Assalamualaikum
rendang cili api Negeri Sembilan
cepat dimasak sedap dimakan
sedia kan pes rendang
pes ni tak ada jual dikedai ye..
daging
gaulkan dengan daging yang telah siap
disiang dan dibasuh
letak 1kg daging + 1 kg santan
tambah air + garam
kacau la sampai kering
tu la resepi kita hari ni
jumpa lagi,Insyaa Allah
salam acik... wahh suka rendang ..
ReplyDeleteAcik, agak2 klu buat siap2 pes rendang tu then simpan kat peti ais tahan tak?? so bila2 nak masak terus guna jer...
boleh buat atie tahan lama simpan dalam freezer
DeleteTQ acik..insyaAllah nak buat pes nya nti...senang nak masak nti..:)
Deletesaya suka mkn rendang dgn pulut kuning
ReplyDeleteacik pun suka kamsiah..mkan dengan nasi impit pun acik suka
DeleteAcik tak kocutkan dulu ko daging tu baru masukkan santan. Sobab ese solalu nengok org nogori dio kocutkan dulu daging tu baru boh santan. Tapi rondang nogori mmg sodap acik.
ReplyDeletememang acik kocutkan ni sweetie..keringkan air daging tu baru masuk santan
DeleteTak ada ketupat nasi putih pun sedap acik. Kakak kalau rendang macam ini macam-macam boleh jadikan padanannya. Roti, ketupat, nasi, pulut semua boleh.
ReplyDeleteacik memang buat untk makan dengan ketupat ni kakzakie
DeleteSedapnya Acik. Tetiba kurasa teringin nak makan rendang.... Ini kalau makan dengan nasi impit ke, nasi putih panas-panas ke, aduhai... tak boleh bayangkan pagi-pagi yang sejuk macam ni. Terus lapar!
ReplyDeletekalau boleh pos ni dah sampai ke MD dah ni
Deletesodap nih acik, dana pun suke bt paste rendang sendiri tak suke yg segera... bile tgk akak nyer ntry nih terus rasa cuti2 nih nk msk rendang daging lah... boh sekali hati ke paru ke... sodap nih...
ReplyDeletecuti panjang ni dana..memang boleh buat.
DeleteKnor suka rendang pedasssss..
ReplyDeletenk sepiring acik..
meh knor datang datang rumah acik
DeleteAcik erna jual lah pes tu kat saya, saya ni suka mkn tapi tak Rajin nak buat.. ;)
ReplyDeletekalau la boleh pos acik dah pos kan bagi yatie..
DeleteAcik,
ReplyDeleteSham baghu jo sudah buek ghondang ayam.. cicah ngan pulut kuning.
Tapi nengok an ghondang Acik... nolan air liur Sham dek eh..
Sham kot ado balik sok bagi tau..acik bagi pes rondang ni buek sendiri yo sham.
Deletesedapnye rendang daging...favourite nih
ReplyDeleteAcik pun suka mar...masak rendang rebus nasi impit.makan panas2 sedap
DeleteSiap! Bole cicah pulut kuning...perghhh...sodap!
ReplyDeleteAcik makan dengan ketupat syifa
DeleteMakan dengan nasi panas atau lemang. Sedapnya mak mertua lalu tak nampak.
ReplyDeleteMakan dengan ketupat nasi pun sedap zai
Deleteacik, dulu kakak angkat ana orang negori masak rendang ayam kampung, memang menagis pedas tapi licin sepinggan..sedapnya.
ReplyDeleteKalau dah nama masakan negori kan ana.acik buat dah tak pedas sangat suami acik tak tahan pedas
DeleteWah.. mujur baca entry Acik ni. Saya duk fikir daging yang papa n beli tu nak masak apa lagi ya.. dua hari lepas kami dah bakar dan cicah kicap. Wah..dah lama tak makan rendang daging.. masak sendiri pun masa jamuan lorong ni tengah tahun lepas.. wah dah lama sangat tu dah nak hampir setahun.. nampak sedap rendang acik ni.. ai.. nak buat jugalah..
ReplyDeleteBuat AN..lamanya AN tak buat rendang tu kan.makan ngan nasi impit memang acik suka
Deletesama macam cara arwah mak saya buat..
ReplyDeletelepastu ada daging dan hati kan kak
sedapnya cicah nasi impit :)
Akak kalau buat memang suka campur ngan hati Tiha.hati potong besar2 sikit biar senang anak nak asingkan.sebab anak2 tak suka hati
Deletesya suka rendang cili api ni acik tapi anak2 dan suami ada yang tak suka pedas.
ReplyDeleteteringin juga nak buat pes rendang macam acik ni senang nk masak kan...
dah ada pes ni senang saniah.bila2 teringin nak masak rendang je boleh buat
DeleteMakan dengan pulut kuning dan nasi impit pun sodap...
ReplyDeleteAcik suka makan dengan nasi impit bunda..kalau pulut acik suka.makan dengan sambal.ikan bilis
Deleteala acik..ajar la camna nak buat pes tu acik..
ReplyDeletebuat maca biasa PK masak rendang tu..tapi santan tak perlu..ada cili bawang serai halia..lengkuas kunyit hidup semua tu..tumiskan sampai kering..satu bekas tu untuk satu ekor ayam atau 1 kg daging
Deleteassalam AE..terliur tgk rendang tu..pedas tapi sedap..lama tak BW keentry AE..bz melayan DH.. :)
ReplyDeleteMA pun dah lama tak sempat tulis kan..seronok layan cucu
DeleteFuh...pago-pagi dah menggoda selera dah ...waaaaaaa....sedapnyaaa
ReplyDeletemakan de3ngan nasi impit atau nasi panas memang sedap wa
Deletesekarang aku tahu resepnya wow lezat sekali ini...
ReplyDeleteObat Gagal Ginjal Tradisional
Hero bongsu sure tak menang mulut nak makan tu kan AE....air tangan omak katanya. Meh ler share resepi AE
ReplyDelete