Sunday, December 6, 2009
jagung kelapa
Assalamualaikum..
cemana ye nak masukkan gambar ngan cerita sekali..tak jadi2 lagi.bila upload je..mesti gambarnya pegi keatas..ceritanya turun ke bawah.....
tak kisah la kan..aku cuma nak cerita..dulu2 kalau ade jagung..mak aku mesti suroh buat jagung campur kelapa dan gula...kat atas tu aku boh gambar kukur kelapa dan kelapa yang dah dikukur...ade yang pandai menggunakan kukur kelapa ni ke..aku masih lagi menggunakannya..terutama kalau nak buat inti kelapa atau buat kuih buah melaka..atau pun kelepong orang n9 panggil..untuk buat jagong ni pun..aku suka kukur kelapa..sebab kasar sedikit dari yang gunakan mesin kelapa..
kalau ade yang nak mencuba..memula sekali..rebus jagung...kemudian hiris...dan gaulkan dengan kelapa dan gula..lagi sedap jika guna gula enau.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Wah kak!! Mesti lemak berkrim tu...sedap...baca akak kata kuih kelempung macam teringat nak makan buah melaka pulak dah...!!
ReplyDeletesenang je potong (cut) gambar tu lepas tu tampal (paste) kat tempat yg kita nak ...
ReplyDeletesedapnya jagung.....i like jagung beri mashhh....haha....
ReplyDelete*kalau ikut cara saya la...buat je space antara gambar2 tu.....tekan je enter antara gambar2 tu supaya gambar2 tu terpisah, pastu barulah masokkan cerita kat ruang yg terpisah td tu....
(cara org baru belajar huhu...)
salam anie..
ReplyDeletebuat..jangan tak buat..senang aje nak buat buah melaka tu..seminit dah jadi he he..
zino...
ReplyDeletekau tulih cam tu..macam la sonang bonakan tak po lah..nanti se cubo lai.
salam azz...
ReplyDeletenanti la akak cubo lagi..dah cubo dah..tapi takdo cik gu dok kek dopan ni..payah sikit nak paham..he he..jagung tu..memang sodap..
Salam erna
ReplyDeleteSedapnya...semoga suatu hari nanti saya dapat ke dapur semula,insyaAllah.TQ ya singgah teratak saya.
akak, saya tak pandai ler makan jagung cenggitu. makan emping saya pandai ler...
ReplyDeletekak, tang gamba tu, bila dah masukkan dalam blog - akak boleh klik kat atas gambar tu dan drag ke mana nak di bawak, tengah2 perenggan boleh, kat bawah sekali pun boleh... klik and drag jer.
aina panggil kukur kelapa tu 'kuda'.
ReplyDeletemesti sedap jagung kelapa tu yer
salam masyitah..
ReplyDeleteinsyaallah..satu hari nanti..berdoa sentiasa
..............................................
salam mak su
timo kasih mak su..rajin2 nanti akak cubo lai..baru nak bolaja....
.............................................
salam dik irfa...
kalau adik yang kate sedap..akak susah hati le...takut teringin la pulak..
sha mmg pakai lagi kudo tuh kek umah, cik!
ReplyDeleteseronok je sha naik2 kuda nieh.
buek kolopong buleh...nak buek gulai buleh...
tp tak ponah laie buek jagung kelapa:)
nanti nak try!
salam sha..pandai rupenya naik kudo ni ye..anak2 acik memulo dulu berebut....tapi makan tengah je..tepi tk pandai...susah pulak balik..acik guno untuk buat kuih je..nak mengulai..boli santan yo dah maleh dah...
ReplyDelete