan biarkan labu dgn luncai nya ehe :D
ReplyDeletehahaha... 1st dengar goreng cencaluk.. ;)
ReplyDeletehehe..kalau sedap dan menjadi cencalok goreng tu, nanti kongsilah cerita kat sini Acik. Kadang2 kreativiti pun boleh menyedapkan masakan.
ReplyDeletepertama kali dengar...
ReplyDeletekat rumah potong cili dan bawang saja..
mesti sedapkan..
1st time dengar cencaluk goreng....
ReplyDeletesedap ke kak?
tekak saya tak boleh menerima cencaluk, budu dan belacan ni walau dah cuba tapi tetap tak boleh
ReplyDeletepertama kali dengar menu ni kak... sedap ke?
Haha.. Mmg ada yg resepi goreng ke? Ke ni kes tak tahu acik? Saya ada pgalaman yang kawan saya cicah kerepok dlm budu sebab dia ingat tu sos..
ReplyDeleteeh hehe... camne tu cincalok goreng!!! masa kursus kat Melaka saya pernah cuba cincalok, masin sungguh... saya tak boleh makan
ReplyDeleteSaya tak pernah makan cencaluk ....
ReplyDeleteTak tahu rasanya mcm mana..hihihi...
M tak pernah makan lai cencaluk ni Acik..xtau rasa camna
ReplyDeleteKreatif le tu kak..^__^
ReplyDeleteSaya tak penah try makan cencalok. Ada org bg, lastly buang je sbb dah lama sgt peram.
1st time dengar ni. hahahaha...cmane lah rasanya ni? Tapi tak salah mencuba. kena dengan rencah nya mungkin sedap. Nanti bole try masuk masterchef next season.
ReplyDeleteApa rs nyer?leh telan ke?xpening ke?
ReplyDeletesalam,
ReplyDeleteAmalkan makanan sunnah?
Sila layari http://ijustbought.blogspot.com/
Facebook http://www.facebook.com/TimurTengahEnterprise
untuk berbagai produk dari timur tengah.
Terima kasih.
ade ye cencalok grg hehhe
ReplyDeleteBetullah AE....tak pernah pulak dengar cencaluk goreng....
ReplyDeleteSapa nk makan banyak banyak tu AE?
ReplyDelete