Monday, July 11, 2011

AWARD DARI JAPAN

Assalamualaikum.
akak dah kena tag ngan budak yang dok jepun ni.
anie,nagoya dan ida,japan
Tak mau menghampakan anie dan ida
akak ambil jugak award ni dan jawab tag.
anie, ida..akak jawab ni. ye..harap2 berpuas hati
Dah ambik award ni kena buat pulak cerita 7 perkara tentang akak.
Nasib 7 je kan..tu pun susah akak nak fikir ni
7 perkara tentang diri kita


1.Akak tulis sambil tutup mata ye..malu sebenarnya..
tapi biarlah anak2 adik tau ye.
akak sebenarnya tak pandai bancuh air..
sila percaya ye..dah tua2 macam ni pun 
tak pandai tau.
bukan la semua air..cuma tak pandai 
bancuh air panas dan yang sewaktu denganya
air kopi,teh,milo nescafe..semua tu akak tak pandai.
kalau ada orang datang rumah akak 
selalunya akak akan 
buatkan air batu,
dirumah akak tu segala macam kordial ada..sebagai persediaan
ada kordial mangga,strawberry,sarsi,anggur,roselle,
orange dan laici
boleh katakan sentiasa ada tak pernah kurang.
kalau nak minum air panas..tunggu suami akak yang buatkan.
akak tak minum segala jenis air panas tu.camana akak nak buat kan.
nanti kot pahit ke..tawar ke..kan malu.


2.akak jugak tak pandai masak asam pedas..
setiap kali akak masak..
akak sendiri rasa tak sedap.
tapi sejak adanya blog masak2 kawan2 ni alhamdulillah..masalah tu dah dapat diatasi
mula akak masak asam pedas
 yang habis licin sampai kuah2nya pun 
akak ambil resepi dari blog izah..
lama dah tu..
terima kasih izahdaut.


3.Penakut,seriau.apa lagi..
tak tau la kenapa penakut tu 
tak hilang sampai sekarang..
cuma berkurangan
kak pah kata,,dia penakut naik kapal terbang.
akak lagi la..kapal terbang berenti pun akak takut.
masa kerja pq diklia..
ada kapal2 tertentu yang kita kena masuk untuk cek kat dalam kapal tu kot ada barang pertanian.
akak selalu mengelak.
bila disuruh jugak.akak kata akak takut.
mana tau akak kata.kot kaki akak jejak je dalam tu..dia pun terbang.
teruk akak diketawakan.
pilot pun dah balik mana boleh terbang dia orang kata..akak tetap dengan keputusan..biar akak tunggu di pintu aje.


4.ada perkara yang memalukan yang 
akan kita ingat sampai bila2 kan.
satu hari tu akak balik dari kerja..
masa kerja tanjung karang.
konon nak shorcut..lalu depan rumah kawan..
tah macam mana..
tiba2 akak terjatuh la pulak.
akak cepat2 bangun..ingat tak de sape2 nampak.
bila akak bangun je..
ada suara menegur..dapat ke..katanya..
aduhai..ada ke patut dia kata akak nak tangkap katak..


5.tak tau le ramai ke yang macam ni..
tapi dulu akak cukup takut 
naik esculator.
kalau tak de lift..akak sanggup merayau dibawah je.
anak2 ngan ayah dia naik tingkat atas.
akak tunggu je kat bawah 
sampai boring.
akak mula belajar naik masa kerja di airpot subang.
mula2 naik..sampai pucat lesi,menggeletar 
 dan sesak nafas..
kena kawan pi beli air mineral bagi akak minum 
untuk memulihkan semangat 
yang dah terbang..he he..
dahsyat kan..malu kalau diingatkan semula.


