Assalamualaikum.
Rasanya ramai yang tak pernah makan ni
tapi..akak suka..
balik kerja petang tadi
bila nampak betik tua ni..
teringin pulak nak masak gulai betik
dah siap masak dan dah siap makan gulai betik
guna betik yang dah berwarna merah tu.
bukan yang masih lagi putih.
campurkan ayam bahagian tulang2 tu..leher ke kepak ke.
letak serai 3 batang.
buat pekat2
sedap..
tak perlu nasi..makan lauk aje..
Arwah mak akak paling suka masak betik ni
masa arwah ada..selalu jugak akak masak
lepas tu bawak balik kampung
makan sama2.
Sekarang ni..akak masak jugak
makan le dengan suami, anak2 dan adik akak.
kak...
ReplyDeletesya baru belajar masak gulai betik mengkal tu balik kampung cuti hari pekerja hari tu, ayah yg ajar cara masak eh
rupaeh kono guna santan banyak ....sodap wangi je ;p
mommy memang tak pernah makan gulai betik+ayam....mommy cume pernah buat n makan betik mengkal masak air campur dengan pucuk asin.~mommy nak try la
ReplyDeletetak penah mkn lg gulai betik ni...
ReplyDeleteKak Erna,
ReplyDeleteKalo kat Sabah biasa masak
Gulai betik yang masih putih..
Sedap ehh...
Kalo yang dah merah tue tak
sempat wat gulai coz kita
dah sambar wat rojak kisap..
hehehehe
kak....
ReplyDeletelama nyer tak makan gulai betik... huhuhu!!! ayam tu bagi empuk2.. berderai jek tinggal tulang.. fuh! sodap lak ai....
kak,teringat kaklong gulai botik campo korang..mang ai..sodap nk mampuih!
ReplyDeleteSodap ni kak...
ReplyDeleteOmak sy selalu masak dgn ikan bilih yoo.. Itupun dah sodap dr masakan chef hotel dah tu.... hehe...
sape yg tak pernah makan memang rugi laa... haha...
kak, kebetulan, tadi sy mencari2 buah betik, nak buat lauk makan malam, tapi tak jumpa....tgk2 ni akk lak masak....lauk kegemaran kami sekeluarga...
ReplyDeletekak.. bak kato kak long.. sodap nak mampuih
ReplyDeletegoma yo buek tu, sokgi nak buek gak lah, botik mongkal ada ateh pokok tu campur ikan masin kurau
Akak..
ReplyDeleteAkak masak gulai lemak ke Gulai biasa tu...kalau kat Kedah...kitaorang masak Gulai biasa aje....tapiiii..memang sedapkan kak...ada sorang kawan ofis tu suka sangat Gulai betik dengan ayam ni....rajin akak..penat balik keja..masak lagi...patut abang sayangggg..he..he..
sya..sya pun dah belajar ye..
ReplyDeletememang santan kena banyak..pekat dan serai pun banayak..baru sedap gulai betik ni kan sya..
mommylavendernnmemang boleh try..santan kena pekat dan seri banyak..memang sedap..bau pun wangi je..
ReplyDeleteAdinda..tak pernah ye..kalau dekat akak bagi rasa..
ReplyDeletemissgee..he he..ye la..kalau dah mula merah tu dah manis pun..memang sedap..
ReplyDeletekak ngah..memang sodap..tu yang bilo nampak botik..terus masak tu..teringin nak makan..
ReplyDeletekak long..osah sodap e kok campur korang tu..he he..
ReplyDeleteakak lom ponah masak ngan korang..
campur ngan ayam atau ikan bilis yo..
azz..kalau omak yang masak..memang kalah mano2 masakan hotel pun..he he..untung azz..
ReplyDeletetak pernah makan gulai betik.. ni esok tak tahu nak masak apa.. ikan keli ada tu.. buat gulai tempoyak pun best jugak
ReplyDeleteni kegomaran abah kakpah ni. anak2 kakpah pun suko makan. kpah selalu buh ikan bilih yo.
ReplyDeletesodap...
rasa penah makan.tp skrg dah lama tak mkn.aduh...lapo terus perut ni tgk pepagi ni....dah dpt bygkan rasanya.hihihihi....
ReplyDeleteannie..samo la kito anie..suko gulai botik..tapi kalau kek rumah akak ni..diratah he yo dek budak2 ni termasuk omak budak he he..
ReplyDeleteibuintan..campur ikan masin kurau..sodap tu..
ReplyDeleteakak lom ponah lagi buek campur ikan masin..
Azi..akak buat masak lomak cili api..
ReplyDeleterajin tu..sebab nak sangat makan tu azi..he he..
cuba la azi buat masak lemak cili api pulak..letak serai lebih sikit..wangi je bau dia..
zar..tak pernah makan ye..
ReplyDeleteikan keli salai masak tempoyak memang sedap zar..
kak pah...tu la kan.arwah omak dulu pun suko..
ReplyDeletesaya suko lotak ayam tu..manih lagi jadi e dari lotak ikan bilih tu kak pah.
anie,nagoya..mai balik sini..boleh makan gulai betik..he he.
ReplyDeletelamo e tak ngaso gulai kepayo ni....tegaso maneh2 e tu hehe
ReplyDeletezino..tu la sobab e tu..somalam raso nak makan terus buek yo..
ReplyDeletexpenah makan kak..
ReplyDeletebetik ni makan sb buah aje..
hubby saya suka..beli potong2 msuk peti ais..waaa..sedap kak..
kalu dimasak..xtau la rasa guaner..
Kakak belum pernah lagi makan gulai betik. Mesti sedap. Kena agak-agak sendirilah resepinya...:)
ReplyDeleteBelum pernah makan lagi nanti nak cuba masak.
ReplyDeletelain nya. pakai betik masak ye kak?
ReplyDeleteassalamualaikum ERNA..
ReplyDeleteWALAU baru sesekali dpt makan masakan ini..tpi saya tahu memang sedap dan berselera kan..tpi payah pula nak cari betik...
erna tak lupa nak ucapkan....
SELAMAT HARI IBU..MOGA SIHAT DAN BAHAGIA BERSAMA KELUARGA DAN DIRAHMATI ALLAH SELALU HENDAKNYA..AMEEN
arwah onyang & arwah opah pun dulu selalu masak mcm ni.. la ni jrg dah nampak org masak ni..
ReplyDeleteAslmkm.
ReplyDeleteHmmm, sedap!
Kak G pernah makan masa kecil2 dulu, waktu balik ke kampung Wan di Air Mawang, Johol.
Kak G memang suka gulai masak lomak NS. Tapi kalau sendiri, Kak G memang amat jarang buat ... sebab sendiri kena habiskan! :)
assalam kak saya pun tak pernah makan gulai betik gini..sedap ek kak, kalo msk lemak putih tu ada lah mkn . yang campur ayam tak pernag cuba pulak
ReplyDeletesy suka gulai betik!
ReplyDeletedah lama xmakan teringin pula bila tgknya..
sarah-najwan..rasa manis aje gulai betik ni..kalau masak sebiji kat rumah ni..kejap aje licin
ReplyDeletekakzakie..cuba la masak..sebiji betik tu..dah buang kulit..cincang.
ReplyDelete1 biji kelapa..ambik santanya .perah 3 kali dengan air sikit je.
12-15 biji cili api..1 inci kunyit hidup tumbuk.
5-6 ketul ayam..bahagian tulang.
serai 3 batang..
itu je la..bahan2nya..
zaitun..bole cuba..cuma kalau masak ni..tak jadi lauk..meratah aje ..
ReplyDeleteGB..betik yang mengkal..betik masak dah lembik..
ReplyDeletesal..terima kasih sal..selamat hari ibu jugak buat sal.
ReplyDeleteassalam yong..bila teringin nak makan..cari jugak betik dan masak sendiri..
ReplyDeletewkmsallam kak G..memang sedap kak G..
ReplyDeletenasib baik jugak..dirumah ni semua suka..tu yang saya boleh masak..
assalam rosaliza..belum pernah makan ye..cuba masak..tengok boleh terima ke tidak..
ReplyDeletehamizah..pandai ke makan gulai betik ni..
ReplyDeleteotai-otai didapur je boleh masak betik ni...macam mak saya...;p
ReplyDeletewow akak..bestnye..heheh
ReplyDeletesukee sangat gulai betik nih..dah lama x makan..mmg nostalgia menu masa kecik2 dulu..hehe..
ReplyDeletetmbh nostalgia kalau ngan udang galah..aduhh terliurnya..
sham..memang betul tu..entah2 acik ni pun lebih kurang sama umur ngan mak sham..
ReplyDeletecikceria..memang best..
ReplyDeleteHasue..boleh buat sendiri ni kan.
ReplyDeletesesekali tu cuba buat dan makan..memang sedap..
cerita udang galah lagi ni..he he..
akak baru belu udang..tapi bukan udang galah..
asslmkm....singgah sebentar ye kak...amboi2 sedapnyer..blh cuba nie.....heeheheheh
ReplyDeletemano poi lamo tak update..
ReplyDelete