Friday, January 20, 2017

HERO BONGSU

Assalamualaikum
Masa tahun akhir diploma ni
hero bongsu acik banyak guna duit
sebagai mak yang dah tak bergaji
kita tetap kena sedia kan
 keperluan anak nak belajar kan
tapi tu la kadang hero bongsu ni
boleh buat airmata mak "ketepi" je .
ni salah satu mesej dia yang buatkan
mak susah nak 
kawal kesedihan.
 "Ok mak..terima kasih mak..
minta maaf ye mak bnyk emi minta duit..hehe"
 dah minta duit minta maaf..aduhai
sebenarnya hero bongsu acik ni susah sangat
nak minta duit kecuali dia dah terpaksa
biasanya acik je tanya.
satu kelemahan hero acik ni..bila kerja
kumpulan susah sangat nak minta duit ngan kawan2
biasanya dia yang banyak tanggung
kertas..ink printer macam2 lagi lah
dia nak buat yang terbaik
contoh yang paling mudah
kawan serumah tumpang naik motor untuk
ke kelas..topi keledar pun
dia yang sediakan.
aduhai la anak
tapi acik selalu fikir..
tak pe la dik..mudah2an dengan kemurahan hati adik
Allah permudahkan dan bukakan pintu hati 
untuk belajar..
dan Alhamdulillah..
semalam bila tengok dia melompat kesukaan
sambil jerit..maaakkk
semua kerja yang Aimi buat dapat A+
syukur 3 kerja dia tiga tiga A+
Alhamdulillah.
 

24 comments:

  1. Itulah berkatnya kepada org yg suka memberi acik
    Rezeki yg adik dpt itulah Allah bagi kejayaan yg diimpikan. Alhamdulillah dan tahniah adik:)

    ReplyDelete
  2. Tahniah Aimi. Semoga terus menjadi anak soleh yang berjaya...

    ReplyDelete
  3. Betul lah Acik anak2 saya yang sulong dengan yang ke2 sedang tahun akhir...memang banyak guna duit.Olehkerana adek2 yang dua pun baru naik sekolah saya minta Iqa bantu kakak dan abang dia orang.Saya kata maaflah mak/ ayah menyusahkan Iqa.Dia jawap air susu yang mak beri pada Iqa tak terbalas dengan apa yang dia beri....terharu sangat Acik.
    Tahniah untuk hero bongsu Acik yang berhati mulia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Iqa dah boleh bantu..acik pun anak sulong tolong juga bantu adik dia.terharu kan saniah bila anak2 memahami kita

      Delete
  4. Alhamdulillah..'
    Semoga adik terus memperolehi kejayaan cemerlang..
    Lagi pun adik rajin membantu orang lain..

    ReplyDelete
  5. Semoga Allah ganti dengan yang lebih baik kelak.. insya'Allah..

    ReplyDelete
  6. Bagus hero bongsu Acik si Emi ni. Takpalah susah sekarang, senang kemudian harinya. InsyaAllah!

    Zaman belajar memang macam tulah, Acik. Tumpang sana, tumpang sini tapi bila bab nak berkongsi aduhai payahnya. Bab bekerjasama dalam kumpulan pun macam tu juga. Dapat team yang lemau, memang lemau jugalah semangat kita dibuatnya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam tu la MD dia nak sempurna..sanggup buat semua kerja tu..acik kata bagi2 la..kadang bagi untuk cari point je dia juga yang siapkan sampai jadi buku..tak pe la kan MD..dah habis pun dah dapat markah pun.Alhamdulillah

      Delete
  7. Ha ah acik mcm tulah student2,kena hadp mcm2 kerenah kwn, kerja berkumpulan ni,yg mls tu mmg adalah,yg ambil duit lebih satu hal,kan ,senyap2 jer..pinjam2,tumpang2 lumrah juga...

    In shaa Allah jika kita buat lilalhitaala.mudah satu hari nti.amin

    ReplyDelete
  8. semoaga si bongsu terus sukses...

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah... Allah masih beri kita rezeki untuk disalurkan pada anak. Kami pun sama Acik... Fuad asyik lewat dapat elaun, semua belanja pengajiannya dikolej kenalah kami tanggung. Syukurlah, yang penting anak mahu belajar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye betul Amie..yang penting anak mau belajar kan

      Delete
  10. tahniah acik dan emi..bukan senang nak score A tu

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah. Tahniah Aimi.

    Memang ada je orang macam Aimi tu kak. Dan memang ramai je yang ambil kesempatan di atas kebaikan kita. Takpe la. Anggap je apa yang Aimi buat tu sebagai satu ibadah. Moga dengan kebaikan yang dia buat, Allah permudahkan segala urusan Aimi dan urusan akak sekeluarga jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin..timo kasih Azz..yo la Azz Aimi tu dari tahun satu sampai da abis diploma..

      Delete
  12. Biasalah AE....budak tgh belajar mmg banyak pakai duit. Yg penting dia belajar betul betul ye AE. Suka baca cerita AE pasal hero AE ni, rajin bekajar ye dia.

    Hero AE ni suka main online game tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah nom..yang tak perlu suruh belajar..dia rau je tugas dia sebagai pelajar

      Delete