6.walaupun ni cerita lama..
tapi nak tulis jugak.buat teladan pada anak2 dan adik2 semua..jangan ikut macam perangai acik ni ye.
masa baru2 kawen dulu..
suami akak  mintak buatkan pulut..
baru kawen mana ada kukus kan.
akak pulak masa tu belum pernah 
masak pulut guna rice cooker.
akak pun masak le macam biasa..
macam masak nasi tu le..
sekali dah masak akak tengok..
mak ai..lembik semacam je.
suami akak pun tengok..
dia pun tanya..ni pulut ke apa.
kemudian dia kedepan.
bila dia dah keluar dari dapur..
akak pun ambik plastik..
masukkan semua pulut lembik tu..
akak buka pintu dapur..
masa tu dok kuaters..belakang rumah tu belum ada rumah2 lain..semak lagi.
akak pun..dengan sekuat hati..
ala ala baling peluru la.
akak balingkan pulut tu melepasi pagar.
ha puas hati.
Bila suami akak tanya mana pulutnya..
tak hidang pun..akak buat dek je.
.sepatah pun tak jawab.
ish burok betoi.perangai masa tu kan.


7.Alhamdulillah..selesai jugak..
lagi sekali akak nak tulis disini..
akak cukup suka tengok baby..
gambar baby yang comel2 tu..
kalau dapat peluk,cium gomoi lagi best.
setiap hari akak akan cari blog
 yang tunjuk gambar2 anak ke cucu ke..
sangat comel..
tak puas menatap gambar2 tu semua.
masa sekolah2 dulu..kalau balik sekolah terus basuh baju..arwah mak akak dah tegur
anak sapo lah yang didukong e tadi tu..dah tontu kono koncing tu..kata mak akak.
he he betul la tu..balik sekolah..dalam bas  kalau ada baby..akak akan dekat2 pegang2
 akhirnya akak akan dapat jugak dokong.
tak kira la..baby melayu ke cina ke india ke..
tu yang mak akak selalu marah.


akhirnya anie dan ida kata kena taq kawan2.tapi tak buat pun tak pe ye anie.
tapi sebagai syarat..akak tag dua orang je.
azirie dan happyirfa...sory adik2 ye..



64 comments:

  1. hahahaha...
    boto2..akak memang tak pandai buek air..tiap kali poi mesti akak bagi kitorang minum air oren..
    kak !rayo thn ni se nak air nescafe..order awal2 ni kak..ckp ngan abg jalal yo..hehe

    ReplyDelete
  2. akak
    no 4 bauat buat sya tergelak betul

    tangkap katak (,")

    tang buat air tu
    sya pun sama gak, tp kalau buat untuk hidang orang lah, untuk minum sendiri pandailah pulak ;p

    ReplyDelete
  3. Apesal tak tag saya :P
    Gurau je..hehehe

    P/s: Dah tau 7 perkara tentang akak :)

    ReplyDelete
  4. kak nak order air kopi o satu...hahahah

    baca sambil senyum2 part akak jatuh dan kena tegur pulak tu dan buang pulut dalam semak...hihihi

    ReplyDelete
  5. mang aiii..kak anim demand...~hahah~

    ReplyDelete
  6. Hahaha..

    Nasib baik takdo org memburut dlm somak tu kak.. Kalau tak, mau pengsan dio dek tokono lontaran peluru pulut.. hehe... Bahayo akak ni... Main baling cmtu yoo.. haha..

    Kok sey dtg umah akak, sey nak air kopi paneh kak.. sbb sey jrg minum air batu ni.. Soh Emi buekpun takpo dohh.. heeee...

    ReplyDelete
  7. mekasih kak, sudi luangkan masa utk buat homework tu..sorry kacau akak...no.6 tergolak besau ida..he.he..he, kelakar la akak ni..haaa, baru dpt tahu kwn2 blogger dgn lebih dekat kn..

    ReplyDelete
  8. ampun k.erna.. tak leh nak tahan gelak baca tang nak tangkap katak.. hiihihii...

    tk per kak.. tak reti belajar.. lama2 pandai kan.. dr tak pandai masak asam pedas skrg dah kering kuah kena hirup.. tak elok gak minum air berais.. lebih elok minum air suam panas..

    kalau nor gi rumah k.erna, nor nak air suam panas jer.. tak perlu bancuh2 lagi muudah kan :)

    ReplyDelete
  9. Seronoknya baca coretan ACIK ni. Nampak gaya Acik ni jenis gayat orangnya, ya? Semua takut benda tinggi...

    Wahh bab tangkap katak tu yang tak bleh tahan. Saya pun nak belajar lah. hahahaha gurau jer



    Aura Seperti Ini Memang Sukar Nak Cerita...

