Followers

Friday, March 25, 2011

CUCUR/CEKODOK MAGGI

Assalamualaikum

Dah lama rasa nak buat cekodok maggi ni..sejak baca kat blog azi.
tapi minggu ni..rasa tak berapa sihat.
en.suami pun sama..suara pun dah hilang
batuk batuk lagi.
tapi balik kerja tadi..buat jugak..nak sangat rasa
sebab tak pernah makan..
memang sedap..cicah sos..
terima kasih azi.

Azi..izinkan akak kongsikan resepi Azi disini ye..
resepi azi 1 bungkus maggi.
tapi akak kena buat 3 bungkus ..kalau akak buat satu bungkus..
jawabnya dapat rasa aje la..
terima kasih sekali lagi azi..anak2 pun suka..sedap katanya.



Cucur Maggi
resepi asal dari azi
Bahan-bahannya.

I bungkus Mee Maggi ( Dicelur dan ditoskan)
1 biji telur ayam
sedikit rempah kari ayam atau daging
sedikit gula dan garam ( ikut rasa)
Sedikit daun sup dan daun bawang (dicincang)
1 labu bawang besar (dipotong nipis)
1 biji cili besar (dipotong halus)
Sedikit udang hidup (dicincang)
Sedikit tepung jagung

Cara membuatnya:

Maggi yang dicelur dimasukkan dalam satu bekas. Masukkan telur ayam, rempah kari, dan semua bahan-bahan di atas. Akhir sekali masukkan tepung jagung dan air. Gaulkan sampai boleh dibentuk bulat. Goreng sampai warna keperangan. Angkat dan boleh dimakan bersama sos cili .

56 comments:

  1. kak,kaklong lom ponah buek cekodok maggi..murtabak maggi ponah...hahaha!!

    ReplyDelete
  2. wahhhh sodap ni kak...
    blh try ni...blm pernah makan lagi

    ReplyDelete
  3. kak long..ni la potamo kali akak buek ni..bilo tengok resepi tu..toringin pulak nak cubo..

    ReplyDelete
  4. Ms.lilies..try la..jangan tak terai..
    senang sangat buatnya ni..

    ReplyDelete
  5. sdap tu kak erna ..... nak cuba ... slalu my bujang buat martabak........

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum kak..:)

    1st time dgr cekodok maggi..mesti sedap nii..boleh try!!
    Thanks sis...InsyaAllah nak try gakk:)

    ReplyDelete
  7. biasa buat murtabak megi.. blh try cekodok megi lak nanti..

    ReplyDelete
  8. Ibu guru..akak dah cuba tadi..3 bungkus sekali..makan ngan cili sos..angkat habis..angkat habis..tak nampak dapat banyak mana 3 bungkus tu..

    ReplyDelete
  9. Wkmsalam tini..akak pun first time tu..tu yang teringin nak cuba jugak.
    alhamdulillah..anak2 suka pulak..

    ReplyDelete
  10. kak ngah..cuba lah kak ngah..boleh masuk tak..

    ReplyDelete
  11. assalam kak erna..saya pun tak pernah mkn n buat lagi cucur megi ni, namapk sedap la kalo megi2 gini, pasti anak2 suka nih.

    Akk buat cucur tu guna megi apa ek. Akk dah sihat sepenuhnya ke

    ReplyDelete
  12. wow.. sodap ni erna. Kegomaran bebudak ni..

    ReplyDelete
  13. ehhh ade gak cekodok maggi ekk???hehe...

    ReplyDelete
  14. dulu masa bujang member rumah selalu buat murtabak maggi...

    ReplyDelete
  15. Wkmsalam rosaliza..akak buat guna maggi kari tu..tapi..perencahnya kita tak masukkan..akak buang je perencahnya..masukkan kari lain..
    alhamdulillah rosa..rasa dah kurang sikit..cuma pening tak hilang lagi..

    ReplyDelete
  16. kak pah..memang boto tu..angkek dari koli tak sompek sojok..dah losap..he he..

    ReplyDelete
  17. Adinda Amy..first time akak cuba ni..

    ReplyDelete
  18. sham..cuba cekodok pulak..murtabak dah biasa kan..

    ReplyDelete
  19. Sallam,
    Sedap ni,
    nak kena cuba buat juga ni.

    ReplyDelete
  20. mommy tak pernah rasa pun, bru ni tau ada cucur maggi..nak try la. tq erna.

    ReplyDelete
  21. belum pernah makan...nanti nak cuba

    ReplyDelete
  22. Akak,
    Resepi pelik2..
    Tak pernah dengar ini..
    Tapi rasa menarik :)

    ReplyDelete
  23. LL..cuba jangan tak cuba..sedap..

    ReplyDelete
  24. chekcun..cuba ye..memang sedap..

    ReplyDelete
  25. Mommylavender..memang dulu pun tak pernah dengar..akak pun baru petama kali buat ni..

    ReplyDelete
  26. kasih..cuba la..akak pun baru hari ni cuba dan pertama kali ni

    ReplyDelete
  27. missgee.jumpa resepi kat blog jugak ni..cuba buat sedap pulak..

    ReplyDelete
  28. Akak....
    baru sempat nak mengomen kak..tadi balik kg...ziarah kematian..baguslah akak dah cuba...tengok banyak jugak peminatnyer..he..he.senang sajakan...tapikan kak..yg.penting anak2 kita suka..betul tak?...kak memang betul sebungkus tak cukup..he.he..saya pun guna 2 bungkus untuk sekali masak...

    ReplyDelete
  29. first time dgaq cekodok megi...kna try neh...

    thanks ya =)

    entry best : Tempat Larangan bagi Manusia~

    ReplyDelete
  30. boleh try untuk sarapan esok pagi ni


    bebudak mesti suka ni... ada maggi

    ReplyDelete
  31. nyam2...pekena ngan teh pagi2 ni mesti best..nak try wat la nanti..

    ReplyDelete
  32. Kak...tak pernah dengar pun cekodok maggi...sedap eh?

    ReplyDelete
  33. nak suruh makngahnya try buat !

    saya pun batuk-batuk sekarang ni .. berlawan dengan makngahnya.

    ReplyDelete
  34. Cekodok maggi. Tak pernah buat tapi tengok gaya mesti rangup dan enak. Kena cubalah jua kak Erna...

    ReplyDelete
  35. salam kak..wah ada cekodok megi kat sini..jap lagi nak pg kursus..kalau tak boleh cuba..amik dulu resipi ye kak..tq

    ReplyDelete
  36. pestime dgr kak cekodok gini..
    guaner rasa yer..hehehe
    apa2 pun..megi masak segera tu jugak hak sedap...

    ReplyDelete
  37. as-salam,tak pernah mkn cekodok maggi...mesti sedap ni kan blh cuba nanti....

    ReplyDelete
  38. Assalam Azi..memang ramai jugak peminat cucur maggi azi ni..ramia yang tak pernah buat.dan tak pernah makan lagi..
    akak buat 3 bungkus pun..sekejap habis..tak sempat nak mtau dapat banyak mana..anak2 dah siap tunngu kat meja he he..panas2 makan..tak sempat tunggu sejuk..benda baru..
    terima kasih Azi.

    ReplyDelete
  39. Anis anissa...terima kasih baa blog makcik ni..
    cuba la..memang sedap ..

    ReplyDelete
  40. Ibu intan,..akak kalau buat cekodok ni waktu petang..anak2 suka makan apa jenis cekodok pun waktu petang.

    ReplyDelete
  41. Yatzakie..try la..mana tau kot kena dengan selera..

    ReplyDelete
  42. anie..nak2 suka sangat makan cekodok cicah cili sos..ada je resepi cekodok dah tntu akak akan cuba buat..anak2 suka anie..

    ReplyDelete
  43. AL..ye la..macam musim pulak..dirumah ni pun berlawan lawan batuk..

    ReplyDelete
  44. kakzakie..anak2 akak suka ..makan ngan cli sos sedap katanya.boleh cuba..mana tau kena dengan selera.

    ReplyDelete
  45. suri..nak pergi kursus lagi ye..tak pe..kursus dulu..
    balik nanti..senang2 boleh cuba kalau terasa nak makan..

    ReplyDelete
  46. GB,..boleh kalau nak cuba..kalau ada masa..

    ReplyDelete
  47. kreatif betul...tentu sedap,kan..

    ReplyDelete
  48. sarah-najwan..rasa maggi jugak le..he he.

    ReplyDelete
  49. ady..mak cik pun baru pertama kalai cuba ni..anak2 suka pulak..

    ReplyDelete
  50. sal..sedap jugak sal..boleh buat lagi la..

    ReplyDelete
  51. sodap ko kak? tak penah rasa lagi. nanti gi umah akak, akak goreng cekodoks ni ye...hehe

    ReplyDelete
  52. acik..boleh yo cik..bilo nak datang..bagi tau..akak buek an..cekodok maggi ni..

    ReplyDelete
  53. 1st time dengor pasal cucur maggi ni..

    nak coba lah nanti.. terima kasih berkongsi kak

    ReplyDelete
  54. assalam yong..akak pun first time tu..teru buat.alhamdulillah anak2 suka pulak makan cicah cili sos

    ReplyDelete