Friday, May 2, 2014

SESEDAP MULUT JE BERKATA KATA

Assalamualaikum

Ada tak kawan2 blog acik yang masih muda
mengalaminya..
dari hero kedua acik test jpj lagi dia kata
kalau yang bertugas tu perempuan kan mak..
suka maki2 orang katanya
tapi dia tak la cerita maki yang macam mana
baru baru ni..hero bongsu acik balik dari test motor
muka kelat je..acik tanya kenapa
dia kata orang tu maki2 katanya.
hero bongsu kan jadi sensitif sikit..
hari rabu lepas..test kereta pulak..
tapi dia dah kena maki masa test motor..
dah boleh terima kot
tapi kali ni..acik tanya..
orang tu maki macam mana dik..
macam macam mak..katanya
salah satunya..
bila nak bawak kete untuk test tu
orang tu cakap..hah..bawak elok2..
kalau nak mati..ko mati sorang
jangan heret aku sekali
Ya Allah terkejut acik
sampai macam tu sekali..
tu anak orang tau ke dia
ada mak ayah nya..sesedap mulut je.
oklah..saja nak luah perasaan
malu pun ada rasanya
sebab anak acik kata yang PEREMPUAN je
suka maki2 tu.
zaman acik test kete tahun 1989 dulu
tak de pun dengar maki2 orang ni
jumpa lagi,Insyaa allah.

36 comments:

  1. Ya Allah, terunknya dia cakap macam tu..
    Nyawa ni Allah boleh ambil bila2 masa jer..
    bukan tunggu masa dia ajar orang test kereta tu..
    angkuhnya dia

    ReplyDelete
  2. Zaman sy amik... Jpj lelaki... Itu pon ada la ayat xberapa sedap sbb katanya 'ms test bukan main patuh... Da dpt lesen jd pelesit' tp sy diamkan jer... Malas nak layan...

    ReplyDelete
  3. Dua kali test motor dan kemudian kereta alhamdulillah tak jumpa lagi yang kakitangan JPJ mulut longkang macam tu.

    ReplyDelete
  4. Acik, saya angkat tangan walaupun tak muda belia remaja lagi!

    Zaman saya ambil lesen pun ada juga kes gini. Perempuan juga. Masa tu dia seorang ajelah 'munge' yang lain kumbang. Semua orang dok berdoa janganlah dapat si perempuan ni test kita. Nasib baik saya dapat lelaki. Itupun saya failed gak sebab dahlah yang pertama ajak saya pi makan sate kajang, yang kedua pulak boleh saya saya panik kereta tak reverse tapi bila saya ngadu dia kata 'lantak awak!' Oh, marah saya...terus saya langgar aje tiang tu!

    JPJ perempuan ni kenkadang aksyen sikit ler. Napa ek?

    ReplyDelete
  5. Penjawat awam kan kena sopan santun.. nak ketegasan je.. ni kalo bagi polls kat customer utk kepuasan pelanggan mesti merudum markah diaorang ni..

    ReplyDelete
  6. Ye la ack erna buat malu kaum perempuan jer.. kenapa nak kena cakap macam tu ye... tak fahamlah dengan dia orang ni... saya dulu test dengan JPJ lelaki baik sangat .. siap ajar lagi sebab dia tahu kita tengah gabra masa tu tahun 1995 kot..

    ReplyDelete
  7. Acik, buat laporan bertulis rasmi kepada JPJ. Bukan apa, supaya tiada lagi mangsa2 lain seperti ini.

    Masa saya dulu, saya di ugut. Kalau tak nak keluar dating dengan dia (lelaki masa tu), saya akan di gagalkan. Bila saya mengelak, dia potong markah saya. Mengenangkan duit yang akan keluar, saya terpaksa setuju, tapi saya angkut kengkawan reramai. Ha...padan muka dia.

    Tapi saya pernah buat laporan ke atas tenaga pengajar yang buli saya. Memang dia dikenakan tindakan tatatertib lah....

    ReplyDelete
  8. elok jugak acik buat lapuran..ntah berapa ramai lagi yg kena camtu
    ambik nama pegawai dan waktu bertugas laor jer
    dibayar gaji bukan untuk hamun orang
    bagi dia insaf sikit

    ReplyDelete
  9. Slm kenal

    Tapi most kwn yg ckp pun mcm..yg ppuan lgi cerewet kata mrka..

    http://rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. salam kenal..tq jd follower kak..n kak follow sini juga..

    ReplyDelete
  11. Sakit hati bila dengar kan Acik, rasanya ada masalah jiwa perempuan tu Acik.

    ReplyDelete
  12. Agaknya instructor perempuan cepat stress bila buat kerja lebih, balik rumah kena urus rumahtangga dan anak-anak pulak...sebab tu dah tak ada timbang rasa kat orang...

    ReplyDelete
  13. Saya dulu ok je acik... tak de plak perangai cenggini. Tapi amat dikesalkanlah kalau ada yang bermulut macam tu.

    ReplyDelete
  14. Salam Acik,

    Mesti org tu sakit jiwa tu ataupun ada yg tak kena kat rumah dilepaskan kat orang keliling, siapa yang terkena nasib tak baiklah! Kalaulah diadu kepada pihak atasan pasti kena punya! Baru tahu dia langit tinggi rendah.

