Monday, May 12, 2014

DAPAAATT JUGAK

Assalamualaikum
dulu acik pernah buat N3 kan
tanya pasal kuih tat ni.
akhirnya acik dapat juga semalam.
selepas telefon pengusahanya.
kebetulan anak dia belajar diMelaka
dalam perjalanan ke Melaka
keluar tol Senawang dan jumpa di tesco
Seremban Jaya.
Alhamdulillah anak anak acik yang 
tak cerewet pasal makan tu
semua suka kuih tat ni
Tat Bengkulu nama kuih ni.suami acik lagi le
sambil makan boleh pulak kata..sama..sama..
sama rasaya macam yang arwah mak selalu beli katanya.
acik usaha juga mencari sebab tu la
En.suami memang selalu sebut kuih yang tak pernah
jumpa lagi selepas mak meninggal katanya
yang bentuk bulat tu inti kelapa
dan yang panjang sikit tu inti nenas
dulu2 tak jumpa inti nenas..
sekarang ni ada permintaan katanya.
oklah..jumpa lagi.In syaa Allah

51 comments:

  1. Alhamdulillah dapat ju acik erna tat tu ye... Memang kita akan terkenang-kenang kuih dulu-dulu.. lebih lebih lagi hasil tangan mak kita sendiri kan.. kat Melaka di mana tu acik erna.. boleh juga saya mencari bila pulang cuti kg en suami saya tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yatie..kedai kuih tat di di serendah..bukan melaka..melaka tu..tempat anak dia belajar..otw ke melaka..anak dia singgah seremban hantar kuih acik

      Delete
    2. Kat serendah dah dekat rumah Adik saya tu acik erna.. ada no telefon tak cik erna.. macam teringin pulak ehe ;)

      Delete
    3. Ada yatie ni no.tel.0360815270

      Delete
  2. Wah.. alahamdulillah dapat juga cari kuih yg dicari ya.. seronok bila semuanya makan dengab baik tu. Bolehla beli lagi nampaknya ya tu kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah AN..tak rugi beli..satu bekas tu harga dia 7 ringgit untuk inti kelapa dan 8 ringgit untuk inti jem nenas..acik beli 6 bekas..3 inti kelapa..3 inti jem nenas

      Delete
  3. dia tak ada jual on line ke?
    macam menarik je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dr.Singa..ada jual online..kuih ni tak mudah pecah..dia boleh poskan

      Delete
  4. salam
    selamat pagi isnin
    singgah kejap minggu nie anum bz sangat2

    ReplyDelete
  5. Sekali makan, akan teringat rasanya sampai bila-bila.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sungguh la adda..asek teringat2 je

      Delete
  6. Suka makan kuih tart ni tapi belum jumpa yang macam ni bentuk lain huhuuhuu.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang lain bentuk kuih tat ni..rasa pun tak sama dengan tat biasa tu

      Delete
  7. Acik, camno raso eh? Sey tak pornah makan lah raso eh...hehehehehe. Inti eh manih ko Cik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aziela..inti e memang manih ..tu yang kuih ni tahan lamo..acik potamo kali makan pun..maso dah kawen..maso rayo ado kuih ni..arwah mertuo boli..sibuk la maso tu disuruh raso..kato e kuih tat..lain bona lak pesen kuih tat e
      dah raso sodap pulak hi hi

      Delete
  8. Bila dah tahu tempatnya lain kali dah mudah nak dapatkan Acik. Kakak macam tak pernah makan dan teringin pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. in syaa allah nanti kakzakie boleh rasa..acik nak beli lagi ni..

      Delete
  9. Salam Acik Erna..
    Nak jugakk.. cemane nak contact penjualnye ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkmsalla AzeedA..cuba tengok kat FB acik ye..ada link kedai tu..boleh beli online ngan dia..tapi sebab acik tu sabar nak tunggu hi hi

      Delete
  10. Oh... kalau saya tahu saya singgah di tesco dan cari tart ni semalam...kebetulan semalam pergi ke Kuala Pilah dan lalulah depan tesco di Seremban Jaya tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sweeti..tak de jual kat tesco..cuma janji nak berjumpa ditesco je..hi hi

      Delete
  11. dana ni lah pertama kali nampak acik tayang... cer acik tayang camne rupe dlm nyer....

    ReplyDelete
  12. semua jenis tat saya suka . lagi kalau inti nenas.

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. KA tau kuih ni ye..acik baru ni jumpa semula

      Delete
  14. tak pernah lagi makan tart inti kelapa....rasanya org sini pun tak tau tart bengkulu ni acik...sedapnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acik dulu pun arwah mak mertua perkenalkan kuih ni saniah..memang sedap

      Delete
  15. Salam Acik..sy pun macam tak pernah jumpa kuih ni... kot2 kat Sabah mmg takde.... mesti sedap kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Disini pun bukan semua tempat boleh jumpa ni atie

      Delete
  16. Nmpak cam sedap je. Nak jugak

    ReplyDelete
  17. Acik kena buat entri khas letak alamat sekali kot2 ada yang teringin senang depa nak carik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aina..boleh buat masaalah nya acik tak pandai bak masukkan link fb tu hi hi

      Delete
  18. Salam Acik,

    Takda kaitan pun komen saya ni :) Tapi kalau free bolehlah join saya mengomel di sini ya :

    http://mummydearie.blogspot.com/2014/05/the-liebster-award.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok MD nanti acik pi tengok isu apa yang kita nak ngomelkan hi hi

      Delete
  19. akak selalu ulang alik muar kshah alam. kalau tahu tempatnya boleh singgah melaka nak beli kueh tat ni..tak pernah makan lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakyon..kuih tat ni tak de dimelaka..tapi ada di serendah..rawang selangor tu

      Delete
  20. Sedapnya acik, teringin nak merasa. Boleh order online tak acik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh ummi...nanti acik tanyakan ye

      Delete
  21. lupo lak pernah ke tak makan kueh ni dulu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak dapek nak tolong ingat an tu do..sey mulo2 makan jek jg.jalal

      Delete
  22. Mcm tak pernah makan jer....sodap ke AE? Sama rasa dgn tart biasa ke?

    ReplyDelete
  23. Wah kak Erna..nampak sedap jer tat yang lain dari yang lain ni..nanti nak godek linknya kat fb akak..

    ReplyDelete
  24. mesti sedap nie..bentuknya pn menarik.

    ReplyDelete
  25. boleh la order ni. suka ke taman tunku jaapar ada sedara kat sana. tau tesco tu.hihi.

    yeay betul.. kuih tart.

    ReplyDelete
  26. La... kuih tat ke, Acik? Bila tengok betul-betul, rasa cam terliur aje. Kat Serendah ya tempatnya. Kalau ada online, saya nak cubalah. Dah siap ambil no. telefon. Hehehe ... Tapikan Acik, apa nak website tempat dia jual online tu? Ke kat fesbuk aje?

    ReplyDelete
  27. o kuih tat rupanya..mm special sbb bentuknya lain sikit dr kuih tart biasa.yelah namanya je bengkulu..first time sy dengar

    ReplyDelete