Assalamualaikum..
Dah berhari jugak akak teringin buat puding laici..dulu akak ada ambik resepi dari blog sape akak tak ingat..rasanya izah ..puding laici yang letak laici sebiji2 tu..baru2 ni akak tengok kat blog nor pulak..lagi la akak teringin nak buat..
petang tadi..dengan yakinnya..akak pun mintak tolong anak pi kedai beli laici..sementara dia pi kedai..akak masak dulu agar2nya..
lama jugak dia pergi..bila balik.."mak.laici tin hijau tak ada..yang ada..AAA tu..yang kata tak boleh makan tu..katanya..
Alamak..agar2 dan dimasak..apa nak jadi ni..
Akhirnya..inilah laici yang akak gunakan..nak buat macamana..dah yakin sangatkan..
dan..inilah hasilnya..jadi lah..ada rasa jugak..rasa laici..
Dah siap masak agar agar laici..akak pun buat sambal ikan bilis pulak..sebab nak makan dengan pulut..tak sabar nak tunggu sambal dari anie..
dan..inilah pulut kuning akak..baru siap masak..pukul sepuluh malam tadi..akak ni kalau nak buat sarapan pulut..akak akan masak malam..kalau pagi..takut tak sempat..sebab akak suka pulut kukus..esok pagi..masa nak makan..akak panaskan aje dalam microwave..
Alhamdulillah..dah siap..makanan untuk sarapan pagi esok..
Tidur dulu ye..insyaallah..nanti kita jumpa lagi..
kak erna.. pulut kuning ngan sambal ikan bilis.. best ye kak mkn time sejuk2 nie.. tapi tkut nk mkn pulut bebyk krg angin ;)
ReplyDeleteSy baru je abehkan sambal bilis mak sy masak ni kak... Mak sy tu masak rajin, tapi bukannya nak makan.. Sy la yg jd tong deram hehehe...
ReplyDeleteSy pon tingin gak nak buat puding laici ni kak... Tp kat sini susah nk cari laici yg betul2 meyakinkan...
Sedap nampak pulut tu...
ReplyDeletesedapnya tengok sambal tu..tertelan2 air liur diwatnya...he3
ReplyDeletepulut kuning...sedapnye kak erna...kene pulak dgn sambal ikan bilis...
ReplyDeletekalau saye, lepas mkn pulut pagi2 ni kak erna..mate pun mcm berat jer...ialah dah kenyangkan
salam iina..memang sedap..disini pun sejuk gak ni..hujan..
ReplyDeletekak,
ReplyDeletepulut kuning tu kalau aleh ngn daun pisang laie horom bau eh kan...
mak aii....tetibo yo lapar lak haaa...
sy nmpk pulut itu, sedap! mkn ngan kari ayam or rendang ayam :)
ReplyDeleteoho saya suka sambal bilis itu...my type punya sambal bilis...tak gemar yang cair2 hehehe
ReplyDeletemakan dgn pulut yer... ada pula ikan masin lagi lerr berselera mokcik hehehe
salam azz..untung azz..ado mak masak..kalau mak masak dah tontu sodap kan..tak po azz..bolum jadi tong dram lagi..he he..
ReplyDeleteAzz..tu la..tu..sudahnya akak guno kordial yo..tak dapek boli laici buah lam tin la tu..
anie..kat rumah akak ni..semua suka makan pulut..memang sedap..
ReplyDeleteieza..lama tak dengar cerita..apa khabar..
ReplyDeleteMemang sedap ieza..makan pulak dengan pulut panas..
Salam Kak Erna,
ReplyDeleteTeliur nengok pulut kuning akak huhuhu, kalau rajin nak buatlah hari raya haji ni.
Laici kena betul2 pilih sebab byk sgt yg x halal
salam ainoraini..pulut ngan sambal bilis tambah pulak dengan ikan masin..memang kekenyangan la dibuatnya..nasib la mata akak ni tahan..tak lelap walau pun makan pulut..he he..
ReplyDeletesalam kak long..mano la akak nak dapek daun pisang kek sini..he he.lapa ke kak long..sian e..hujan pulak tu kan..tapi kak long..mano boleh makan pulut laie..kan kono domam campak..
ReplyDeletemak su..tak sempat nak buat rendang..
ReplyDeletesalam mok cik azwa...memang pun akak makan pulut ngan sambal bilis dan ikan masin..he he.