    ReplyDelete
  10. "kak,pasal yg baling pulut tak jadi, laju2 macam baling bom tangan tu kan..saya pun pernah gak buat dulu...(tp bkn pulut)maklum ler dulu ms mula2 kawin semua org pun bknnya pandai sgt masak..tp kita belajar dr kesilapan kan kak.."

    ReplyDelete
  11. Aslmkm Erna.
    Ramai suka tagging ni ya? :)

    ReplyDelete
  12. wah best baca ceter akak tu...best tu kalau pi umah akak ada mcm-mcm kordial tu..boleh pilih tak nk yg mana kak?..hehe

    ReplyDelete
  13. salam
    hehe saya tergelak sorg2 baca bab terjatuh,tangkap katak tu...mau malu besar,kan...

    ReplyDelete
  14. Acik!! kakak ketawa sendiri bila membayangakan Acik baling pulut lembik dalam semak. Hahaha....

    ReplyDelete
  15. ina pun masa baru kawin tak pandai masak..dah ada anak pandai sikit ajer..skrg ni senang sebab leh rujuk resepi kat member masakan.

    ReplyDelete
  16. tergelak akk saya baca yg bab jatuh..dapat ke, mmg selalu kan dulu2 bila tgk org jatuh di tegur gitu, tak pulak di tanya sakit ke apa kan hehehe.

    ooo akk mmg suka dak kecik dari dulu, ptt la suka sangat akk tgk amani.

    mekasih kak kongsi2 cerita kaay sini

    ReplyDelete
  17. saya gelak baca part tangkap katak tu kak...hahaha!!

    seronok baca n3 ni, dpt kenal akak ngan lebih dekat lagi...

    ReplyDelete
  18. haha. kalau saya tangkap katak mesti satu studio lari dulu.

    asam pedas tu masakan pertama saya tau kak. masa darjah 3. hihi~

    ReplyDelete
  19. Salam Erna...saya pun masih berhutang dengan anie,Nagoya hehe...

    ReplyDelete
  20. Salam Akak..
    Akak tag saya ye...saya kena buat cerita jugak ke?...saya tak pandai le kak..he..he..
    akak..akak tahu kita ni banyak persamaan...saya pun kalau escalator yg mencuram kebawah..memang takut...sanggup tunggu lif ....he..he..

    ReplyDelete
  21. anymz..tau pun..
    klau anim oder awal2 pun..kok abang jalal leko beburk ngan tapa..dio tak kedapo,,sah2 anim dapek air oren yo lai..he he..

    ReplyDelete
  22. sayangsayangibu..memang teruk betul kan..akak ingatkan memang tak sape nampak tau..ish2 selambe je dia tegur kita kata tangkap katak..

    ReplyDelete
  23. missgee..nak bagi peluang orang lain tag cik gu cantik manis kita ni..

    ReplyDelete
  24. kasih..boleh2 tapi memang kopi kaw betul ke..tak de gula..he he

    ReplyDelete
  25. kak long..mano tak e..kalau dio datang mah akak manjang air batu yo..he he..

    ReplyDelete
  26. azz,,ok azz..kalau nanti azz datang akak soh emi buek air teh o..teh o dio pandai buek..he he..

    ReplyDelete
  27. salam K.Erna..best baca ttg k.Erna nih!.Biasa la kita dulu2 semua xtau...

    ReplyDelete
  28. ida,japan..sama sama kasih..
    tu dulu2 punya cerita..masa darah muda..he he kesabaran kurang..tegur sikit jadi lah macam tu..he he

    ReplyDelete
  29. nor..betul tu nor..tu la untungnya da kawan2 yang rajin tulis kat blog masak2 lebih2 lagi nor..terima kasih banyak2,,banyak resepi nor yang akak ambik dan buat..cuma tak tayang gambar..malu tak cantik..

    ReplyDelete
  30. azieazah..ha..tu le yang beno nya..acik ni jenis gayat..bukan tempat tinggi je..lalu jambatan pun gayat..seriau..bila pandang kebawah..

    ReplyDelete
  31. Piasara..acik setuju..kita belajar dari kesilapan kan..

    ReplyDelete
  32. Wkmsallam kak g..betul tu..dan kita jawab sebsb tak mahu menghampakan kawan kan..

