Tuesday, May 17, 2016

"PERCUBAAN GAGAL"

Assalamualaikum
orang kampung acik kata
"poning kepalo den"
he he..dah berapa hari nak tranfer
gambar dari telefon ke laptop
tak lepas
 hero bongsu acik pandai bebel 
Aimi kan dah ajar mak.
selalunya la..
bukan acik pandang pun masa dia ajar he he
telefon acik hantar worksyop
ambik gambar xtvt sabtu ahad
pi kenduri guna telefon lain.
puas dah acik godek
tah kemana pi gambar dia.nak tunggu jumpa
 dia jugak la baru selesai masaalah acik ni
nasib baik ada gambar
pengat pisang acik ni kan..
ada juga la gambar
sedap pengat pisang raja ni
jangan belah
bulat2 je..sebiji pisang tu
potong dua je.
pengat pengat ni kan kegemaran
selera tua macam acik ni je kan
ok la nak cuba..kot2 berjaya
kalau tak kena sabar je la acik
jumpa lagi in shaa Allah

49 comments:

  1. Sabar ya AE...berjaya nanti...patut sunyi aja blog ni

    Bulat2 masuk pisang tu ya...baru puas makan sedapnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kena sabarkan hati acik ni nur

      Delete
  2. Masya'Allah.. ujan-ujan ni pulak Acik share gambar pengat pisang ni. Fav Sham ni.. kalau ada rezeki lebih.. Sham boh sagu sikit.
    Ya Allah Acik.. sodap ehhhhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang boh sagu tu sham..acik buat pengat ke bubur kacang ke..tak tinggal sagu tu sham

      Delete
  3. Sama jelah saya ni acik, bukan faham sangat pun bab2 laptop ni,biasanya anak2 je yang ajar,Iman si bongsu saya ni lagi mahir dari saya acik.
    Pengat pisang ,sedap nya acik...tak pernah pulak masak bulat2 gitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tengok dia buat.kemain laju kan saniah..usik ..colek sikit dah jadi

      Delete
  4. Wah...pengat pisang... sodap tu...

    Saya pun selalu bebel kat En Suami pasal pindahkan gambar. Kita ajar bukan dia nak ambik tahu! ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. he he..akak memang kena bebl je nagn adik kak cik

      Delete
  5. acik..lamo yat tak singgah sini..sodapnya pengat pisang tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la ya..lama tak sembang dialam maya kan

      Delete
  6. Assalamualaikum Acik
    sama lah kaknoor kdg anak2 ajar buat tak peduli
    bila sendiri tak reti nak buat
    terkebil2 cari gambar tak jumpa
    skrg oklah sikit tapi kalau tefon buat hal
    sakit jugak hati tkdo gmbo
    tapi yg besttt snagt gambo pengatttttttttt tu
    meleleh lio den

    ReplyDelete
    Replies
    1. sory noor..tunjuk gambar pengat..balik nanti noor boleh buat ye

      Delete
  7. Bila dah mula tinggalkan alam kerja hal macam ini dah tak ambil tahu acik apa lagi dah biasa adik bantu. Ni kalau nak tunggu adik tunggulah acik ke Batu Pahat.

    Tak apa cuba pelan-pelan. Dah makan pengat pisang tu mesti idea baru bertambah:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sangat tu kakzakie.dah sesekali je guna..

      Delete
  8. Anak bujang takde acik kena pelan2 la buat.klu tak sekelip mata je dia kasi setel..makan dulu pengat acik..kejap lg sambung lg transfer gambar.mitak anak bujang kasi tutorial.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la PK kena la tunggu anak bujang dulu baru selesai masaalah

      Delete
  9. Assalam achik..blutuh jer gambar dr hp ke laptop tu hehee..
    Percubaan x berjaya tp pengat pisang sangat berjaya buat kami semua terliur hahaaa