ReplyDeleteAkak rasa kalau makan ngan sambal jambi azwa lagi sedap
ibu sayang..boleh buat tu..raya nanti boleh makan ngan rendang.
ReplyDeleteBetul tu..susah betul nak cari laici yan halal sekarang ni..
Tu la yang akak cuma buat guna kordial keluaran mardi je...
pandai akak buat pulut kukus.kita bab kukus tak berani..sbb tak reti.reti mkn.nak cuba buat time balik mesia.n semestinya nak mak yg ajar..hahaha..cam bdk2 pulak...
ReplyDeletecepatnye kak masak untuk sarapan, pulut kuning + sambal ikan bilis + rendang... pasti best
ReplyDeleteanie..tak pe balik nanti belajar ye..anak mak kena la belajar ngan mak kan..
ReplyDeleteSebenarnya tak susah pun kukus pulut ni.anie..kat jepun ada ke beras pulut
salam ibuintan..kalau nak kukus pulut..memang akak buat malam..kalau pagi2 takut tak sempat..lagi pun..pagi2 sanagt macam tu..kedai santan pun tak buka lagi
ReplyDeletekali ni tak ada rendang la ..tak sempat..he he..
dulu masa memula buat puding laici, zar letak sebiji sebiji juga laicinya. mak zar kata ni puding laici orang kaya laici sebiji2 hahaha.. ropenyer kena hiris halus halus laicinya itu
ReplyDeletepulut kuning, sedapnya...mcmana nak buatnya ye kak??hehehe sbb x penah buat pun, tahu makan je..:)
ReplyDeletezar..he he..ada beza juga ye..puding orang kaya ni..
ReplyDeletekalau budak2 suka betul dengan puding yang sebiji sebiji letak laici tu..
suzanna..senag aje..buatnya..rendam dulu pulut tu..su kat sana kan senang nak dapat pulut susu kan..akak guna pulut susu..dirumah ni..mesti ada stok pulut susu..
ReplyDeleterendam 4,5 jam.jangan lupa letak serbok kunyit..
sebelum kukus..basuh bersih2 ..hilangkan air kuning kunyit..basuh banyak kali..sampai putih airnya.
masukana dalam kukusan..kalau banyak..kukus selama satu jam..
sediakan santan..yang dah letak garam.angkat aje dari kukusan..masukkan kedalam bekas yang dah ada santan tu..dan kacau aje..sampai santan tu mesra dengan dengan pulut..dah siap..dan boleh makan..
salam kak erna..
ReplyDeleteapa khabar..
lama tak singgah sini yee..
wah...dah lama tak makan pulut kuning..hehe
p/s: kak...nape tak tukar link blog saya yang lama tu...heheh
sirap laici pun kiro okay gaklah erna..
ReplyDeletetadi buek sambal gesek ikan bilis. limau nipih pulak tak cukup. alahai...
perempuan ni habis koman puding atau agar-agar mesti pandai buat...
ReplyDeletesalam amy sensei..terima kasih tanya khabar..akak tak tukar lagi ke tu..rasa macam dah tukar..he he patut tak tau ada citer baru..
ReplyDeleteAmy meh datang mah akak makan pulut kuning
kak pah..sambal gesek?sodap tu kak ph..tambah2 laie kalau guno..belimbing buluh tu kan.
ReplyDeleteIM.dah nama pompuan kan..mesti tau kedapur..
ReplyDeletepulut kuning lwn dgn samba tumis.. mabeles....
ReplyDeleteSalam Kak Erna,
ReplyDeletemakanannya keliatan asyik semua tuh...
Tapi pulut kuning itu apa sih akak... baru kali ini aku mendengarnya...hehe...
makanan khas Malay kali ya??
nensa
Assalamualaikum Cik Na,
ReplyDeleteCiK Na masak sume nampak best. Satu hari nanti nak gi rumah Cik na boleh?
yong..pulut kuning..din9 memang biasa dimakan dengan sambal bilis..kalau nak makan dengan rendang pu boleh
ReplyDeletesalam kembali nensa..terima kasih sudi kemari..
ReplyDeletepulut kuning tu..
beras pulut..direndam denga kunyit nak bagi kuning..lepas tu..dikukus..dan dgaul santak campur sdikit garam..
disana tak ada ye nensa..kapan mau kemari..nanti akak boleh bikinin..
PGL..boleh boleh boleh..tapi kena bagi tau dulu..baru cik na sempat masak..cuti sekolah nanti datang la..
ReplyDeletesalam kakErna, wah anak akak tu lurus bendul hehehehehe... siap cakap laici yg tak boleh makan..
ReplyDeleteapepe pun memang sodap agar2 laici itu..klu makan masa sejuk mmmmmm..terasa kat anak tekak..
SMM..salam...
ReplyDeletehwe he..budak2 cam tu la yatie..apa yang dibaca kat internet..kata tak boleh makan..memang diingatnya betul..
agar2 laici memang sedap bila dah sejuk..
salam kak erna..puding laici pun kita suker..pulut kuning pun kita suker..tp ada lg ker lam peties tuh?? eh..agar2 laici taruh jus perisa pun kita belasah gak..sodaapkan!! hehee
ReplyDeletedr..ina ..pulut kuning dah licin..puding laici pun dah habis he he..
ReplyDeletedah lma x mkn pulut.. sambal tu hr2 hehe
ReplyDeletewaaa kak erna..pulut kuning my peberet...suka mkn dgn kari ayam...
ReplyDeletenak pulut sikit hehe
ReplyDeleteAslmkm Erna.
ReplyDelete1st time Kak G tahu orang makan pulut kuning dengan sambal ikan bilis. Biasanya dengan rendang/kari pekat & telur dadar kan?
Tak apa la macam mana pun, ikut citarasa sendiri! :)
kat jepun ada beras pulut.tapi amat berbeza gan beras pulut kita.nak cuba? guna beras pulut jpn.kalo balik nnt insyallah, kita bawakan.
ReplyDeletepulut kuning berlauk sambal ikan bilis.. kawankan plak ngan telur rebus.. aduuuhhh... sedar2 mengantuuukkk je lepas makan.. kehkehkeh..
ReplyDeletesalam maiyah..pulut akak selalu buat..sebab naka2 suka makan..
ReplyDeletesalam kamsiah..anak2 dirumah ni..dah terbiasa makan dengan sambal..
ReplyDeletemakan dengan kari atau rendang..memang sedap kan..
zini.kalau teringin datang somban..bukan sikit.banyak pun boleh..he he.
ReplyDeletewkmslm kak G..di N9..kalau ada kenduri pun orang masak pulut dengan sambal bilis kak G..dah terbiasa..
ReplyDeletetapi kalau dapat makan dengan kari..macam kak G cakap pun sedap..cuma belum pernah makan dengan telur dadar..lepas ni..boleh cuba ni..
anie,nagoya..boleh juga cuba kan..nape pulak berbeza ye..
ReplyDeletesalam tiny..sah sah tiny tak leh makan pulut..kalau mengantuk..akak nasib la..tak ape2 makan pulut pun tak ngantuk..dah biasa agaknya..tapi kalau makan nasi lemak..sah2 akak lelap je..
ReplyDeleteKalau takde laici, cuba kak Erna ganti dengan nata de coco next time. :)
ReplyDeleteYati pun suka pulut. Makan dengan gulai daging pun sedap. Mmmm.. terliur la...
yatie..terima kasih..tak terfikir pulak akak nata de coco tu..insyaallah..nanti nak buat lagi..akak cuba gantikan.
ReplyDeleteSalam kak Erna
ReplyDeletesedapnya pulut kuning dgn sambal ikan bilis.dah bertahun2 saya tak makan ni.Kalau ada ketupat pulut pun ummu tak berani makan tapi kalau ketupat pulut hitam,saya berani jamah sikit.
cuci mata kat entry akak lah ye.
salam ummu..tak pe la ummu..tak makan pun..demi untuk kesihatan..
ReplyDeleteSalam..
ReplyDeletesaya just blogwalking..baru tahu pasal blog ni..
ya allah..byknya makanan..perut dah kenyang td..lain kali la dtg makan kat blog ni..bolehh?? :-DD
Anyway kalau ada masa, silalah ke blog saya.
regards,
BLADE EDGE
salam kembali BLADE EDGE..terima kasih sidu menjengah..saya nak ke blog BE..insyaallah akan membacanya selepas ini..banyak info yang berguna
ReplyDeleterajinnyerr makk.. ehehe
ReplyDeleteen.me..memang kena rajin..
ReplyDeleteieza baik jer...memang selalu camni la kejap ada kejap xde...he3
ReplyDeleteieza..alhamdulillah..selalu2 la muncul ieza..
ReplyDelete