Thursday, June 2, 2016

"CAKAP SIANG PANDANG PANDANG...."

Assalamualaikum
hero kedua acik ni sedang bercuti.
tak juga cuti sepenuhnya sebab dia kena
praktikal 2 minggu.
semalam hari kedua dia praktikal 
balik ..dia cerita
tadi kan mak
bangah malas nak pi cari kedai makan
dekat situ ada kfc
bangah pegi la situ
masa beratur tu
ada orang tu
kemain lagi mulut dia
nak ngata tak agak2
dan tak pandang2 katanya
sedap je mulutnya ngata..
tengok la tu budak2 pelatih
mentang2 la dapat elaun 800 lebih sebulan
makan kfc..telefon pun 
telefon mahal..katanya
dia nampak telefon bangah agaknya
telefon ni kan telefon mak.
ye la tu betul la.
hero acik guna telefon acik 
yang dah 2 tahun en.suami acik belikan
telefon dia kejap hidup kejap mati
dah nazak.
acik memang sayang guna telefon ni..
siap siap pakaikan baju
takut calar ke apa ke
tu yang sentiasa nampak baru.
dulu kan acik pernah cerita telefon hilang di opis
lama dah tu kan..
tu la en.suami belikan lain buat ganti.
baru2 ni masuk worksyop
dah ok..hero pun telefon nya meragam
bagi dia guna..mak pun dah pencen kan.
hero kedua acik ni paling jimat budaknya
pandai jimat duit.
dapat elaun tu tak perlu dah acik tambah
dia tak mau..suruh bagi adik je
tapi kalau sesekali balik tu
acik bagi juga sikit tak sampai hati kan.
apa acik rasa bila dengar dia cerita tu
hati mak kan..terguris juga
bila orang sedap2 je ngata
 tak tau cerita sebenar.
tak pe bangah..sabar je
oklah jumpa lagi in shaa Allah


46 comments:

  1. mulut mmg mcm longkang kadang tuh...

    sian bang ngah... takpe lah bang ngah biarlah org nk kta apa... jnji kita tau apa yg kite buat ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. DARI PAK SUNANG Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui AKI DARMO saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan AKI DARMO,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan AKI DARMO yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti, AKI DARMO juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penglaris jualang silahkan hubungi AKI DARMO di 082-310-142-255 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya –ATAU KTIK ALAMAT BLOG AKI -http://pendidikanmerangin.blogspot.co.id

      Delete
  2. Agaknya anak2 saya pun ada yg kata gitu kan acik.Biarlah mereka nak makan pe pun bukan minta duit kat yang mengata tu kan.Tak agak2 nak cakap ...Betul lah tu ckp siang pandang2,jgn ada hati yg terguris.

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah.. bertuah Acik dapat anak yang tau menghagai nilai DUIT.

    ReplyDelete
  4. Senang sahaja buat dosa kan....
    Bersangka buruk, pada orang yg langsung kita tak kenal....
    Makan KFC pun nak di kata...manusia oh manusia..

    ReplyDelete
  5. ermm tu ade pepatah mulut tempayan boleh ditutupkan...tapi mulut orang???...lidah ni lagi berbisa dari mate pedang kang....

    ape laa nak sibuk2 tepi kainorg kan kak....ko hidup life ko dah le.....mkn kfc tu rezeki Allah kot....aduh....

    ReplyDelete
  6. Makan KFC aje pun bukannya pakai kereta mahal. Sia2 dapat dosa Kering.

    ReplyDelete
  7. Salam .. singgah sini :)
    Mulut orang ni susah nak ditutup .. biarkan je lah

    ReplyDelete
  8. Org ngata tu makna dia dengkilah,kita lgi hebat dri dialah tu...cer blnja mak cik kpc mesti dia suka tu..

    ReplyDelete
  9. Alahai baru makan KFC utk sendiri bukan belanja girlfriend tu Acik. Kadang memang ada manusia macam ini. Abaikan ajelah Bang Ngah.

    ReplyDelete
  10. Sekarang ni KFC antara yang termurah tau, Acik. Combo jimat tu dah sama dengan harga setin besar Sardin. So, takdalah boleh kata nak berlagak ke apa sebab dapat elaun.

    Saya memang simpatilah kat orang yang suka cakap lepas tak tengok keliling ni. Bukan apa, takut kena bahan aje dengan orang keliling! Nasib baik Bangah ni diam aje!

    ReplyDelete
  11. bdk srkg dpt elaun tp guna utk benda x berfaedah...sayangnya acik

    bagus ank acik...ank2 dh d ajar dr kecil jgn membazir dah besar...alhamdulillah

    ReplyDelete
  12. Kalau saya senang je jawabya..., 'dengki'.

    Tapi anak saya malah kami sekeluarga lagi teruk kena bila baru-baru ni kisah anak perempuan saya berjimat cermat masa belajar dan akhirnya dapat ANC jadi viral di laman sosial. Memula baca tu mmg kami stress tapi lepas tu jadi bahan lawak kami sekeluarga pulak. Kami gelak2 je baca komen-komen yang di tulis netizen.