    ReplyDelete
  33. Nieza..memang boleh pilih..dan order aje nak minum apa..he he

    ReplyDelete
  34. kamsiah..maunya tak malu..tiba2 aje ada suara..he he

    ReplyDelete
  35. kakzakie..tak baik betul peranagi acik masa tu kan..he he

    ReplyDelete
  36. kakonakl..dah muda2 dulu kan..kita kurang pengalaman memasak ni..itu la jadinya..

    ReplyDelete
  37. assalam rosaliza..betul tu..bukan nak tanya kita..kalau terjatuh kat tempat berair katanya kita nak tangkap ikan haruan..kalau kat tempat kering nak tangkap katak..
    memang betul rosa..akak suka sangat tengok gambar amani yang comel sangat tu..

    ReplyDelete
  38. wahid..iya la kan..tak patut dia tegur akak amcam tu..he he..tapi lepas tu jadi gelak..

    ReplyDelete
  39. GB..oo pandai masak asam pedas ye..
    acik ni dulu asek ngan lomak cili api je..

    ReplyDelete
  40. assalam zai..saya kena jawab jugak..sebab dah 2 tu..cepat zai.nak tau jugak ni..he he

    ReplyDelete
  41. salam kembali azi..saja suka2 kan..tulis je apa2 aje.
    memang betul..akak kalau naik esculator memang takut..lagi2 lepas kawan baik akak terjatuh dari esculator tu dan patah tangan..

    ReplyDelete
  42. azatiesayang..masa muda lagi kan..belum banyak pengalaman..

    ReplyDelete
  43. oo begitu ye...baru kenal hiks... :)

    ReplyDelete
  44. salam K.Erna..anak atie xsampai la 200 powernya.Tp bila pakai cermin mata tue,syian lak...nk kena jg elok2 kang patah/jatuh kat asrama..payah gak.

    ReplyDelete
  45. tahniah kak Erna..dapat award tu ha..

    ReplyDelete
  46. hahaha.....lawak tol cite kkerna.yg bab buang tu kita tak nak ikut.hihihi....dulu penh le buat.somi marah kita."apalah buang rezeki...semenjak tu tak lagi buat.kalo tak jadi tu, lagi2 kek masuk tong smph le....jgn bg tahu dia tau.rahsia kita berdua.hihihihi...

    ReplyDelete
  47. Mayamayana..iye..gitu le..he he

    ReplyDelete
  48. salam kembali azatie..memang sian anak kita nak jaga..takut patah..dan kalau patah..takut pulak mak marah.

    ReplyDelete
  49. anie,nagoya..he he..buang tu zaman mula2 kawen tu..tu le sekali he he..
    ok..rahsia anie akak simpan..

    ReplyDelete
  50. eekekke sungguh2 jujur dari akak nie :)

    ReplyDelete
  51. hahahaha...akak, you made my day!

    Semua buat yus tersenyum-senyum kak..

    Akak takut naik escalator? Yus dulu pun takut, tp masa tu sekolah rendahlah..hehe

    Tang tak pandai buat air panas tu pun kelakarlah kak..

    Yus tak pandai bancuh kopi 434 je, kalau yus bancuh mesti husband kata tak sedap..huhu.

    ReplyDelete
  52. yus..he he..nak buat macam mana..dah penakut..dah tua2 ni pun tak hilang jugak..he he

    ReplyDelete
  53. Diana..nanti diana dapat jugak tu..jawab ye..

    ReplyDelete
  54. Hehhe.. kelakor pun ada, baca cerita Kak Erna.
    Mak Yati takut naik lif. Eskalator dia ok, tapi kena pegang. :)
    Yang paling peluru tu lawak, kak! Hehhe...

    ReplyDelete
  55. yati.akak lift kalau tinggi sampai 30 tingkat pun takut jugak..

    ReplyDelete
  56. Assalam..tergelak sorang2 baca kisah ni..menghiburkan.

    ReplyDelete
  57. mawarmerah..terima kasih..tu le dia kisah acik yang penakut sebenornya..he he

    ReplyDelete
  58. kena tag rupanya..akak dan ourkizuna.nampak gaya kena buat jugak la ni

    ReplyDelete
  59. Happyirfa..buat dik..jangan tak buat.

    ReplyDelete