JellyPages.com

Saturday, October 9, 2010

ALAHAI ADIK KU..

Assalamualaikum...
anak sedara..akak dan adik..gambar raya baru ni..


seperti yang akak pernah tulis dulu.akak cuma ada seorang adik..bukan adik beradik tau..tapi 'adik'
adik akak memang tak pernah tinggal dirumah sewa..semasa hayat arwah..mak dan bapak akak ada..dia memang tinggal dikampung..

selepas mak akak meninggal bulan februari lepas..adik tinggal sementara dirumah kakak..selepas 6 bulan mak meninggal..adik akak mintak carikan rumah sewa..dia teringin nak duduk sendiri..menyewa rumah dengan kawan..

dah dia tak pernah menyewa rumah..jadi bila ada apa2 masalah dirumah sewa dan dengan tuan rumah..alahai..naik pening telinga akak mendengar bebelan dia..
yang terbaru..lagi teruk..tuan rumah datang repair tangki air..tapi agaknya tak berapa pandai..bila adik balik..kerumah sewa..rumah sewa dia dibahagian dapur dah banjir.habis barang2 letrik terendam air..

dia pun apalagi..terus telepon akak..pot pet..pot pet..macam akak pulak yang salah..
dia ambik keputusan nak berpindah hari tu jugak..nasib la..selang dua rumah dari rumah akak tu..ada rumah kosong..dan belum ada penyewa..siang tu juga dia pindah..

selesai satu cerita..semalam dia buat lagi dah..mula2 datang rumah..pinjam periuk besar...kemudian..datang lagi..nak pinjam kuali besar...dah tengah malam datang lagi..nak pinjam senduk besar..alahai..apalagi la dia ni..

rupa rupanya..nak masak macam2,..nasi goreng la..nasi lemak la..dia dengan kawan dia buat berniaga jual tu semua..ish2 macam macam adik akak ni..buat la apa yang dia suka..asalkan kawan serumah tak bising sudah...

Adik akak dah beli rumah pun..tapi tak mau duduk..rumah dia tu tinggal kosong..dan dalam proses mencari pembeli..dia nak juga tinggal berdekatan dengan akak..tak pe la..akak pun suka juga..boleh gak pantau kan..

o.klah.panjang pulak akak tulis kisah adik akak ni..minta maaf ye..bukan tujuan akak menulis ni kerana marah pun..akak tak marah..tu la sorang adik yang akak ada..kalau dia tak de..rasanya macam dah tinggal sebatang kara..tanpa adik beradik..walau pun abang abang akak ramai..ada 5 orang...tapi abang akak dah ada keluarga sendiri kan..

o.k jumpa lagi..insyaallah..

38 comments:

  1. comel ragam adik kkerna.....bgus gak dia duk gan akak.tak le risau.esok dia dtg nak pnjm apa lak?seronoknya tggl dekat2 ni...

    ReplyDelete
  2. he he..anie..tak tau lah tu..duk bujang.mana ada perkakas dapur yang besar2kan..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Kak Erna.
    Terima kasih follow blog saya.
    Saya dah follow Kak Erna tapi gambar tak keluar pulak. Saya baru nak belajar berblog ni Kak Erna, ketinggalan...
    Oh ya, seronok dengar 'kacau bilau' dan 'riuh rendah' kakak dengan adik tersayang tu. Semoga kekal ceria dan bahagia kakak sekeluarga.
    TQ

    ReplyDelete
  4. waalaikumsallam cik gu..terima kasih..
    patutu akak tengok..followernya bertambah..tapi gambar tak ada..tak tau silap kat mana tu kan..
    akak pun masih belajar lagi ni..anak yang selalu ajar maknya camana nak buat..

    ReplyDelete
  5. akak ado ngadu la kek akak kek sape lai dia nak ngadu hehe

    ReplyDelete
  6. salam....kak,

    alfatihah buat awrah ibu kak..moga rohnya dicucuri rahmat oleh Allah swt..amin

    ReplyDelete
  7. pasal aadik tu sorang ler.. nak marah marah pun sayang jugak kan.. hehhe zar pun ada adik lelaki sorang.. dah 34 tahun bujang tapi manjanyer ngalahkan budak umur 4 tahun.. geram aje nengokkan

    ReplyDelete
  8. zino..yo la tu..kek sapo lai kan..

    ReplyDelete
  9. sekamar rindu..terima kasih..Al-fatihah.

    ReplyDelete
  10. zar..ye la..betul kata zar..sebab sorang la tu kan..kalau ramai..banyak pulak ragamnya..

    ReplyDelete
  11. salam Hamizah..terima kasih..baik tak baik..adik kena terima kan..dah kakak dia..he he..

    ReplyDelete
  12. Salam Kak Erna,

    Banyak ragam tu sebenarnya dia nak bermanja dgn akak tu, dia tau akak baik...

    ReplyDelete
  13. salam ibusayang..betul la tu..he he..kadang2 bila fikirkan yang sendirian sehingga kini..akak sedih juga..

    ReplyDelete
  14. adik akak tu dah kawin ke belum..?