    ReplyDelete
  13. As-salam Acik..

    Bagusnya Bangah.. Pandai berjimat cermat.. Betullah acik.. kadang2 kita tak sedar yang kata2 kita boleh menghiris hati orang lain.. peringatan juga untuk diri saya sendiri.. terima kasih ya acik..

    ReplyDelete
  14. itulah lumrah manusia kan acik..:(

    ReplyDelete
  15. Manusia yg sentiasa berburuk sangka ..
    Itulah kata2 yg keluarkan acik erna..
    Betul dah kata acik tu..
    Walaupun terluka..
    Sabar dan maafkan ajer mereka tu..

    ReplyDelete
  16. BERCAKAP IKUT SEDAP MULUT JE YE...BANGAH XYAH TERASA SGT SBB BANGAH XGITU HEH..HEH..BAIKNYA ANAK ACIK SORANG NI.

    ReplyDelete
  17. Alahai cakap ikut sedap mulut ja.makan kfc je kot..semua org mampu apa.selarang ni budak sekolah pun hp mahal dr kita yg keje2 ni..apa yg nak diherankan..mana tahu mak bapak depa kaya..

    Faham acik..org mengata anak kita..mesti maknya pun terasa kan.hehe

    ReplyDelete
  18. Alahai cakap ikut sedap mulut ja.makan kfc je kot..semua org mampu apa.selarang ni budak sekolah pun hp mahal dr kita yg keje2 ni..apa yg nak diherankan..mana tahu mak bapak depa kaya..

    Faham acik..org mengata anak kita..mesti maknya pun terasa kan.hehe

    ReplyDelete
  19. He he hee... ada -ada jew yee...

    ReplyDelete
  20. kalau saya pun terguris juga tu acik, mereka yang memandang tu apa salahnya berfikir positif saja, tak perlu nak berkata-kata yang negatif

    ReplyDelete
  21. paham maksud acik.
    Selamat berposa ye Acik Erna.

    ReplyDelete

  22. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, musik, video, film dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis

    ReplyDelete
  23. sabar je la acik...masuk telinga kiri keuar telinga kanan.
    selamat berpuasa utk acik sekeluarga

    ReplyDelete
  24. Salam Ramadhan AE....
    Alah biasalah AE...namanya pun manusia. Buat bolayan ajelah. Kang kalau pikir sangat kita pulak yg sakit hati sampai ke sudah.

    Cepat dpt menantulah AE nampaknya hihi....sebab bang Ngah pandai jimat duit

    ReplyDelete
  25. Salam Ramadhan AE....
    Alah biasalah AE...namanya pun manusia. Buat bolayan ajelah. Kang kalau pikir sangat kita pulak yg sakit hati sampai ke sudah.

    Cepat dpt menantulah AE nampaknya hihi....sebab bang Ngah pandai jimat duit

    ReplyDelete
  26. Salam Ramdhan kak..lama tak keluar entry baru ni..hihi
    bila main cakap ja, memang sakit hati dengar..suka hati je kan..padahal tak betul..sabar je lah..

    ReplyDelete
  27. Ya Allah.. Ape aje laa yg die tak puas hati.. Biar laa irg nk mkn ape, nak pakai hp ape kan.. Ignore aje laa..

    ReplyDelete
  28. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  29. Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin AE.... Dengar kata AE tak sihat? Betul ke? Saya doakan semoga AE diberikan kesembuhan segera ye

    ReplyDelete
  30. Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin AE.... Dengar kata AE tak sihat? Betul ke? Saya doakan semoga AE diberikan kesembuhan segera ye

    ReplyDelete
  31. Acik... kakak lama sudah kehilangan no. telefon acik sejak hp kakak rosak dulu. Dari jauh kakak doakan moga acik kembali sembuh sediakala dan dpt berblog seperti dulu.

    Kalau acik ada simpan no. tel kakak lagi cuba whatsapp kakak dulu nanti boleh kita keep-in-touch balik.

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum, acik erna..
    Dah lama tak singgah sini.. betulke acik tak sihat skrg?? Semoga cepat sembuh ye.. :-)

    ReplyDelete
  33. Salam AE.....apa khabar? Lama tak bersiaran

    ReplyDelete
  34. Salam AE.....apa khabar? Lama tak bersiaran

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah lah..harapnya akak sihat2 shj... :)

      Delete
  35. As salam Acik Erna..
    Rindu dgn acik..
    Semoga acik cepat sembuh ye..
    Terima kasih masih lagi komen kat entri saya ye acik..

    ReplyDelete
  36. terimakasih gan tentang infonya dan semoga bermanfaat

    ReplyDelete
  37. makasih bos infonya dan salam sukses

    ReplyDelete
  38. hehhehee..

    jap..
    nak komen gitu jugak..
    mantap mas bro artikelnya

    hehehr..
    salam awak
    lama tak singgah sini
    dah remaja sangat sangat bangah!!

    ReplyDelete
  39. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete