Sunday, December 2, 2012

PERTEMUAN YANG TIDAK DISANGKA

Assalamualaikum

hari ni jauh perjalanan acik  pi kenduri
sampai ke Serting Hilir nun.
dah siap ambik nasi..dah duduk pun..
tiba tiba mata acik terpandang
kawan yang seorang ni
Hai tak disangka sangka bertemu lagi kita ye sya
balik dari kenduri dah ikut jalan Kuala Pilah
sempat berhenti di tepi jalan..
ada kedai jual buah
kawan acik sama kerja dulu
tapi dia dah opsyen buka gerai buah
tengok ada kuini
lama dah tak jumpa
tak lepas peluang..beli dan
ini lah hasilnya
bubur kuini.
jiran acik masa dok Sungai Burung ,Tanjung Karang
dulu yang bagi tau acik cara makan kuini macam ni
dia asal dari Pahang.
ada yang pernah makan tak.
acik suka ni..sedap
satu piring tu dah selesai masuk perut acik sorang


oklah..nak buat kerja hakiki setiap minggu pulak
jumpa lagi,insyaallah

83 comments:

  1. salam kak
    mcm mana cara msak bubur kuini tu kak

    ReplyDelete
  2. Sey suko makan kuinin camtu yoo... Kok buek kerabu ke, lotak santan ke, memang sey tak makan sangat...

    Ado lagi ke musim kuinin ni kak..? Pokok kek bolakang ghumah ni maso ghayo hari tu ado la buah ehh... Ni dah takdo dah...

    ReplyDelete
  3. salal acik..tak pernah lagi saya rasa mkn kuinin camtu..tp sedap jer rupo nya tu..

    ReplyDelete
  4. Bau wangi kuinin memang mengancam...buat pulak serawa(tak panggil bubur) kelemakan santan tu menambah nikmat

    ReplyDelete
  5. Salam Achik erna:)
    Mmg suka sangat2 makan Kuini..
    tapi tak pernah pula berbubur camtu..:)
    Pasti lagi2 lemak manis rasanya yaa..:):)

    ReplyDelete
  6. Salam,
    Biasa makan masa kat kampung di Perak. Best. Nak cari buah kuining susah.

    ReplyDelete
  7. wahhh..buah kuini boleh buat bubur/pengat

    ReplyDelete
  8. Mmg sedap tapi kami panggil serawa...tak masak bubuh santan garam gula je..

    ReplyDelete
  9. Baru tahu kuini boleh buat bubur.

    ReplyDelete
  10. Alamak acik, yang ni memang sah bolun ponah ghaso laie. Tapi daghi ghupo dah tauu....sodap.

    ReplyDelete
  11. Saya pun tak pernah rasa bubur ni.. Mssti sedap tu.

    ReplyDelete
  12. selalunya tahu buah kuini makan begitu sahaja atau buat sambal..tak tahu pulak boleh buat bubur/pengat/serawa...dapat juga sikit ilmu bila baca blog akak ni..hehehe

    ReplyDelete
  13. as salam

    tak penah lagi try style bubur ni tapi kuini memang wangii je kan kak:)

    ReplyDelete
  14. Wahhh jumpa blogger KasihIbu.

    Bubur kuini? First time dengar, dan tengok. Nak cuba buat sebab nak cuba rasa!

    ReplyDelete
  15. alamak kak !Q
    saya x pernah dgr bubur nie ..
    aduhhhh
    bubur quini yee huh
    nampak sedap !!

    ReplyDelete
  16. First time dengar ada bubur kuini... kongsi resepinya ye Acik...

    ReplyDelete
  17. besla Acik Erna jumpa kwn lame,,heheh tak pernah try bubur juini ni, mesti sedap kan =) nnt trylah share resipi Acik

    ReplyDelete
  18. kol brape poe situ tak jumpo pun tadi.. balik copek ko?

    ReplyDelete
  19. Tak pernah mkn cara lain..camne masak & rasanya tu kak?

    ReplyDelete
  20. Mesti sedap ye acik bubur kuini,saya belum pernah makan lg....selalu buat sambal kuini aje.

    ReplyDelete
  21. Tak pernah mkn bubur kuini. Biasa mkn begitu je

    ReplyDelete
  22. umm..sedapnye..teringin nak buat tp xtau acik..huhu

    ReplyDelete
  23. first time dengar kuini org buat bubur

    ReplyDelete
  24. jamed tak balik Somban tadi?

    tak pernah pulak sy dengar bubur kuini ni...macam masak bubur pisang ke kak?

    ReplyDelete
  25. Acik erna..sedap bubur kuini tu..biasa dulu arwah anenek buat!!

    ReplyDelete
  26. Saya pun first time tengok bubur kuini..

    ReplyDelete
  27. memang seronok berjumpa rakan lama..bnyk cerita apabila lama tk bersua..moga ukhuwah bertaut kembali..amin..

    ReplyDelete
  28. tak pernah tgk...apalagi mkn bubur kuini tu...biasanya buat sambal belacan ja..selain makan mcm tu ja hehe..ada jugak org buat jus,kan...

    ReplyDelete
  29. M tak pernah makan lagi buah kuini..sedap tak?

    ReplyDelete
  30. Kalau kakak kan Acik sebaik kopek masuk pinggan terus makan tak sempat nak buat macam ini semua. Macam mana acik buat tu? Masak dalam santan macam buat pengat ke?

    ReplyDelete
  31. tak sangka pulak kuini ni boleh dibuat bubur....

    ReplyDelete
  32. sama cantik acik dan kak sya.. seronoknya dapat jumpa.. tak pernah saya makan bubur kuinin.. tp nampak sedap sgt..

    ReplyDelete
  33. bubur kuini yg acik maksudkan tu cuma letak santan fresh ngan gula jer ke? kalau yg gitu mmg saya suka pastu tambah ais dua tiga ketul sejuk je.

    ReplyDelete
  34. salam..

    biasanya buah kuini makan macam tu saja,,rupanya bolh juga buat bubur ye ;)

    ReplyDelete
  35. Tak pernah mkn la kak kuini msk mcm ni,, best kek kak

    ReplyDelete
  36. kuini ni sedap. selalu makna mentah saja. tak tahu buat bubur. kalau dekat rumah acik dah pergi mengendeng ....minta sikit.

    ReplyDelete
  37. acik kita x pernah mkn camnie..kongsi resepi kak..tgk cam sedap nie:)

    ReplyDelete
  38. oh ada yer bubur kuini...baru tau....

    ReplyDelete
  39. acik dengan kak sya - dua dua saya dah lama tak jumpa. dua dua saya rindukan. :)

    ReplyDelete
  40. ehem mama pernah makan buah kuini..tapi tak pernah makan buburnya lagi..sedap ke AE?..

    ReplyDelete
  41. mak saya buat kuini + santan panas + bawang n cili padi n dimakan dgn nasi panas......x pernah lg cuba bubur kuinin ni....

    ReplyDelete
  42. sedap je nampak bubur kuini tu kak, tak pernah makan lagi...:)

    ReplyDelete
  43. saya suka buah kuini, tapi biasanya makan gitu jer..tak pernah makan bubur kuini..

    ReplyDelete
  44. kuini..?

    alamak...teringat kalau mkn dgn sambal..sdpnye..
    kecur liur..

    err..kalau ngan bubur dyh tak pnh try pulak lagi..

    ReplyDelete
  45. salam kak
    kalau tak tegur sya memang x prasan sbb sibuk melayan karenah anak anak kecik tu

    ReplyDelete
  46. tk tahu lak kuinin ni leh wat bubur.. hehe tp nmpak cam sedap leh le try... camne nk watnye sama cam wat bubur kacang hijau tu ker? hehe

    ReplyDelete
  47. Jodoh pertemuan itu rahsia Allah ya kak.. tanpa disangka2 dpt berjumpa wlupun sudah lama dan jauh terpisah... hehehe

    ReplyDelete
  48. first time dengar buat bubur...hihi

    ReplyDelete
  49. SABTU TU ARI GI KENDURI KAT REMBAU..hehe

    ReplyDelete
  50. perancangan Allah semuanya kan Acik...siapa sangka..

    ReplyDelete
  51. lama tak makan kuini..bau dia sedap sangat..makan apatah lagi

    ReplyDelete
  52. 1st time ni achik jumpa bubur kuini.. cam ne gaya nak masak ni.. cecite achik..

    ReplyDelete
  53. emmm terlior plak bila sebut kuini..bau kuini sedap menyengat..tp sy x penah plak mkn kuini mcm ni..biasa mkn gitu je :)

    ReplyDelete
  54. Hmmm first time tengok bubur kuini..selalu makan macam tu je..sedap..

    ReplyDelete
  55. 1st time dengar bubur ni...

    guane rasa dia?

    ReplyDelete
  56. salam kunjungan dari Suriaamanda, selalu buah kuini tu makan mcm tu jer..x tau plak boleh buat bubur...

    ReplyDelete
  57. masa kecik my tok pernah ajar makan kuinin ni....makan ngan santan + sikitttt garam = perghhh.

    sekarang kuinin jarang dapat.

    ReplyDelete
  58. salam acik..terbau bau kuini bila baca n3 ni..tapi rasa nya dah bertahun tak makan kuini..rasa teringin pulak...

    ReplyDelete
  59. Salam bertemu kembali Acik..

    Lama ummi tak makan buah kuini,dulu kat rumah mak ada sepokok, manis sangat buahnya, nostalgianya!

    ReplyDelete
  60. salam akak..
    mana akak menghilang ni...rindu la nak baca cerita akak...:)

    ReplyDelete
  61. sedapnyer buah kuini... tgh musim ek acik.... camne nk bt bbr kuini tuh acik? mcm best je

    ReplyDelete
  62. Lama tak dengor cerita Acik Erna.
    Yati first time tengok buah kuini buat bubur. :)

    ReplyDelete
  63. Salam Kak... arwah mak dulu suka makan kuini dgn santan dan nasi...sedap

    ReplyDelete
  64. Lor.....mana acik erna nih? Menyepi je cuti malaysia ke kak?

    ReplyDelete
  65. lama Acik menyepi?? Harap Acik sihat2 ajer yer...

    ReplyDelete
  66. wah sedap 2 kak:)

    umm..teringin pulak rase..:)

    ReplyDelete
  67. acik...belum balik lagi ye? moga cepat sembuh ye...

    ReplyDelete
  68. Singgah jenguk Acik..M baru dapat tau Acik sakit masa bw blog bro Zino.. Hope Acik cepat sembuh

    ReplyDelete
  69. Assalamualaikum my lovely achik Erna..
    Baru dapat tahu jugak yang achik Erna tak sihat..
    tertanya2 jg kenapa lama rasanya achik x update blog..rupanya x sht..:(
    Pe2..moga achik cepat sembuh...
    Rest cukup2..makan ubat..InsyaAllah..
    Take care sis!

    ReplyDelete
  70. achik, bubur kuini tu masak cemana? ke santan ngan gula melaka semata2?

    ReplyDelete
  71. kak erna apa khabar yea?
    saya dengar khabar kata akak tak sihat..
    moga cepat sembuh ye kak..
    take care

    ReplyDelete
  72. salam wbt acik..
    rindu sama acik, nnt tahun depan saya balik nak jumpa acikla..
    kuinin..sodap ea acik,dah bertahun tak makan ni. tapi yang bubur ni tak pernah buat pun..

    ReplyDelete
  73. hmmm sedapnya bubur kuinin tu....minta resepi boleh

    ReplyDelete
  74. Dari jauh kakak doakan moga acik telah kembali pulih. Kakak rasa tempohari blog acik tak boleh di acess. Dlm hati rasa terkilan juga.

    Moga acik terus sihat dan boleh bersama-sama kita semua utk berblog ye...

    ReplyDelete
  75. nice day :)
    hargailah hari kemaren,
    mimpikanlah hari esok,
    tetapi hiduplah untuk hari ini.
    bagi-bagi motivasinya yaah...

    ReplyDelete
  76. Acik ,... apa khabar skarang? moga cepat sembuh

    ReplyDelete
  77. bubur kuini? Tak ponah ngaso lah pulak. Sodp ko.

    ReplyDelete
  78. acik, kuini tu makan mcm mana cara tu? nampak sodap, tapi nak tau jgk kuah apa ek? susu ke? huhuhuhu.
    bila lagi nak berjalan kalau tak time kenduri kendara ni. nak harap kita aja yg panjang langkah, alamat bergolek kat umah aje lah. T__T

    ReplyDelete