    ReplyDelete
  15. Bagus la akak ni. Saya pun ada kakak 2 orang, tapi tak terasa nak dekat sebab sorang macam singa, sorang pulak sibuk memanjang. Hehhe... tapi ikatan adik beradik kan tak kan putus... :)

    ReplyDelete
  16. salam maiyah..macam2 masalah..tuan punya rumah tahu nak sewa aje..tapi dia tak pernah nak repair kerosakan..

    ReplyDelete
  17. yong..adik akak bujang lagi..tu lah menyewa dengan kawan2 dan sorang anak sedara.

    ReplyDelete
  18. salam yatie..betul tu..walau macam mana pun ikatan adik beradik tetap tak putus kan..tetap juga nak jumpa..

    ReplyDelete
  19. Hehehe... begitulah seninya hidup adik beradik... kalau ga begitu ga bakal seru hidup ini...betul gak Kak Erna??
    timaksih sudah share disini... jadi kami bisa mengambil hikmah dan pelajaran dr pengalaman adik akak itu...

    Oya Kak Erna, aku mau kasi tahu, sekarang blog CATATANKU sementara aku tutup, aku sekarang aktif di blogku yang lain yaitu THE NOTE...
    silahkan akak datang kesana ya...Postingannya sama seperti CATATANKU, tentang keseharianku.
    Aku tunggu yah ...
    nensa

    ReplyDelete
  20. salam nensa..terima kasih..
    ooo..ye ke..patut tak de posting dari catatanku..tak pe..nanti akak akan ke blog yang satu lagi tu..

    ReplyDelete
  21. Kak erna..elok lagi gitu...ada kemahuan untuk berdikari dan tak nak menyusahkan akak [cuma akak kena pinjamkan telinga untuk mendengar keluhan dia hahaha].

    Jangan jadi macam citer kat Barat tu...menumpang rumah kawan, mencuri makanan kawan dan tak bayar sewa...bila ditegur, dibunuhnya kawan tu ...memang tak berhati perut huhuhu

    have a nice day kak

    ReplyDelete
  22. azwa..alhamdulillah..adik memang berdikari..
    Cuma kena tadah telinga je..orang kata..he he
    eh..ngeri akak bacanya..harap2 kat sini tak ada yang bertindak ganas macam tu

    ReplyDelete
  23. tak per kak, meluahkan perasaan :)

    akak tanya pasal header tu nak letak gambar ek? kita kena buat sendiri header tu gaya mana kita nak, kemudian kita save dlm .jpg format. lepas tu dalam blog, design, browse file tu utk diletakkan kat header

    ReplyDelete
  24. salam mak su..terima kasih..insyaallah nantik akak cuba..ikutpanduan yang mak su ajarkan tu..sekali lagi terima kasih.

    ReplyDelete
  25. kakErna, itulah kemesraan adik beradik...bila jauh rindu bila dekat nak bercekau je pulak...hehehehe tapi hubungan adik beradik bagai air dicincang takkan putus kan kak?...seronok dpt berkumpul adik beradik mcm dulu2 duduk serumah ngan mak dan abah...huhuhu..

    ReplyDelete
  26. Begitulah adik beradik bila ada kekurangan tolong menolong.

    Zai

    ReplyDelete
  27. salam yatie08..betul tu..teringin kembali kezaman itu..mak..bapak dan kiat adik beradik tinggal serumah..sedih bila mengenangkan masa tu tak kan kembali lagi..

    ReplyDelete
  28. salam zai..setuju..itulah nama adik beradik kan..tolong menolong..bantu membantu sesama sendiri

    ReplyDelete
  29. echam..salam dan terima kasih sudi singgah.

    ReplyDelete
  30. Kak yang kecoh2 n suka bebel tuhlah yang paling dirindui hehehehe.. yelah klu dia xbebel kat akak.. siapa lagik dia nak bebel kan kan hehehe..

    Cuma adik2 ngan saya xberani bebel.. semua bebel ngan mak.. tapi.. lepas tuh semua cite smpi kat saya.. agak2 ada yg buat hal mmg kena sound ngan saya hehehe ;)

    ReplyDelete
  31. Saya masa duduk dgn kawan2 dulu pun cuma ada periuk letrik je kak... Sampai skang periuk tu ada dan elok lagi... Barang2 lain mcm kuali cerek tu ada la, tapi kecik je la.. hehe...

    Duduk dgn kawan2 ni best kalau dapat yg satu kepala... hehe...

    ReplyDelete
  32. iina..betul tu kan..kalau sehari tak dengar suara dia risau pulak..mana la pegi nya..dah tentu akak tipun cari..
    adik2 iina tu..takut2 pun tetap sayang ngan kakak dia tu..tambah2 dok jauh..lagi la dia dirindu..

    ReplyDelete
  33. azz..adik akak ni..nampaknya ngam la dengan kawan serumah dia tu..
    iya lah kan..nak buek apo periok ..kuali bosar2 tu kan..he he..

    ReplyDelete
  34. Salam Kak Erna
    alahai rajinnya dan kreatifnya adik akak buat duit. Baguslah adik akak, berani berniaga.

    ReplyDelete
  35. salam kembali ummu..adik akak..baru2 nak belajar tu..alhamdulillah..habis je..dia buat pun masa cuti je..

    ReplyDelete