Sunday, April 4, 2010

HARI LAHIR


Assalamualaikum...


4hb.april,1959...bersamaan 25 ramadhan..51 tahun yang lalu..aku telah dilahirkan kedunia ini...
Segan dan malu juga nak buat N3 ni..dah berumorkan..apalah yang nak di hebahkan..tapi aku sengaja buat N3 ini..tujuanya..cuma satu...

kalau selama ini..ada yang lebih muda dari aku..aku terpanggil kakak..aku mintak maaf..banyak2 sebab dialam maya ni..kita tak mengenali...tak pernah bersua muka...malu juga kan..kalau aku terpanggil yang muda2 tu kakak....sebab kita orang melayu ni..memang adatnya..menghormati orang dengan panggilan..

dengan adanya N3 ni..kalau yang muda sangat tu..menjengok kesini..bolih la panggil mak cik...bolih saja..aku tak kesah...

Selama ni..kalau di tempat kerja..ada yang muda2 datang untuk buat LI ..aku akan sebut diri aku ni mak cik..sebab sedar diri dah setengah abad..tapi..pelik betul budak2 ni...di panggilnya juga aku ni 'kakak'..kat tempat kerja lama pun macam tu..aku pernah juga tegur..jawapan mereka..kalau panggil mak cik..macam ada sekatan..katanya..tak seronok..puulaaak...entahlah kan..macam2 budak2 ni....yang jadi masalah..aku lah....bila dah berkawan baik macam tu....bila berjumpa dengan mak mak dia orang tu..aku nak panggil apa pulak...




aku dan hero bongsu..malam tadi...meraikan maknya..di McD..JJ ..
Pagi pagi tadi..nak berjoging la ..sikit2 je..dah tua macam ni pun nak jaga kesihatan juga kan...
hero bongsu meneman kan maknya joging..



Saja tepek gambar...wajah ku dusia 51 tahun...satu je yang aku rasa..setelah menjangkau keusia ini...kematian semakin hampir..cukup ke persediaan...kalau lah..tuhan mengambil umor ku diusia 60 tahun..berapa lama masa yang aku ada lagi...

Ya allah ya tuhan ku..aku bersyukor kepada mu..kerana telah sampai keusia ini...ampuni lah segala kesalahan..dan kesilapan ku..berkatilah..hidup ku dan keluarga ku...bukakan pintu hati ku kearah kebaikan....semoga kehidupan ku dan keluarga dilimpahi rahmatMu..

61 comments:

  1. salam erna,
    hepy besday, moga panjang umur dalam keberkatan, dimurahkan rezeki dan dipanjangkan jodoh. kalau dekat leh join sama celebrate

    ReplyDelete
  2. ibu guru..terima kasih..bolih sesangat nak join tu..mai la kesini...

    ReplyDelete
  3. Happy Birthday Kak Erna.......Smoga pjg umur, murah rezeki n bwh perlindungan Allah SWT selalu. Umur tu angka jer......yg penting happy n baik hati selalu :)

    ReplyDelete
  4. ibuhani..terima kasih..betul tu..yang penting happy disamping keluarga..

    ReplyDelete
  5. hepi besdei kak... moga pnjg umor, murah rezeki, bahagia selamanya...

    wahhh.... rumah akak ni asek tukar langsir baru je... hehehe...

    ReplyDelete
  6. Allah selamatkan kamu 2x..Allah selamatkan kak erna..dunia dan akhirat moga moganya..amiinn...

    cekodok tuh senang je..basicnya: 300gm tepung + 1 sudu keil yis + 1 biji telur + bahan blend:1 biji bawangbeso+stengah cawan ikan bilis+ 1 1/2 cawan air . pehtu masuk la ape2 jenis sayur, daun bawang ke daun kucai ke, garam, kunyit segala. dah gaul semua biar setengah jam. goreng....

    ReplyDelete
  7. azz..terima kasih...itu lah azz..ajar lagi..gatal yo tangan ni nak mencolik e..ha ha..

    ReplyDelete
  8. izah..terima kasih..hari ni akak nak bagi anak2 makan cekodok bilis..terima kasih ye..

    ReplyDelete
  9. many happy returns kak.. u look well for ur age...

    ReplyDelete
  10. Salam Kak Erna...

    Selamat menyambut ulangtahun kelahiran, semoga sentisa sihat dan ceria-ceria selalu dan bersyukurlah di panjangkan usia sampai tahap begini. Alhamdulillah

    ReplyDelete
  11. ibusayang..alhamdulillah..dan terima kasih

    ReplyDelete
  12. selamat hari lahir kaka erna, moga sihat sejahtera dan ceria selalu. Tak ajak pun makan kat mcd...Jgn lupa 10hb dtg majlis abang saya yea.

    ReplyDelete
  13. salam.
    alhamdulillah dan tahniah. smoga sentiasa berbahagia dan cemerlang dunia akhirat.

    serius, muka awet muda...! :)

    ReplyDelete
  14. happy birthday kak erna..

    memang nampak muda bergetah lagi tu

    ReplyDelete
  15. annie..terima kasih..akak pun harap akak sentiasa sehat..10hb..tu..memang akak teringin sangat..tapi..nampak gayanya..tak dapat la..abang2 akak nak buat tahlil arwah..akak kena balik kampong..tolong masak..dari ari sabtu lagi...

    ReplyDelete
  16. piewahid..terima kasih..insyaallah...mudaha2an ucapan dan doa dimakbulkan tuhan..muka nampak muda..sebab dalam gambar aje...

    ReplyDelete
  17. zar..terima kasih zar..memang la ..zar tengok gambar aje..nampak la muda..nanti kalau jumpa orangnya..jangan terkejut...

    ReplyDelete
  18. salam,
    selamat ulang tahun, semoga dipanangkan ukur dan dimurahkan rezeki. amim.

    ReplyDelete
  19. slmt ulng thn, moga pnjng umr murah rezeki.. amin

    ReplyDelete
  20. ikutsukakoi..terima kasih..amin..

    ReplyDelete
  21. maiyah..terima kasih..amin...

    ReplyDelete
  22. salam erna. Happy birthday. 51 thn? Haha baru 51..
    Umur tak jadi masalah, janji maintain kesihatan.

    ReplyDelete
  23. Selamat harijadi semoga beroleh kesejahteraan dan diberkati Allah SWT.

    samalah macam saya tua sikit dari Erna boleh saja panggil kak Zai atau nama sebab kalau tua setahun dua lebih mesra panggil nama,itu kata sesetengah orang.

    ReplyDelete
  24. salam dan selamat ulang tahun buat kamu..semuga berbahagia selamanya bersama keluarga tercinta..

    aduiii umur dah 51 tahun tak nampak tualah..apa petua ek.

    ReplyDelete
  25. ingat nak jadi yang pertama wish bday akak..nampak gaya bukan org pertamalah sbb akak dah smbut bday in advance..

    kalau akak jumpa mak wanie..panggil kakak jelah sbb mak wanie tua setahun je dr akak.

    ReplyDelete
  26. Selamat ulang tahun kak....



    Anak Ramadhan rupanya akak ni....

    ReplyDelete
  27. Kak...cik abang ada ari tu...kalau tak dpt jugak call akak menyanyi lagu Happy Birthday...hehehhe

    Suka tengok akak dgn hero bongsu tu...nampak rapat dan manja dia dgn akak...

    ReplyDelete
  28. kak pah..terima kasih..itulah yang diharapkan kak pah..sehat sentiasa...

    ReplyDelete
  29. zaiton..terima kasih..o.klah kan..panggil nama..

    ReplyDelete
  30. ina..terima kasih..
    tak ada petua apa2 tapi kata orang..kalau dah lebih 40 orang kata saya nampak muda..nampak muda la kan...nampak aje..bukan realitinya...

    ReplyDelete
  31. happyirfa...he he..betul2 ingat orang pertama ye..kat fb tu..kebanyakan nya..semua ucap selamat awal..tak sempat tunggu tarikh sebenar..tak apa dik..

    ReplyDelete
  32. ck lah..terima kasih cik gu..memang anak ramadhan..akak fikirkan..kesian...masa tu..dah tentu abang2 akak tak seronok raya..mak baru besalin 5 hari..tak de sape nak masak..

    ReplyDelete
  33. anie..tak ape..yang penting..layan cik abang tu..
    hero bongsu tu memang manja ngan akak..kalau akak marah sikit..moncong merajok..tapi kejap aje..
    tu sebab dulu dok asrama sebulan je..bila akak marah..dia kata mak tak de..alahai..manalah ada orang dok asrama bawak mak..

    ReplyDelete
  34. happy birthday akak :)

    apa ada pada usia, cuma nombor.. :)

    ReplyDelete
  35. Selamat ulang tahun, Erna. Semoga dipanjangkan umur, dimurah rezki, sihat tubuh badan...aameen

    ReplyDelete
  36. Aslmkm.
    'Happy belated birthday.' Semoga terus diberkati, panjang umur & dimurahkan rezeki. Maaf le semalam tak sempat ziarah balik.
    Hmmm, tukar baju lagi ye? Cantik ... cam baju kebaya bunga krawang ... hehe.

    ReplyDelete
  37. kak nora..terima kasih....amin..

    ReplyDelete
  38. DDrfauziah..terima kasih.baru nak belajar tukar2...rasa seronok..tu yang asek tukar2 tu...

    ReplyDelete
  39. sekali lagi nak ucap.. selamat hari lahir semuga panjang umur murah rezeki dan di permudah segala urusan.. amin..

    ReplyDelete
  40. selamat ulangtahun kakErna...tertinggal keretapi lak saya ni..dah beberapa hari tak bukak blog..

    semoga akak dan keluarga selalu dilindungi Illahi...dan dilimpahi kesejahteraan hidup dunia dan akhirat...

    ReplyDelete
  41. zino..terima kasih..berapa kali pun tak kesah..semoga harapan dan doa dimakbulkan..

    ReplyDelete
  42. SMM..terima kasih..tak ketinggalan lagi..masih bolih diterima..he he..

    ReplyDelete
  43. selamat harijadi kakak itu,

    salamm,

    ReplyDelete
  44. TB..salam dan terima kasih..

    ReplyDelete
  45. Salam ziarah dan selamat hari lahir dari saya dan isteri.

    ReplyDelete
  46. abu muaz dan isteri,,terima kasih ucapan dan ziarah ini...

    ReplyDelete
  47. Aslmkm Erna. Bertandang lg ni :) Semalam pun saya masuk jugak sekejap ke beberapa blog nak mengecek pasal masaalah komen ilang, termasuklah blog Erna ...
    Mungkin Erna tak perasaan ... semalam ada byk juga komen di sini yg ilang ... ni nampaknya dah OK, dah tally catatan angka dgn jumlah yg tertera. Kita terkena virus sawan la kut ... hehe.

    ReplyDelete
  48. DDrfauziah..baru tadi..baca blog cik gu tu..akak bagi tau pasal komen hilang tu..perasan juga semalam..tulisnya bercanggah..satu 39 dan satu lai 51...betul la tu..kena sawan..he he...

    ReplyDelete
  49. happy belated birthday! tiba2 seriau bila akak sebut '10 tahun lagi tu'. semoga dipnjg umur...

    ReplyDelete
  50. Ayu terima kasih..saja akak sebut..untuk mengingati diri sendiri agar tidak terlena...

    ReplyDelete
  51. hehe, actually, ini pertama kali baca blog auntie. malu sebenarnya nak leave komen, sebab saya ni masih la mentah kalau nak di bandingkan dengan auntie yang pastinya dah begitu banyak pengalaman dalam meniti kehidupan. apa2pun, selamat ulangtahun kelahiran. happy2 selalu. =)

    ReplyDelete
  52. nursarah..jangan rasa malu..yang muda ada caranya..dan yang tua macam acik ni.banyak pengalaman nya..kalau perlu..tanya saja..insyaallah..ape2 pun..terima kasih atas ucapan itu..

    ReplyDelete
  53. salam kak erna,

    hepi belated befdei.. tak sangka befdei kite dekat dekat je ye (^_^). 51tahun? Ai tak percayalah kak. macam baru 40-an je. umur kak erna muda sikit je dari ibu Ai. ibu Ai 55tahun.
    apapun semoga dimurahkan rezeki dan panjang umur (^_^)

    ReplyDelete
  54. terima kasih..yati..betul la kan..4 dan 5..memang dekat betul..kena percaya juga...kenyataan..he he..

    ReplyDelete
  55. Salam k.Erna...hepy belated birthday! tgk gmbr x caye je 51 thn...untung akak, awet muda! semoga sihat selalu dan bahagia bersama family tersayang!

    ReplyDelete