Monday, February 24, 2014

TUNAI JANJI

Alhamdulillah dah selamat balik
dari bercuti jalan jalan cari makan
dah janji dengan hero bongsu
habis periksa pi jalan jalan
dah bulan Februari baru dapat tunai janji.
Sempat juga en.suami pi jumpa kawan dia 
yang kerja di Mardi Agroteknologi...Langkawi
sempat la lawat kawasan buah2an
tapi bukan musim buah kan


masa dah nak balik..ada pegawai perempuan 
di sana bagi benda diatas tu ngan acik
Belalang dari daun kelapa.
hero bongsu sangat teruja..terus minta
acik pun bagi kat dia..sempat la ambik gambar
kemudian..dia nak ke tandas
minta ayahnya pegang.
bila dah naik van..dia tanya..
ayah mana belalang aimi..
acik terus pandang ke muka ayahnya
syak dah..dah 32 tahun kawen..belum buka mulut 
kita dah tau apa dia nak cakap kan.
acik terus menyampuk..mana dia..
awak dah bagi ngan sapa..
kesian betul acik tengok muka hampa hero acik tu
acik pun apalagi..mula la jadi penceramah tak bertauliah
bila tengok mak dia bebel bebel..hero acik cakap
tak pe la mak..aimi dah ambik gambar dah..
adui..geram betul..terkilan sungguh
kesian ngan hero bongsu..nak buat tak pandai..
dia senang senang je bagi ngan orang..ish10
dik happyirfa kan ahkak dah cakap
yang untung orang nampak..yang rentung????
panjang lak bebel
dan sempat jugak pi serbu rumah suri solehah
mulanya acik rasa tak mau pergi
 kesian ngan suri balik kerja
penat..tapi suri sms juga..
tak kan tak mau jumpa katanya
akhirnya pergi juga meriuhkan rumah suri
petang sebelum balik tu.
Terima kasih banyak Suri.
ok lah..jumpa lagi In syaa Allah


32 comments:

  1. sy ingt belalang hidup td...

    ReplyDelete
  2. tapi mmg real la acik belalang daun tu...:P

    ReplyDelete
  3. Selamat smpi dari bercuti ye acik erna...
    Cantiklah belalang tu ... sian pulak dgn busu...
    tak pe lah busu nanti ada yg baru utk busu..

    ReplyDelete
  4. Salam K.ERna..bestnya melawat tpt2 pertanian camtu.Ala,syiannya lak Hero bongsu tu...sibbaek dah snap gambar :)

    ReplyDelete
  5. akak ingat tak lagi blogger lieynanilaz,
    arwah kerja kat mardi langkawi la,
    saya dah plan nak pergi sana jumpa dia tapi tak kesampaian..
    btw cantik belalang tu, dia bagi kat sape la gamaknyer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Infat sangat tiha..masa di Mardi tu memang teringat sangat..kawan suami tu memang kenal sangat ngan arwah..sama keje

      Delete
  6. alahai kesiannya....
    Wah dah 32 thn acik kawin ye.....TAHNIAH....

    ReplyDelete
  7. Saya ingatkan belalang betul tadi...kreatif sungguh :)

    ReplyDelete
  8. kreatif sangat belalang tu.. seronoknya jenjalan..

    ReplyDelete
  9. seronoknya cuti-cuti chenta satu family....

    ReplyDelete
  10. laa mula-mual tengok sekali lalu, ingatkan belalang betul tu Acik. Seronok ye Acik jalan-jalan sambil menjalain ukhwah.

    ReplyDelete
  11. seronok dapat bercuti apa lagi dh abis exam kan acik...

    ReplyDelete
  12. Comel jugak belalang tu kan..padan pun hero sedikit merajuk hehehe..mujur dah tangkap gambar...

    ReplyDelete
  13. As-salam acik..

    mmg unik belalang tu.. wah bestnya dapat bertemu rakan blogger di sana..

    ReplyDelete
  14. Kali pertama tengok, ingatkan belalang betullah tadi. Wah, Acik dah sampai Langkawi yek (ke dah balik dah ni?) Saya ni dok menghitung hari je nak pi Langkawi, macam-macam alasan pulak HD bagi, takmo approve saya nyer cuti-cuti Malaysia!

    ReplyDelete
  15. Kakak ingatkan belalang betul tadi - pandai dia buat.

    Jumpa suri solehah lagi ye Acik. Seronok kakak tengok.

    ReplyDelete
  16. syioknyer jalan2... memang nampak sangat cam belalang.. cantik...
    ooh jumpa ngan kawan alam kmaya yerk...

    ReplyDelete
  17. cantik belalang tu kak...len kali boleh cuba belajar pulak..

    ReplyDelete
  18. wahhh gi Langkawi ye kak...seronoknya....
    bertambah2 seronok sebab dapat juga jumpa kawan blogger kan kak?...:)

    ReplyDelete
  19. Salam kak..mana tak terkilan kak oi..memang cantik belalang tuuu..puas kena bebel ya he he

    ReplyDelete
  20. AE syoknya berjalan......come AE pakai topi mcm anak dara hehe......
    Tak pernah nampak belalang daun kelapa tu

    ReplyDelete
  21. Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  22. Pandainya buat belalang daun tu. Pandai ya orang tu.

    Oo patutla aritu tunjuk sayap..rupanya bercuti ke langkawi ya.. bestla dapat jalan2 dengan ahli keluarga ...

    rentung sikit jw kot tu..hati gembira yg pentingnya

    ReplyDelete
  23. ptt lah senyap je rupenyer pg cuti2.... belalang tuh mmg cantik... betul2 mcm yg real nyer... sian hero akak...sian jgk cik abg akak kene bebel heheheh

    ReplyDelete
  24. kak, kretifnya org yg buat belakang guna daun tu
    nampak cam hidup je
    kalau hajar tgk konfem melalak ni

    ReplyDelete
  25. seronok jalan2 yer acik. sukalah anak2.. kreatif sungguh cam real je

    ReplyDelete
  26. cantik belalangnya..bukan senang juga nak buat..takpelah dah amik gambar..benda dah jadi bukan bley berpatah balik..

    suri ni sape acik?blogger gak ekk

    ReplyDelete
  27. tahniah acik ats usia perkahwinan,,bes kan jalan2 ngn family cmni,memg happening lah

    ReplyDelete