    ReplyDelete
  15. selalunya dengar perempuan memang berlagak..masa Ida dulu alhamdulillah dpt lelaki..baik yg amat..

    ReplyDelete
  16. alahaiii.. cantiknya bahasa diorang ye acik.. sabar jelah.. cikna dulu dpt pegawai lelaki.. baik.. kalau perempuan mungkin la kot..

    ReplyDelete
  17. masa sy test kete dulu tak pernah pulak nmpk jpj perempuan..sy kena dua2 lak..yg 1st senyap je muka serius tak igt..terus sy fail kt jalanraya..yg kedua peramah sgt pulak.siap bgtau serba serbi macam sesaja nk bg lulus

    ReplyDelete
  18. Orang yang suka maki2 kesat macam tu memang jenis yang takder perasaan..
    Sepatutnya beri semangat untuk pelajar2 tu...itu dah tugasnya...meskipun ada masaalah personal...jangan terbawa2 ditempat kerja...
    Orang lain yang menjadi mangsa maki hamun...tak baik...bayangkan yang dimaki tu anak kita atau saudara mara kita...

    ReplyDelete
  19. sampai hati betul maki macam tu....tak tau hormat orang agaknya walaupun pelatih2 tu lebih muda dari dia.....andainya dia yang berada di tmpt mereka tentunya tau lah rasanya....

    ReplyDelete
  20. Anak OKje tu AE bukan sangat suka cerita.....tp so far dia tak de cerita pulak, Lagipun yg test dia hari tu lelaki... Walaupun tak semua yg macam tu tapi sepatutnya berbudi bahasalahkan AE... bukannya tak dapat pahala pun kan.... So macamana AE? hero berjaya ke tak?

    ReplyDelete
  21. To my lovely AchikS Erna:):)

    Petugas test JPJ tuu agak2 kena jugak masuk kelas psikologi ke..Kelas Pekerja Berhemah ke...atau pe2 kelaslah...
    Tak eloklah maki2 camtu...
    aduhai:)

    ** AchikS Erna..janganlah panggil Puan tini ya..
    just TINI je..;):)

    ReplyDelete
  22. tengah pms ke apa...tp betul la..anak pompuan saya cakap..yg test dia lelaki..muda2,hensem2..baik2 belaka hehe

    ReplyDelete
  23. Memang ye kot, 2 minggu lps anak buah SR pun test utk lesen kereta... terkena lak ngan JPJ perempuan, dia pun ckp menyampah ngan mulut JPJ perempuan tu... suka suki marah orang.... heeemmm entahlah zaman sekarang

    ReplyDelete
  24. geram juga dengarnya acik..suka hati je kan nk maki2..ingat org takde perasaan ker.. tapi tu lah klu peg pompuan mcm cerewet skit...huhu

    ReplyDelete
  25. jadinya tensyen pula nak test

    ReplyDelete
  26. La..sedihnya kalau penjawat awam kita ni makin suka cakap bukan2 macam tu. Imej kakitangan awam maki tercemarla macam ni. Dah la kalau jabatan lai dah banyak dilabel macam tu..

    mmg stress calon2 jadinya. Semoga hero Acik ni berjaya ya..

    ReplyDelete
  27. he3x..ank nza pn pernah alami keadaan yg sama...bila dpt yg lelaki cool pulak tapi ada jugak yg gatal....

    ReplyDelete
  28. Salam K.Erna..awat la ngajar anak org mulut 'xder insurance'...bkn kita tak byr ambik lesen tu :(

    ReplyDelete
  29. ishhh sgt kuang ajo tu acik.... ape laa mulut jenis puaka mcm tu...komplen tak boleh ke...sian belajar dlm hati tak tenang mcm tu...ari2 nak kene telan maki org....buat down org jek....

    ReplyDelete
  30. susah org camni...kita tegur dia kang dia maki lagi...kita doakan je dia Allah bagi kesedaran kat dia

    ReplyDelete
  31. memang betul setuju sangat.. sebab ingatkan mereka ada seragam dia boleh maki hamun yang nak bawa kereta tu..
    Sabar jer lah dugaan dunia ni bulat bukan selalu duduk atas nanti jatuh bawah jugak ..

    Salam Kenal :D - http://timetravelafif.blogspot.com/2014/05/kembara-england-part-7-natural-history.html

    ReplyDelete
  32. awat teruk sgt tu maki2 smpai mcm tu sekali. leh komplen tu acik !

    ReplyDelete
  33. Tengah meroyan ler tu. Sesuka ati maki orang. Cer maki balik..biar dia rasa pulak..hehe

    ReplyDelete
  34. mungkin tk semua jenis mcm tu. Cuma segelintir. Ni jenis stress...nafsu amarah menguasainya..bukan dia yg menguasai amarah itu. Dengarkan je..bia dia puas hati...tpi bagus juga buat aduan. Biar ada peningkatan dalam perkhidmatan. Jenis memalukan kakitangan awam je ni.

    ReplyDelete
  35. lo..ada ke cakap macam tu..
    zaman saya dulu test ngan lelaki..ok je masa sy test ngan dia..tapi kengkawan lain cakap si lelaki tu garang.keje marah je time diorang drive..hurmm entah la..ikut mood si jpj tu kot

    ReplyDelete