JellyPages.com

Friday, February 5, 2010

Aktiviti isnin hingga jumaat




anak pokok cili api
pekerja di pertanian rompin yang bagi.







mengopek kelapa..buang sabut la..





Assalamualaikum....



Minggu ni..minggu tak dudok opis....bermula hari isnin..keluar ke daerah Jelebu,Jempol, Kuala Pilah,Rembau dan Tampin..

Hari Selasa pulak..ke Serdang dan Putra Jaya..hari Rabu ke Pertanian daerah Port Dickson dan Seremban 2..Hari Khamis keluar dari Negeri Sembilan..Ke Pertanian Janglau..Rompin ,Pahang..

Kerja aku ni tak de lain la..semuanya berkaitan dengan benih sayur..



Di Rompin..aku dapat benih maman..aku nak cuba tanam..kalau hidup nanti..bolih la..buat jerok maman..masak cili api..



dalam usia sekarang..memang aku rasa letih..tapi nak buat camanakan..kerja..mesti dibuat..tak bolih mengeluh..



masa dirompin ni la..aku ternampak ....namanya pun aku dah lupa..dah lama tinggal..kalau tengok gambar diatas...tahu lah kan..nak kata pisau bukan..tapi..masa dok tanjong karang..aku selalu tengok orang kopek kelapa..menggunakan benda tajam tu..senang dan mudah dari menggunakan parang..






























12 comments:

  1. SALAM KAK ERNA, mak saya klu tanam mamam tu bukan main menjadi, tapi klu saya langsung tak hidup, kenapo ntah. Maman jeruk masak ngan ayam kampung pun sodap kak Erna, SUBHANALLAH... terliur saya ha..anta sini sepiring yo..

    ReplyDelete
  2. salam erna..syoklah camtu..hari-hari tenguk sayur..

    ReplyDelete
  3. oohh...hhhmm, agaknya kalau abah masih idup, tentu dia nak benih2 tu sayur tu.

    kak, pasal tentang cemana nak cek berapa lama orang lepak kat blog kita, tu kena gunakan stat counter. alah, yg akak pegi kat blog2 (kat blog saya ada, page bawah sekali) dan akak tengok ada nombor berapa dah visitor dah datang. ha... yang tu ler. akak klik dan kena daftar ler sebagai user dia, taruh emel address semua, kena bagi link url blog kita, dan kendian copy coding html yang dorang sediakan. lepas tu masuk balik kat blog kita, customize, layout, add gadget (html), pastekan coding tu dan save. lepas tu bila2 masa akak nak cek visitors akak sapa, dari mana, berapa lama lepak, akak login kat stat counter tu, dan study ler status status yang disediakan :)

    ReplyDelete
  4. salam annie..

    akak baru nak tanam..ado sorang pekojo kek opis akak ni.kalau tanam apo pun kenjadi..tapi sekarang ni..budak tu dicutikan..takdo bjet untuk pekeja sambilan..kono la akak tanam sendiri nanti..harap2 hidup maman tu..

    ReplyDelete
  5. ina kl..
    memang hari2 tengok pokok sayur dan benih sayur

    ReplyDelete
  6. mak su..
    tima kasih..penerangan panjang lebar mak su tu..nanti akak cuba..
    itu kalau abah mak su masih hidup..adik abah mak su yang dok kek kampong tu pun ..sampai sekarang rajin menanam..

    ReplyDelete
  7. wah klu besar kawasan rumah, boleh mintak anak pokok utk tanam dan berkebun...hehehehe...

    ReplyDelete
  8. Kak...dulu kak cik selalu buat rendang maman...sedap...

    Best akak dpt pi jenjalan ye...taklah jemu duduk kat opis je...

    Ngeri tengok orang kupas kelapa menggunakan benda tu...terbayang yang bukan2...

    ReplyDelete
  9. salam SMM..
    bolih sangat kalau nak menanam..bila2 je akak bolih bagi....he he..macam dok sebelah rumah je kan..

    ReplyDelete
  10. salam anie..
    dah keje nya macam tu anie..kak cik memang..suka ngan mamam tu..klau masak ayam atau burong puyoh..tak tinggal maman nya..

    ReplyDelete
  11. sodap ko maman tu kak...Akak ipar saya org Pilah, suko mek amek dongan maman ni.. Sayo tak totolan dohh aii...payet na bona...Baik sayo makan piyo katak tu....hehe...

    Nak tanam jagung camno kak.. Ado petuo tak cmno nak dapek an jagung yg rapat yo gigi ehh... Kok dibuek ehh ikut gigi org yg nanam tu, harus sobatu jarak isi jagung tu nanti...hehehe...

    ReplyDelete
  12. azz..

    sodap maman tu azz..kalau dah jerok..pahit e dah tak do dah...
    isi jagung tak do nyo ikut gigi orang yang nanam do azz..elok biji benih asal e..elok la..jagung e...cukup air...cukup makan...tak diserang serangga...cantik la dia...

    ReplyDelete