    ReplyDelete
  10. hehehehe kita biasalah acik, mintak adik2 ajar lps tuh bkn nengok sgt last2 kite suruh dia yg btkan je... klu dana gitu

    sedap nya acik nya pengat pisang tuh, ssh la nk jumpa pisang raja kt sini acik

    ReplyDelete
  11. Ese pun goma jugak makan pongat pisang... tapi selalu buek pisang nangko la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. acik paling suko pisang tanduk sweetie

      Delete
  12. Nampaknya kena tumggu adik Aimi lah ni Acik.. sabar.. hehe
    jarang dpt mkn pengat makan ni ...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la tunggu acik pi sana sebelum puasa ni

      Delete
  13. Pengat pisang klau sejukan dlm peti ais sedapnya.
    Kak Zai pun sama klau ada masaalah rujuk pada anak ajelah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengat pisang suka makan panas zai..kalau bubur jagung suka sejuk

      Delete
  14. Hihi.....selera saya jugak tu AE....pisang Raja mana satulah pulak ni.
    Mmg kekadang tak boleh transfer tau AE. Sama jer ngan hp saya ni. Saya rasa kabel dia tulah AE. Loose ke apa agaknya. So saya buat camni, saya upload gambo dulu dlm draft entri guna hp lepas tu saya betulkan dlm laptop pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau guna telefon yang masuk worksyop tu memang acik buat macam tu okje.ni telefon lain belum pandai buat gitu

      Delete
  15. Sedapnya pengat pisang. Tak apa, lepas ni kena tulis pula akak step dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..lepas ni acik nak suruh dia siapkan nota he he

      Delete
  16. Biasa makan pengat juga tempat kenduri. Tapi nampak yang ni macam sedap pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengat pisang acik tak pernah jumpa lagi ditempat kenduri..biasa pulut hitam jagung atau bubur kacang je

      Delete
  17. Nanti bila mak dah pandai. Tak ada nak minta diajarkan dah. Tak apa akak. Usaha tangga kejayaan. Nanti belajar lagi. Sedapnya pengat pisang tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betuo )P lepas ni acik nak suruh dia tulis nota siap2 he he

      Delete
  18. Xpe acik.slow2 nati pndai.ita pun tgh bljar tulis blog dlm tipon..jenuh jp hilang..jp tu plok ntah kmana pergi plok entri..haha...susah rasanyer

    ReplyDelete
    Replies
    1. kali ni acik minta anak ajar step by step siap dengan nota sekali he he

      Delete
  19. Akak dah lamo tak buek kojo masukkan gambar kot. Tu yang lupo tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang dah lomo boto dah azz..dulu maso kojo pandai yo masuk an gambar..y la kan semua laporan nak pakai gambar..ni tak tau lak dah..pueh godek e..

      Delete
  20. Sodap plk tgok juadah acik ni sesuai bt juadah bln posa

    ReplyDelete
    Replies
    1. acik tak tungu bulan puasa nr..selalu je buat kuih ke pengat..kadang bagi jiran ke sedara mara ke..kata dia orang rasa macam ulan puasa.

      Delete
  21. Selalu senyuuuum jew kalau baca celoteh acik.... pengat pisang tu, kenyang saya makan sorang2...tak yah dah makan nasi he he heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. celoteh ke bebel tak tau la kan Amie he he

      Delete
  22. terliur pulak juadah kecik kat bwh tu...hihi...

    ReplyDelete
  23. BUBUR PISANG RAJA SEDAP SGT TU ACIK...HP KAK PUN LPS KAT CUCU SAJA NK TRANSFER GAMBAR PUN DH XBOLEH...ASYIK DUK MAIN GAME JE DEPA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. MEMANG SEDAP GUNA PISANG RAJA UNTUK BUAT PENGATKAN pi

      Delete
  24. Siapa kata pengat pisang selera orang tua? Saya pun suka tau, Acik. Lagi-lagi kalau pisang tanduk. Buat apa pun saya suka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. pisang tanduk pun sedap MD..yang paling kerap acik buat guna pisang tanduk la..setiap kalai pi tengok Aimi beli pisang tanduk setandan

      Delete
  25. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete