Assalamualaikum..
Semalam aku ke Komoditi, Titi Gantong ,perak..macam biasa la..kerja..ambil benih jagung..untuk jualan di negeri sembilan..
goreng sukun
Perjalanan balik..aku talipon kawan/jiran semasa di sungai burong ,tanjong karang..sekarang dia dah tinggal dirumah sendiri di taman suria indah, ditanjong karang...
biasa la..bila aku talipon..dia mesti suroh singgah dirumahnya..siap aku tumpang solat sekali dirumahnya..
dan yang paling best..aku dibekalkan .buah sukun..sebab dia memang tahu..buah sukun adalah kegemaran ku...digoreng aku suka,..dibuat bubor suka..dan dah jadi kerepek sukun pun aku suka makan...dan yang teroknya tu..aku rasa sukun ditanjong karang aje yang sedap..maklumla kan..dah menetap selama 18 tahun disana..
dan petang ini tadi..minum petang aku ialah..goreng sukun cicah sambal kicap...sedap..jemput makan...
wah, tanam sendiri? pokok sendiri? tanah sendiri? besttt :D
ReplyDeletemak su..best makan je...sedap..
ReplyDeleteden pun suko.. nak sikit hehe
ReplyDeletesedap tu....makan ngan kicap + ciliapi +bawang putih + gula. Kawan dr utara ajar makan cam tu.....k.erna makan ngan kicap pedas jugak ke?
ReplyDeletekak erna
ReplyDeletesaya ada petua. Tak semua org boleh makan sukun sebab sukun ni angin kan. So kalau buat goreng sukun, tepungnya tu campurkan dengan lada hitam dan halia.. sure tak kembong perut punya.
Then sukun yang terlebih masak akak buat cekodok.. wallaahhh sedap kak.. lebih sedpa dari cekodok pisang
sodap..sodap...
ReplyDeletekerepek sukun sodap. apo lagi kalau dihiris nipih2..
kak erna, nak sikit........... meleleh air liur haaa
ReplyDeleteMasa nak goreng tu...gaul dengan ketumbar, bawang putih dan garam tumbuk....hmmm...cicah sambal kicap! Memang pure resepi Jawa...
ReplyDeleteAslmkm Erna.
ReplyDeleteWahhh, jd teringin & kempunan pulak la ni ... terliur-liur :) Kak G pun suka sukun, esply sukun goreng.
salam kak erna,
ReplyDeletesdap nyer.......... mkan panas2 cecah ngan kicap cili padi, ada tea o lagi ........ sukun goreng...sapa lalu kat luar pun x nampak
zino..meh datang somban..ado lagi ni..memang sodap
ReplyDeleteibuhani..memang akak makan macam tu la..dah campur cili api kicap..ngan bawang putih, ngan gula tu..akak panggil sambal kicap..dah siap goreng..panas2 tu makan ..cicah ngan sambal kicap tu...sedap...
ReplyDeletezar..terima kasih bagi petua tu..kejap lagi akak buat..ada lagi 2 biji belum goreng ni..
ReplyDeletekak pah kerepek memang sodap..tapi kek sini susah nak dapat kan...
ReplyDeleteannie..nak ko..tipun akak..ado lagi ni..nanti kita jumpa kek giant...
ReplyDeletecklah..terima kasih..akak tak tau pulak campur ketumbar tu..yang akak tau tempe greng campur ketumbar..mesti sedap tu..
ReplyDeleteKak G..cepat2 pi cari buah sukun..sebelum terlambat..memang sedap...
ReplyDeleteIbu guru..he he..memang la sape lalu kat luar kita tak nampak...
ReplyDeleteenok....bestnye mkn goreng sukun...lame dah angah x mkn....hehehehehehe
ReplyDeleteangah..balik sini la..ucu ada gak ni..nanti enok gorengkan..
ReplyDelete