Saturday, January 23, 2010

cerita..ke pasar...

ikan tenggiri berlada

tumis sayur bayam



ayam kampong masak lomak cili api+pengaga



Assalamualaikum...


Pagi pagi lagi aku dah ke pasar..aku sebenarnya jarang pergi kepasar..sesekali je bila teringin..nak tengok sendiri..selalunya aku akan masak apa saje yang en.abang bawak balik..


tadi tu..aku nampak ikan tenggiri..cantiknya dah berpotong..3 keping..aku minta la 2 keping sahaja..penjual tu kata tak bolih..nak beli,..beli tiga tiga sekali...ooohhh...gitu ke..tak mau pulak ikut kehendak kita..kena pulak ikut kata dia..aku beli la jugak tiga2 keping tu..RM12.oo..mahal juga ye..aku cakap ngan en.abang...memang la katanya..ooo..selama ni..aku tau ade je...


Kemudian tu..aku pergi pulak ke FAMA..minta ayam kampong..aku kata nak seekor dah siap salai..aku tunggu..tunggu..tak juga diberinya..ada la orang setaman..datang kemudian..dah dapat..dia pun datang kat aku..tak bolih mintak dan tunggu..katanya...pergi kedepan tempat dia membakar ayam tu..tunjuk mana nak..dia akan ambik kemudian siang...laa..macam tu..ke..tak patut betul..kan aku dah cakap nak seekor..ambik dan potong la...aku ada juga pergi pasar..pasar besar la..bukan pasar tani..bagi tahu nak seekor..dia akan ambik timbang,siang dan bagi kat kita..hish macam2...tapi bukan salah dia orang pun..aku ni la..yang tak berapa suka pergi pasar..pasar tani ke apa ke..malas nak pilih nanti semua aku nak beli...kalau tunggu kat rumah..senang, masak aje apa yang di bawak balik...


dah dapat semuanya..aku pun balik rumah..siap sedia nak masak..tapi nak masak lambat sikit la konon..nak mengadap laptop dulu...hero bongsu tanya..mak dah masak ke..kalau mak masak cepat..bolih la aimi makan sebelum pi sekolah katanya..eh adik sekolah ke..aku tanya balik..dia kata ye la..nanti raya cina cuti seminggu katanya..kena ganti dia kata...


aku dah siap masak pun ni..senang aje kan..masak ayam cili api..goreng bayam...dan ikan tenggiri berlada..


bila kepasar dan..kena pulak...macam tadi tu..aku pun teringat balik..peristiwa dulu2..masa tu aku dah 3 tahun juga kawin...tapi belum ada anak...en.abang tak de..pi kursus..selalunya dari dulu sampai sekarang..kalau pergi kursus..dia kan siap beli ikan sayur..selama mana dia pi kursus tu..masa tu..dia kursus lama..2 bulan...di telok cengai kedah..tak bolih la nak balik kan...


satu hari tu..aku teringin nak kepasar..seorang la...aku tumpang kete bos...masa tu opis hour pun..mintak kebenaran bos keluar sekejap... bos pun nak keluar..jadi dia tumpangkan aku..kul sepuloh pagi la tu..


sampai kat pasar..bos turunkan aku..dan dia pun berlalu..aku pun masuk ke pasar..dan pergi ke satu gerai..digerai tu ada jual ikan,ayam sayur sekali..dah dapat semua yang aku nak..masa nak bayar...ALAMAK...purse aku tinggal..duit tak bawak..nak bayar cemana ni..punya la aku malu...aku cakap dengan penjual tu..tak jadi beli la...aku letakan semua balik...agaknya..dia tahu ada sesuatu yang tak kena...dia tanya balik..aku pun berterus terang..aku terlupa bawak duit..

penjual/peniaga tu..memang baik hati la..dia kata..ambikla dulu..nanti bila2 senang..datang bayar..katanya..dan dia pun tanya..ada duit tambang tak..nak balik..aku bagi tau..tak de...dan dia pun menghulurkan rm5.00 untuk ku buat tambang balik ke opis...


sampai je kat opis..apa lagi..aku pun menangis la...sebab malu sesangat ...habis sume orang suspen..kenapa menangis....dah reda..semuanya baru la aku cerita..aku malu yang amat sangat..sebab..baru pertama kali nak pi pasar sendiri..duit pulak tak bawak...


he he itu la kisah kebodohan aku..kenapa la aku bolih menangis tak hengat..hanya kerana malu....











18 comments:

~Kak AZZ~ said...

wahhh......sudah tukar layout ehh kak....hehe...
Saya je malas nak tukar2 layout ni....Sayang kat bunga ros tu....

*Tenggiri 3 keping rm12...?? Mahal la tu kak. Kat sini, baru rm10....Kalau amek 6 keping...dpt la rm18...

Erna said...

bukan nak tukar..tak sengajo..akak suko yang lamo tu..baca annie punya blog kato tukar2 background,..akak pun godek2..sekali hilang..lansong tak tau mal panggil balik..tolong la azz..

mamai said...

oaky nak balik rumah dah lapar nie

Erna said...

mamai..

kat rumah mesti dah terhidang..selamat menjamu selera..

annie said...

Klu akak dapek buek, akak kono anta lauk ayam kg cmpur pucuk pegago kek rmh saya sepiuk yo... akak poi kek dashboard, click kek layout, bolAh kanan tu klik kek add gadget lopeh tu klik html/javascript. Akak dah copy kek bckground yg akak nak kan, ha..terus paste kek html tadi. Lopeh tu save, view blog. Kek blog, bolah kanan topi ateh sekali ado gadget kosong jo, biarkan, itu utk bckground lah, klu akak delete, background tu hilang.

Banyak sbnar eh bckground akak bleh buek, kek pyzam, pim up, just taip jo kek goggle search tu, mcm2 ado..

SELAMAT MENCUBO. Jgn lupo, lauk ayam kg + pegago, dah teliur haaa..

aNIe said...

Kak...dah tukar template ye...

Tgk lauk akak...terliur pulak especially ayam kampung tu...anie pun macam akak...jrg ke pasar...masak aper aje yang cik abang beli...

Cuma kalau ada permintaan atau keinginan utk makan sesuaru baru anie ikut...

Erna said...

annie..

akak tak yo dapek buek..kono dapekkan khidmat hero bongsu..baru jadi..tq annie..kalau nak makan ayam kono datang makan mah akak..o.k..tima kasih lagi sekali..

Erna said...

salam anie..

anak akak tolong tukarkan..oh..kita sama ye anie...akak tu la..sampai tak tau bila po sendiri..

annie said...

Wahhh!!! tak buleh jadi ni, lagi lawa dari saya punyo!!! Kono anta lauk lobih2 ni dan akak kono dtg sini sbb akak murid..hehehehe..tahniah kak!! lopeh ni bulehlah kito besakan2 menukar background dgn meriahnya yo..

Erna said...

annie..
tak bolih jugak nak sakan..tukar template nanti anak bising pulak..kena pujok2 dia.dulu..arini janji nak bawak pi giant ni..he he..nasib baik dia tolong annie..akak ni dah baca pun apa yang annie tulis..blur lagi...

annie said...

pi giant?, dah dokek ngan rmh saya tu, sepelaung yo

xiiinam said...

Hari Ahad ni....ckLah selalu terfikir2 nak masak apa......

Erna said...

annie..
yo ko..nanti kalau poi alie..akak laong kan yoo

Erna said...

cklah..

tu yang akak rajin bukak blog tu..nanti kalau baca yang ada tulis resepi..akak dapat idea..he he.

secangkir madu merah said...

huii...sodap tu ayam masak lomak cili padi bubuh lak ulam pegaga...makan tak hengat...

senang tu kak kat rumah siap cik abang belikan lauk.. kita tau masak je dgn apa yg ada.. saya pon jarang gi pasar..setahun sekali pun payah heheheee....selalu beli lauk samada pasar malam atau gi giant je.. huhuhu...

Erna said...

SMM..
sama lah kita..akak sampaikan tak pandai pilih..he he

~Kak AZZ~ said...

wahhhh.........layout yg ni lagi cantik dr yg maso sy masok tu....ni yg elezzz ni....huhu..

Dah cantik dh kak layout ni...takyah tuka2 doh...

Erna said...

azz...

yang ni..tengok annie punya..teringin nak cubo..tanyo dia cemana nak buek..lopeh tu akak mintak anak akak tolong..ini lah hasil e..he he..akak memang tak tau lansong...cemano nak buek.